Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 25-9-2018, 14:05 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
WSM 4822 op de Varkenmarkt
foto van Wim Vink d.d. 23 oktober 1968


Piet | 27-4-2016
Naast het WSM wachtlokaal aan de Varkensmarkt had Joop Verveld ook een Broodjes en Patatzaak pal naast Stomerij Stoeke. Op de hoek van de Varkensmarkt en de Prinsengracht was dansschool Peter van Velzen.

erven sleeboom | 26-11-2012
De levering aan Argentini was al in 1954-1960 en de sluiting van Werkspoor Rolma (Rollend materieel) vond pas plaats in 1972, dus een direct verband valt niet aan te wijzen.
Werkspoor had in de jaren zestig een volle orderportefeuille, maar een veel te kleine afzetmarkt, namelijk vrijwel alleen Nederland. Na de sluiting van Beijnes en Allan leek Werkspoor het rijk alleen te hebben, maar de NS wilde de optie openhouden om bij andere fabrieken (zoals Talbot) te bestellen. Kwaliteitsbewaking en kostenreductie zijn nu eenmaal gebaat bij een onderhandelingspositie tegenover concurrerende leveranciers, vond de NS. Bij gebrek aan buitenlandse klanten kon Werkspoor het toen niet meer bolwerken.

Met bussenbouw was Werkspoor al in 1949 gestopt, maar op aandringen van NS, die niet afhankelijk wilde zijn van Verheul, werd daarvan in 1956 teruggekomen. Hoofdingenieur Hofstede ontwierp de befaamde bolraam-voorruit voor zeldragende Leylandbussen voor de NS-dochters, zoals de hier afgebeelde 4822 van de WSM. Opnieuw was het de NS die de bussenbouw bij Werkspoor de das omdeed door geen afnamegarantie te willen geven. Daarom werd de busafdeling in 1962 overgedragen aan Hainje Heerenveen, die eerst nog bolramers bouwde volgens Werkspoormodel, ook voor de WSM (de 7451-7455).

John van den Berg | 26-11-2012
Die Bolramers waren zo ongeveer het laatste busproject van Werkspoor en na een paar jaar gingen ook de treinen er aan na een levering aan Argentinie gingen het bedrijf op de fles alleen in de olieindustrie gingen ze nog Verder onder de naam Wescon ism met VMF Stork.Ook na de storm vloed hebben ze nog gewerkt aan de beweegbare waterkeringen en een park met reklectors om om geluiden van de sterren op te vangen.

erven sleeboom | 8-8-2012
Leuk dat Tokke de (tweede) lijn 32 in herinnering roept. Dat was de zomerlijn Moerwijk - Scheveningen Kurhaus. Reed voor het eerst op 31 mei 1970 en voor het laatst op 24 augustus 1975. Was inderdaad ingesteld omdat lijn 22 niet meer naar Moerwijk reed.

De WSM-lijnnummers 51 t/m 59 werden pas in 1966 ingevoerd, toen de WSM ging deelnemen aan het stadsverkeer tegen HTM-tarief. Voor die tijd werd op de bussen geen lijnnummer vermeld. Elders op deze site (bij de door Anton van Zonneveld genoemde foto bij het HS) heb ik een lijstje van de WSM-lijnen gegeven.

Over de Leyland-Werkspoor bolramer 4822 valt nog te vertellen dat hij in maart 1960 aan de WSM is afgeleverd. Het verschil tussen de WSM-bolramers en die van de NZH was dat de NZH de voorkeur gaf aan uitsluitend vooruitrijdende zitplaatsen op een verhoogde vloer, terwijl bij vrijwel andere NS-bedrijven, inclusief de WSM, de banken direct op de vloer waren gemonteerd, waardoor een aantal passagiers op de wielkasten achteruit moest rijden.

erven sleeboom | 5-8-2012
Blij dat Wim Vink hier weer foto`s plaatst. Een jaar geleden maakten we ons hevige zorgen over zijn gezondheid. Gelukkig is hij er weer bovenop.

tokke | 30-7-2012
ik kan me bus 58 inderdaad nog herinneren toen ik in 1964 met mijn ouders op het veluweplein kwam wonen. er lagen nog rails van de trams die keerden voor de ingang van het zuiderpark. bus 22 reed ook daar, en dook de hoefkade in. de rails van de tram die niet gebruikt werden gingen de schalk burgerstraat in; ik vond het jammer dat ze bij een of andere pimp-actie verwijderd werden. het veluweplein kreeg stoplichten! en niet een of twee!
de bus van de foto (of een broertje ervan) stond vaak aan de overkant van de laak te halteren. ik had geen benul dat het ding zijn eindpunt bij het monnikendamplein had, zoals iemand hier schrijft. ik was te jong om dat te weten (3 jaar destijds). ik wist wel dat ie uit delft kwam, via rijswijk. je kon hem over de moerweg aan zien komen, als je oplette.

ik weet wel dat mijn moeder op een dag met mij naar het strand wilde, met de bus. toen we bij de halte kwamen, aan de overkant, bleek dat ze bus 22 maar even hadden opgeheven, er was een bus 32 voor in de plaats gekomen, maar deze reed een andere route. als ik het me goed herinner dan volgde deze lijn de voormalige lijn 22 richting centrum wel, maar ging niet de prinsegracht op, de stad in. in plaats daarvan ging deze lijn 32 richting scheveningen, langs de noordwest buitensingel. te bizar!

daarnaast had je inderdaad lijn 56 en 58; waarvan 58 nu niet meer over de troelstrakade reed maar de route van 22 over had genomen, dus door de schilderswijk. ook bus 56 kwam nu hierlangs, vanuit wateringen, waar ik later, in 1973, met mijn ouders heen zou verhuizen. voor die wijziging in dienstvoering weet ik dat bus 56 over de leyweg reed, want daar woonde mijn opa, op de hoek van de holtenstraat, in hetzelfde blok als de voormalige bioscoop, euro cinema. wie kent `m nog. man, trek een bus (!) herinneringen open.

sorry, dat ik totaal i off topic /i ga, maar ik vind dit zo leuk!

John van den Berg | 30-7-2012
De bolleramen zijn er gekomen omdat bij avond de chaufeurs in de wagen teveel hinder ondervonden van weerspiegeling van de binnen verlichting ,wat bij de vlakkeramen het geval was .

wil leebeek | 30-7-2012
Beste Anton: helaas moet ik het antwoord schuldig blijven.

Een volgende keer beter !

Jan van Staalduinen | 30-7-2012
De naam met "streekvervoer" gold van 1 oktober 1965 tot 1 januari 1969, de fusie met Citosa naar Westnederland.
Het trajectdeel Delft-Rotterdam wordt nu bediend door RET-lijn 40.
In de twintiger jaren was het traject in handen van HTM viia CAB/ZHAM. Zie de site Openbaarvervoerinboskoop.nl

Anton Zonneveld | 30-7-2012
@ fred(je) : Goed gezien Fred. En wat staat schreef busgek? Maar alle gekheid op een stokje; deze tekst heeft in verhouding met de originele naam natuurlijk maar kortstondig bestaan. Zo kort, dat ik het me niet meer kan herinneren. En toch hebben alle lijnen van de W.S.M. in mijn jeugd praktisch langs mijn huis gereden (Valkenboslaan-Loosduinseweg). Ik stond de bussen na schooltijd altijd gade te slaan bij de halte van het caf op die hoek. Onze vriend Wil Leebeek wist geruime tijd geleden bij een vorige publicatie er veel over te vertellen. (ik geloof dat de bus toen voor station H.S. halterde) Wellicht kan hij vertellen hoelang de tekst "streekvervoer" op de bus stond.

Frans Reijgers | 29-7-2012
Wellicht ten overvoede en dus overbodig:
Mijn toenmalige reizen per bolramer naar Leiden en Den Haag vonden niet plaats per WSM maar uiteraard per NZH!

Leo | 29-7-2012
@ Anton. De deur, links op de foto was de ingang van het wachtlokaal

fred(je) | 29-7-2012
anton: kijk goed wat op zijkant van de bus staat.


Frans Reijgers | 29-7-2012
@Anton:
In een verder verleden (dus voor deze foto) was de naam inderdaad Westlandsche Stoomtramweg Maatschappij.
Op het moment van de foto (zie de flank van de bus) was de naam inmiddels gewijzigd in N.V. Westlandse Streekvervoer Maatschappij.
Al met al blijven deze Leyland Royal Tiger bussen (carrosserie Werkspoor; zie logo boven koplamp rechts op de foto) voor mij ook een van de mooiste bussen die ik heb gekend. Ik heb er onnoemelijk veel mee afgereisd in mijn jonge jaren vanuit mijn toenmalige woonplaats Voorschoten naar zowel het Leidse als naar het Haagje, dit na het jammerlijk verscheiden van de ouwe trouwe Blauwe.

Anton Zonneveld | 29-7-2012
Van dit soort mooie plaatjes heb ik er veel te weinig. Staat de bus precies voor het wachtlokaal? Westlandse Sreekdienst Maatschappij heeft het overigen nooit geheten volgens mij. Wl Westlandsche Stoomtramweg Maatschappij.

Hans Kindt | 29-7-2012
Ooit was het mijn heimelijke droom: chauffeur worden op deze bolramers. Of dat nu bij de WSM was of NZH was mij om het even. Als jongen dacht ik dat de situatie eeuwig zo zou blijven. Toen ik lid werd van een vereniging moest ik vanaf de Pachtersdreef, Den Haag, waar ik woonde zo nu en dan naar Rotterdam reizen. Opstappen bij halte Beresteinlaan (waar toen aan een kant een groot weiland lag) en dan genieten maar van de rit van geloof ik wel 3 kwartier. En bij veel haltes dat ritueel: de chauffeur die met dat ingewikkeld ogende apparaat kaartjes uitdraaide. Leek me prachtig om te doen. Had ik ooit flauw benul van de OV chipkaart die toen nog een jaartje of 50 in het verschiet lag, laat staan van de vanuit toen bekeken spectaculaire ontwikkelingen die het OV zou gaan doormaken? Als ik nu nog eens van een bolramer wil genieten dan kan dat alleen nog bij het HOVM.

sjoerd | 29-7-2012
Ik meende mij te herinneren dat ik op een buslijn ( 129 ? ) van kijkduin naar maassluis ben gereden.moest daar een heel stuk omlopen over de spoorlijn om bij de pont te komen . ( Maassluis Rozenburg ) de chauffeur nam je nog mee op je htm vrijvervoerkaart.

busgek | 29-7-2012
Westlandse Sreekdienst Maatschappij. Was eerst Westlandse Stoomtram Maatschappij. De 56 reed over de Beresteinlaan, maar daar mocht je niet instappen. Dat was niet toegestaan in de zestiger jaren. Later wel. Ingewikkelde kaartverkoop machientjes hadden die bussen, al die knopjes.

aldo markus | 29-7-2012
@ Haagse Meester: Het lijncijfer in de film lijkt in eerste instantie op 58, maar het is 56. Dat klopt ook met de bestemming (en met de nog zichtbare onderzijde van 55 erboven).
58 heeft nooit vanaf de Varkenmarkt gereden, maar begon op het Monnickendamplein en reed via de Moerweg en Rijswijk naar Delft. Toen in 1969 de route van HTM 22 tussen Moerwijk en Centrum werd overgenomen door Westnederland 56 en 58 kregen deze twee lijnen het eindpunt Turfmarkt. Later verlengd naar het busplatform CS en vernummerd in 129 en 130. Hiervan functioneert de 130 nog steeds.

rsg | 29-7-2012
In een van de poorten aan de rij was het ijk bureau gevestigd,waar je gewichten en ander meetintument kon laten ijken.
Dit moest een keer per jaar gedaan worden.het bureau is later naar delft verplaatst.

coos | 29-7-2012
Sinds het streekvervoer binnen de gemeentegrenzen ook de stads-passagiers bedient, is het logisch, dat parallel lopende lijnen worden samengevoegd. Dat is al tientallen jaren zo, dus ook waar het RR betreft.
Enig nadeel is het tijdverlies voor de reiziger vanwege het overtstappen.

Haagse_Meester | 29-7-2012
Het ziekenfonds-gebouw staat er nog, nu onderdeel v/h Koorenhuis. Lijn 58 is later doorgetrokken naar de Turfmarkt en nog later naar het nieuwe busplatform op het CS. Inmiddels komen de streekbussen uit het Westland, ooit opvolger v/d WSM tram naar de Lijnbaan, niet meer in het Haagse centrum, het autorijdend SGH bestuur vindt dat men maar moet overstappen op hun prestigeproject, RR4, want anders zit er heleml geen hond in...

Dat, en het feit dat die bussen het prestigeproject letterlijk in de wielen rijden op de ooit gezamelijke OV-baan... (Grote Markt-Lijnbaan-Zevensprong en Escamplaan) Het zou toch wat zijn dat jouw "strakke-pl*sser-project" moet wachten, ik bedoel maar: wchten! op zo`n bus die pasagiers bij de halte hun ding laat doen! Ik bedoel, kom nou, dat wl je toch helemaal niet, dat straalt af op jou! Dat moet je niet hebben hoor, dat ding moet wl jouw prestige bevorderen! Spindoktor, ik wil n een antwoord! Wat zeg je, heffen we die bussen maar op? Kan dat dan? Wat, geef ik hun consessies uit?! Mooi, probleem opgelost!


LEO | 28-7-2012
Mooie sfeerfoto van een prachtige bus. Nu rechts uitstappen en dan het WSM-wachtlocaal van Joop Verveld in voor een heerlijk bakkie

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    5985


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 14 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!