Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2018, 11:56 uur.

   
       
 

 
   
MAN Aardgasbussen 1102 en 1019, Noorderstrand. Zoek de verschillen!
2 foto`s van Nick Roestenburg d.d. 21 april 2012


Hierboven een foto van de 1102 en daarnaast de 1019. Beide wagens zijn van verschillende series en dat is goed te merken.
De 1019 is uit de serie 1002-1045 (1001 is eerder afgeleverd en is ook afwijkend qua interieur van de andere wagens) en komt uit de Turkse MAN-fabriek. De 1102 komt uit de Poolse MAN-fabriek en behoort tot de serie 1091-1135 (inmiddels teruggebracht tot 1091-1115). De 1102 behoort tot de serie die aan de EEV-normen voldoet.
Daar waar bussen met een dieselmotor al vanaf 2007 volgens EEV-norm leverbaar waren, gold dit voor de aardgasbussen van MAN pas vanaf 2010. De wagens van de serie 1091-1135 hebben o.a. een extra ingebouwde turbo en een andere versnellingsbak ten opzichte van de eerdere twee series. Daardoor hebben de wagens een afwijkende rechterachterzijde en interieur aan de achterzijde van de wagen.
Hieronder een foto met daarbij de verschillen zichtbaar.

Nick RoestenburgJohn van den Berg | 10-11-2012
Weten de heren chauffeurs dat er bij een gaslekkage in het motor compartiment de motor op hol kan slaan en hoe je het spul kan stoppen . Denk daar maar eens over na kan de gas toevoer snel worden af gesloten is de afsluiter snel bereikbaar zonder rare capriolen te hoeven maken ?Dit is een Praktijk geval wat mogelijk voor kan komen .

peter | 6-11-2012
Nou willem onze airco stelt niks voor

Gerard | 25-10-2012
De veolia bussen 6720 6730 6740 hebben een geluidopname bij de camera
deze is als proef sinds een half jaar

jdw | 22-10-2012
de 1115 is vanmorgen opgehaald en terug gebracht naar den haag

jdw | 21-10-2012
de 1115 staat nog steeds in sassenheim buiten bij de dealer op het terrein

Ed | 21-10-2012
@ Willem

Ja, dat klopt. De chauffeurs kunnen met hun "bakkie" elkaar oproepen om aansluitingen te regelen, waarschuwen voor verkeershinder of snelheidscontroles. Ook kunne de chauffeurs van kanaal wisselen om de Qbuzz bussen op te roepen voor aansluiting. Andersom gaat niet omdat Qbuzz geen andere kanalen kan kiezen.

Er zijn jammer genoeg geen qso kaarten in omloop van de Veolia 27 mc ;).

willem | 21-10-2012
Oh sorry. Ik zie dat ik (vroege ochtend he) hier onder per ongeluk veolia als naam heb getypt, terwijl ik dat eigenlijk ben. :(

veolia | 21-10-2012
27MC, betekent dat dat Veoliachauffeurs onderling met elkaar kunnen praten?

willem | 21-10-2012
@Nick. Bedank voor het uitwerken van die enorme lap tekst.

willem | 21-10-2012
Dank jullie wel. Leuk te weten. En ik zal eens opletten. :o)

Ed | 20-10-2012
Aanvullend op Nick.

HTM heeft haltestoplampjes boven de deuren, bij Veolia wordt in het lcd scherm met halteinfo de tekst "stop" getoond.

De HTM bussen hebben aan de zijkant van de chaufferscabine een zonnescherm die niet helemaal dicht is (hordeur achtig) Veolia heeft schermen die geheel gesloten zijn.

Veolia heeft 27 MC voor kort verkeer, HTM heeft een autoradio voor de chauffeur.

Op het motorluik aan de achterzijde heeft HTM een brandblus luikje, Veolia niet.

Veolia heeft een electrisch uitschuifbaar rolstoelplank, HTM niet (of gebruikt deze in ieder geval niet).

De camera`s voor toezicht in de bussen zijn ook verschillend,tevens heeft Veolia bussen uitgerust met geluidopnameapparatuur.

Nick van der Geugten | 20-10-2012
De Lion`s City CNG van MAN voldoet al geruime tijd aan de EEV eis, zelfs al voordat er überhaupt maar een dieselmotor aan voldeed! In 2005 is de eerste Lion`s City G CNG naar Nederland gekomen, op proef voor de Vallelijn van BBA en ook deze voldoet aan de EEV eis.

Zie ook dit persbericht : http://www.mantruckandbus.nl/nl/press___media/press_details_104233.html

Nick | 20-10-2012
@ jdw:

De 1115 zag ik vandaag op lijn 18 rijden. Hij is dan in ieder geval weer terug in dienst, dus niks grootschaligs aan de hand hoogstwaarschijnlijk...

Vandaag ook een nieuweling gezien: de 1106 (op 18). Deze was nog niet eerder gezien in `t Haagse...

Nick | 20-10-2012
@ Willem:

Er zijn al de nodige verschillen door Stefan en Ed aangegeven, ik zal hierop aanvullen. Veolia heeft een vrij standaard type genomen (hiermee bedoel ik dat slechts weinig opties zijn toegevoegd), HTM heeft de nodige opties besteld/wijzigingen laten doorvoeren. Hieronder puntsgewijs de verschillen, het is een hele waslijst :

Chauffeurswerkplek
- Dashboard en bediening: Veolia heeft de oorspronkelijke deurbediening, zoals in Duitsland veel gebruikelijk is. Dat wil zeggen dat er één knop per deur is (knop is zowel voor open én dicht). Deze knoppen bevinden zich rechts ten opzichte van het stuur. HTM heeft de `ouderwetse` deurbediening: per deur een separate knop voor open en dicht per deur. De deurbediening zit hierbij links van het dashboard (ongeveer dezelfde plek waar de deurbediening zich sinds de eerste standaardbus bevindt).
- Filerem: bij Veolia is deze d.m.v. knopje bedienbaar, bij HTM wordt deze na korte tijd stilstaan met ingetrapte rem automatisch ingeschakeld (HTM`ers kunnen mij vast wel aanvullen na hoeveel seconden dit precies gebeurt).
- Chauffeursstoel: HTM heeft een luchtgeveerde stoel van het merk Bremshey (huisleverancier voor reeds langere tijd), Veolia rijdt met luchtgeveerde stoel van Isri.
- Betaaltafel: ander opbergsysteem van kaarten (Veolia werkt met chauffeurseigen houten plankje waarop e.e.a. bevestigd kan worden, HTM met voertuiggebonden plaat met daarop klemmen).

Exterieur
- LED-displays: HTM gebruikt (bedrijfsbreed, ook bij de tram) LED-displays van het merk LAWO. Het merk dat Veolia gebruikt is mij onbekend. Duidelijk zichtbaar is het verschil in opbouw van de displays: de LED`s op het display van LAWO bevinden zich dichter bij elkaar t.o.v. de displays van Veolia. (Persoonlijk vind ik de LAWO-displays beter zichtbaar)
- Achteruitrij-sensoren: HTM heeft achteruitrij-sensoren (op bovenstaande foto zijn deze zichtbaar ter hoogte van de kentekenplaat).
- Licht aan buitenzijde bij uitstapdeur: in het buitenland is het heel gebruikelijk om aan de buitenzijde een klein lampje bij de uitstapdeur te hebben. In het buitenland stoppen bussen regelmatig bij onverlichte haltes. Omdat Veolia een vrij standaard uitvoering heeft gekozen, is ook dit aangebracht. HTM heeft dit lampje niet.
- Spiegelopstelling: Veolia heeft aan de linkerzijde (vanaf de chauffeursstoel gezien) een laaghangende spiegel, HTM heeft (op de 1020 na, deze rijdt op proef met lage spiegel) bij haar aardgasbussen gekozen voor een hooggeplaatste spiegel.

Interieur
- Direct is voor de passagier het verschil in `halteaanduiding` zichtbaar, Veolia heeft een LED-display hiervoor, aangebracht in een speciaal hiervoor bevestigd paneel. HTM maakt gebruik van `infotainment`, waarmee meer kan worden aangegeven dan alleen tekstberichten (eindhalte, halte en evt. tekstuele mededelingen).
- Hier al eerder door anderen genoemd, maar toch nog even aangevend: HTM maakt gebruik van de zogenaamde `sociale opstelling` (anti-vandalisme, etc.), waarbij achterin dwarsgeplaatste stoelen zijn bevestigd. Veolia heeft in haar wagens een reguliere stoelopstelling. Bij de HTM-serie 1001-1090 heeft de achterbank een stoel extra ten opzichte van de 1091-1115(/1135).
- Zoals Stefan al aangaf, hanteert HTM andere Chipkaart-apparatuur dan Veolia. Veolia hanteert apparatuur van het merk Prodata, HTM heeft apparatuur van Thales. Opvallend is daarbij wel dat HTM, o.a. n.a.v. de ervaringen bij Veolia, ook de ophaalautomaten voor reisproducten van Prodata heeft geplaatst in de aardgasbussen.
- Spiegel in interieur: bij HTM is men vergevorderd met het plaatsen van een extra spiegel waarmee de chauffeur in de bus kan kijken. Deze is geplaatst aan de bovenzijde van de voorruit, ter hoogte van het midden van de ruit.
- Door andere deuropstelling heeft de HTM-aardgasbus een extra stoel rechts voorin ten opzichte van de Veolia-aardgasbus.

Deuren
- De driedeurs-versie maakt dat de middelste uitstapdeur van HTM ten opzichte van de uitstapdeur van Veolia iets meer richting voorwiel is geplaatst.
- Ook zijn er ook qua deurtechniek verschillen. Veolia heeft gekozen voor een standaardversie: twee naar binnenslaande (elektrische) voordeuren en pneumatisch werkende zwenkzwaaideuren (uitzwaai naar buiten) aan de achterzijde. HTM heeft gekozen voor pneumatisch werkende zwenkschuifdeuren (openen vlak langs de carrosserie). HTM heeft daarbij ook gekozen voor een enkele voordeur.

Bij mijn weten zijn er ook technische verschillen, maar daar ben ik niet zo goed in thuis. In ieder geval mocht bij de HTM-versie lange tijd na aflevering (is dit nog zo?!) absoluut geen drie keer achter elkaar gebruik worden gemaakt van kickdown, anders sloeg de motor af. Hiervoor was een klein stickertje linksonder (vanaf chauffeursstoel bezien) op de voorruit geplakt. Bij Veolia werd vanaf begin al veel gebruik gemaakt van kickdown, mede omdat de aardgasbussen zeer traag zijn.
Ik zal mogelijk nog wat verschillen vergeten zijn, daar ben ik dan niet van op de hoogte... Aanvullingen zijn dan ook zeer welkom!

@ Hansje, Joop en anderen:
Het zijn er meer. Zoek en gij zult vinden

Jan van Staalduinen | 20-10-2012
Ziet dan niemand, dat het roostertje op de aardgas-kap bij de ene bus rechts zit, en bij de andere in het midden?

Ed | 20-10-2012
@ Willem

De HTM heeft voor de passagiers Airco, Veolia heeft Arko (klapraampjes) ;) .
OV chip apparatuur is anders.
Achterlichtunits indeling is anders, chauffeurscabine is anders ingedeeld.
Veolia bussen zijn begrenst tot 80 km/u.

Stefan | 20-10-2012
@ Willem: de bussen van de HTM hebben xenox-verlichtingen. De bussen van Veolia hebben dat niet. Ook is het interieur anders.

willem | 20-10-2012
@Nick en Stefan. Wat is, behalve het ontbreken van de achterdeur, het grote verschil tussen de HTM MANs en de Veolia MANs?
Weet iemand dat?

Stefan (Delft) | 20-10-2012
@ Willem... Goed idee. Eens kijken of er zoiets geregeld kan worden op Ley(k)enburg...

Verschillen: De 1100-en hebben goede turbo, de (lage) 1000-jes niet...

Anton Zonneveld | 20-10-2012
Laat ik, net als Joop, ook eens lollig zijn: de wagennummers, de lijnnummers, én.... de koers- of bestemmingsborden.

Joop | 19-10-2012
Het KENTEKEN

hansje | 19-10-2012
Ben ik nou gek?Ik zie geen verschil aan de voorkant,en ook niet veel achter.Ok,het ruitje is iets kleiner,maar wat nog meer?

jdw | 19-10-2012
Zag vandaag de 1115 bij de m.a.n. dealer in sassenheim staan,oorzaak ???

willem | 19-10-2012
Dat was me al opgevallen, die kleinere zijruitjes.
Leuke foto.

Eigenlijk zou er ook een Veolia naast moeten voor de verschillen. Die hebben niet van die rare dwarsstoeltjes.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    9070


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 19 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!