Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 13-12-2017, 20:42 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Buitenlijner 58 waar voor het eerst het licht weer in werd ontstoken
2 foto`s van Raymond_Naber d.d. 30 december 2012
Een mooie reden om de HTM 58 even naast de NZH A106 te plaatsen.

www.tramwegstichting.nl

Adje | 16-1-2013
Ik ging wekelijks met de Delftse tram van de Broekslootkade naar het Sportfondsenbad, eind jaren `50. En van 1960-`65 langs de Delftweg gefietst naar school, altijd de tram! Ik ben de restaurateurs dankbaar voor hun werk om dit stukje verleden levend (en rijdend) te houden. Super!

Wim Beukenkamp | 16-1-2013
779: klopt, gaat achter de 58 lopen zoals dat soort wagens (maar dan de lagere nummers) ook tot 1951 achter de Buitenlijners dienst deden naar Delft. Wanneer de 779 naar Den Haag komt is nog onbekend. Zal vermoedelijk 2014 worden.

Het verhaal over de zwakke constructie van de Buitenlijners is bekend. Daarom is het des te opmerkelijker dat de 58 hier nagenoeg geen last van heeft gehad (nog steeds niet!). De 58 heeft als een van de eerste wagens in 1952 in de LB een grote revisie ondergaan (de enige tot nu toe). Daarbij was er geen noodzaak in tegenstelling tot andere wagens als bijv. de 57 om het frame te richten of te versterken.
Sommige wagens kregen toen zelfs een gedeeltelijk nieuw frame. Het frame van de 58 is nog steeds goed, 60 jaar later. Het lijkt erop dat men in `s-Gravenmade heel goed wist in 1961 wat men dreigde te slopen. En dat is uiteindelijk het behoud van de 58 geworden. Af en toe slagen we erin om een goeie wagen te behouden in plaats van een leuke.

Overigens is om dezelfde reden iets meer dan 20 jaar geleden de 1101 door mij geselecteerd uit ongeveer 20 potentiële kandidaten. Het was namelijk een van de weinige 1100-en die een nieuwe vloer had gekregen. Jammer dat die wagen nog steeds het stiefkindje van het HOVM is, ondanks dat het samen met de 1210 de enige PCC is die een grondige restauratiebeurt heeft ondergaan, hoewel die nooit door tijdgebrek helemaal is voltooid ivm het PCC festival op 1 mei 1993.

Stefan | 16-1-2013
Nu heb ik zijdelings gehoord dat bijwagen 779 na restauratie (tijdelijk) naar Den Haag komt om als bijwagen voor de 779 te dienen!

Veel Buitenlijners waren in de jaren `60 helemaal versleten. Diverse wagens vertoonden zogenaamde `katteruggen` (de constructie van de balkons was op diverse plaatsen doorgezakt). Ook sneuvelden in de winter van 1962/1963 veel tractiemotoren. Om de Buitenlijners toch nog enige tijd in dienst te kunnen houden, werd de stalen frames van de slechtste wagens verstevigd met ijzeren constructies.

Wim Beukenkamp | 16-1-2013
Inmiddels zijn we weer een stap verder. De richtingfilms zitten erin en werken. Voorlopig toont de 58 Wassenaar en Leiden, maar alle andere bestemmingen kunnen ook voorgedraaid worden.
Binnenkort worden de nieuwe ruiten erin gezet en gaat de wagen ook afgeschilderd worden. En daarna resteert nog een hele berg afmonteren (koperwerk, bordjes) en afwerken (belijnen en beletteren).
Ook wordt nog gezocht naar het originele groene kunstleer of iets dat er zo goed mogelijk op lijkt. Maar dat heeft lagere prioriteit. Dat er binnenkort een rijvaardige 58 op de baan gaat komen, dier kans is heel erg groot. Maar even niet tijdens de wintermaanden, hoewel de HTM kennelijk een zware sterke robuuste sleepboot als de 58 heel goed zou kunnen gebruiken. Wellicht een idee als extra inkomstenbron voor volgend jaar, net zoals historisch spoormaterieel gebruikt wordt voor roestrijden.


Hierbij een foto van de HTM 58, nu met werkende richtingfilms.

Wim Beukenkamp | 9-1-2013
Zie de foto op blz. 51 van Johan Blok`s boek Haagse trams in beeld vanaf 1945. In 1958 was de tekst echt "Persil wit stralend wit" etc, zoals ik aangaf. En die borden willen we terug gaan plaatsen op de 58. Als we er op de een of andere manier aan kunnen komen, tenminste. Wie kan ons helpen?

wil leebeek | 9-1-2013
Hans Z. OP de Buitenlijners ( o.a. 58) was de tekst: Geen witter wit dan Persil-wit.
De stadswagens hadden in het begin Persil blijft Persil en en een Radion
wasch die wast pas wit.
Later zijn er meerdere variaties gekomen o.a. Radion die wascht witter,
Radion wast witter Radion, Ik wil perse Persil en opde buitenlijnerds aan de ene kant Ata reinigt alles PERSIL Imi voor de afwas en aan de andere zijde
met Henco weken Pzijn bekend.ERSIL met Persil wassen.
Nog weer later (buitenlijners):
Persil wit stralend wi PERSILPersil wwit veilig wit.
met Henco de was weken met Persil veilig wassen
IMI voor de afwas IMI voor het reinigen van bedrijfskleding Persil product

De data van de wijzigingen

Wim Beukenkamp | 9-1-2013
Correct, de tekst luidt inderdaad iets anders: Op het linker deel: Persil wit stralend wit! dan het Persil beeldmerk en vervolgens op het rechter deel: Persil wit veilig wit! Maar wie kan ons hieraan helpen? En natuurlijk aan die andere reclameborden?

Hans (Zoef) | 9-1-2013
Het was geen Persil dat witter dan wit waste, maar Radion wast witter dan wit.

Wim Beukenkamp | 9-1-2013
Het is nog veel vreemder dan je zou denken. Want in dezelfde maand dat de 58 op een aanvankelijk definitieve slooplijst werd geplaatst (voorjaar 1961), werd hij zoals gemeld op de trucks van de 71 ex 73 gezet. Dat kon niet zomaar, want de bakopleggingen verschilden.
Ze hebben dus in het voorjaar van 1961 in de Lijsterbesstraat een wezenlijke modificatie moeten uitvoeren, die echt geen uurtje werk was. En op hetzelfde moment werd de 58 dus zoals gezegd op een slooplijst geplaatst! Het lijkt erop dat hier intern HTM wat langs elkaar heen gewerkt is. Pas in het najaar van 1961 komt er een vraagteken achter een mogelijke sloop van de 58. En dat is het uiteindelijke behoud van deze wagen geworden.
Het is trouwens ook opvallend dat men bij de uiteindelijke selectie van een te behouden Buitenlijner voor de Haagse collectie zeker niet de beste wagen gekozen heeft. Want naast de 58 waren er nog een paar wagens aantoonbaar beter als de 57. Waarom is dan de 57 geselecteerd? Welnu, die had experimentele Siemens meerstellingenkasten, die nog het meest op originele aftikkercontrollers leken!
In feite was en is de 57 een buitenbeentje, waar de 58 met zijn Oerlikon kasten, zeker nadat deze ook nog eens standaard draaistellen gekregen had, tamelijk representatief was en is voor een groot deel van de serie. We mogen daarom achteraf blij zijn dat naast de 57 ook de 58 bewaard is gebleven, in feite in meerdere opzichten een wezenlijk andere wagen. De 58 zal er ook zeker anders uit gaan zien als de 57, namelijk zo authentiek mogelijk toestand 1958, inclusief reclameborden rondom en bovenop.
Als iemand overigens nog reclameborden weet: Roxy klein (voor op de koppen), Cinzano en Willem II (opzij) en Persil wast witter dan wit (Dak) dan graag even contact opnemen, al is het als voorbeeld: wim.beukenkamp@hetnet.nl

c. campagne | 9-1-2013
@erven. Het klopt inderdaad dat de 58 op de voorlopige slooplijst van de eerste groep buitenlijnmaterieel (na de opheffing van de Leidse lijn) stond. Misschien dat het feit dat de 58 al jaren op de proeftrucks uit de dertiger jaren reed daar mee te maken had? Deze trucks zijn in de loop van 1961 onder de buiten dienst staande 71 terecht gekomen en daarmee de sloop in gegaan.
Pas op een later moment is dit gewijzigd. Wellicht dat het verongelukken van de 55 in september 1961 het "leven" van de 58 heeft gered? Je moet in het leven toch een keer geluk hebben.............
Doetinchem, 9-1-2013.

erven sleeboom | 9-1-2013
Grappig dat de 58 in zo goede staat is gebleven, want als ik me goed herinner (maar C. Campagne weet dit ongetwijfeld uit zijn hoofd), stond hij in 1961 op de oorspronkelijke slooplijst.

Wim Beukenkamp | 9-1-2013
We hebben de 58 ook door het restauratieproces grondig leren kennen. Wat opvalt is, dat de wagen technisch heel goed is. Het was dan ook eigenlijk geen restauratieproces, maar een doodgewone grote revisie, de tweede in zijn 90-jarig bestaan en de eerste sinds 1952(!). Met hulp van spoorse deskundigen op mijn werk bij ILT is het gelukt de luchtreminstallatie goed af te stellen. Daardoor remt hij nu als een zonnetje. Minder dan 1 Bar remdruk is genoeg om de 58 tot stilstand te brengen.

We hebben nu een rijvaardige maar nog geen dienstvaardige 58. De afwerking zal nog heel veel uurtjes gaan kosten. Dus als er liefhebbers zijn die mee willen helpen, het wordt zeer op prijs gesteld. Iedereen kan bijvoorbeeld een vlakschuurmachine hanteren. Iedereen kan ruiten tillen en vasthouden. En iedereen kan voor de verandering bordjes vastschroeven in plaats van los. Aanstaande zondag 13 januari hebben we vanaf 10.00 uur weer een grote sessie. Kom langs bij de ingang Ribesstraat en help mee dit stukje Haagse tramhistorie in volle glorie te herstellen. De koffie en de 58 staan klaar .

c. campagne | 7-1-2013
@ wim beukenkamp. Het wordt prachtig! Veel succes bij de laatste loodjes (en ik hoop voor jullie dat deze niet zwaar zullen zijn).
Doetinchem, 7-1-2013.

Wim Beukenkamp | 7-1-2013
Inmiddels zitten de luchtleidingen en -slangen ook op de B-kop. Zodra de ruiten gearriveerd zijn gaan we die monteren. Ook komen deze week de deuren terug van het bedrijf dat ze hersteld heeft. En dan gaan we de 58 afschilderen. Ook moet er nog heel veel koperwerk gemonteerd worden. En natuurlijk niet te vergeten de reclameborden (de 58 wordt zoveel als mogelijk teruggebracht in de toestand van 1958 inclusief richtingaanwijzers en reclame op en om de tram).
Maar het ziet er naar uit dat we binnen zeer afzienbare tijd de 58 buiten op straat kunnen gaan zien als een trotse statige Buitenlijner.

Rien Solcer | 3-1-2013
@ Rikky en Joost, excuses hiervoor, ik dacht een beetje in het Spaans.

joost | 3-1-2013
Nee hoor Rien, het is toch "bom" in Portugal

Rien Solcer | 3-1-2013
@ Rikky, Jij wenst ons wel een erg explosief jaar toe, ik denk dat het ``bon`` moet zijn, maar ook ik wens jullie allemaal een gezond en goed 2013 toe.

joost | 3-1-2013
@Wim van Es. De beste wensen voor 2013 voor jou en je gezin. Ik lees altijd met genoegen de nieuwtjes en wetenswaardigheden op jouw site. Geweldig! Dat je gezond mag blijven en dit werk nog lang voor de vele liefhebbers zult willen en kunnen doen.

@Raymond Naber en zijn technici/restaurateurs: Beste wensen en ga graag zo door. Er staat weer een prachtig resultaat te stralen. De warmte en liefde voor het vak straalt er van af.

@HOVM-medewerkers. Een goed nieuwjaar en succes met de instandhouding en exploitatie van de prachtige collectie aan materieel.

erven sleeboom | 3-1-2013
Johan Blok of C. Campagne kan je ongetwijfeld alles vertellen over de beide fluiten van de 58. Ze woonden aan de route van de Delftse tram en herkenden op afstand welke wagen eraan kwam. Al die fluiten klonken dan ook zeker niet hetzelfde.

En die connectie met de NZH...? Je moet niet alles geloven hoor.Frans van Meerwijk | 3-1-2013
Ooo, wat wordt zij weer mooi!!!
Zit ik wél te wachten op twee fragmenten, waarin deze Mooie Meid FLUIT...
Ik heb heel veel jaren geleden in Remise Havenstraat (ja,inderdaad,Amsterdam) bij de vorige (ongetwijfeld gebrekkige,maar passend bij de mogelijkheden van die jaren!) "Instandsetzung" beide fluiten gedemonteerd en er weer geluid uit gekregen... En beiden hadden een verschillende toon.
Dat ik daarmee nog een bijnaam kreeg binnen de RETM Restauratiemensen (Orgelstemmer), vond ik wel leuk, maar ik was over mijn resultaat niet echt tevreden.
In de loop van de jaren heb ik de meest wilde verhalen gehoord: één fluit zou inderdaad origineel HTM zijn, maar die andere zou zelfs van onze geliefde (en bijna Heilige) NZH komen

Raymond, veel plezier met het laten herrijzen van HTM 58!
Succes hoef ik je nauwelijks te wensen, want jullie hebben al heel vaak laten zien, dat jullie "gouwe handjes" hebben

rikky | 3-1-2013
Erg mooie foto`s.
Vanuit Portugal: Bom Ano Novo !

Wout Verspuij | 3-1-2013
Allereerst voor allen de beste wensen, gezondheid en een mooi Tramjaar.
Mijn complimenten voor het schitterende resultaat. Echt geweldig dat een team als dit zoveel ziel en zaligheid legt in dit werk. Grandioos.

Tiktak | 2-1-2013
Het gaat er steeds beter uitzien, toppie.

@ Raymond,

Wat zijn de volgende fase`s ?

En nog de beste wensen voor 2013 voor jouw en het hele wonder team,
wat in staat is om van niets weer iets te maken zodat de historie van de tramweg voor ieder blijvend is.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    2344


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>