Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 18-2-2018, 20:58 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Lijn 10 (PCC 1215?) op De Fred, gezien vanaf hoek Pr. Mauritslaan
foto uit het archief van HTM


Coos | 19-6-2014
De lijnen 10 en 17 hebben van oudsher een gezamenlijk verleden op het traject vanuit het Statenkwartier naar het Holl.Spoor, namelijk van november 1924 tot eind december 1926.
De huidige lijn 17 (de vierde al) bedient nu tot het Hollands Spoor globaal dit traject.
Met de inzet van Avenio`s op 17 zal dit traject door 16 worden over genomen. Een mooie gelegenheid om ook weer terug te vernummeren in lijn 10.
Dat het verdere traject naar Wateringen dan ook 10 wordt lijkt me geen groot bezwaar. Het wijst de reiziger zelfs op de route-wijziging.

Jeroen van Zon | 19-6-2014
Leuk, nog een Renault 16 daar links op de foto! De TX uitvoeringen waren zeer lux voor die tijd.

Mike | 20-11-2012
http://www.youtube.com/watch?v=Vts6HizycZo
filmpje vanaf 8:30 afspelen en je hoort hoe Koot & de Bie er in 1973 over dachtuh


JWB | 19-11-2012
"Voor mij nu eerder `kijke, kijke en de rest erbij denkuh"

Haha geniaal. De clichemannetjes .......

Ad Fontes | 19-11-2012
In aansluiting over wat Erven over Drees jr schreef: de trajectwisseling tussen 3 en 10 voor het traject centrum - kon. emmakade werd ook al sinds de jaren `70 overwogen. Voor Statenkwartier is het aanbod daar niet mee verslechterd, de nabijheid van de 11 is minder geworden. Het is dus vooral het hostoische lijnnumer 10 dat gaat verdwijen. Maar de 8 is er ook niet meer..

Mike | 19-11-2012
Ieder heeft zo zijn/haar eigen motieven om deze site te volgen, in mijn geval is het nostalgie. Soms was te voorzien dat bepaalde dingen zouden verdwijnen, soms was dat minder te voorzien.
Dat met de tijd alles verandert is overigens wel logisch. Ben zelf al een hele tijd weg uit Den Haag en naar het oosten van het land verhuisd.

Vroeger vertelde ik mijn kinderen wel eens dat het echte platte Haags door buitenstaanders niet altijd te volgen was. Sprak en verstond het zelf prima, als dat zo uitkwam. Neemt niet weg dat ik niet verwacht had dat een taal zo snel kon veranderen, dat ik 2 jaar terug op de Haagse markt de meeste mensen niet meer kon verstaan ... dus `mooie stad achter de duinuh`....mmmmm. Voor mij nu eerder `kijke, kijke en de rest erbij denkuh`

erven sleeboom | 19-11-2012
Als de trein niet verder kan, is de reiziger met een bus veel sneller rechtstreeks bij Den Haag Centraal dan als een tram de omweg via Rijswijk moet gaan maken.

Tiktak | 19-11-2012
@charles
Stel dat de trein niet verder kan van Voorburg naar CS .
Dan kunnen de reizigers indien door de HTM (later heet dat waarschijnlijk NS)
ter vervanging van de trein, tramvoertuigen worden ingezet toch het centrum bereiken

Charles | 19-11-2012
Opvallend is toch wel dat de lus door Voorburg (gezien vanuit Rijswijk) gehandhaafd en onderhouden blijft worden. Ondanks dat er geen trams meer komen op dit traject; alleen rijdt er af en toe een museumtram over dit traject.

erven sleeboom | 19-11-2012
Vergeet niet dat de HTM al in 1971 het lijngedeelte Herenstraat - Voorburg wilde opheffen. Op het laatste moment werd dit verhinderd door de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat, Willem Drees jr., die gebruik maakte van zijn bevoegdheid toestemming te onthouden aan opheffingen van interlokale tramtrajecten. Toen al werd dit stukje van lijn 10 door de HTM als zwak beschouwd.

Tom Jansen | 19-11-2012
In aansluiting op B. Alberda en in antwoord op Voogd: De vervoersbehoefte op het traject in Voorburg is inderdaad verdwenen, maar die op de rest van het oude traject van lijn 10 bestaat nog wel degelijk. Die wordt echter door andere lijnen ingevuld. Van Rijswijk Herenstraat tot centrum rijdt nu lijn 15. Het was zelfs oorspronkelijk de bedoeling om lijn 15 naar Statenkwartier te laten rijden, maar omdat de vervoersbehoeftes (en dus de frequenties) van lijn 15 en 16 beter op elkaar aansloten is lijn 15 gekoppeld aan 16 en is lijn 17 naar het Statenkwartier gaan rijden. Een gedeelte van het oude traject van lijn 10 wordt nu ingevuld door RR lijn 3. Als men eerder had besloten het traject door Voorburg op te heffen was lijn 15 misschien lijn 10 geworden!

B. Alberda | 17-11-2012
De grote reden voor de teloorgang van lijn 10 lijkt me simpel, er is geen markt meer in dat deel van Voorburg voor de tramlijn naar `t centrum. De rest van Voorburg pakt de trein of lijn 2 of de fiets/auto.
Daarnaast verzorgt bus 23 een veel handigere verbinding naar de naastliggende gebieden en bus 26 regelt het werkverkeer naar HS.

Soms gaan die dingen nou eenmaal voorbij en zolang Voorburg zelf niet zit te wachten op een doortrekking naar de Parkweg en dan via het tracé van de Blauwe naar Leidschendam om daar de RR en even verderop 19 te kruisen dan is er op dit moment geen reden om nog op lijn 10 te blijven rijden.

Stefan | 17-11-2012
Het kenteken van de FIAT-vrachtwagen links in beeld dateert van 1981. De foto moet van 1981 of 1982 dateren.

Voogd | 17-11-2012
Ik ben niet op zoek naar nostalgie Mike; ik ben geinteresseerd in de manier waarop dingen veranderen en wat de geschiedenis zou kunnen zijn van een tramlijn die eerst zeer gezond leek en later steeds meer aftakelde. De redenen daarvan en de invloeden daarop. Zo denk ik bv. dat de doodsteek voor deze lijn al begonnen is met de opheffing van het traject door de Boekhorststraat.

R Glas | 17-11-2012
De oude versie van lijn 10 weet ik nog goed,zie het nog voor mij rancerend in de stuwstraat en dan naar de standplaats boven op de brug van de broeksloot.
Ik heb nog gekeken op google street wat is het daar veranderd op de hoek v/d ketelstraat had je toen een bakkerij van Dommelen nu is er een moslim instelling.
toen ik 6 jaar was in 1941 was ik op school in de draaistraat daar stapte wij ook op als we naar scheveningen gingen eindpunt pluvierstraat.
Nou lijn 10 je heb heel wat veranderingen mee gemaakt en dan zo.n triest einde van een lange loopbaan. Adieu .

Wouter | 17-11-2012
Foto is van 1978 of later. Want zowel die Fiat-vrachtwagen als diens gele kenteken kwamen pas in dat jaar.

tokke | 17-11-2012
Geweldige lijn, lijn 10. Ik ging met mijn oma van de Groothertoginnelaan naar Voorburg Station. Tram - was natuurlijk kleiner dan de GTL8 - zat altijd vol. Ik kan de tramlucht nog ruiken. En gewone gloeilampen in de bijna huiselijke plafonnieres. Groene leerachtige banken. Sublieme trams!
Leuke route door totaal verschillende buurten. Centrum van Den Haag. De Grote Marktstraat bevatte nog leven! Nu is het kil daar. Trams "efficient" ondergronds. Pathé cinema. Eugh. Den Haag bruist niet. Misschien borrelt het na...

Joop Jansen | 16-11-2012
Nu, ik heb `m nog `n keer bekeken Mike, en dank zij Voogd naar jouw weemoedig liedje geluisterd. Lijn 10 ging ooit van de Trekvliet door de Boekhorststraat naar de Fred, en dat waren toch mooiere tijden in Den Haag acher de Duinen

Mike | 16-11-2012
@ voogd

bekijk de foto nog een keer, met dit liedje erbij ....
http://www.youtube.com/watch?v=lxPL6Ricdac

Voogd | 16-11-2012
Ach ja, die goeie lijn 10, wat is er toch met jou gebeurd.... hoe komt het toch dat jij bijna opgeheven bent.... te weinig passagiers? Verkeerde route? Veranderde passagierswensen? Rationalisatie?

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    9460


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>