Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt regelmatig bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2018, 11:56 uur.

   
       
 

 
   
Bussen WSM (1401 en 1416) op de Varkenmarkt in 1948
2 foto`s van Jan Voerman uit de collectie van Wim Vink
erven sleeboom | 16-7-2015
Toch heeft ook de SBM in Zeeuws-Vlaanderen van 1951 tot 1960-61 drie van deze Crossleys in dienst gehad, de nummers 1472, 1449 en 1492 (SBM-nummers 28-30).

joost | 16-7-2015
Ik herinner me deze bussen nog als klein ventje op Walcheren waar de SW (Stoomtram Walcheren) de diensten reed. Imposant en met een machtig, inderdaad, gierend geluid. In Zeeuws-Vlaanderen zag je ze niet. Daar maakten de SBM (Stoomtram Breskens-Maldegem) en de ZVTM (Zeeuws-Vlaamse Tramweg Maatschappij de diensten uit. Daar, met een keur aan diversiteit. Omgebouwde GMC`s en vooral bussen met een Belgische signatuur.
Leuk deze machtige bussen weer te zien. De herinnering blijft...... Dank, Wim, voor het delen.

M koek | 16-7-2015
wie weet nog wat te vertellen over de tijd van dansschool Peter van velzen ?
Ik heb daar mijn vrouw leren kennen,er zijn vast mensen die daar ook door het dansen hun man of vrouw hebben leren kennen en er mee zijn getrouwd.

Maarten Koek

P.J.de Waal | 9-4-2013
ten tijde van foto 1 en 2, bestond er op de hoek Varkenmarkt-Prinsegracht
nog geen dansschool, in de jaren 1954-1955 is inderdaad Peter van Velzen daar gestart, zijn oudere broer Jo opende aan het Noordeinde nummer 10 eveneens een dansgelegenheid zij waren afkomstig van een tuindersfamilie
in Wateringen, zij zagen geen brood in die tuinaarde te vroeten, op foto 1 naast bus met kenteken H 38800 was toen gevestigd Ziekenfonds St Johannes de Deo, opzij ziet men nog net de toren van de Katholieke parochiekerk aan de Lange Lombardstraat tussen Johannes de Deo en de kerk kwam je via een poortje in een ruimte waar handelaren tuinders-en kooplieden de gewichten van de bascuul (weegschaal) jaarlijks moesten laten eiken

erven sleeboom | 9-1-2013
A : Groningen, B : Friesland, D : Drenthe, E : Overijssel, G, GZ, GX : Noord-Holland, H, HZ, HX : Zuid-Holland, K : Zeeland, L : Utrecht, M : Gelderland, N : Noord-Brabant, P : Limburg

Cor Nieuw Vennep | 8-1-2013
@Coos. Van 1906-1950 Zuid Holland: H, HZ, HX en voor Noord Holland: G, GZ, GX. Utrecht: L en Limburg: P !!!! Nog meer?. Cor.

coos | 8-1-2013
In de eerste jaren na de oorlog kon je nog aan de letter(s) op het kenteken zien uit welke provincie het voertuig afkomstig was.
De `H` en `HZ` waren geloof ik van Zuid-Holland. De andere weet ik niet meer.

Henk Boshuyzen | 8-1-2013
De ruitenwissers waren electrisch.
Bediening geschiedde met de voor die tijd gangbare bediening, een schakelaar op de ruitenwissermotor aan de achterzijde.
1 snelheid en geen interval, ;-)

coos | 7-1-2013
Met mijn vader ben ik (in augustus 1946 (?) voor het eerst na de oorlog op familiebezoek in België) met zo`n NS-Crossley-oplegger van Rotterdam D.P. via de Moerdijkbrug, die uit enkele delen van de spoorbrug bestond, naar Roosendaal gereisd, en vandaar met een boemel-stoomtrein naar Antwerpen.
Ik herinner me nog goed hoe bij het vertrek bij de eerste scherpe bocht overal bagage uit de rekken op de banken/passagiers viel....

HansR | 7-1-2013
@John van den Berg.
Naast de WSM wachtruimte zat inderdaad een dansschool, die van Peter van Velsen, hoek Prinsegracht.

Ik herinner mij ook een marktkraam(en?) met de verkoop van groenten en fruit aan de Varkenmarkt, zijde van het conservatorium.
Was dat dagelijks of slechts een dag in de week?

Die bussen van de WSM maakten een geweldige indruk ,zeker als kind zijnde.

erven sleeboom | 7-1-2013
Beide bussen staan klaar voor Wateringen. Maar via welke routes? Geen enkele aanduiding verder.

Hans (Zoef) | 7-1-2013
Wij zijn in 1947 met een WSM Crossley oplegger bus op schoolreis geweest. Waarheen weet ik even niet meer, maar het ging in elk geval via o.a. de wat nu de A2 is. Ja, ik weet het weer, het was Limburg. Op de terugweg kwamen wij over rotonde Oude Rijn van de A2 naar de A12. Bij het verlaten van de rotonde, net in de bocht naar rechts, kwam een personenauto op zijn kant net voor de bus langs. Er volgde een heftige stuurcorrectie waarbij de oplegger ging slingeren, en behoorlijk want de geur van verbrand rubber drong door in het interieur, De slingering was zo hevig dat iedereen achterin werd gelanceerd! Gelukkig waren er geen gewonden en werd het gezien als een incident voor de afwisseling. Ik zal nooit weten aan welke ramp wij zijn ontsnapt!

erven sleeboom | 6-1-2013
Tiktak | 6-1-2013 In de gril van de bussen zitten bij sommige twee gaten omlijst met een witte rand, weet iemand waarvoor dit was.

Bij oudere auto`s was het nog heel lang mogelijk de motor met een slinger te starten als de accu`s leeg waren en de startmotor het niet deed. Volgens mij hadden alle Crossleys van dit model de gaatjes voor die slinger, maar misschien was men bij de 1401, als eerste van de 48 Beijnes-wagens, nog niet op het idee gekomen.

coos | 6-1-2013 Lijkt het nou zo, of waren het inderdaad handbediende ruitenwissers?

Nee, dat lijkt maar zo, niet handbediend, al sluit ik niet uit dat de chauffeur ze ook wel even van binnenuit een draai kon geven zonder dat er iets kapot ging..

Tiktak | 6-1-2013
In de gril van de bussen zitten bij sommige twee gaten omlijst met een witte rand, weet iemand waarvoor dit was.

wim van wezel | 6-1-2013
Als Utrechter kan ik de Crossley bus goed herinneren; de maatschappij heette NBM en reden via de Biltstraat naar Zeist en verder. Veel later heb ik in Hooge en Lage Zwaluwe de Crossley bus in de bekende groene kleur NBM gehuurd voor een dag om door de dorpen te rijden. Ik haalde de Crossley op vanaf de A16 en zag `m aan komen rijden! Mooi gezicht. De bus is volgens mij van de Veteraan Autobussen. Ik heb foto`s van de oudste bus van Nederland genomen (1947).

coos | 6-1-2013
Lijkt het nou zo, of waren het inderdaad handbediende ruitenwissers?

Henk Boshuyzen | 6-1-2013
Ik had het geluk dat mijn vader bij de WSM reed.
Daardoor heb ik de kans gehad om een heel stuk rechts voorin mee te rijden.
Wat mij vooral bijgebleven is, is de ongesynchroniseerde versnellingsbak en geen stuurbekrachtiging.
Al met al prachtige wagens maar je moest ermee kunnen rijden. Alle chauffers toen konden wel met de ongesynchroniseerde bak overweg, nu zijn het nog maar weinig mensen die het kunnen.

erven sleeboom | 6-1-2013
Even opgezocht hoe het verder ging met deze twee Crossleys. Het blijkt dat de 1401 en 1416 toch wel degelijk eenmanswagens zijn geworden, in 1953 namelijk.

WSM 1401, kenteken H-38800, later NB-48-90, afgevoerd juni 1959
WSM 1416, kenteken H-59555, later NB-48-97, afgevoerd december 1958

In tegenstelling tot veel andere Crossleys, waarvan sommige steeds maar heen en weer werden geschoven tussen de NS-dochters zijn ze dus nooit van eigenaar veranderd.

erven sleeboom | 6-1-2013
Voor een uitgebreider Crossleyverhaal zie ook deze link:
http://www.openbaarvervoerinboskoop.nl/busgeschiedenis/diversen/crossleybussen/

erven sleeboom | 6-1-2013
hans | 6-1-2013 In mijn herinnering hoor ik nog steeds het stoere enigszins gierende geluid van de motor bij het wegrijden. Fijne bussen !!!

Heerlijk hè.

Jeroen O. | 6-1-2013 Dit waren dus 2-mans bediende busser, erven sleeboom?

Jazeker, tweemanswagens. Dat kon ook niet anders, want de chauffeur zat apart achter glas zonder verbinding met de binnenruimte. Met de rug naar die glaswand was er een brede bank waarop ik het liefst zat, op mijn knietjes met mijn neus tegen de ruit.

Later in de jaren vijftig werd een aantal van deze wagens verbouwd tot eenmanswagens voor de stadsdienst in Haarlem. De middendeur werd toen gehalveerd, vlak achter de vooras kwam de andere helft van die deur en de glazen ruit kon opengeschoven worden. Niet echt handig, want de chauffeur moest zich bij elke halte omdraaien. Toen in 1956 de Holland Coaches kwamen gingen de Crossleys terug naar de streekdienst met conducteur, maar werden niet terugverbouwd. Sommige verhuisden naar Nijmegen waar de CVD de stadsdienst had uitbesteed aan de Zuidooster.

Maar (om op deze foto`s terug te komen) de WSM 1400-en zijn nooit veranderd. Wel blauw geworden (waren groen).

rikky | 6-1-2013
Oh ja, de Crossley`s. Ik woonde in De Bilt en ging met regelmaat met dit soort bussen met mijn moeder naar Utrecht. In mijn herinnering waren er ook eenmans wagens. Betalen voorin bij de bestuurder. Onder het rijden kon je langs de versnellings handle op de weg kijken, die onder je door rolde
Heel spannend. Daarna kwamen de Bolramers 1957 op lijn 57 naar Bilthoven. Rond Utrecht was de NBM actief. Ik heb nog oude halteborden bewaard.

Jeroen O. | 6-1-2013
Dit waren dus 2-mans bediende busser, erven sleeboom?

hans | 6-1-2013
In mijn herinnering hoor ik nog steeds het stoere enigszins gierende geluid van de motor bij het wegrijden. Fijne bussen !!!

erven sleeboom | 6-1-2013
Jeroen O. | 6-1-2013 In- en uitstappen zal wel eeuwen geduurd hebben met slechts 1 dubbele zwenkdeur in het midden.

Nou, dat viel reuze mee. Het ging juist erg snel, juist dankzij het feit dat de vouwdeuren (geen zwenkdeur) in het midden zaten. En de conducteur kwam vanzelf naar je plaats, dus ook het instappen ging snel.

Wel stoere bussen zoals John van den Berg schreef, en dat Nederland dit 3 jaar na de oorlog alweer produceerde zegt ook wel iets.

De order bij Crossley was al voor de bevrijding geplaatst, en veel Nederlandse fabrieken (De Schelde, Werkspoor, Beijnes, Smit Ap., Allan, Verheul, Aviolanda) en Crossley zelf spanden zich behoorlijk in om deze grote bestelling in korte tijd te leveren.

Ik ben met deze bussen opgegroeid (bij NZH en Naco dan), dus van deze mooie plaatjes gaat mijn hart open...

Jeroen O. | 6-1-2013
In- en uitstappen zal wel eeuwen geduurd hebben met slechts 1 dubbele zwenkdeur in het midden. Wel stoere bussen zoals John van den Berg schreef, en dat Nederland dit 3 jaar na de oorlog alweer produceerde zegt ook wel iets.

Wim Vink | 6-1-2013
@ Anton Zonneveld,

Bedankt voor het compliment, maar Jan Voerman komt alle eer toe.
Ik heb zijn negatieven "alleen maar" digitaal gemaakt en ter beschikking gesteld, conform het denkbeeld van JV.

John van den Berg | 6-1-2013
links buiten beeld was na 1945 de sportkeuring er was ook nog een dans school ,naam weet ik niet meer.Wel stoere bussen die Crossleys.

Anton Zonneveld | 6-1-2013
Prachtige scherpe foto`s. Dank u wel Wim Vink!

erven sleeboom | 6-1-2013
Nou, ze reden onder hun eigen vlag (ook NBM, Citosa, Naco, NTM, NOF, EDS, Salland, MBS, Vitesse, LTM, SW), maar ze waren wel dochters van de NS die het materieel centraal inkocht, zoals deze nog gloednieuwe Crossleys van Beijnes uit 1948.

Links buiten beeld bevond zich de WSM-wachtkamer.

Mooi, mooi allemaal.

Ton Oostenrijk | 5-1-2013
hansje@
Er staat inderdaat een oplegger van de wsm achter de 1416

Rien@
DE WSM later Westnederland, de NZH, de VAD, Centraal Nederland, Gado, de Fram, Zuid Ooster en nog een paar bedrijven reden allemaal onder de vlag van de NS

Rien solcer | 5-1-2013
Zijn dit wel bussen van de WSM? Er staat voorop NS met het logo erbij.

hansje | 5-1-2013
Staat er nog zo`n oplegger bus achter de 1416,of staat er een gewone vrachtwagen tussen de bussen?

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    6667


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 17 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!