Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 17-12-2017, 13:59 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Boedapester tramstel bij aankomst keerlus Scheveningen in 1954
foto uit de collectie van Gerard van Tuyn


erven sleeboom | 10-10-2014
Klik hier maar eens op:

https://soundcloud.com/beeldengeluid/het-fluiten-van-de-blauwe-tram

Bij de sneltram Utrecht zijn die mooie fluiten, al minstens twaalf jaar geleden bij de renovatie van het materieel, vervangen door ordinaire claxons.

Haagse_Meester | 9-10-2014
@dhr Lapre: ga eens naar Utrecht en vraag of de tram naar Nieuwegein/IJselstein eens fluit. NS heeft, als "eerbetoon" aan hun oude NZH dochter, de toon v/d NZH fluit op de SUN trams laten plaatsen.

Peter Lapre | 8-10-2014
De hese fluit. Wat zou ik die graag nog willen horen. Ik was een jongetje van 9 en mijn opa en oma woonden toen, het was het jaar 1957, aan de Charlotte de Bourbonstraat te Den Haag. Een vooroorlogs haags huis met stijle trappen en als je de voordeur wilt opendoen moest je hard aan een touw trekken. Hallo opa en oma, zet de kruk maar vast bij het raam. Ik had toen een geweldig uitzicht op het Schenkviaduct met daaronder de trambaan en daarnaast de spoorbaan leidende naar het toenmalige Station Staatsspoor. Urenlang kon ik daar zitten en daar kwamen ze, de formaties B.A.B. budapesters, de tweelingtramstellen en de kleine boedapesters. Ik kijk naar Uw foto bovenaan en de herinneringen komen terstond naar boven. Wat waren dat imposante tramstellen die budapesters serie 400. Zwaar en degelijk gebouwd met klinknagels en ook niet te vergeten die mooie lampornamenten van de binnenverlichting. Zacht geel licht, geen pijn in de ogen want er waren toendertijd nog geen ledlampen. Ik stond ook vaak bij de halte onder het viadukt. En daar kwam hij, fluitend het viaduct onder, hij stopte en ik keek naar de in het midden geformeerde motorwagen. Waarom was dat? Opa heeft mij dat haarfijn uit de doeken gedaan en legde mij ook uit dat vanwege het grote vermogen een aparte schakelafdeling voor de controler geboden was. Hij reed langzaam weer weg. Ik keek hem na en wordt teruggeworpen in onze moderne tijd met computergeregelde joystickbesturing. Kon ik het nog maar weer meemaken, de hand op de schakelwals draaiende naar stand 9.

M.Amelung | 15-3-2014
Mijn vader heeft zelf van af 1924 t/m1964 bij de nzntm in Haarlem gewerkt aan de Remise Leidsevaart te Haarlem. Heb het hele traject met de blauwe afgelegen. Prachtig materieel grote boedapesters serie A400/B400 met 1 stroomafnemer en 2 stroomafnemers. De mooie Beynes wagens en de oude Metalluurgius wagens en de kleine boedapesters en ga zo maar door een heel mooi tram bedrijf en goed onderhouden. Zonden dat het niet meer bestaat.
Ben veel aan de remise geweest.

Met vriendelijke groet,

M.Amelung.

joost | 11-3-2014
@Willem Bontenbal. Dank voor de tip. Had de Boedapester nog niet gezien. Camera gaat mee.

Willem Bontenbal | 11-3-2014
De Boedapester gaat weer rijden in het zuiderpark schaal 1.8 even als de GTL ook schaal 1:8.
Het seizoen gaat met Pasen beginnen.

Willem Bontenbal.

Frans Reijgers | 6-9-2012
@Maarten Pennink:
Op de site www.blauwetram.nl onder "In het klein (modellen)" in de linker kolom staat informatie, die u wellicht verder helpt.
Overigens is de gehele site de moeite van het bekijken meerd dan waard.

eppo | 6-9-2012
@Maarten Pennink: kijk eens op www.skiptram.nl of stuur een mail naar info@skiptram.nl Wellicht dat Paul Sassen jouw vraag kan beantwoorden.

Hans (Zoef) | 6-9-2012
Nog even wat extra info over Nostalgie net. Is ook op internet te vinden voor het programma overzicht. Die herhalingen zijn niet exact aangegeven, maar komen op willekeurige tijden. Iedere aflevering heeft ook een vaste tijd en dat is op Zaterdag avond om 20.30 uur. Voor wie het nog niet weet, het programma is Spoor in het verleden.

Maarten Pennink | 6-9-2012
Hoe vinden we uit hoeveel HO-modellen er nog zijn van de Boedapester?
Ik woon in de VS en ik heb een driemensionaal landschap gemaakt met een "complete" Boedapester in het Zuid-Hollandse landschap a la 1948 - verlichte tram en boerderij. Is het iemand bekend hoeveel van die modellen gemaakt zijn (Japan)?

L.J.P.Albers | 1-9-2012
Het is toch een bijzonder fenomeen dat zoveel mensen, gebruikers van de
tram en de tramliefhebbers na zóveel jaren na het einde van de Blauwe er
nog steeds met weemoed aan terugdenken en er niet over uitgepraat raken.
Men zal dan ook begrijpen dat Ad van Kamp en ik (zei de gek...) elke zaterdag
met veel plezier in het NZH Vervoer Museum zijn en daar steeds weer mensen
ontvangen waarvan de meesten er net zo over denken. De Blauwe IS niet
dood, hij leeft met ons voort tot onze laatste ademtocht en daarna tot die
van (een) volgende generatie(s). Ik heb gezegd !

Hans (Zoef) | 1-9-2012
Wie nostalgie net in het TV pakket kan ontvangen heeft deze maand de gelegenheid om de documantaire Reis in het verleden te bekijken, dat gaat over trams en treinen in Nederland. Is iedere Zaterdag en wordt regelmatig herhaald. Vanmorgen heb ik de blauwe tram 1 smalspoor in Amsterdam zitten bekijken, zeer interessant en dan komen de herinneringen weer boven drijven van hoe wij met de blauwe met mijn tante uit Amsterdam naar Zandvoort gingen.

B. Alberda | 30-8-2012
Het spoor naar Scheveningen was al tijdens de oorlog enkelspoor gemaakt sinds de vernietiging tijdens de invasie, er zijn in verscheidene beeldbanken foto`s in de periode 40-45 te vinden waarbij er exploitatie met enkelspoor te zien is (het tweede spoor is dan geheel verdwenen).

Bart Peters schrijft op z`n website spoorzoeker.net o.a.:
Op 14 juni 1947 wordt het gedeelte Renbaan-Achterweg - Scheveningen heropend maar vooralsnog alleen als enkelsporige lijn. Pas drie jaar later zou ook het tweede spoor weer in gebruik kunnen worden genomen.

P.S. | 29-8-2012
@Haagse_Meester Tropicana het tropische zwembad is niet meer in gebruik. Het gebouw staat er nog wel

robert55 | 29-8-2012
In aanvulling op wat Haagse Meester schreef over de Hofpleinlijn: bij de heraanleg kwam de boog bij de Loolaan van de Rotterdamse naar de Leidschendamse kant niet terug. Van Rotterdam naar Scheveningen moest dus met tijdverslindend kopmaken op HS. Daarmee ging natuurlijk een belangrijk deel van de meerwaarde van de lijn verloren.

Boedapesters was denk ik zowel de bijnaam van de grote als de `kleine` wagens, inclusief de wat hoekerigere nabestelling die gewoon van Werkspoor kwam. Op de Zandvoortse lijn was [behalve in de laatste jaren in de stille uren, dan reden er wel AB stellen] BAB standaard. De B400/450-ers hadden bij bouw nog geen stuurstand. Bij enkele B500 zijn ze pas na de oorlog aangebracht. Achter de A500-en werden een of twee B500-en of de oudere B200-en gehangen.

Mike | 29-8-2012
@FrankZ
txs ... overigens schitterende fotoserie van Nico Spilt !

FrankZ | 29-8-2012
@Mike,
Station Kurhaus stond op de hoek van de Gevers Deynootweg en Gevers Deynootstraat. De Zwolsestraat begon tot na de afbraak van het station pas bij de bocht waar nu de Gevers Deynootstraat begint.
Op deze foto van Nico Spilt is dat goed te zien (straatnaambordje is leesbaar):
http://www.flickr.com/photos/nicospilt/4834753261/in/set-72157624595905908/lightbox/

@Haagse_Meester,
Het verhaal gaat dat de gemeente Den Haag de Hofpleinlijn ook graag kwijt wilde (hij liep dwars door het gebied waar Mariahoeve moest komen). Men zou met de NS overeen zijn gekomen dat de dienstregeling zodanig zou worden aangepast dat het gebruik vanzelf zou teruglopen en de lijn dus onrendabel zou worden.
Overigens heeft er later toch weer dubbelspoor gelegen (in ieder geval in Scheveningen) zoals onder meer te zien op deze foto uit 1953: http://www.nicospilt.com/archief/Renbaan_mat40.JPG (beschrijving aan het eind van deze pagina: http://www.nicospilt.com/ZHESM.htm ).

Emile B. | 29-8-2012
@Haagse_Meester. Bedankt voor de uitleg.

Haagse_Meester | 29-8-2012
@Emile: de A500-en reden nooit in A-B-A samenstelling. Dat gebeurde alleen bij de smalspoor trams op A`dam-Zandvoort. De Boedapesters konden het niet, ook de A400 en A450 niet. Ook de combinatie B-A-B was de 500-en vreemd. De A500 was een `lichte` versie v/d A400 en mistte hierdoor de aansturing via schakelwals (indirecte sturing). Die was, met de techniek van 1923, van essentieel belang bij het van afstand besturen v/d tram. De A400 en A450 hadden deze wel en konden dus vanuit de B-wagens bestuurd worden. Pas later zijn sommige B500-en voorzien van stuurstanden zodat zij een B400 konden vervangen. De combinatie was dan B500+A400 met evt nog een B400 of B500.

@Mike: het Scheveningse traject is in de oorlog opgebroken en daarna weliswaar teruggelegd, maar vanaf het begin v/d herexploitatie als ondergeschoven verbinding gezien. zo was er maar 1 spoor teruggelegd (begrijpelijk omdat NS in die periode nog veel meer spoor moest herleggen) en had de lijn last van stagnerend vervoer: de vooroorlogse verbindingen waren verdwenen/onderbroken, het publiek had wel andere, dringendere zaken te doen en kon goedkoper naar het strand met de HTM en/of NZH. Ook de rijke Duitse badgast was in die periode eigenlijk niet welkom, na hun 5 jaar van extreem vernielzuchtige aanwezigheid... De sluiting in 1953 viel samen met de sluiting van het R`damse Maasstation (staat nu een `tropisch` zwembad) en verdere rationalisering die al in de jaren 30 was ingezet.

Mike | 29-8-2012
p.s. misschien nóg vollediger is -

Zuid-Hollandsche Electrische Spoorweg Maatschappij (Z.H.S.E.M.)
station Scheveningen Kurhaus + teekening emplacement

Onderaan de webpagina`s kun je doorklikken naar de volgende pagina (5)

http://www.stationsinfo.nl/Scheveningen.htm


Mike | 29-8-2012
Op de hoek van de Zwolsestraat en Gevers Deynootweg stond van 1 mei 1907 tot 4 oktober 1953 het Station Kurhaus. Toeristen konden rechtstreeks vanaf Amsterdam, Leiden en Rotterdam vlak bij het strand in Scheveningen Bad uitstappen.

http://www.scheveningen1813-2013.nl/toenennu/stationkurhaus/index.html

Emile B. | 29-8-2012
Onder de schitterende foto op de onderstaande site staat een tekening, van Hr. Loek Seuneke, van het emplacement van Scheveningen, waarvan het begin van het emplacement op de foto op deze pagina zichtbaar is.
https://www.htmfoto.net/algemeen/tonen2.php?pagina=1315678780

Emile B. | 29-8-2012
@snorrecken.
Het huidige materieel van Randstadrail zijn eigenlijk tramtreinen. Vroeger ten tijde van de Blauwe Tram werd dat woord ook gebruikt voor combinaties zoals A-B-A 500en, of zoals B-A-B 500en waarbij een A500 een motorwagen was, en B500 een bijwagen of stuurstandwagen. Wat @rikky bedoelde was een reeks van A300-en trammetjes aan elkaar gekoppeld met daarachter een reeks van bijwagens B300-en op de 3de foto van de door mij eerder op deze pagina genoemde site. Die reeks voertuigen ziet er haast uit als een trein. Maar die foto laat echter geen tramtrein zien.

Voor allen: U moet eens zoeken op deze site naar "Blauwe Tram" en u komt een hele serie sites tegen met schitterende foto`s van de Blauwe Tram.
@Jan den Dulk. Hartelijk dank voor deze tip.

snorrecken | 29-8-2012
Een tram/trein van A300-en???????

Wim van Es | 28-8-2012
Jan, Leo, Rien en Emile, hartelijk dank voor de snelle (dan staat de foto nog in Photoshop) reacties. Niks Voorburg, de juiste tekst staat nu op de foto en bovenaan de pagina.

Emile B. | 28-8-2012
Via de eerder door mij genoemde link kunt u ook nog een foto zien, vrijwel onder aan de site, van de Hr. Rien Solcer van de Haarlemsestraat d.d. 1-3-2009. Daarop is te zien hoe de huizen op de achtergrond er tegenwoordig uitzien

rikky | 28-8-2012
Oh ja wat mooi wer. Ik ga voor `De Blauwe` in Scheveningen.
Met dank aan Emile, de tram-trein van A300-den . . prachtig !

Emile B. | 28-8-2012
@ Jan den Dulk. U heeft helemaal gelijk. Het is vlak bij het begin / eindpunt van de Blauwe Tram in Scheveningen.
Ik kon mij dit al helemaal niet in Voorburg voorstellen.
Voor allen: Zie de eerste foto op deze pagina.
https://www.htmfoto.net/algemeen/tonen2.php?pagina=1235743964

Rien Solcer | 28-8-2012
100 % Scheveningen.

Jan den Dulk | 28-8-2012
Als U op deze site het item de blauwe tram aan begin/eindpunt Scheveningen opzoekt dan zie je een overzichtfoto en daar staan de huizen van deze foto ook op.

LEO | 28-8-2012
Het dienstnummer is in elk geval van de locaaldienst en...volgens mij heeft Jan gelijk en is de tram zojuist de Harstenhoekweg overgestoken

Jan den Dulk | 28-8-2012
Is deze foto wel in Voorburg gemaakt. Lijkt meer in Scheveningen bij het eindpunt.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    1482


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>