Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2018, 11:56 uur.

   
       
 

 
   
Station Staatsspoor met omnibus, stoomtram en paard en wagen
ansichtkaart uit de collectie van Anton Zonneveld


coos | 29-9-2012
@Aldo: In de railatlas van Johan Blok vind je op pagina 11-13 het verhaal van de ANRM die met 36 railroaders op Delft reed, grote rijtuigen die zowel op rails als over de weg konden rijden, getrokken door minstens twee paarden.

Anton Zonneveld | 27-9-2012
@ aldo markus : U heeft gelijk, u heeft een punt. Ik ben te snel met mijn reactie geweest. Het antwoord op uw vraag blijft dus nog (even) open. Op Google ben ik voor u ook niets wijzer geworden.

Coos | 26-9-2012
Onder de kap links zie je de taxi`s van destijds, in Den Haag aapjes genoemd.
Tot aan de sloop van het oude Staatsspoor was daar de taxi-standplaats.
Daar was ook de enige uitgang van de trein (met kaartjescontrôle).

Geurt Borsboom | 24-9-2012
Lijn 8 was wel de concurrent van een stoomtram, maar niet van de NRS-lijn. Lijn 8 beconcurreerde de HSM-lijn van de Anna Paulownastraat naar Scheveningen.

Simon Kuipers | 24-9-2012
@Haagse_Meester: de huidige lijn 8 bestaat niet meer. Lijn 8 heeft alleen maar van 2009 tot 2011 over de Koninginnegracht gereden, als versterking van lijn 9. Vele jaren lang is de Scheveningseweg natuurlijk het domein van lijn 8 geweest.

B. Alberda | 24-9-2012
@Haagse_Meester: volgens mij moet dat lijn 9 zijn, niet 8. Dat traject dat bekend stond als de `Zwarte lijn` of `Lijn F` bestond al sinds 1864. In 1879 (15 jaar later pas) verscheen de concurrende NRS-stoomtram, maar in 1890 verschenen de accutrams (weliswaar alleen in de zomer) die een stuk moderner en vlotter waren dan de lawaaiige stoomboemel.
Hierna is de lijn inderdaad altijd een concurrent gebleven van de zwaardere lijn `aan de overkant`, en won uiteindelijk de strijd toen in 1957 deze verbinding met de badplaats werd opgeheven.

aldo markus | 24-9-2012
@Anton Zonneveld: Bekend. Op 25 juni dat jaar kwam die in openbare dienst. Maar als een "omnibus" op rails gaat rijden (soepeler, comfortabeler en vooral ook: minder inspannend voor de trekkracht = paard) wordt het een (paarden)tram.
Er zijn ook van de dingen zonder rails blijven rijden. Omnibussen dus. Zo een zien we op de foto. En daar gaat mijn vraag over.
(Later kwamen er ook AUTO-mobiele omniBUSsen, en die zijn er nog steeds.)

John van den Berg | 24-9-2012
Mooi stukje geschiedenis , er licht wel veel vogelvoer en menutie voor baldadige jeugd op straat .Ook voer voor de zwerfhonden .

Haagse_Meester | 24-9-2012
De stoomtram is een NRS dienst. De NRS kreeg nl geen toestemming de spoorlijn uit Utrecht door te trekken naar Scheveningen, wat oorspronkelijk de bedoeling was. Om de badplaats toch te kunnen bereiken zonder afhankelijk te zijn van derden legde de NRS een stoomtramlijn aan, grotendeels parallel aan de huidige lijn 8. In 1924 werd de tramlijn van waslijn voorzien en kwamen er de befaamde NZH Boedapesters de concurrentie met de HTM voortzetten. Om die reden kreeg lijn 8 dan ook altijd het nieuwste materieel toebedeeld.

Toen de NRS door de Staat werd "genaast*" kwam de spoorlijn in handen van het Staatsspoor. Toch bleef de telegrafische aanduiding bestaan en vormde zo tot de opening van het CS de laatste herinnering aan die NRS: Gvr werd toen Gvc. (het HSM station was en is Gv, omdat het ouder is) Dit naasten gebeurde al voor 1917 (samenwerking HSM/SS - NS) zodat oudere bezoekers alleen nog het gebouw als oude Staatspoor station kennen, dat dus feitelijk het Rijnspoor station was Voor de sloop daarvan (jaren 70) is de Kon. Wachtkamer naar het NSM verhuisd.

*naasten: verplichte verkoop aan de Staat van alle aandelen. Aandeelhouders krijgen een marktconforme vergoeding, maar mogen niet weigeren te verkopen. Niet verwarren met nationalisatie, daarbij krijgen aandeelhouders vaak niks, of een schijntje v/d werkelijke waarde.

Anton Zonneveld | 23-9-2012
@ aldo markus : Op 21 maart 1864 kon de in Londen gevestigde Dutch Tramway Company de Nederlandse primeur laten zien van een op rails rijdende paardenomnibus tussen Den Haag en Scheveningen.

aldo markus | 23-9-2012
Paardenomnibus 21 was niet van HTM. Weet iemand welke ondernemers destijds met omnibussen door Den Haag reden?

Deze plek is in honderd jaar wel enorm veranderd. Maar de richting van de treinsporen is in principe gelijk gebleven. Daardoor kun je je wel voorstellen, dat de stoomtram ongeveer op het huidige halteperron van lijn 9 richting Scheveningen staat. Of zit ik er ver naast?

Anton Zonneveld | 23-9-2012
De stoomtram naar Scheveningen, met loc. 7 die wacht op overstappende reizigers. Rechts is paardenomnibus 21 te zien. Opname kort na 1900.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    9579


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 17 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!