Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 17-7-2018, 12:14 uur.

   
  deze pagina toont het toekomstige uiterlijk van HTMfoto/HonderdprocentHaags    
 

 
   
Tramspoor-plattegrond Duinoord 1940
deelplattegrond van Bert Kempff


Hans Klomp | 19-9-2013
Beste Frans,
De railatlas van Johan Blok en Dick van der Spek meldt op blz. 185 dat op 1 januari 1927 lijn 7 de gehele Groot Hertoginnelaan bereed. Vr die datum reed lijn 7 wel via de Waldeck Pyrmontkade. Vanwege het instellen van lijn 21 reed lijn 7 vanaf 3 december 1928 weer over de Waldeck Pyrmontkade.
Deze wijziging wordt bevestigd door de vermelding daarvan in het Vaderland van 1 december 1928.
Kortom; er niets mis met je geheugen.
Hartelijke groet, Hans

Franz Ongering | 18-9-2013
De vermelding van lijn 7 onder de lijnen 1 en 2 rechtsonder doen me ernstig twijfelen aan de in allerlei publicaties weergegeven loop van lijn 7 via de hele Groot Hertoginnelaan of via de Waldeck Pyrmontkade. Dat is waarschijnlijk ontstaan door routeomschrijvingen als "Groot hertoginnelaan-Laan van Meerdervoort", wat natuurlijk altijd juist is maar het probleem "via de Waldeck Pyrmontkade of niet" handig omzeilt maar oningewijden op een dwaalspoor brengt.

Graag breng ik enige persoonlijke herinneringen naar voren: van 1931 tot 1937 woonde ik (van mijn nulde tot mijn zevende jaar)in het korte stukje Tasmanstraat, nr. 194. Een wandeldoel was meestal de groenstrook waar nu Eline Veere staat, maar die was vroeger breder en leek meer op een langgerekt bosgebiedje. Daarbij kruiste ik uiteraard de tramrails op de Groot Hertoginnelaan bij de Sweelinckstraat (weer zo`n oorzaak van verwarring, want verderop kruisen die straten elkaar opnieuw !). Daar drong het geleidelijk tot mij door dat daar twee (TWEE) tramlijnen passeerden met onderling enige verschillen: lijn 1 met gekleurde koersborden en lijn 21 met richtingfilms, en geen andere, dus ook geen ombouwers van lijn 7.

Ging ik met mijn ouders naar lijn 7, dan was de dichtstbijzijnde halte op de hoek van de Laan van Meerdervoort en de Waldeck Pyrmontkade, beslist niet op de Groot Hertoginnelaan. De electrische wissel die die lijn vr de Zoutmanstraat nodig had (aftakking van lijn 3) kan ik mij nog goed herinneren, want die bezat nog een rijdraadcontact met een beweegbaar gedeelte, wat bij donker een flinke onderbrekingsvonk veroorzaakte (veranderd, zoals ook elders, vanwege de verduistering in de oorlogsjaren).

Het tweede "bewijs" dat lijn 7 tot in de jaren `40 daar de Laan van Meerdervoort volgde was, dat ik in 1937 naar de Zoutmanstraat bij de Van Speijkstraat verhuisde en als ik in mijn bed lag lijn 7 lijn 3 hoorde kruisen en dan het meevoeren van aanhangrijtuig 350 kon constateren door zijn `eigen` onderstel met grotere radstand dan de rest van de 350-ers (die klonken ook `holler`!).

Vraag is dus eigenlijk: bestaat er een goede routebeschrijving van lijn 7 die recht doet aan het al of niet volgen van de Waldeck Pyrmontkade in verschillende periodes, met de hoop dat ook de betrokken plattegronden worden aangepast.

P.S. Om het moeilijk te maken: met ingang van 2 maart 1944 reed lijn 7 helemaal niet meer via de Groot Hertoginnelaan maar alleen maar over de Laan van Meerdervoort, en na de oorlog juist alleen over de Groot Hertoginnelaan.
Het zij ieder vergeven dat men dan fouten gaat maken !

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    8700


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 9 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!