Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 13-11-2018, 21:10 uur.

   
       
 

 
   
Hofweg in de jaren `50 met mw. 258 en ahw. 300 van lijn 8
ansichtkaart uit de collectie van Anton Zonneveld


Hans (Zoef) | 3-9-2012
@ Frans, ja ik ben geslaagd en dat gold voor al mijn rijbewijzen die ik in n keer heb gehaald. Het groot rijbewijs heb ik in dienst gehaald. Het motor rijbewijs had ik als laatste.

Emile1952 | 3-9-2012
@Emile Bruggeman. Ik heb uw berichtje gelezen. Als u het teveel verwarring vind geven, pas ik het bij deze aan.

Frans Reijgers | 2-9-2012
@Hans (Zoef):
Nog even als naschrift: ben je toen meteen geslaagd voor je rijexamen?

Frans Reijgers | 2-9-2012
@Hans (Zoef):
Nu je het zegt: diezelfde voorsorteersituatie (wat een woord!) bij de Hofweg en het Buitenhof kan ik me nu ook weer herinneren, maar het voorsorteren op de kruising Spui/Kalvermarkt/Grote Marktstraat blijft "een blinde vlek" voor me. Wat de foto betreft ben ik toch blij dat mijn herinnering juist is (ik ga dus niet naar de geriater).
Dank voor je reactie, Hans.

Kees de ridder | 2-9-2012
Het klopt, ik ben slordig in mijn waarnemeingen, maar er staat tegenover dat ik altijd naar rechts kijk of er een stoplicht staat. M.a.w. ik zou met zo`n licht aan de linkerzijde waarschijnlijk zijn doorgereden!

P.S. | 2-9-2012
@Kees de Ridder
Of er een verkeersagent was buiten beeld kan ik niets over zeggen maar ik zie wel stoplichten: op ongeveer een kwart van linkerzijde van de foto ( spui / lange poten) en en rechts naast/voor de tram (dus links op de foto)

Emile Bruggeman | 2-9-2012
Aangenaam, Emile B! Er zijn nu dus 2 personen met deze initialen! Om verwarring te voorkomen, lijkt het mij beter om Uw volledige naam te vermelden.

Emile B. | 1-9-2012
@joost. "...POPE stond voor Productie Overschot Philips Eindhoven...".
Ik denk dat dit een wat flauw gezegde was toen der tijd. Maar het zit iets anders inelkaar. Lees de geschiedenis maar van de koopmansfamilie Goossens en Hr. Frederic R. Pope op wikipedia. zie de link onder. Dit was de zoveelste gloeilampenfabriek die opgeslokt werd door Philips.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Goossens,_Pope_%26_Co


Hans(Zoef) | 1-9-2012
@ Frans Reijgers, dat klopt helemaal, hetzelfde was het geval bij het Buitenhof. Komend van de Hofweg en dan linksaf naar de Gravenstraat, daar gold precies hetzelfde. Ook op het Sui bij de Grote Marktstraat idem dito. Deze punten heb ik moeten nemen bij het rijexamen.

Dick | 1-9-2012
Rechts achter de 300 staat een HTM bus. Het zou een Beijnes/Werkspoor/Kromhout TB 5, series 151-175, 176-200 kunnen zijn.

joost | 1-9-2012
@Hans (Zoef). Klopt. Geen gloeilampen meer. Behalve voor bijzondere toepassingen zoals ovens en naaimachines. Denk je eens in; spaarlampen in het interieur van historisch materieel
Pope lampen waren iets goedkoper. POPE stond voor Productie Overschot Philips Eindhoven.
Omiskenbaar de 300 achter emr 258.
Prachtige opname uit het begin van mijn jeugdjaren. Heel herkenbaar dit alles....

Frans Reijgers | 1-9-2012
Misschien neemt mijn herinnering (uit de 60-er jaren) een loopje met me, maar ik waag het er toch op:
Rechts van de tram (dus links op de foto) bevonden zich voor het stoplicht op het wegdek twee voorsorteerstroken. De een voor rechtdoor richting Spui, de ander voor linksaf richting Lange Poten. Wilde men de Poten inrijden dan moest men wl rechts voorsorteren. Ik vond dat een unieke situatie, die ik verder nooit elders in ons goede - op dit moment door politiek getwist verscheurde - vaderland heb aangetroffen.
Klopt mijn beeld van toen?

Hans (Zoef) | 1-9-2012
Op het gebouw bij de Passage staat reclame voor een sinds vandaag verboden artikel, Pope Draadlampen.

emile B. | 1-9-2012
@Frans van Meerwijk. Dat is inderdaad het voormalige pand van Meddens. De verkeerszuiltjes waren later inderdaad geheel geel en van gietijzer. Maar de twee zuiltjes die zichtbaar zijn op bovenstande foto hebben echter een stenen / betonnen mantel. De kop was alleen geel en van gietijzer. Dit waren duidelijk de voorlopers van die u bedoeld.

Frans van Meerwijk | 1-9-2012
Wat zijn er toch mooie plaatjes van onze Hofstad...
Is die lange gevel met die drie ietwat naar voren staande geledingen inderdaad het pand van (wijlen) Meddens?

@ Emile B.: Zker, heerlijke tijdsgebonden verkeerszuiltjes, maar volgens mij waren die dingen van (giet-)ijzer en helemaal geel...
Inderdaad dat blauw/witte "Pijlglas" maar ook aan de voor- en achterzijde een lange strook geel glas, `s-avonds verlicht (oorspronkelijk met 6 + 1 gloeilampen, later ook TL-buizen)
Ik weet wel, dat in Amsterdam die gloeilampen van hetzelfde exotische type waren als in de tram: Serieschakeling en voeding vanuit de bovenleidingnet (dus 600 Volt)

coos | 1-9-2012
@Kees: een meter achter de betonnen zuil staat een verkeerslicht, en naast het voorbalcon van lijn 8 aan de overkant ook.
Juist hier stonden al in de jaren dertig die grote lichten met neonringen in rood en groen (zoals ook op de kruising LvM/A.Paulownastraat).

John van den Berg | 1-9-2012
Iets verderop is het Lange Voorhout waar bij verschillende Ambasades voorlichtingfilms werden vertoont voor mensen die plannen hadden om te emigreren ,wat in de hand werd gewerkt door de toenmalige minister Drees die zei Nederland is vol tegen de militairen die uit Indie terug kwamen ,ga maar emigreren .hij zou nu zeggen dat het over-over -overvol is.Maar voor ons waren dat de allergoedkoopste films.De zaaltjes waren klein je moest er optijd bij zijn en de films waren interessant.

coos | 1-9-2012
De foto laat inderdaad begin jaren vijftig zien: mw 258 heeft nog geen richtingaanwijzers, boven Meddens steekt het puntje van de gietijzeren spits van de toren van de Grote Kerk uit, vanaf de Hofweg mocht je nog linksaf de Lange Poten in, de nieuwbouw van de gebouwen van de Tweede Kamer is er nog niet, de nog jonge na-oorlogse kastanjebomen en niet te vergeten al die automerken van die jaren, enzovoorts.
Een mij zeer vertrouwd tijdsbeeld.

John van den Berg | 1-9-2012
Bekend plaatje met voor ons in die tijd een betaalbare bioscoop fl 0,55.op het balcon en om de hoek Cineac waar je voor fl 0,30 cent terecht kon, en daar kon je nog als het slecht weer was blijven zitten omdat het een doorlopende voorstelling was je zag dan wel 2x dezelfde film maar dat kon ons niet schelen .

Kees de Ridder | 1-9-2012
Wat je toen nog niet in het verkeer zag, waren zebrapaden, oranjeknipperbollen voor voetgangersoversteekplaatsen en stoplichten. Omdat de fietsers komend uit de Lange Poten hun benen (poten zo u wilt!) op de grond hebben staan, zodat je gelijk de linksbenigen er uit kan halen, weet ik zeker dat aan de linkerkant de verkeersagent buiten het beeld van de forograaf is gebleven.

Emile B. | 1-9-2012
@Hans (Zoef). Het is overigens Hotel de Twee Steden. Volgens de haagse beeldbank. Dit hotel is in 1952 gesloopt.

Emile B. | 1-9-2012
@Hans (Zoef). U heeft gelijk. Ik vergiste mij. Ik zag abusievelijk het gebouw boven de passage ingang voor de HBU aan. De HBU is daarnaast gebouwd en staat dus nog niet op deze foto. De HBU was in het najaar van 1954 in aanbouw volgens een foto van het Haags Gemeente Archief. De bovenstaande foto dateert dus van begin 50-er jaren.

Hans (Zoef) | 1-9-2012
Dat klopt niet, de Hollandse Bank Unie moest nog worden gebouwd. Dat gebouw wat daar staat is Hotel de twee werelden of twee steden, dat weet ik niet meer, maar van mij had het mogen blijven staan!

Emile B. | 1-9-2012
Een schitterende foto. Het geeft heel goed de vijftigerjaren weer. De winkels Voss, Meddens, KLM, de passage met bioscoop ingang, de Hollandse Bank Unie als achtergrond decor. En let op die verkeerszuiltjes van steen (beton ?) met gele kop, en blauwe schijf met pijl erin. Die zijn ook al heel lang uit het straatbeeld verdwenen.

wil leebeek | 31-8-2012
Dit is inderdaad aanhangwagen 300.

Emile B. | 31-8-2012
@AvH. ik denk dat u gelijk heeft. Aanhangwagen 300 heeft zijn laaste diensten gedraaid op lijn 8. De zichtbare 6 ramen zijn allen even groot. Dat is bij de voormalige stoomwagens 151 t/m 157 anders. Die hebben 6 grote (g) en 3 kleinere (k) zijramen. In de volgorde g-k-g-g-k-g-g-k-g.

AvH | 31-8-2012
Volgens mij heeft lijn 8 aanhangwagen 300.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    6917


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 6 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!