Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 14-12-2017, 20:33 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Mw. 805 met toekomstige museum-slijpwagen H25, Lijsterbesstraat
foto uit het archief van HTM


erven sleeboom | 13-2-2013
Inderdaad bewijs genoeg dat de 274 toch wel `s een keertje hiervoor gebruikt is.

joost | 12-2-2013
@Erven. Maar helemaal ongelijk had dhr. Borgdorff toch niet (zoals gewoonlijk).

Zie deze link:

http://www.neecke.nl/Den%20Haag%20tram%20274%20met%20slijpwagen%20H25.htm

Betweter | 12-2-2013
@Erven: dat wist ik niet, leuk!

Ad Fontes | 12-2-2013
Zie ook hier: https://www.honderdprocenthaags.nl/algemeen/foto_tonen2.php?foto=ZwartWit/815.JPG
Weet iemand de reden van die verbouwing?

In de laatste 2 of 3 nummers van Haagse Tramhistorie stonden stukken over het gebruik van het oude materieel als semi-werkwagen. Als vervanger van de 815 werd meestal een pekelwagen uit de groep H11-H16 gebruikt. De 274 [en de 269] reden vooral als leswagen.

erve nsleeboom | 11-2-2013
Betweter | 8-2-2013 @Frans: de enige verbouwde 800-en waren de 815 en later de 805, uitsluitend en alleen om de slijpaanhangwagen te kunnen laten slijpen.

Zo was het niet hoor, althans niet "uitsluitend en alleen", want de 815 had zijn Cromptonmotoren en slingerrem al in 1956 gekregen en heeft daarmee jarenlang in de reizigersdienst gereden. Pas in 1966, toen de vaste slijpwagentrekker 266 aan het eind van zijn latijn was, werd de 815 daarvoor aangewezen.
De 274 fungeerde niet als slijpwagentrekker, ondanks wat Borgdorff daarover in zijn archaïsche Nederlands zegt.

Paul Roos | 9-2-2013
Op Duindorp/Markenseplein werd ik regelmatig s`nachts gewekt door deze combinatie.
Mooi gezicht in het donker vanuit mijn logeerkamer.

Joop Jansen | 9-2-2013
Waarschijnlijk in het kader van het monumentenjaar 1975 ergens in augustus tijdens een open dag van de H.T.M. toen ook de lange open zomerwagen achter de 265 reed

Anton Zonneveld | 8-2-2013
Wil iemand voor mij deze mooie plaat dateren? Dank alvast.

Betweter | 8-2-2013
@Frans: de enige verbouwde 800-en waren de 815 en later de 805, uitsluitend en alleen om de slijpaanhangwagen te kunnen laten slijpen.

Rinus | 8-2-2013
Mb.t. de 815, dat was de eerdere trekker van de slijptram. Ik citeer uit een posting van André Borgdorff, https://www.htmfoto.net/algemeen/tonen2.php?pagina=1255872814

"Deze *open* slijpaanhanger 2 = later H25 , moest altijd getrokken worden door een stérke motorwagen, dus voorzien van de Engelse Crompton-motoren van de serie 250, bijv. vaak door nu in het Arnhemse museum (door wijlen collega Koster van de NS) opgeknapte HTM MW 274 - en later door de daarmee uitgeruste MW 815 weer later (ca. 1974) overgezet naar MW 805, uit welke de AW 905 vervaardigd is die thans in het HOVM staat."

Frans van Meerwijk | 8-2-2013
@erven:
Dank u, maakt veel duidelijk! Mag ik daar dan ook uit afleiden, dat een 800-met-slingerrem per definitie dus een verbouwd exemplaar is en (hoogstwaarschijnlijk) Crompton-motoren heeft

En maakt u mij meteen nieuwsgierig naar de reden van die verbouwing...

erven sleeboom | 6-2-2013
Panto: de 1300-beugel heeft een dubbel sleepstuk, waardoor de 805 bij het zware werk met de slijpwagen meer amperes aankan.

Handrem: de slingerrem was afkomstig van de 815. Met zo`n rem kun je iets preciezer stilzetten dan met de oorspronkelijke trekhandrem van de 800-en.
Bovendien vereisten de Crompton-Parkinsonmotoren (ook ex 815) een slingerrem omdat die niet op de ankeras werkt, zoals de trekhandrem dat wel deed op de eigenlijke SSW- en AEG-motoren van de 800-en.

En die sterke Cromptonmotoren waren dan weer vereist voor het zware slijpwerk.

Wout Verspuij | 6-2-2013
@Jan Correlje: Dank voor de link naar de stamboom. Ik herkende hem direct van de foto.! Leuk na 40 jaar hem weer op een foto terug te zien. 78 jaar mocht hij worden. Niet echt oud, maar toch.! (Wij moeten het nog maar zien te worden.!) De herinnering blijft.! Leuk ook dat jullie op de hoogte waren van onze nachtelijke avonturen met hem. Bewijs dat hij het toch ook, destijds leuk vond. Precies wat ik al schreef in mijn eerdere reactie.

Jammer dat de 3 DVD`s van Henny niet goed af te spelen zijn. Wij hebben ze ook in bezit en draaien hier wel goed. Alleen het geluid is soms wat harder en dan weer zachter, maar de beelden zijn goed zichtbaar. Wel oud maar dat hoort erbij. Het overlijden van zijn vrouw Martha is ons bekend. Plotseling op 73 jarige leeftijd overleed zij in september 2010.

Groet Wout

Jan Correlje | 5-2-2013
Beste Wout Verspuij, Leuk je reactie het, het verhaal van de nachtelijke geluidsopnamen is mij bekend, hij vond dat altijd geweldig en bijzonder. Als je wat meer van hem wilt zien kijk op mijn stamboom site bij de fam. Van der Heeft. Daar staan ook wat foto`s van hem en enige HTM documenten ook van hem.

link: http://genealogie.correlje.com/

Ik heb de 3 CD`s ook van HennyWeijn alleen jammer dat ze nooit echt goed af te spelen zijn. Ik ben nog een keer terug geweest naar de winkel, hij was toen al overleden, maar zijn vrouw kon er niets aan doen, jammer. Zij is inmiddels ook overlden maar dat weet je zeker wel.

Groet Jan

Frans van Meerwijk | 5-2-2013
Wat leuk die foto! En wat prettig, dat beide voertuigen nog bestaan en er ook nog eens béter uitzien dan op deze foto...
Ik zou graag een beetje toelichting hebben over die panto: was dat omdat het `practischer was` of omdat "de rest van het Bedrijf zulke panto`s gebruikte"?, denk eraan 805 is nu Werkpaard, nog geen luxe paardje...

@Geurt Borsboom: Panto heb ik voor mijzelf al behoorlijk verklaard, maar over die handrem wil ik je graag eens rustig face-to-face spreken: ik heb graag een goed excuus voor een avond ouwehoeren over leuke trammetjes

rikky | 5-2-2013
Mooie foto weer !
@ Wout: Ik kan mij herinneren dat ik begin jaren 70 op de Phoenixstraat in de nacht met vriendjes de sociëteit uitstapte. Wij zagen toen dat de tramsporen werden geslepen, en vroegen om mee te rijden. Dat was geen probleem, maar het kostte wel een fles genever Ook dat was geen probleem, snel binnen gehaald ! Uit bovenstaand verhaal blijkt dat dat dan wel met Godert van der Heeft geweest moet zijn.
Tja, zo`n 40 jaar geleden. . . .

Wout Verspuij | 5-2-2013
@Jan Correlje: Klopt helemaal..!! Godert van der Heeft was inderdaad de vaste bestuurder van de slijpcombinatie in de begin jaren `70. Eerst met motorwagen 815 en later met de 805. Diversen malen zijn wij, met toestemming van de HTM, in de nachtelijke uren met hem meegereden. Met wij bedoel ik, mijn toenmalige vriendin nu echtgenote, haar broer, nu dus mijn zwager, tramvriend Henny Weijn en ik zelf. Godert was verrast toen wij ons melden in de Lijsterbesremise om 23:30 uur voor aanvang slijpdienst. Maar met de wetenschap dat wij toestemming van de HTM hadden, was hij zeer gastvrij en hebben wij vele uren van hem en zijn werk mogen genieten. Dwalen met hem en een oude tram over het Haagse tramnet is en was onvergetelijk. We hebben dit daardoor in de jaren `70 nog diversen malen herhaald. Nooit zullen we hem vergeten. Zijn benieuwd hoe oud hij is geworden. Ook hebben we van de ritten geluidsopnamen gemaakt die nog steeds in bezit zijn en ook gedigitaliseerd zijn. Door onze aanwezigheid en belangstelling had hij toen veel plezier in zijn werk. Voor de geluidsopnamen stopten hij bij iedere halte en werd ook het vertrek ritueel afgewerkt. Zoals hoorbaar de binnen- en buitenbel. Tot 03:30 uur reden we dan mee en zetten hij ons af voor de deur op het toenmalige Kleine Loo in Mariahoeve. (Nog steeds de route van lijn 6) Nogmaals onvergetelijk.! Godert bedankt.! P.S. De geluidsopnamen zijn uiteindelijk ook gebruikt voor nasynchronisatie van Henny`s films over Den Haag en leven op die manier voort.

Geurt Borsboom | 5-2-2013
Beide wagens bestaan nog steeds. De 805 heeft behalve een niet-historisch verantwoorde panto ook nog een niet-historische slingerhandrem gehad, maar leverde die attributen, samen met truck, motoren, schakelkasten en nog veel meer, in om na een verbouwing voort te leven als bijwagen 905.

Jan Correlje | 4-2-2013
Volgens mij is dit de slijpwagen waar o.a. mijn schoonvader Godert van der Heeft (3) zijn laatste jaren bij de HTM op heeft gereden.

JWB | 4-2-2013
Dit is historie, dus verantwoord !

Ad Fontes | 4-2-2013
ja, was ook niet historisch bedoeld. Ook de voorgaande vaste slijpwagentrekker [815] had een panto met een niet-zwikkend sleepstuk, dus dat zal wel hamdog zijn geweest bij het slijpen

ruud | 4-2-2013
De panto is historisch gezien niet verantwoord! Ex pcc ?

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    4903


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>