Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 15-12-2017, 20:39 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      H41 maakt definitief einde aan tramlijn 15 op de Zuiderparklaan, 1958
foto van Hans van Engelen uit de collectie van Peter Zuiderwijk


Joop Jansen | 4-11-2012
Dankuwel voor de link Frans Reijgers ik had dat noch niet in de wikipedia gelezen en er staat ook geen oude benzine foto in.

Frans Reijgers | 3-11-2012
@Joop Jansen:
Tik eens op Wikipedia "Dieseltinus" in; daarop staat zowel wat informatie als een paar aardige foto`s.

erven sleeboom | 3-11-2012
Joop Jansen | 3-11-2012 Is dat de dieseltinus in een oude gedaante

Ja.

Joop Jansen | 3-11-2012
Is dat de dieseltinus in een oude gedaante, dus voordat er een dieselmotor in gezet werd. Er is maar 1 koplamp en de brug is ook anders lijkt mij?

John van den Berg | 26-10-2012
Voor de oud Moerwijkers was lijn 14 en 15 niet zo erg belangrijk voor ons gold eigenlijk alleen lijn 13 want die passagiers kochten bij ons bloemen of de krant de toen nog enigste toegestanen krant die eigelijk ook fout was nl de Residentie bode welke we inkochten bij het melkwinkeltje op het Hildebrantplein .wij stonden in het eerste portiek van de Troelstrakade om dat mijn pa eigenlijk een onderduiker was,hij kon daar via de stalen deur en de achtertuinen weg als er onraad was en moest daarbij wel over een schutting klimmen. De Moerwijk was wat de bezetting betreft rustig je zag er haast nooit een soldaat of politie waarvan de laatste het te druk hadden met tennis ballen van de jongens afpakken en stuk snijden.

erven sleeboom | 25-10-2012
Dat verhaal ken ik, ik geloof dat het uit een van die rommelige boekjes van Ron F. de Bock komt.
Ik betwijfel of het waar is. Het kan hoogstens een secundair argument zijn geweest. De HTM wist in 1948 natuurlijk wel dat er spoedig een einde zou komen aan de verstrekking van distributiebonnen.

coos | 25-10-2012
herstel:
Niet lang nadat lijn 15 was ingesteld werd dit bureau opgeheven.

coos | 25-10-2012
Het gerucht wil, dat de HTM zijn oren heeft laten hangen naar Zuiderparkers die hun direkte verbinding met het distributiekantoor op de hoek van de Groot Hertoginnelaan / Laan van Meerdervoort niet kwijt wilde.
O ironie, niet lang nadat lijn 15 was ingesteld werd dit bureau opgeven.

Zelf heb ik beste herinneringen aan deze lijn: hij heeft me jarenlang naar en van school vervoerd.

erven sleeboom | 25-10-2012
Overigens.
Om precies te zijn: de H41 heette toen nog niet zo, maar was de benzo-elektrische montagemotorwagen 3. Pas in 1961 heette hij Dieseltinus en begon toen vrolijk aan de afbraak van de Wassenaarse lijn.
Ja... hij heeft wel wat op zijn geweten...

erven sleeboom | 25-10-2012
Of er na de bevrijding voor de vooroorlogse route van lijn 14 geen belangstelling meer was, weet ik eigenlijk niet. De aanname dat er meer belangstelling bestond voor de route Kurhaus - De Sav. Lohmanplein was net zo goed een slag in de lucht. Lijn 14 was na de oorlog ook niet bepaald een vette lijn.
In het Tramplan 1927 zat wel een plan voor een lijn 16 Zwolsestraat - Pioenweg die die kant op ging, maar die was niet voor niets afgeblazen (afgezien van een paar wissels op het Goudenregenplein).

Ik heb zelf het idee dat er van het traject van deze foto meer profijt zou zijn getrokken als lijn 14 daar was blijven rijden.
Maar de H41 zou net zo goed gekomen zijn om de boel daar weg te halen. Misschien pas in 1965 (plan Lehner), maar toch.

coos | 25-10-2012
Dat tramlijn 15 over de Zuiderparklaan bepaald een `flop` was, ligt in de voorgeschiedenis.
In 1928 was lijn 14 verlengd van het Valkenboschplein naar de oude keerlus van lijn 5 bij de Loosduinschebrug, en in 1930 verder verlengd naar het einde van de Zuiderparklaan (kop-eindpunt), met in begin 1932 de keerlus via de Soestdijkschekade.
Dat was vr de oorlog een uitstekende verbinding met het Kurhaus. Naar de binnenstad kon men gebruik maken van lijn 6 (Escamplaan).
Bij de opheffing van lijn 14 begin 1943 viel het traject toe aan lijn 1 die om dezelfde reden verlegd werd via het Valkenboschplein naar de Zuiderparklaan.
Bij het herstel/terugkomst van lijn 14 bleek al snel dat voor de vooroorlogse route Zuiderparklaan - Kurhaus geen belangstelling meer was. Daarom werd lijn 14 verlegd vanaf het Valkenbosplein naar het De Savornin Lohmanplein.
Tegelijk werd een nieuwe lijn 15 ingesteld om de verdwenen lijn 1 te vervangen. Het was een kantorenlijn die buiten de spits heel matig bezet was (zonder achterwagen). Vanwege tijdgeest in de jaren vijftig die busvervoer naar buitenwijken prefereerde boven tramvervoer heeft deze tramlijn 15 het maar 10 jaar volgehouden.
De laatste echo van het traject is inmiddels met het verdwijnen van buslijn 20 ook totaal verklonken. `Sic transit gloria mundi`

erven sleeboom (P.S.) | 25-10-2012
Sorry. Bij c: Lijn 15 had... enz.

erven sleeboom | 25-10-2012
Voogd | 25-10-2012 Was die opheffing nou nodig, of de tand des tijds? Of was 15 misschien een wat ongelukkige tramlijn met een veel te indirect verloop?

Lijn 15 was een gezellige en voor liefhebbers dierbare lijn, maar vervoerskundig was het een misbaksel dat andere lijnen (1, 7, 14) opvrat. Er was niet lang genoeg nagedacht voordat de lijn in 1948 werd ingesteld.

En Wel Hierom.
a. De route had inderdaad een te indirect verloop. Reizigers richting stad en Staatsspoor moesten zich een lange omweg getroosten. De omgeving Javastraat was geen grote vervoerstrekker. Dat bezwaar zou bij verlenging naar Morgenstond alleen maar nog groter geworden zijn. Ook met de vervangende buslijn 15 moesten de reizigers Meppelweg - Staatsspoor zich helemaal over de Groot-Hertoginnelaan laten sleuren.
b. Lijn 15 verzwakte lijn 1, die over het grootste deel van zijn route begeleid werd door lijn 15 terwijl er te weinig vervoer was voor twee lijnen.
c. Lijn 14 had het traject naar de Zuiderparklaan ingepikt van lijn 14 die daardoor over een groot stuk Laan van Meerdervoort moest gaan rijden terwijl lijn 7 daar al reed.
d. Daardoor werd ook lijn 7 verzwakt, die in de spitsuren wel heel druk was, maar daarbuiten niet.
e. De zwakke lijnen 1 en 15 reden ook buiten de spits met tweeman(s)wagens (de lijnen 7 en 14 trouwens tot 1957 gedeeltelijk ook) en waren dus relatief duur.

pduvekot | 25-10-2012
Het eindpunt van mijn jeugd!! Hier is de tramliefde begonnen. Vooral door de in mijn ogen ingewikkelde manier van keren: de aanhangwagens konden niet over de keerlus en moesten dus met een verloopwissel weer achter de motorwagen worden geplaatst.

@John van den Berg: Het is de Loenensestraat en de Maarseveenstraat en dan via de Soestdijksekade naar het Soestdijkseplein (Jamin!) terug op de Zuiderparklaan.
De Velpschestraat hield op bij de Zuiderparklaan. Daar op de hoek was een caftje waar de bestuurders en conducteurs van lijn 13 wel hun koffie en melk (...) dronken

Fred Simonis | 25-10-2012
Ik denk dat een verlenging van tramlijn 15 naar Morgenstond zeer wenselijk en zinvol zou zijn geweest. Dat durfte men echter niet aan. Tramlijnen verlengen zat er in die tijd niet in. Tramlijnen waren toen "ouderwets" en werden eerder opgeheven. De flexibelere en goedkopere bus, dat was de toekomst.

John van den Berg | 25-10-2012
Op de foto kan je de afslag zien waar de tram vroeger via Velpse straat en Maarseveenstraat en Soestdijksekade een lus reed over het Soestdijkseplein.

Voogd | 25-10-2012
Was die opheffing nou nodig, of de tand des tijds? Of was 15 misschien een wat ongelukkige tramlijn met een veel te indirect verloop?

Frans van Meerwijk | 24-10-2012
Op de H41 na wel veel historie... Dank aan Hans van Engelen voor het plaatje; zou dat jongetje zich later de historie van dit moment nog gerealiseerd hebben?
En als ik eerlijk mag zijn, heb ik met dit soort plaatjes toch minder moeite dan met "brandfoto`s" van `s-Gravenmade...

aldo markus | 24-10-2012
Zoals bekend was tramlijn 15 (STAATSSPOOR - ZUIDERPARKLAAN) op 1 mei opgeheven en vervangen door de gelijkgenummerde bus, die meteen doorreed naar de Meppelweg, in eerste instantie tot aan de Dedemsvaartweg. Sinds 1955 had op het traject Soestdijkseplein - "Morgenstond" al buslijn 36 gependeld.
Ach ja, een trieste foto. Maar wel goed dat het moment is vastgelegd.

Hans Klomp | 24-10-2012
Deze droevige foto is van Hans van Engelen, gemaakt op 3 juni 1958.
Links bus 257 op buslijn 15.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    9114


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>