Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2018, 11:56 uur.

   
       
 

 
   
Weteringkade met sluisje t.h.v. Geleenstraat
ansichtkaart uit de collectie van Gerard van der Swaluwe


Kees de Ridder | 17-9-2016
Vele ex-medewerkers van de voormalige Postchèque- en Girodienst hebben de familie van Rooijen destijds de melkzaak zien overnemen van hun voorgangers van Leeuwen ( 2 broers en 1 zus! ). Aan jullie tongval konden we horen dat jullie niet uit Den Haag kwamen, maar naar ik meen een dorp in Zuid-Holland.

a v rooijen | 19-2-2016
ik heb er 50 jaar gewoond , we hadden een zuivel winkel
van 1950 tot 2000
was wel leuk toen, is het verkeer gekomen is het veel te druk geworden

John van den Berg | 9-8-2012
Er was toen nog geen tram die er later links en rechts het sluisje passeerden de schepen konden daar niet verder om dat het sluisje te smal en te kort was ,hoog uit dat er een roeiboot of kano er door kon maar dat zal niet het geval zijn geweest de sluiswachter had waarschijnlijk tot taak om het peil in de gaten te houden om de achter liggende polders te beschermen . Maar het is wel een interessant plaatje .

Jeroen | 31-7-2012
Ook dit weer een prachtig exemplaar!

Kees de Ridder | 30-7-2012
Ik heb bijna alles wat op deze foto staat gekend, toen ik in 1952 bij de Giro ging werken, op één ding na en dat is het bruggetje na het sluisje, ten teken dat de foto dateert vóór 1938. M.a.w. er was nog geen sprake van een Schenkviaduct en getoond bruggetje ligt dus t.h.v. de Pletterijstraat. Wat de vooronderstellingen van de Schenk betreft: dat was inderdaad een rviertje dat zelfs langs het oude V.U.C.-terrein rechtstreeks naar Leiden liep. Mijn vader kon zich vroeger nog herinneren dat je in de winter bij voldoende ijs vanaf het Rijswijkseplein naar Leiden kon schaatsen. Ik ben benieuwd wie dit verhaal met mij deelt?

Hans (Zoef) | 30-7-2012
Als ik iets niet weet, dan zoek ik het even op en vond zojuist het antwoord op de site van het HGA. Daar staat bij deze zelfde foto dat het water doorliep naar Wassenaar en dat het oorspronkelijk werd gebruikt voor het transport van turf. Verder vond ik ook een foto vanaf het Spaarneplein genomen met de situatie in 1956.

0.82399

robert55 | 30-7-2012
Waar ging dat water naar toe na dat sluisje? de Schenk [als het water in de Schenkstrook tenminste zo heet]?
Het lijkt bevaarbaar en er is ook een fors verschil tussen het watrpeil voor en na de sluis.

PS: e totale situatie nu is niet mooi te noemen, maar als je het Schenkviaduct van onder ziet, bijv. bij het emplacement, is het van een elegantie die moderen viaducten niet hebben. Ik vrees dat het ooit nog door een modern standaardviaduct wordt vervangen.

Charles | 30-7-2012
Rien Solcer heeft het juist. Zie dezelfde kaart met beschrijving in de beeldbank.
http://www.haagsebeeldbank.nl/beeldbank/indeling/detail/form/advanced/start/2?q_beschrijving=weteringkade&q_term=sluisje

Hans (Zoef) | 30-7-2012
Toch wel, het tramspoor gaat rechtuit en blijft rechts van de vluchtheuvel het Rijswijkseplein op. Links op de foto staat een streep op straat, dat is het midden van het schenkviaduct, daar achter die ronde betonnen zuil is de stoep van het schenkviaduct en links van die zuil is de railing van het viaduct zichtbaar. Dat plein met plantsoen rechts, daar staat een verkeerspijl die aangeeft hier rechts moet worden gepasseerd en daar ging het verkeer ook rechts van de nu nog aanwezige vluchtheuvel.

Charles | 30-7-2012
@FrankZ: Hans heeft wel degelijk gelijk. Kijk eens goed naar die ANWB-wegwijzer en die dikke rondeel links ervan. Die rondeel markeerd het beginpunt van het Schenkviaduct en is heden ten dage nog steeds aanwezig. Tramspoor gaat -denk ik- de Pletterijstraat in.

FrankZ | 30-7-2012
@Hans,
Dat denk ik toch niet. Die foto toont het Spaarneplein met rechts de Dintelstraat en links de Spaarnestraat. Kijk naar het tramspoor op de voorgrond. Zowel rechts als links zie je stukken trottoir van de Weteringkade. Van het viaduct en het plantsoen is op die foto niets te zien.

Hans (Zoef) | 30-7-2012
Op foto https://www.htmfoto.net/DickGilijamse/Spaarneplein.jpg is de oude situatie nog goed te zien, links is nog net een stukje te zien van het Schenkviaduct en rechts nog een deel van het plantsoen waar net buiten beeld het huisje heeft gestaan.

rr-bestuurder | 30-7-2012
Het is er nu veel mooier met het viaduct en zo

Niet dus, hoe bedoel je een stad verpesten.

Wim van Es | 30-7-2012
Het hoekpand links op de foto is inderdaad Geleenstraat/Weteringkade en niet de Pletterijstraat. De tekst is inmiddels aangepast. Lang leve Google Streetview!

Haagse_Meester | 30-7-2012
Opname is gemaakt thv de Pletterijkade/Scheepmakerstraat, kijkend richting Bezuidenhout. Tussen de nog aanwezige rij huizen rechts en het gesloopte huisje bij de sluis is het `gat` in de rooilijn tbv het Spaarneplein te zien.

Het dempen v/d Wetering was eind de jaren 30, begin 1940 is het Schenkviaduct aanbesteed en in bouw genomen. Er zijn verwijzingen naar opname(s) v/h dempen op deze site gelinkt, ergens...

Hans (Zoef) | 30-7-2012
@ Jeroen, dit is geen verbinding naar de Trekvliet, maar een zijtak. De trekvliet gaat in een vrijwel rechte lijn onder het Rijswijkseplein door naar de Pletterijkade. Daar buigt hij af bij de vroegere Spuibrug naar de Bierkade. Dit was ook de route voor kolen uit de gasfabriek, Bierkade, Lijnbaan naar de Kleine Veenkade voor de electriciteitscentrale. Wat de functie van dit kanaal was, dat zal ik niet weten. Wel weet ik dat die sluis met dat huisje daar nog tot ver in de jaren vijftig is blijven bestaan

Anton Zonneveld | 29-7-2012
Hier is zelfs ooit een mooi fotoboek over uitgebracht. Ik had het graag willen hebben/inzien maar voor een 2e hands vroeg men toen belachelijke prijzen.....

Jeroen | 29-7-2012
In de Haagse Beeldbank staat deze foto: http://haagsebeeldbank.nl/beeldbank/indeling/detail/form/advanced/start/15?q_searchfield=weteringkade

Naïef moment: de naam Wetering b kade /b suggereert dat daar ooit water stroomde. En toch nu mijn ogen uit zitten te kijken...

Trouwens wel een smal kanaal voor de verbinding vanaf het Zieken/Rijswijkseplein naar de Trekvliet. Voerde de firma Enthoven hierover ook materiaal aan?

Rien Solcer | 29-7-2012
Even een correctie op het vorige, de zijstraat links in beeld is niet de Pletterijstraat, maar de Geleenstraat, dus moet er staan;``sluisje thv de Geleenstraat".

Rien Solcer | 29-7-2012
@ Tom Lek, om een indruk te geven, even voorbij het sluisje begint thans het schenkviaduct, de zijstraat links in beeld, is de Pletterijstraat, links buiten beeld is de Geleenstraat

Tom Lek | 29-7-2012
Heel bijzonder is links dan het Zieke of net anders om?

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    9018


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 20 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!