Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 19-1-2018, 20:42 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Verlichting Ombouwer 77 brandt, sfeervolle beelden uit Scheveningen
4 foto`s van Raymond Naber d.d. 19 oktober 2012


Na het rijden/remmen is nu ook de verlichting van de Ombouwer 77 weer in werking.

Wat is nou weer lijn 12A richting Kwartellaan?

Zie ook: TS Ombouwer 77 kan weer zelfstandig rijden

www.tramwegstichting.nl

Raymond | 30-10-2012
Een leuke discussie hier op het forum over LED-verlichting in klassieke trams. Los van het feit of het mooi staat, authentiek of een historische uitstraling heeft vraag ik me af of het wel functioneert.

In tegenstelling tot de GTL’s etc. waar LED-verlichting is toegepast wordt er geen gebruik gemaakt van aparte gestabiliseerde voedingen maar direct op de bovenleidingsspanning geschakeld. Zoals Michel al eerder aan gaf, vijf lampen in serie, nu dus 5 LED-lampen in serie. Deze zijn origineel gemaakt voor 220V/AC en niet voor de 120V/DC die zij te verduren krijgen (gemiddeld bij een bovenleidingsspanning van 600V/DC).

Daarnaast is er een inschakelverschijnsel. Met 5 gloeilampen in serie is dit in de huidige klassieke trams duidelijk waarneembaar. Omdat de gloeidraden van temperatuur veranderen (van koud naar heet) verandert de weerstand ervan, met als gevolg dat de eerste lamp even een overspanning krijgt te verduren. Nu weet ik niet wat dit bij LED-lampen betekent maar het zou zo maar kunnen dat deze het inschakelen niet eens overleven.

Een echte oplossing kan worden gevonden door de gehele verlichting opnieuw te bekabelen en elke LED-lamp via een gestabileerde voeding rechtstreeks, dus niet in een serie, van spanning te voorzien. En dat is veel meer werk dan de huidige E27 gloeilampen te vervangen door E27 LED-lampen.

Raymond

JWB | 29-10-2012
Overigens zal het op den duur wel mogelijk zijn de gloeilampen te vervangen door LED-lampen. Er zijn inmiddels LED-lampen die vrijwel hetzelfde licht geven als een gloeilamp. Alleen zijn die nog behoorlijk aan de prijs. De LED-lampen van de bouwmarkt mag je niet vergelijken. Dat zijn echt waardeloze dingen. Voordeel van een goede LED-lamp is dat elke lichtkleur en sterkte mogelijk is.

R.v.Apeldoorn | 28-10-2012
De gloeilampen in de Haagse museumwagens (t/m de PCC`s) zijn allemaal voorzien van een E27 schroeffitting. Alleen de remlichten, achterlichten en bermlichten van de PCC hebben een Bajonetsluiting (BA15s).

(De 1200, 1300 en 2100 PCC`s hebben natuurlijk TL verlichting en hier en daar nog een gloeilamp.)

joost | 28-10-2012
@Hans (Zoef). Dat ze tegen los trillen werd gebruikt ligt inderdaad meer voor de hand. Zo hoor je ook de andere kant van het verhaal eens. Dank Hans.

Hans (Zoef) | 28-10-2012
@ Joost, doorgaans zijn er op schepen en in het O.V. zoals trams en treinen, bajonet fittingen gebruikt, dit is niet om diefstal te voorkomen, maar om het lostrillen te voorkomen en de lamp er uit valt.

Groetjes Hans.

joost | 28-10-2012
De andere "77" is te vinden op deze site onder Tram -- Buitenlijners, de Gele Tram. Afbeelding van de 77 in de Haarlemmerstraat in Leiden

joost | 28-10-2012
Hebben de lampen een E27 of een bajonetfitting? Vroeger werden in de openbare (straat)verlichting bajonetfittingen gebruikt om te voorkomen dat deze werden uitgenomen om voor particulier gebruik te worden aangewend....
Op de recente foto van de 1100-en bij Hollands Spoor kun je op de linker wagen zien hoe het getal "77" op de ombouwer van de TS moet komen te staan.

P.S. | 28-10-2012
@HansR
De stelling "De verkoop van de oude gloeilamp is verboden."i is niet juist.
Gloeilampen mogen nog steeds worden verkocht . Winkeliers mogen hun voorraad verkopen maar geen nieuwe kopen. Op dit moment zijn er nog lampen genoeg verkrijgbaar. Het aanleggen van of het vergroten van de voorrad kan echter geen kwaad

eppo | 28-10-2012
@HansR: uit de uiteenzetting van Michel Brongers blijkt dat de Tramweg Stichting kennelijk over voldoende voorraad beschikt. Maar dat wil nog niet zeggen dat het HOVM ook over voldoende voorraad beschikt....

HansR | 28-10-2012
@Michel
Kijk dat is precies waar ik om vroeg.
Gelukkig dat jullie maatregelen hebben getroffen om de historische sfeer in de trams voor zeer lange tijd te handhaven.
Dank voor je uiteenzetting.

Michel | 26-10-2012
@HansR: Op jouw vraag of de museumorganisatie voldoende gloeilampen hebben voor de toekomst, kan ik je mededelen dat de TS er voorlopig genoeg gloeilampen in huis heeft zowel mat als helder. Voor de gloeilampen betreft maken we gebruik van gloeilampen die 100 watt zijn bij 230 volt en onderder die omstandigheden 1000 branduren hebben. Maar omdat onze lichtserie`s bestaan uit 5 lampen die gevoedt worden met een gemiddelde bovenleidingspanning van 650 volt. Dit betekent dat iedere lamp 650/5= 130 volt krijgt dit houdt tevens in dat iedere lamp een vermogen opmeent van ca. 32 watt. Omdat iedere lamp maar 8/25 deel van zijn vermogen krijgt neemt als gevolg daarvan de levensduur aanzienlijk toe tot maar liefst 6000 branduren. Een gevolg van lampen die op een lagere spanning branden is wel dat het licht iets minder wit is.

Het verlichtingsplan wat geinstalleerd is in de 77 komt uit 1931. Toen gebruikte men hiervoor lampen van 40 watt bij 120 volt, en 5 in serie.

Overigens er is één Ombouwer geweest die was uitgerust met TL-buizen dit was de 25. Deze had de TL-buizen gekregen bij zijn revisie in 1948.

Met vriendelijke groet,

Michel (medewerker werkgroep HTM77)

HansR | 25-10-2012
@Adrie
Jouw antwoord op Coos, die op zijn beurt reageert op mijn vraag, omtrent de verlichting wekt enige verwarring.
De prachtige herinnering aan deze tram staat buiten kijf. Die is ware schoonheid.

Nee het gaat om een praktische/technische vraag.
Die luidt: De verkoop van de oude gloeilamp is verboden.
Heeft het Haags Openbaar Vervoer Museum voldoende oude lampen in voorraad om nog jaren
de historische trams van "ouderwetse" verlichting te voorzien of gaan we over op de LED verlichting. LED verlichting geeft toch een ander licht dan de gloeilamp.
Uiteraard hebben de trams in hun dienstjaren ook al te maken gehad met aanpassingen aan vernieuwingen,maar een tl buis zal er niet gebruikt zijn in de ombouwers.

Adrie | 24-10-2012
@Coos: elders op deze site is te lezen, dat de ombouwers van 1929 tot 1959 gereden hebben. Zo zal het in deze 30 jaar ook wel voorgekomen zijn, dat ze met deze verlichting gereden hebben. De periode waar ze met gedempt licht hebben moeten rijden is zeker niet van waarde. Bewaaren we toch liever de mooie herinneringen aan deze Tramwagens.
De werkgroep van TS wil ik bedanken voor het vele werk die zo`n restauratie met zich brengt. Ga zo door en bewaar zoveel als mogelijk uit vergane tijden!

coos | 24-10-2012
Zo te zien is de binnenverlichting van mw 77 tamelijk uitbundig.
Ik herinner me uit de laatste oorlogsjaren, dat in ieder geval de Ombouwers `s avonds in de trams uiterst mager verlicht waren, doordat alleen boven de tweepersoons-langsbanken bij de schuifdeuren een blauwe lamp brandde; dus vier in totaal.
Het kontrast met deze wederopstanding kan niet groter zijn.

harry K | 23-10-2012
Van een tram raak ik niet (meer)opgewonden,maar de 77 is een prachtige uitzondering!

Raymond | 21-10-2012
Iedereen hartelijk dank voor de complimenten, ik zal ze aan de werkgroep overbrengen. Emile is overigens één van hen.

Die cijfers 77 op de foto zijn inderdaad onjuist, want Amsterdams! Ze waren "over" van de GTr 72 toen die onlangs terug kwam uit Arnhem (en Amsterdam). We hebben ze er voor de grap opgeplakt want kwamen er min of meer heel af. De Haagse cijfers zijn natuurlijk anders zoals jullie weten.

Groet van Raymond

HansR | 21-10-2012
Geweldig.... mooi werk mannen...en wat een sfeer bij avond.

Wat ik mij afvraag in deze verboden EU- tijden voor de oude lampen is,welk type lampen zitten in de tram? Zijn de oude trams van de oorspronkelijke peertjes voorzien of zijn het LED-lampen?
Ik heb de indruk dat het vroeger niet zo fel verlicht was in de ombouwers of vergis ik mij.
Hetzelfde geldt bij de tweeramer. Bij een ritje op een museumdag verbaasde ik mij over her enorm aantal lichtpunten dat een zee van licht gaf.
Ook toen vroeg ik mij af of dit in de vervlogen tijden ook zo was.
Wie weet het?

coos | 21-10-2012
Inderdaad ogen de wagencijfers wat ielig.
In mijn herinnering hadden ze destijds nog een heel dun bruin-/goudachtig lijntje om ieder cijfer aan de buitenkant. Daardoor leken ze dus wat dikker.
Sterker nog, bij het honderdcijfer (hier niet van toepassing) had dit randje ook nog een iets andere kleur.

Voor grotere wagencijfers is trouwens helemaal geen plek op de fronten.

Henk Boshuyzen | 21-10-2012
Is dit nu al het definitieve cijfertype wat er op zit?
Ik herken deze vorm niet. Op deze foto:
https://www.honderdprocenthaags.nl/algemeen/foto_tonen2.php?foto=ZwartWit/97.JPG van Edu Bouwman zie ook een ander type 7 op een de eenmanwagen 97. Ook een tekening van Jan de Graaf laat een ander cyfertype zien.
Wie kan er wat meer over zeggen?

Hans | 21-10-2012
Mooier kan niet !!!!!!!!!!! Raymond GEWELDIG !!

Ed | 21-10-2012
Eigenlijk zou gemeente Den Haag hier finacieel ook aan kunnen bijdragen aangezien ze Den Haag als filmstad promoten.
Deze prachtige floot wordt dan gretig gebruikt voor filmopnames waarbij gemeente Den Haag zich weer fantastisch kan profileren.


Wout Verspuij | 21-10-2012
Werkelijk schitterend...!!!! Goed werk en zeer vakkundig gerestaureerd..!!
Kan niet wachten om in te stappen en de sfeer van destijds, jaren vijftig op lijn 2 en 5, als jochie, weer op te snuiven.!! (Wel niet als éénman wagen, maar toch.) T.S. Scheveningen krijgt een Tien met een Griffel..!! Nogmaals Grandioos.!!

Henk Boshuyzen | 21-10-2012
@erven Sleeboom: De optie spiegelei van de 164 kende ik, maar je hebt het door dat je hier niet gelijk de rijkruk kunt bedienen en richting aangeven. Of je moet een hele lange bestuurder hebben, dan zou het lukken.
Zelf kon ik met de NS 1202 rijden en rijtuigen aankoppelen, maar ik zou niet met de 77 kunnen rijden en richtingaangeven tegelijk.
Maar zoals Emiel zegt/ Er is over nagedacht dus het komt wel goed. Verplicht altijd 1 passagier meenemen voor het richting aangeven.
De 274 in het NOM is ze ook al kwijt, ik vind de (oudere) trams zonder oran,je bollen veel mooier.

Emile Bruggeman | 21-10-2012
Over de richtingaanwijzers het volgende: men is wettelijk verplicht om richting aan te geven, niet om richtingaanwijzers te hebben. De 77 is echter wel voorbereid voor elektrisch richtingaanwijzers. Nu het lijnnummer 12A. Dit komt voor in een van de versies van plan 1927. In de winter 12 naar de Nieboerweg, en 12A naar de Kwartellaan. Lijn 3 naar de Lijsterbesstraat. In de zomer lijn 3 naar de Kwartellaan en 12 naar de Nieboerweg en dan geen 12A. Ik heb veel onderzoek gedaan naar cijfer- en richtingfilms en ik ben foto`s tegengekomen met 12A (eigenlijk A12) voorgedraaid. De plannen in die tijd waren blijkbaar zover gevorderd, dat 12A al op meerdere films voorkwam. Als de 77 klaar is, volgt meer informatie over andere leuke detailverschillen. We hopen, dat de wagen in het jubileumjaar 2014 klaar is.

RobR | 21-10-2012
Oh, wat mooi! Prachtig werk, mensen!

erven sleeboom | 21-10-2012
Henk Boshuyzen: ook de 164 heeft geen richtingaanwijzers. De conducteur zal met het spiegelei moeten zwaaien.
Oeps... een eenmanwagen heeft geen conducteur... hoe moet dat nou?

erven sleeboom | 21-10-2012
Eigenlijk ligt het wel voor de hand. Als de A naast de 12 had moeten komen, waren de cijfers erg smalletjes en dus slecht leesbaar geworden. Deze verdeling met iets kleinere, maar wel brede cijfers, is duidelijker.

Maar... hoe wisten jullie dat? Bestond deze lijnfilm nog of is hij nieuw aangemaakt?

Henk Boshuyzen | 21-10-2012
Mag deze wagen wel op straat rijden binnenkort?
Ik mis de richtingaanwijzers, dus zoals ze hier staat mag ze volgens de wegenverkeerswet niet rijden.
Het is echter wel een beeld van de wagen zoals ze vroeger als eenmanswagen reed.
Maar ik denk dat de TS er een slimme oplossing voor heeft, wie weet meer?

Joop | 21-10-2012
Wat een fantastisch resultaat weer van de TS. Al vele,vele jaren zijn zij het bewijs van prachtige tramwagens.HOVM doet ook z`n best,maar ook dit seizoen waren er weer meer PCC weekeinden dan gepland.

aldo markus | 20-10-2012
Wat een fantastisch resultaat van keihard werken! Hulde. De avondfoto`s deden me even denken aan een modelbaan. Ik hoop gauw eens te kunnen instappen.

De lijnnummerfilm 12A met de A midden boven de 12 heb ik nooit eerder gezien. De aanduiding is in de praktijk inderdaad nooit gebruikt.
Het was de bedoeling dat (nadat lijn 3 in 1931 naar de Kwartellaan was gaan rijden) 3 en 12 elke zomer en winter de eindpunten Duivelandsestraat en Kwartellaan zouden ruilen, maar dat is er niet van gekomen. In de winter bediende lijn 3 beide eindpunten (dus met halve frequentie) en keerde 12 bij de Vogelkersstraat. De tak naar de Duivelandsestraat filmde 3A (met een kleine, hoge A achter de 3, daar zijn wel foto`s van).
Lijn 12 filmde zomer en winter altijd 12, dus ook de korte wintereditie.

coos | 20-10-2012
In het Tramplan 1927 was voorzien dat lijn 12 zou verlengd worden naar de Kwartellaan. Die verlenging is pas in maart 1931 tot stand gekomen, maar toen niet voor lijn 12, maar voor lijn 3.
Misschien heeft 12A iets te maken met de afwisselende zomer-/winterdiensten tussen 3A en 12 sinds 1932 naar Duindorp.

Voogd | 20-10-2012
We worden weer verwend en up to date gehouden met deze fantastische beelden. De lijnflim A12 zie ik echt voor het eerst; wist niet dat deze bestond! Ken ook geen lijn 12A, wel 3A en 4A, bijzonder!

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    9093


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>