Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2018, 11:56 uur.

   
       
 

 
   
Tramspoor-plattegrond Wassenaar De Lus 1937
deelplattegrond van Bert Kempff


Hans | 13-2-2015
@P.S. Waarom al die moeite als je eenvoudigweg i+j kunt typen?

P.S. | 13-2-2015
In het nederlands hebben we een lange ij ( een i en j) korte ei (een e en i) en Y (zonder puntjes eigenlijk i-grec (of ypsilon)) Sommige schrijfmachines hebben de ij als een karakter. Ook op de computer moet hij ergens in de unicodetekenset verstopt zitten maar hoe de instellingen moeten zijn om hem er uit te krijgen moet ik, als ik tijd heb, eens uitzoeken.
@Emile1952 Ik heb het idee dat de heer Kempff een voortreffelijk hobbyist is en wij hem dankbaar moeten zijn voor deze en de andere kaarten. Of ze met de computer gemaakt zijn weet ik niet maar misschien kan de webmaster hier uitsluitsel over geven

Hans | 11-2-2015
@Gerard van Tuyn. Ik begrijp en deel je leed.

Gersrd van Tuyn | 11-2-2015
Hans, wat denk je van van Tuin/van Tuyn / van Tuijn?

Betweter | 15-9-2013
Ik blijf het wel slordig vinden dat de gemeente Wassenaer bij het kiezen van de straatnaam genoemd naar een oud direceur van de HTM, een grove spelfout heeft gemaakt ...

Daar kan ik me dus echt enorm kwaad over maken ...

Ad Fontes | 15-9-2013
Ik denk dat vroegah (TM) het onderscheid tussen de ij en de y niet zo scherp werd gemaakt. Op de lagere school leerden we de ij als 25e letter van het alfabet en niet als een tweeklank. Met eigennamen kon je ook meer veranderen dan nu. Pas de automatisering heeft daar een eind aan gemaakt, die moet alles eenduidig hebben.

De y als één geschreven of gezette letter kwam tot in de 19e eeuw veel voor, soms in voor ons vreemde vormen, zoals Leyden [wat je in sommige engelse boeken nu nog tegekomt] En zo zyn we terug by de gele tram


Joop Jansen | 15-9-2013
OK Emile1952 - dán zal het A.W.E. Weijerman, oud-directeur der H.T.M., worden. Nog vriendelijk bedankt voor de uitleg.

Emile1952. | 15-9-2013
Ik ben wat slordig geweest. Ik bedoelde in mijn vorige posting: de straatnaam genoemd naar een oud directeur der HTM. Men moet onderscheid maken tussen de persoon Dr. A.W.E. Weyerman, en de straatnaam Weijermanstraat zo altijd geschreven sinds die straat in Wassenaar, bij de oude remise, die naam kreeg. En dat was als hommage aan de oud directeur der HTM, die veel voor het openbaar vervoer in Wassenaar heeft gedaan. Zo is het en niet anders. En nu stop ik hier mee, want het wordt een gebed zonder end.

Joop Jansen | 15-9-2013
@Emile : o.a. op blz. 11 van de brochure "1927 - Gemengd Bedrijf HTM 25 jaar - 1952" die hier (ook) op deze site: foto`s uit het archief van HTM staat en eveneens de Haagse Beeldbank, blijkt duidelijk dat de oud-directeur van de HTM de Heer A.W.E. Weyerman - heet met een korte y.! Waarom dat steeds wissen ?

Emile1952. | 14-9-2013
@Hans. Ik ben niet piet luttig. Maar toen ik de naam van een oud directeur van de HTM op deze site fout gespeld zag staan vond ik dat een grote schande. Deze site geeft toch veel info over de HTM van toen en nu, en ook zijn geschiedenis daarvan. Dan mag je zo`n fout niet meer maken. De kaarten zijn met een computer gemaakt, dus of je een Y of IJ intikt maakt dan ook niet uit. Dus doe het dan in een keer goed. Dus ook met de straatnamen.

Hans | 14-9-2013
@Emile1952. Ik denk dat het vallen over de (intervocalische) -ij- naar -y- verwisseling door een heleboel mensen als een beetje pietluttig wordt gezien. In (slordige) handschriften valt dit vaak helemaal niet op, doordat de vorm van deze letters bij welhaast iedereen identiek is. Het verschil zit `m dan alleen in de puntjes. In druk is dit natuurlijk veel opvallender. Maar je hebt gelijk: strikt genomen is het een spelfout en hier en op de oude haltekaarten staan en stonden drukletters.

P.S. Overigens denk ik dat mensen met achternamen als Meier/Meijer/Meyer hiervoor extra gevoelig zijn...

Br | 14-9-2013
Van deze locatie zijn een aantal mooie foto`s te vinden op de beeldbank van Wassenaar. Zie:

http://gemeentearchief.wassenaar.nl/atlantispubliek/Default.aspx?modules=Beeldbanken#

en zoek daar verder

Emile1952. | 14-9-2013
Twee namen van straten op de tekening zijn hier helaas verkeerd gespeld.
Het moet zijn: Van Zuylen van Nijeveltstraat, en Deijlerweg.
Overigens een mooi gemaakte tekening.
Het bruine vlakje met de witte letters van HTM erin is het grotere stenen haltehuisje, dat als wachtlokaal voor het begin van de nooit aangelegde lijn naar Katwijk gebouwd is. Het instappen en uitstappen van passagiers gebeurde op de Deijlerweg voor dit haltehuisje. Enige tijd na afbraak van de tramlijn werd dit huisje afgebroken. Het werd door buurtkinderen gebruikt om verstoppertje te spelen, en helaas ook om te plassen (maar niet door mij).Haagse_Meester | 7-2-2013
Weinig kans... Om te beginnen is er helemáál geen tram meer in Wassenaar, maar dan nog is er te weinig vervoersbehoefte en dat wat er is heeft al een andere transportmodaliteit genomen: de auto...

Toen de HTM de Wassenaarse lijn wilde aanleggen (in reactie op het aflopen v/d stadsconcessie per 1-1-27) werd idd een zijtak naar Katwijk in de plannen opgenomen. Maar Katwijk, bij lange na nog niet zo groot als nu, hád al een tramlijn: de NZH naar Leiden, het natuurlijke achterland v/d vissersplaats én het dichtstbijzijnde station. De Minister schrapte daarom de zijtak en de HTM bedacht dat behoud v/d Lus voor korte diensten naar Wassenaar nuttig zou zijn. Aldus geschiedde. Overigens werden deze korte diensten later doorgetrokken naar de remise Maaldrift. Daarmee werd ook de rest v/h dorp beter bediend.

tokke | 7-2-2013
Zonde! Maar het is nog niet te laat!

htmpcc | 6-2-2013
Midden 20er jaren is een HTM-tramlijn van De Lus Wassenaar naar Katwijk in overweging genomen.
Tevens voor een verlenging vanaf de Haarlemmerstraat Leiden naar Alphen a/d Rijn.
Het is bij overwegingen gebleven.

B. Alberda | 5-2-2013
Ik heb begrepen dat deze lus indertijd was aangelegd als toekomstig eindpunt voor de uitbreiding van de lijn naar Katwijk. Weet iemand hoe die plannen er concreet uitzagen? Dus bijvoorbeeld via welk tracé?

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    7634


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 15 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!