Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 18-2-2018, 20:58 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Ombouwer 77 door Tramweg-Stichting weer op eigen benen gezet
2 foto`s van Raymond Naber d.d. 7 juli 2012


26 mei werd de truck in de Lijsterbesstraat opgehaald en overgebracht naar Scheveningen.

Zie ook: Restauratie van Ombouwer 77 in volle gang (december 2011).

www.tramwegstichting.nl

coos | 10-8-2012
Tijdens een van de laatste ritten met de 36 zaten een medepassagier en ik elkaar wat benauwd aan te kijken toen deze tram telkens vervaarlijk begon te kraken bij enige snelheid.
De houten wagenbakken van deze Ombouwers dateren uit 1905, en dat is binnenkort ook alweer 100 jaar terug.....
Hopelijk zien we ze straks weer allebei op de baan. Veel succes ermee.

eppo | 17-7-2012
Schitterend werk van die TS-ploeg daar in Scheveningen. En dat terwijl daarnaast ook de Limburger 90 zo`n anderhalf jaar geleden door hun onderhanden werd genomen.
Maar behalve de EMW 77 is er ook nog de Ombouwer 36 van het SHTM. Die krijgt nu ook een opknapbeurt. Het zou mooi zijn als beide wagens gelijktijdig in 2013 acte de présence kunnen geven. Laten we het hopen...

Tiktak | 17-7-2012
@ Raymond

Bedankt voor de goede uitleg

Raymond | 17-7-2012
Dank allen voor jullie lovende woorden - die zijn voor de gehele TS-restauratieploeg en motiveert ons om gestadig voort te gaan.

De 77 wordt een echte eenmanswagen, compleet met de juiste kopborden, afwijkende Van Nelle emaillereclames, compressor - deurbediening - (alles werkend) en dakreclames. De dodemanskasten worden momenteel gebouwd. Dit is een complexe klus want alles ervoor moet nieuw worden geconstrueerd (er zijn overigens prima originele tekeningen en foto`s van). De 77 kan ook rijden zonder deze dodemanskasten. Alle emailleborden zijn besteld bij de opvolger van de firma Langcat (thans te Doesburg) - kost een behoorlijk vermogen. Het inpassen in de truck van de compressor, welke afkomstig is van een Arnhemse trolleybus (600V=) zal nog wel wat hoofdbrekens opleveren omdat er weinig plek is in de truck. Ook de betaaltafels, kenmerkend voor de eenmansombouwers moeten nog worden gereconstrueerd, wel is er een originele Halda-geldwisselaar welke uiteraard zal worden geplaatst. De 77 is de eerste Haagse museumtram die is voorzien van een VECOM-installatie voor bediening van wissels en negenogen. VECOM is de opvolger van het VETAG-systeem.

De bedoeling is dat de 77 in Den Haag gaat rijden vanuit het HOVM. Naar verwachting is de wagen medio 2013 gereed. Een mooi moment om hem in dienst te stellen is het jubileumjaar 2014 - dan is er ook nog tijd om eventuele kinderziekten op te lossen - het is uiteindelijk namelijk een vrijwel "nieuwe" tram. Werkelijk alles is onderhanden genomen.

2014 is ook een mooi jaar voor in dienst stellen van de de Buitenlijner 58 welke in de Lijsterbesstraat wordt gerestaureerd en de NZH A106 waar TS nu al 25 jaar (!) mee bezig is.

Na het gastoptreden in het Nederlands Openlucht Museum zal de Tweeramer GTr 72 in de derde week van augustus (2012) weer terugkeren naar Den Haag en weer HTM 2 worden om in het Haagse ook het jubileumjaar mee te kunnen maken.

Raymond

Dries86 | 17-7-2012
Hulde voor al dit schitterende werk. Wordt de 77 nog voorzien van de voor de EMW zo kenmerkende attributen, zoals bijvoorbeeld de kleine Van Nelle reclameborden en de kleine kastjes die naast de schakelkasten van de bestuurder stonden?

Er stond me ook nog bij dat deze wagens deuren hadden die automatische geopend konden worden. Ik meen me ook te herinneren dat niet alle ombouwers waren uitgerust hiermee. Overigens was dit systeem in de jaren vijtig al buiten werking gesteld. Maar op de balkons was toen nog een bedienschakelaar aanwezig voor deze deuren.Tiktak | 16-7-2012
@ Raymond.

Blijf deze tramwagen in Den Haag of wordt deze naar een andere tram museum over geplaats.

Zo zien we maar met veel vakwerkmanschap en weinig geld is er toch een meesterwerk verricht, Raymond hulde voor jou en het hele team.

Aat. | 16-7-2012
Het is knap om een werkwagen om te vormen tot een eenmans wagen. Als je goed na denk moet bijna alles opnieuw gemaakt worden. Het lijkt me stug als er nog een magazijn is met bv. stoelen. De TS heeft het maar even gedaan, Uh, gauw 10 jaar, om dit mogelijk te maken. HULDE.

Adje | 15-7-2012
Wat dacht je van "WederOmbouwer"?

Dries86 | 15-7-2012
Beste mensen van de TS van harte proficiat met het resultaat!! Werkt de TS naar een beplaade datum toe om deze inmiddels toch wel te noemen "Nieuwbouwer" i.p.v. Ombouwer in dienst te stellen?

Met hooggespannen verwachtingen kijk ik dan ook uit naar de indienstelling van wat men toch wel kan beschouwen als het "crème de la crème" onder de Haagse museumtrams.

aldo markus | 10-7-2012
H - u - l - d - e !!!

Raymond | 10-7-2012
Voor de toestand van de 36 kijk op de HOVM-Nieuwsflits:
http://www.hovm.nl/2/hovm_nieuwsflits/nummer7.php#36

Daar wordt nu ook weer aan gewerkt.

Gr Raymond


JWB | 10-7-2012
Als ik dit zo zie is dit geen "ombouwer" maar meer een "nieuwbouwer". Wat een gigantische klus. Dat wordt een museumstuk dat zo maar nog eens 100 jaar mee zou kunnen gaan.

Voogd | 10-7-2012
Wat een prachtig project is dit!
Wie kan eens wat vertellen over de 36 bij HOVM. Ik zie `m alleen maar staan; kan deze nog rijden?

FransW | 10-7-2012
TS-SCH gefeliciteerd met dit werk. Ik weet dat de omstandigheden waarbij de truck onder de bak werd geplaatst, niet optimaal was. Maar met vereende krachten is het toch gelukt. Proficiat, ik ben benieuwd wanneer de 77 helemaal af en exploitatievaardig is!

Rinus | 9-7-2012
Schitterend werk!

rikky | 9-7-2012
Ja geweldig !! Op http://www.digitaletram.nl/actueel/actueel.htm#2012225 staan ook prachtige foto`s.
Ik heb het model in Ho voor mijn neus staan.
Zo houd ik de herinnering levend in Portugal
Bedankt weer!

Anton Zonneveld | 9-7-2012
Prrrrrachtig Raymond! Klasse dat je het met je team weer geflikt hebt.
Ik kom gauw weer eens bij jullie langs. Groet, Anton.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    9547


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>