Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 18-1-2018, 13:30 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Minerva-Allan 86 voor CAB-ZHAM bij Allan Rotterdam in 1933
3 foto`s uit het archief van HTM


Karlo Heijnen | 12-2-2017
Beste Joop,
Ik heb uit een familiearchief van de familie Pieck een 25-jarig jubileum afschrift van mijn over-grootvader Cornelis Adrianus Maria Pieck (3-5-1856 - 9-5-1925) die tussen 1872 en 1897 bij Allan en Co. werkte en uiteindelijk de positie van directeur/bedrijfsleider heeft bereikt. Wellicht leuk om dit nog mee te nemen in je boek over Allan en Co. over de begin periode tot 1900.
Met vriendelijke groet,
Karlo Heijnen

Bertus | 7-12-2013
Als er een boek over Allan (Schiebroek) wordt uitgegeven (Joop Harmsen) wordt ik graag op de hoogte gesteld! Ik heb tot mijn 12e jaar in de Saffiesstraat gewoond, en keek zo op het Allan terrein!
Ook met de klas (Da Costaschool) zijn we er met een Sinterklaasfeest te gast geweest! Graag een reactie!
vg Bertus.

coos | 23-6-2013
@John: er bestaat een foto van die rij bussen op de Fruitweg.
Ze stonden daar buiten omdat de garage door de Bezetter was gevorderd. Enkele bussen stonden er ter beschikking voor gebruik door de Wehrmacht.

Joop Harmsen | 23-6-2013
Geintereseerden,
Ik ben bezig met een onderzoek naar de geschiedenis van Allan. Het boek waar over gesproken wordt is in ruwe vorm klaar en bevat vele foto`s en informatie die tot nu toe onbekend was.
Dit neemt niet weg dat elk stukje informatie en / of foto`s welkom zijn.
In het bijzonder van de periode 1839 tot rond 1900.

Tini Apon | 2-11-2012
Mijn vader heeft voor de oorlog bij Allan gewerkt, hij is daarvandaan door de duitsers op transport gesteld naar ??????
Later heb ik gehoord dat hij in Frankrijk heeft vastgezeten.
Er zou een boek over de fabriek Allan verschijnen maar ik kan dat niet vinden
heeft iemand enig idee?

John van den Berg | 26-8-2012
Ik heriner mij dat in de oorlog of vlak erna ter hoogte van de garage een hele rij bussen buiten de garage op de Fruitweg geparkeerd stonden waarom weet ik niet ,maar het kon zijn dat ze klaar stonden om naar Duitsland te gaan omdat ze gevorderd waren of juist weer terug kwamen.

Dick | 24-8-2012
Volgens mij hadden de 112-141, wat er na de oorlog over was van de serie 1-35 en de enige overgebleven 105 dezelfde donkere kleur bruin. Ik woonde in de jaren na de oorlog in een zijstraat van de Waalsdorperweg en heb die bussen vaak zien rijden op lijn T - en heb er met mijn ouders ook wel in gezeten. De kleur was beslist niet die van de huidige Chausson (die vlak na de oorlog ook wel op T reden) Ik zou zeggen meer de kleur van hopjesvla, maar niet zo donker als chocoladevla. Sommige hadden een zwart dak. Die bruine kleur is afgeschaft toen de "Kikkers" 76-95 kwamen. Prachtige bussen, maar een ellende voor de chauffeurs, denk ik. Een werkelijke innovatie waren de bussen uit serie 1-20 die rond 1951 (denk ik) o.a. op lijn R bij ons in de buurt vanaf de Bronovolaan gingen rijden. Omdat ze de motor heel plat onder de vloer hadden werden ze in die tijd wel "pancake" (pannekoek) bussen genoemd. De eerste dag mochten we gratis meerijden, het liep storm. Leuke herinneringen. Jammer dat er niets bewaard is gebleven. Zou het moeilijk en kostbaar zijn om ooit eens een replica - bij voorbeels van een bus uit de serie 112-141 na te bouwen met zo`n houtgas generator er achter. Volgens mij heeft alleen die serie met die stinkende gasapparaten gereden, o.a. op T, waarvan het eindpunt in de oorlog lag op de hoek van de Van Alkemadelaan en de Waalsdorperweg, waar wij dan instapten, totdat iedereen die in Waalsdorp woonde in november 1943 zijn biezen moest pakken...evacuatie.

Betweter | 24-8-2012
Het bord links van de plek van de lijnletter (voor de kijker rechts) geeft aan op welk type wegen, welke maximale snelheid geldt. A wegen geen beperking, B wegen 30 km/uur en C wegen waren voor deze bus verboden terrein, vandaar het kruisje.

coos | 24-8-2012
De Chausson in het HOVM heeft net niet de juiste kleur: dat is meer een "sokkenwater"-kleur, terwijl de HTM-bussen destijds in echt (vrij donker-) bruin rondreden. Het stoort me behoorlijk. Ik zie al jaren uit naar de dag dat dit wordt gecorrigeerd.

Frans van Meerwijk | 23-8-2012
@ Wouter:

Ik gok op de kleuren zoals de Chausson van het HBM (Crme en een bruinig iets) en dan opschriften in donkerbruin met eventueel een heel lichtcrme schaduw er omheen), maar daarover zijn hier vst meer terzake kundigen aanwezig...

Wouter | 23-8-2012
Wat waren de kleuren van deze bus eigenlijk?

John van den Berg | 23-8-2012
Zo als je kunt zien op de eerste foto was het nog ouderwets slingeren geblazen om de motor te starten de slinger hangt aan een riempje , de meeste chauffeurs trapte hem aan ,want men liep de kans de pols te breken als de motor terug sloeg .

erven sleeboom | 23-8-2012
op bussen waarbij de vooras zich achter de vooras bevindt.
Ja sorry... vooras achter de voordeur natuurlijk

coos | 23-8-2012
sorry, drie handgrepen.
en wat een bumpers !!!

coos | 23-8-2012
Bedankt Erven.
Wat betekent naast het kenteken/nummerbord die "30X" ?

En wat leuk die 4 handgrepen onder de voorruit, maar waar dienden die voor?

Anton Zonneveld | 23-8-2012
@ erven sleeboom : bedankt voor deze mooie uiteenzetting. Alleen moet u die vooras nog eens uitleggen.....
 quote:
De term "trambus" slaat niet speciaal op bussen met underfloormotor, maar op bussen waarbij de vooras zich achter de vooras bevindt.

erven sleeboom | 23-8-2012
Deze bus heeft geen underfloormotor. De motor staat in het interieur voorin naast de chauffeur, onder een beschermende kap.
De term "trambus" slaat niet speciaal op bussen met underfloormotor, maar op bussen waarbij de vooras zich achter de vooras bevindt.

Er zijn drie hoofdtypen:
* de normaalstuurbus[/] ("torpedofrontbus", "snuitbus") met de motor in een vooruitstekende motorkap
* de voorbesturingsbus ("frontstuurbus"), met platte neus en met de vooras direct achter het front en pas daarachter de instapdeur
* de trambus, met de instapdeur direct achter het front en pas daarachter de vooras. De naam is ontleend aan het feit dat deze bussen een soort voorbalkon hebben, zoals een tram.

De plaats van de motor is bij de eerste twee typen bijna altijd voorin, maar bij de trambus komen drie varianten voor:
* voorin, zoals bij de Minerva op deze foto
* in het midden onder de vloer ("underfloormotor"). Deze constructie werd bij de HTM het eerst toegepast in 1952-53 bij de Kromhouts 1-20 en 201-225 en AEC`s 96-110. Nadeel is dat een lage vloer niet mogelijk is.
* achterin, zoals bij de meeste bussen van tegenwoordig.

Frans van Meerwijk | 22-8-2012
@ Coos: Jazeker! Tenminste in het Duits heette een bus met "underfloor-motor" `Trambus`, en ook in Nederland is die kreet vast en zeker regelmatig gebruikt; want die bussen die jij bedoelt met de motor vr het passagierscompartiment worden meestal betiteld als "snuitbussen"...

Waarmee ik wl tot mijn "rotopmerking" kom: Allan had zich bij trams en treinen moeten houden: dit ziet er niet uit... (

@ John: Op zulke illustere voorouders mag je trots zijn! Ik heb ooit een bus-met-bouwjaar-1939 een stukje moeten verplaatsen en ik kan je verzekeren, dat was WERKEN! En dat geldt ook voor al die (geweldige) Bolramers (Leyland/Werkspoor) die nu in de diverse OV-musea nog bestaan: ik hb daarmee gereden als bestuurder, vind het geweldig leuk, maar krijg steeds meer bewondering voor die mensen die dat dagelijks deden...

coos | 22-8-2012
Werden deze bussen, die als eerste zonder vr-uitstekende motor reden, dus de motor binnen het front, niet `trambussen` genoemd?

John van den Berg | 22-8-2012
Ik had van mijn pa begrepen ,dat hij met zijn broer Bep van den Berg op een lijntje van Hollandspoor naar Kijkduin heeft gereden voor cap zand wat later door HTM is over genomen , maar ik zie nu dat het CAB ZHAM geweest moet zijn .Mijn oom Bep was tot aan zijn Pensioen HTMer gebleven en heeft zijn afscheid gevierd in de cantine van garage Viaductweg en is toen ge emigreerd naar Amerika New Yersie waar hij zijn laatste dagen van zijn leven met zo,n gele schoolbus heeft gereden .Mijn pa had het na een paar jaar al gezien en was met een Taxi begonnen.

Dick | 22-8-2012
Bijna niemand die regelmatig deze site bezoekt zal deze Minerva`s in werkelijkheid hebben gezien (ik ook niet), maar gelukkig heeft de HTM deze prachtige foto`s in het archief. En gelukkig zorgt de webmaster ervoor dat we ze kunnen zien. Bedankt

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    0482


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>