Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 16-1-2018, 15:21 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      De Blauwe Tram, Nieuwe Scheveningse Bosjes bij de Badhuisweg, 1950
foto uit de collectie van Andre Muller


A601-A602 en A605-A606

erven sleeboom | 30-9-2012
Bijzonder is ook het gebruik van tweelingstellen op de lokaaldienst, en nog zonder de grote schijnwerper. Op de lijn Haarlem-Leiden had wegbeheerder Rijkswaterstaat de schijnwerper verboden. Na de opheffing van deze lijn reden de A600-en eerst even op de lokaaldienst en daarna verhuisden ze, met schijnwerper, naar de lijnen Noordwijk/Katwijk-Leiden-Den Haag.

A.Taal | 30-9-2012
Dit is zonder twijfel de ingang /uitgang van de nw scheveningse bosjes nabij de Pompstationsweg. Dit zonder enige twijfel. Voetpaden zijn nooit verlegd, het ruiterpad is de voormalige trambaan van begin tot eind. Ik stond daar zelf tijdens de aanleg in 1947 Alleen in die bocht aan die kant van de Pompstat. weg had men de sporen met verstevingen, de extra houten blokken, aangebracht en, niet zichtbaar, een geleide rail aan de binnenzijde tegen onaangename ontsporingen.
Daar stonden in 1947 behoorlijke bomen en wat u aan het einde van de foto ziet zijn de bomen aan de linkerzijde van de Badhuisweg, zichtbaar. daar aan de smalle zijde, had buslijn K nog een halte. Menig denkt dat de Badhuisweg niet verder loopt dan Deo Gratias in het Belgisch park maar de Badhuisweg eindigt bij de Wittebrug, hotel Witte brug , beginnend bij Restaurant Bali met huisnummer 1 . De Badhuisweg was de nieuwe weg NAAR Den Haag, herkenbaar aan de wijze van huisnummerering. In Scheveingen gebruikelijk te numereren vanuit Zee en / of de dorpskerk aan de Keizerstraat., ook nu nog . Dit in tegenstelling met de wijze die men toen in Den Haag toepaste

De twee trams met dienstletters O (links) rijdt naar ept Scheveningen en rechts dienstletter W als ik het goed zie, naar Voorburg Viad.: Dat houdt in dat er nog één tram op Scheveingen ept staat ,dus met dienstletter X , de hoogste dienstlletter dat op de lokaaldiensst werd gebezigd.FrankZ | 25-9-2012
Dit kan niet in de buurt van het KLM-gebouw zijn, tenzij het (fiets)pad tussen dit moment en twee jaar later naar de andere kant van de sporen is verplaatst (zie foto 0.07421 uit 1952). Dit moet toch echt bij de Pompstationsweg zijn. Het pad daar ligt aan de goede kant (ligt er ook nu nog).
Op de bovenste foto op https://www.htmfoto.net/algemeen/tonen2.php?pagina=1238241584 is te zien dat er bij de Brusselselaan aan die kant geen pad was te bekennen (in ieder geval zeven jaar later niet - en die bomen links staan daar zo te zien al een poosje...).
Op de onderste foto op die pagina (en op 0.07376) zien we dat punt bij de Pompstationsweg een jaar later vanaf de andere kant. De opvallende zwarte streep (onderdeel van de bovenleidingconstructie?) is daarop ook te zien.

Coos | 25-9-2012
Het gebied rond de foto lag sinds 1942 in de vesting Scheveningen / Clingendael. De 500 meter brede strook kaalslag door de Scheveningse Bosjes liep van hotel De la Promenade (als bovengrens) naar wat nu Madurodam is, en verder langs het Kanaal/Raamweg tot aan het Malieveld, door het Haagse Bos richting Wassenaar.
Aan de stadszijde zijn de `gewone` Scheveningse Bosjes vrijwel totaal kaal geslagen ten behoeve van brandhout. De Nieuwe Scheveningse Bosjes zijn daarvoor gespaard gebleven omdat ze in `Sperrgebiet" lagen.
De Kurhauskant van deze NZH-trambaan was in 1950 dus nog net zo zwaar bebost als aan de KLM-kant, het traject lag geheel in verboden terrein.

B. Alberda | 25-9-2012
@Haagse_Meester: je zegt in je eerste reactie ` Dit is de boog vanaf de Badhuisweg (links tussen de bomen door nog te zien) door de genoemde groenstrook naar de (huidige) Raamweg. `
Wat je dan beschrijft is toch echt de boog achter het KLM-gebouw langs (daar begint de Raamweg).

(ik begon trouwens zelf over de Brusselselaan, maar dat werd ontkracht door Rien en Coos)

Op foto 0.62657 kan je de kaalslag zien van de Scheveningse Bosjes (dus bij de Raamweg), het Sperrgebiet begon vlak daarna, dus dat gebied was wel `ontbost` door de bevolking.

Haagse_Meester | 24-9-2012
@B.Alberda: ik heb via Streetview de kruising met de Pompstationsweg eens bekeken, maar door de hoek v/d weg kan het deze locatie niet zijn. De weg links op de foto heeft een hele kleine hoek tov de trambaan, bijna parallel, de Pompstationsweg kruist de Badhuisstraat onder een veel grotere hoek. Daarbij komt nog dat je op de foto de huizen kunt zien vlak aan de straat, op de Pompstationsweg staan deze wat verder van de stoeprand. Verder is het van belang te realiseren dat in de laatste oorlogswinter Scheveningen "Sperrgebiet" was en je dus wel heel veel lef moest hebben om daar bomen te gaan omzagen! Vandaar dat veel groen bewaard is gebleven en zo kort na de oorlog "volwassen" bomen op de foto gezet kunnen worden. Mbt de lokatie v/h voetpad tov de trambaan: het is heel goed mogelijk dat dit pad is verlegd naar de oude trambaan en het oude pad nu ruiterpad is geworden.

Voor de duidelijkheid: ik heb altijd betoogd (in de commentaren hier althans) dat dit bij de kruising Badhuisweg/Brusselselaan moet zijn, ik heb nooit een connectie gelegd met de KLM gebouwen! Toch lijken sommigen dat wel gelezen te hebben!

B. Alberda | 24-9-2012
@joost: dat is niet het begin van de Pompstationsweg maar van de Badhuisweg. De pompstationsweg begint net iets boven de foto, waar de Nieuwe Scheveningse bosjes ook beginnen.
Ook op jouw foto is er niet zo`n grote bomenrij die we wel zien op de foto`s met de trams. Aangezien dat gebied trouwens ook kaal is geplukt tijdens de oorlog lijkt het me sterk dat de mooie bomen op de foto daadwerkelijk bij het KLM-gebouw stonden.

B. Alberda | 24-9-2012
@Haagse_Meester: als ik naar foto 0.87855 kijk in de Haagse Beeldbank, zie ik geen bosrijk `uiteinde` van de boog langs het KLM-gebouw naar de Badhuisweg, dat jij aanwijst als plek waar de foto zou zijn genomen.
Dat bosrijke uiteinde is er wel wat hoger op de foto bij de hoek met de Pompstationsweg. Ik denk dan ook dat de foto toch echt daar is genomen.

joost | 24-9-2012
@Aldo Markus. Uw beide stellingen zijn juist. Waar de tram reed, ter plaatse van het IenM-gebouw was daar, waar in begin 90-er jaren de nieuwe aanbouw werd gebouwd. Ruim dertig jaar hiervoor - vanaf het opbreken van het spoor - werd de "baan" geasfalteerd en omgetoverd tot een parkeerstraat voor de daar werkzame ambtenaren van V&W. Door de nieuwbouw is het moeilijker voor te stellen hoe de situatie daar in de 50-er jaren was. Tussen de twee trams door zou je het gebouw in de verte kunnen zien. Zie voor een duidelijk beeld de situatie op DEZE foto (1950) waar het spoor achter het gebouw loopt tot in het bos:

http://www.haagsebeeldbank.nl/beeldbank/indeling/detail/form/advanced/start/20?q_searchfield=klm+gebouw

Op de foto geheel links begint de Pompstationsweg. Net niet meer zichtbaar is het grote pand waar de uitgeverij van Nortier & Harmsze is/was gevestigd. Ook uw kijkrichting is dus correct.

Haagse_Meester | 24-9-2012
@Rien: nee, de andere kant uit. Kijkrichting is naar de Badhuisweg, dus Scheveningen. Rechter tram is bijna bij z`n eindpunt, de linker is net vertrokken richting Malieveld, de Schenk-strook en Voorburg, te zien aan de dienstletter (dit is de O-dienst). De letters achterin het alfabet waren bedoeld voor de Voorburgse lokaaldienst, te beginnen met de N. Doorgaande diensten hadden de letters A-F. Overigens zijn 2 A600-en op de lokaaldienst niet gebruikelijk in 1950, deze diensten waren domein v/d AB500-en. Dat zal de gevallen fiets verklaren

Rien Solcer | 23-9-2012
Als deze foto genomen is net na de kruising Pompstationsweg, dan rijd de linkertram naar Scheveningen, en de rechter naar het KLM gebouw, links zie je dan nog een stukje Pompstationsweg.

B. Alberda | 23-9-2012
Jullie hebben gelijk inderdaad, ik zie het nu ook. Het is vlak voor en gefotografeerd richting de kruising Pompstationsweg/Badhuisweg/Wagenaarweeg.

Coos | 23-9-2012
Wie wat de foto toont zelf nog heeft meegemaakt twijfelt geen moment: de tram rechts rijdt naar Scheveningen, die links op de foto naar Voorburg.
Vlak na de overgang van de vrije trambaan op de Badhuisweg draaide de tram een linkerbocht de Bosjes in; bij de Pompstationsweg ging het voorlopig rechtuit.
Dit in tegenspraak met de getoonde bestemming op de richtingfilm van de tram rechts...

Rien Solcer | 23-9-2012
Foto 0.07374 laat zien dat dit niet nabij de Brusselselaan is ivm met de ligging van voet/fietspad.

rikky | 23-9-2012
Geweldige foto.
Bedankt weer

Emile Bruggeman | 23-9-2012
Weer een prachtige foto van een buurt waar ik gewoond heb van mijn geboorte in 1947 tot 1973. De foto is gemaakt in de richting van het KLM gebouw. Links is de Pompstationsweg, de huizen op de achtergrond zijn van de Badhuisweg. Het is niet bij de Brusselselaan, omdat het voetpad op deze plaats aan de rechterkant van de trambaan lag.

B. Alberda | 23-9-2012
Als de stelling van Haagse Meester klopt staat de fotograaf mett z`n rug naar het toenmalig KLM-hoofdkantoor en de foto is gemaakt richting Scheveningen. Zie http://goo.gl/maps/PMXna voor een StreetView-blik richting Den Haag Centrum van het begin van het fietspad.
Zie ook 1.51934 in de Haagse Beeldbank.

Ik zie er zelf echter ook het begin van `bosroute` vanaf de kruising Badhuisweg / Brusselselaan in, de inrit van foto 0.07374 op de Haagse Beeldbank. Het is echt moeilijk te zien...

aldo markus | 23-9-2012
@Haagse Meester: Begrijp ik, dat deze trams rijden door de tegenwoordige uitbreiding van het Ministerie van I en M?
Nog een vraag: Zie ik goed dat we Scheveningen in de rug hebben en richting Den Haag kijken?

John van den Berg | 23-9-2012
Opvallend bij het rechtse treinstel zijn de twee witte lampen aan de achterkant lijkt net of hij naar je toekomt.

Haagse_Meester | 23-9-2012
De Blauwe had in Scheveningen veel vrije baan en kon dus lekker vaart maken. Dit is de boog vanaf de Badhuisweg (links tussen de bomen door nog te zien) door de genoemde groenstrook naar de (huidige) Raamweg.

De A600 serie was gebouwd voor de pas in 1932 ge-elektrificeerde stamlijn v/d NZH, tussen Leiden en Haarlem. Laatstgenoemde gemeente had een bepaling dat tramwagens niet langer dan 11 meter mochten zijn, dus werden gelede wagens geleverd door Beijnes: een primeur voor Nederland, ook waren het de eerste volledig gelaste trams in ons landje. Omdat de Bollenlijn tegen wens v/d NZH in veelal in de straat lag waren de felle vérschijners die de A400-en hadden taboe. Ook na opheffing v/d Bollenlijn in jan. 1949, toen de Tweelingstellen op het resterende NZH net ouder materieel aflosten, werden deze niet aangebracht. De ooit vrij in weiland gelegen trajecten hadden steeds meer bebouwing gekregen, met bijbehorende uitbreiding v/h wegennet. De hele serie is na de sluiting van 9-11-61 gesloopt...

Museummedewerker | 22-9-2012
Volgens Wikipedia geldt voor de "Scheveningse Bosjes" het volgende:

De Scheveningse Bosjes liggen tussen Den Haag en Scheveningen en worden begrensd door de Scheveningseweg aan de zuidkant, de Kerkhoflaan aan de oostkant en Madurodam aan de noordkant. De Prof. B.M. Teldersweg snijdt het bos doormidden van Madurodam naar de Scheveningseweg. Aan de zeekant ligt daar een grote waterpartij.

Ik vermoed dat het hier de "Nieuwe Scheveningse Bosjes" worden bedoeld en die worden omgrensd door de Brusselselaan, Doorniksestraat, Pompstationsweg en Badhuisweg.

Noem dat maar muggenziften! :-)

Coos | 22-9-2012
Opvallend, die houten ondersteuning van de rail in de buitenbochten.

pduvekot | 22-9-2012
Wat een mooie foto weer
Is de fotograaf iets te snel van zijn fiets gesprongen?

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    2707


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>