Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 15-12-2017, 20:39 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      `Limburger` 90 van het HOVM overgebracht naar Scheveningen
2 foto`s van Raymond Naber d.d. 16 en 17 december 2012


Op 16 december is de 90 overgebracht van het HOVM naar Scheveningen. Het transport vond plaats met het PCC-driewagenstel 1304-1165-2101 met daarachter de 90 en H312 voor de beremming, een indrukwekkend gezicht: 70 meter tram en 80 ton zwaar.......Op 17 december stond de 90 naast de 2. De HTM 90 en de HTM 2 hebben elkaar nog nimmer ontmoet in Den Haag. Gedurende het jaar 2011 en tot halverwege 2012 was de 2 als GTr72 in Amsterdam en Arnhem.

Raymond Naber

www.tramwegstichting.nl

erven sleeboom | 2-1-2013
R.v.Apeldoorn | 2-1-2013 die kleine aanpassingen die je noemt voor de "brede" PCC`s zorgde ervoor dat al veel probleempunten voor Limburgers verdwenen.

Dat vraag ik me af. Ik denk dat de pijnpunten voor de Limburgers niet dezelfde waren. Ze waren een heel stuk smaller dan de 1200-en, maar de uitslag in bogen was een heel andere door de grotere truckstand (hart-op-hartafstand draaistellen).

R.v.Apeldoorn | 2-1-2013
@erven; die kleine aanpassingen die je noemt voor de "brede" PCC`s zorgde ervoor dat al veel probleempunten voor Limburgers verdwenen. Ik heb een verslag (om te bezien waar pijnpunten zaten omtrent het profiel van vrije ruimte) van een testrit gehouden voordat de ex LTM-ers in dienst kwamen.

Uit kostenoverweging is er door de HTM gekozen om alleen de trajecten waar de wagen dienst gingen doen aan te pakken (plus de route naar de CWP en wat uitwijkroutes). Buiten enkele bogen welke dicht op elkaar lagen ding dat voornamelijk om wat paaltjes etc. Voor die bogen gold dan een passageverbod.

Michel | 26-12-2012
@Aat Hoogland;
Het mogelijk verhogen van de bovenleidingspanning van 600 volt naar 750 volt hoeft geen probleem te zijn voor de klassieke trams. Zo zijn bij HTM ombouwer 77 alle elektrische componenten qa isolatieweerstand geschikt voor 750 volt.

Het enige onderdeel wat hierbij kritsche onderzocht moet worden of het ook daadwerkelijk geschikt is voor 750 volt zijn de motoren. Daarom start de TS i.s.m. de Hogeschool Rotterdam een onderzoek om vast te stellen of motoren van het type Siemens DY551 (die zijn toegepast in ombouwers, 290ers, en 800en) ook zonder meer bedrijszeker kunnen en blijven presteren op 750 volt. Een andere mogelijkheid is dat er een aantal minimale aanpassingen nodig zijn zoals bv het verhogen van de isolatieklasse van de motoren.erven sleeboom | 25-12-2012
Voor de "brede" PCC`s hebben nooit meer beperkingen gegolden dan voor de smalle. Bij de komst van de 1200-en moest hier en daar een hekje of paaltje enigszins verschoven worden en de remisedeuren kregen andere scharnieren. Dat was alles.
Bij de Limburgers ging het niet om de breedte van de wagenbak (ze waren even smal als de Haagse wagens) maar om de uitzwaai tengevolge van de hart-op-hart afstand tussen de draaistellen.

Anton Zonneveld | 25-12-2012
@ Frans Reijgers : Hee Fransie! Hoe is tie? Warempel, je hebt nog gelijk ook!
Ik heb beide combinaties nu ook gezien. Ja, het is een nadeel als je zoveel boeken hebt, dat je niet meer weet wat en waar precies te vinden is. Maar ik zie het toch ook weer als een groot voordeel: Op deze manier beleef je de hobby met nog meer plezier. Opzoeken en in combinatie met deze website ontdekken is zeer plezant zullen de Belgen zeggen. Bedankt voor je verwijzing. En prettige feestdagen, ook voor de rest van trouwe bezoekers aan deze website!

R.v.Apeldoorn | 25-12-2012
In de dagen van Retourtje Leiden was een groot deel van lijn 11 buiten dienst gesteld en de dieplader/kraan was toch aanwezig in Den Haag (had net de NZH B412 gelost).

Over de uitzwaaiproblemen van de HTM 90 moet wel in het achterhoofd houden dat dit in de periode 1951-1963 speelde, toen waren er nog geen "brede"-PCC`s. De GTL`s hebben zelf nog iets meer ruimte nodig dan de PCC wagens en verschillen niet zo veel met de 90 (enkele milimeters). De Randstadrailwagens en TW6000 hebben meer ruimte nodig dan de HTM 90. Met andere woorden; het inzetgebied van de HTM 90 is vele malen groter dan in de dagen dat deze wagen dienstdeed.

Aat Hoogland | 24-12-2012
Haagse Meester, Hartelijk voor voor je helder antwoord. Ik heb het eerder gesuggereerd om de huidige lijn 11 naar de haven Scheveningen te laten aanwijzen als museumlijn. Ik vrees dat men in de toekomst over zal gaan op 750 volt bovenleidingsspanning. De nieuwe trams kunnen 600 en 750 volt hebben. Dan is volgens mij lijn 11 de juiste lijn op 600 v te houden. Ik vraag me dan alleen af of de kruisingen met 750 volt problemen kan geven. Ook voor de TS uit Scheveningen zal er een oplossing gevonden moeten worden.

Haagse_Meester | 24-12-2012
@Aat: dat draaistel zal zeker uitgemaakt hebben, maar vergeet niet dat de huidige generatie HTM-ers deze wagens totaal niet kent, dus ook de fysieke grenzen niet, maar men wist wél dat de serie Limburgers nogal wat beperkingen had in z`n HTM dagen. Daarom nam men blijkbaar toch liever de zekere optie om de 90 in de FH te krijgen. Nu de 90 wat langer in het Haagse is en er inmiddels weer wat ervaring is opgedaan bij zowel SHTM, TS en de HTM (de voorzitter v/h HOVM is werkzaam bij de HTM!) en ongetwijfeld de nodige controles is dus besloten de 90 alsnog per rail naar Scheveningen te verplaatsen. Daar kunnen we alleen maar blij om zijn, want als de 90 tzt weer rijvaardig is is inzet op lijn 11 tenminste een optie. De kans dat Voorburg of Delft gehaald gaan worden hangt af v/d benodigde aanpassingen voor de nieuwe trams: als die voldoende zijn voor de 90 zal inzet op die lijnen ook wel mogelijk gaan zijn. In theorie zou, bij inbouw van geschikte apparatuur, ook inzet op de Krakeling mogelijk zijn, maar dat zie ik niet snel gebeuren! Toch zou de 90 op het lange stuk naar de Voorweg wél goed tot z`n recht komen... Velen zullen mooie dromen aan overhouden, anderen hele nachtmerries!

Wat minder onwaarschijnlijk lijkt me een bezoekje aan Wassenaar, uiteraard via de weg, om oude en minder oude bewoners (weer) eens kennis te laten maken met de Wassenaarse tram Wie weet is onze toekomstige Koningin er zó gecharmeerd van dat ze de heraanleg verordonneerd!

Aat Hoogland | 23-12-2012
Ik vraag me af waarom kan de 90 nu via de rails vervoerd kan worden en destijds met retourtje Leiden met een vrachtwagen is gekomen. Een oorzaak kan zijn dat hij in Scheveningen opgelicht moest worden om een draaistel er onderuit te halen en buiten weer er onder te plaatsen. Ik ben er altijd vanuit gegaan dat hij een te grote uitdraai had in de bochten m.a.w. hij kan niet overal komen.

Frans Reijgers | 23-12-2012
@Kees | 22-12-2012 en Anton Zonneveld |18-12-2012

@Kees:
Verdraaid aardige video van dit unieke vervoer; bedankt.
(de regering moet er overigens ook eindelijk eens voor zorgen om - zeker in dit geval - om 2 uur `s-nachts daglicht te hebben).

@Anton:
De NZH heeft terdege zulke lange combinaties gekend!
Sla het boek "Tussen Strand en Waterland" van de door ons alom en zeer terecht geprezen Luud (L.J.P.) Albers er maar op na. Op blz. 97 staat een foto zonder datum van zijn hand en daarop zie je in Oegstgeest een, zoals hij het zelf omschrijft, "super-Boedapastertram van zes rijtuigen". Het gaat hierbij om een driewagenstel dat door een ander driewagenstel op sleeptouw wordt genomen.
Ook in het boek "Toen de tram nog reed in Leiden ..." van de eveneens bekende Ad van Kamp komt een meervoudig tramstel voor en wel op blz. 102. Op deze foto (ook gemaakt door Luud Albers) rijdt tweelingstel A605-606 met drie B`s aan de haak (totaal 5 "bakken") op maandag 13 november 1961 van remise Voorburg naar de definitieve eindbestemming, het sloopterrein nabij Allemansgeest te Voorschoten.
Adje | 23-12-2012
Prachtig transport, jammer dat ik er 100 meter verderop lag te slapen (vanaf de Conradkade). Prachtige film. Complimenten voor alle harder werkers!

erven sleeboom | 23-12-2012
Mooi hoor.
Dat ook de A327 er nog aan te pas kwam maakt het nog leuker.

Kees | 22-12-2012
De videofilm staat nu online. Kijk op http://www.digitaletram.nl/actueel/actueel.htm#2012423 voor de film van bijna 15 minuten

Kees | 21-12-2012
Er zijn van de nachtelijke overbrenging ook video opnamen gemaakt, inclusief het rangeren bij Scheveningen. Het vergt even tijd om de video tot één film te monteren maar zodra dit gebeurd is zal ik dit op dit forum vermelden.

Haagse_Meester | 21-12-2012
@Joost: je betoog is inhoudelijk juist, maar onmogelijk is niets. (nouja, bijna niets dan... ;-P) Er is al eerder een schakelkast gebouwd om te passen bij een bepaalde tram in een bepaalde uitmostering, dus het kan wel degelijk. Kost een fortuin, dat wel... Nu is het zo dat de 90 een 1-richting wagen is. Voor de ZLSM heeft zo`n ding niet veel waarde, ze zouden dan 2 keerlussen of een (apart) ovaal op hun terrein moeten aanleggen. Die ruimte heeft men domweg niet. Als men de 90 weer in wil gaan zetten als LTM 610, zal die 2e controller er dus moeten komen. (naast de waslijn, met bijbehorende techniek, én kosten!) Ik acht de kans dat deze stoomtrein maatschappij zich serieus met een electrische tram gaat bemoeien niet al te groot (maar zeg nooit nooit!) dus zal de 90 zich voorlopig nog wel in het Haagse ophouden Niet dat ik dat erg vind...

erven sleeboom | 20-12-2012
Het zou inderdaad heel raar zijn om de 90 in Haagse toestand te restaureren en dan toch terug te bouwen tot tweerichtingwagen. De busbankjes in de wagen wezen ook allemaal vooruit. Benieuwd of dat model nog ergens te krijgen is.

joost | 20-12-2012
@Aat Hoogland. Ombouwen tot tweerichtingwagen is niet waarschijnlijk. Bij de overkomst vanuit Limburg hadden de tien wagens in totaal 20 "schakelkasten" waar de 81 t/m 85 en de 86 t/m 90 verschilden. De tien schakelkasten uit de 86 t/m 90 werden verbouwd en geïnstalleerd op de 81 t/m 90. Dat betekent dat er 10 kasten zijn "weggegooid"? Negen emr`s zijn gesloopt. Dat is een verlies van nog eens 9 kasten. Ik vrees dus dat de installatie - voor zover nog helemaal functioneel (te maken) de nog enige overgeblevene is. Dat maakt ombouwen van de 90 tot tweerichtingwagens niet (meer) mogelijk. Trouwens... naar Haags voorbeeld: ze zijn vanaf hun indiensttreding als eenrichtingwagen in dienst genomen. Deskundigen zullen mij terechtwijzen als ik er naast zit.
Verder: die 90 pegels als donatie komen er aan als dit plan gaat leven. Laat maar weten

Museummedewerker | 19-12-2012
@Guido:
Zie de bijdrage van Emile Bruggeman voor het gewicht van de diverse trams. De H312 is een voormalige pekelwagen en is een voormalige HTM 290-er. Hij is rijvaardig en volledig functioneel. Hij beschikt over een elektrische rem middels beide motoren en een handrem op beide assen. Voor deze overbrengrit was de H312 bedoeld als remvoertuig ingeval de 90 zou losbreken van de 2101.

Guido (Oud Hagenees) | 19-12-2012
@Museummedewerker & Geurt Bosboom, nu wordt het verhaal voor mij wat duidelijker, bedankt voor uw interessante uitleg Maar wat weegt die 90 nu schoon aan de haak? en wat weegt 1 complete PCC nu eigenlijk? En die H312 is een dode massa, zegt u, beremd deze de massa dus totaal niet?

Ad Fontes | 19-12-2012
Ik denk omdat de TS [werkgroep Scheveningen] daar zijn werkruimte heeft. Het deel van de FH dat door HOVM als werkplaats wordt gebruikt staat geloof ik ook helemaal vol

eppo | 19-12-2012
Leuke discussie over het verder opknappen en rijvaardig maken van de 90, maar ik heb nog altijd geen antwoord op mijn vraag: waarom moest de 90 naar Scheveningen worden overgebracht?

Aat Hoogland | 19-12-2012
Het zou wel gaaf zijn om hem voor 2014 rijdend te hebben. Ik heb geruchten gehoord dat hij twee richting gemaakt wordt. Let op geruchten. Dan het interieur, Electra en enz. Een heleboeeeeeeeeeeeeel werk. 2014????? Net wat Raymond zegt, niet haalbaar???. 120.000 Euries is een heleboel centjes. Ik ga de teller op € 360 zetten. Een bescheiden begin. Ook ik verbaasd me telkens weer om die gouden handjes van de TS in Scheveningen.

Museummedewerker | 19-12-2012
@Guido (Oud Hagenees) en anderen:

De 90 is niet beremd. De kans is buitengewoon klein (maar niet nul) dat de koppeling tussen de 2101 en de 90 breekt. Om de Limburger dan toch tot stilstand te kunnen brengen is de H312 aangekoppeld. Uiteraard kan de koppeling tussen de 90 en de H312 ook breken, maar statistisch is de kans te verwaarlozen dat beide koppelingen het begeven.

De drie PCC`s trekken dus de 90 en de H312 en de laatste twee hebben samen een "dode" massa van bijna 40 ton. Om die veilig te kunnen trekken en beremmen wil je méér dan 40 ton aan "levende" massa. Vandaar dus drie PCC`s.

Je neemt immers een Fiat Panda ook niet mee op vakantie met een caravan van 2000 kilo aan de haak.....

Charles | 19-12-2012
En waarschijnlijk ook veel (rangeer)werk geweest bij het HOVM om deze combinatie samen te stellen. En bij de TS in Scheveningen ook natuurlijk. Wellicht dat Raymond nog bijzonderheden weet te vertellen.

erven sleeboom | 19-12-2012
Men had voor het trekken van de 90 dus met twee PCC`s kunnen volstaan, maar door de 290-er achteraan moest er dus een derde PCC bij?

Frans Reijgers | 19-12-2012
@Voogd was me net iets voor; de teller staat dus al op € 270,==!

Frans Reijgers | 19-12-2012
@Raymond:
Dit is een uitstekend idee van @Adje!!
Ik doe ook mee (dan heb je in ieder geval de eerste € 180,== binnen).

Emile Bruggeman | 19-12-2012
Over gewichten gesproken: de 90 weegt 26,7 ton, maar de buitenlijners 51 - 80 wogen 27 ton, de 201 - 216 20,6ton en de pcc 1100 waren 17,7 ton zwaar. Alles is relatief, want de NS loc serie 1100 werd licht gevonden, maar woog toch 80 ton.

Voogd | 19-12-2012
Als TS een publieksactie organiseert betaal ik 90 euro mee

Adje | 19-12-2012
@Raymond: Kun je geen "certificaten" verkopen voor € 90 en de houders daarvan een eerste rit gratis mee laten rijden? Ik bestel er gelijk een!

Raymond | 19-12-2012
TS gaat voor volledige restauratie in de originele Haagse toestand inclusief het Haagse interieur. Dat lukt inderdaad echt niet voor 2014, zeker gezien de nog nodige fondswerving en op te stellen projectplannen, want de 90 ziet er prachtig uit de werkelijke toestand is veel minder. Een reële financiële inschatting hiervoor is het bedrag van euro 120.000,-, dus...

Betweter | 19-12-2012
Rijvaardig in 2014, ik ben benieuwd .... Ik betwijfel of gouden handjes hier genoeg voor zijn.

Geurt Borsboom | 19-12-2012
Guido: ik ken niet de exacte cijfers, maar het punt is dat een trekkende eenheid meer gewicht moet hebben dan het te trekken voertuig. Anders lukt het niet. Om het gewicht van de 90 te overtreffen, waren er maar liefst 3 PCC`s nodig.

Voogd | 19-12-2012
Als dat zo is - rijvaardig in 2014 - is dat toch een fantastisch iets! Kunnen we nog museaal naar Voorburg Station!

Haagse_Meester | 19-12-2012
De 90 gaat voorlopig nog niet terug naar de ZLSM. Ten eerste staat`ie daar vreselijk in de weg (en kunnen ze er verder toch niks mee, bij gebrek aan waslijn), ten tweede is er een gebruiksovereenkomst voor lange tijd gesloten, waarin de 90 een rijdende toekomst is voorspeld. Nu zitten er bij de TS een paar Gouden Handjes, maar die kunnen (helaas!) niet toveren! Dat gaat nog ff duren, ik voorspel dat de 90 in 2014 weer rijvaardig zal zijn. Al was het maar omdat dan de Haagse tram 150 jaar bestaat en er dus weer een feesie komt....

Tiktak | 19-12-2012
Het is niet te hopen dat hij hier vandaan richting Limburg gaat.
Dit is al vaker gebeurd als een tram van het HOVM naar Scheveningen
wordt gebracht.

Anton Zonneveld | 18-12-2012
Zo`n lange combinatie heeft zelfs zo ver ik weet de NZH nog nooit beleefd.....

joost | 18-12-2012
Prachtig gezicht! Ik wist trouwens niet dat die 90 zo ontzettend zwaar is.

Charles | 18-12-2012
Een nachtelijk transport dus, evenals vorig weekend.
Ik schat in dat de bovenste foto een fotostop is, kan geen bestuurder ontdekken in de voorste PCC...

Jeroen O. | 18-12-2012
Massa is traag en iets met impact denk ik, Guido.

Guido (Oud Hagenees) | 18-12-2012
Toen ik de foto`s zag vroeg ik mij als leek af waarom er zoveel trams nodig zijn om de 90 over te brengen, 3 PCC`s, de 90, en nog een wagen om te beremmen heb ik begrepen? Kan iemand mij dat vertellen?

Wim van Es | 18-12-2012
@erven sleeboom,
Nu zullen ook maar weinig Hagenaars dit tramstel hebben gezien. De foto is genomen om tien voor twee ’s-nachts.

eppo | 18-12-2012
Waarom is de 90 overgebracht naar Scheveningen? De 90 is nu niet meer in het HOVM te bewonderen. Dat is toch bij uitstek de plek om daar zo`n prachtige wagen aan het publiek te tonen?

erven sleeboom | 18-12-2012
Zo`n tram heeft Den Haag nog nooit gezien...

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    9052


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>