Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 16-1-2018, 15:21 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Pekeltram H5 hard nodig bij (het laatste?) plaagstootje winter 2012-2013
foto HOVM d.d. 14 februari 2013


De H5 heeft donderdagmiddag 14 februari tweemaal over lijn 2 gereden om de ijzel van de bovenleiding te krijgen.

Zie ook: HTM heeft weinig problemen door winterweer

rene w | 18-2-2013
Het verwijderen van de 2e beugel heeft denk ik te maken met het besparen van onderhoudskosten, onderdelen, e.d.

Joop Jansen | 17-2-2013
Aan Coos : verontschuldiging, dat wist ik nog niet. Waarom zijn die beugels er afgehaald, en gebleven ? Die 2e beugels waren nodig voor achterover geslagen of gehaakte voorste stroomafnemer te vervangen én bij ijzelrijden, staat in de tramboeken van Johan Blok en Ab van Donselaar en Haagse Tram-Vrienden en in het GTL8-boek te lezen. Als veiligheids maatregelen is alles in tweevoud gemaakt dat kan toch zomaar niet weggelaten worden, dan wordt het gevaarlijk rijden!!!

Rene W | 16-2-2013
De meeste gtl`s hebben geen achterste beugel meer. Alleen de 4 pekel GTL`s en de 3047 + 3048

coos | 16-2-2013
@Joop: de GTL-wagens rijden al enige tijd met maar één stroomafnemer.........

Henk Boshuyzen | 16-2-2013
Het verschil tussen de ongeschiktheid van een GTL en de geschiktheid van de H5 (en andere museumtrams) zit ook in de tractie-installatie.
Electronische installaties trekken op tot de gevraagde stand en regelen dan terug naar minimale stroom.
De H5 zit je in een stand en je houd hem daarin. Niet goed voor de weerstanden, OK. Maar je blijft wel een flinke stroom trekken ( en daarmee een verwarmende vlamboog) die het ijs kan laten smelten. het mooiste zou zijn als er nog een losse motorwagen achter hing als ballast.

Joop Jansen | 16-2-2013
Richard : zoover mij bekend hebben ook de GTL`s nulspanningsrelais voor die onderstationnen dus zullen ze net zoals de PCC`s wel een IJzelknop hebben. De GTL`s hebben toch de voorbeugel als Ijzelschraper nodig zoodat zij gisteren bij het IJzelen op de achterste stroomafnemers hebben moeten rijden. Mogelijk hebben de Regio-Randstad-Rail-R-net trams geen Ijzelknop meer over, en bij gebrek aan de alle-assen aandrijving, die ook bij Hummers en Jeeps is voorzien, waarschijnlijk ook te weinig trekkracht voor deze winterser weersomstandigheden

rene w | 15-2-2013
Volgens mij gaat de h2 tzt de pekeltaken overnemen en zal men weer verder gaan met de plannen om van de h5 weer mw 295 te maken.

Ad Fontes | 15-2-2013
Uitgesteld. In ieder geval zou de teruggekeerde H2 eerst als pekelwagen inzetbaar moeten worden

coos | 15-2-2013
Deze H5 heeft jarenlang op de nominatie gestaan te worden terug verbouwd naar zijn oorspronkelijke sttat als motorwagen 295.
Is dit plan nu van de baan vanwege het succes als sneeuwbestrijder?

kdinkela | 15-2-2013
In Arnhem wordt bij ijzel door een speciale "dieseltrolley" (aangepaste oude dieselbus) antivries of iets dergelijks tegen de bovenleiding gespoten, hebben de pekeltrams ook zo`n systeem?

RobR | 15-2-2013
Inzet van museumstrams bij ijzel is geen Haags fenomeen. Ook in Mainz, Frankfurt en Darmstad hadden de fans van oude trams veel te fotograferen! Zelf moest ik werken en kon dus helaas niet met de kamera op pad...

joost | 15-2-2013
@Museummedewerker. Goede, heldere en ook logische uitleg. Dankjewel.

Museummedewerker | 15-2-2013
Beste Richard, de "ijzelknop" activeert een verwarmingselement in de koolstaaf/koolstaven van de stroomafnemer. Daarmee smelt je de ijzel.

Geintje ;-)

De "ijzelknop" overbrugt slechts de nulspanningbeveiliging. Stel jezelf voor dat een onderstation is uitgevallen. Als die weer inschakelt zouden alle trams tegelijkertijd weer spanning krijgen en dus ook stroom vragen. Het onderstation zou dan wederom uitschakelen door overbelasting. De overspanningbeveiliging zorgt ervoor dat alle trams op verschillende tijdstippen weer worden ingeschakeld, met een marge van enkele seconden. In plaats van een enkele grote piek aan `stroomvragers` zijn er nu vele kleine piekjes. Dat kan het onderstation beter verwerken.

In de tijd voor de PCC hadden trambestuurders de opdracht om bij uitval van de bovenleidingspanning de stroomafnemer te strijken en periodiek even tegen de draad te leggen om te zien of er weer spanning was. In die tijd werden dus nooit alle tram tegelijkertijd ingeschakeld. Bovendien was het gevraagde vermogen per tram veel kleiner.

Richard Velthuysen. | 15-2-2013
Inderdaad bedoelde ik overloopwissels. Over ijzel gesproken. Kan ik mij niet uit mijn grijze verleden herinneren dat de PCC `s een knop "IJzel" op det bedieningspaneel hadden. Zo ja ? Kan iemand mij daar het fijne van vertellen. En hebben de GTL `s die knop dan niet ?

Betweter | 15-2-2013
Dat heeft met electronica te maken. Zaken die bij normaal gebruik helpen het comfort en de veiligheid te optimaliseren, werken bij dit soort weersomstandigheden tegen.

Pieter | 15-2-2013
Richard zal de overloopwissels/tailtracks bedoelen. Desalniettemin vind ik het triest dat een professioneel bedrijf als HTM met zoveel jaren ervaring telkens moet terug vallen op de medewerkers en historische voertuigen van een vrijwilligers organisatie. Ik zou me als bedrijf de ogen uit me kop schamen!

Kan iemand me ook uitleggen waarom zo`n oude tram wel ijzel van de bovenleiding kan rijden een de huidige trams niet?

Voogd | 15-2-2013
keersporen?

Richard Velthuysen. | 14-2-2013
Het blijft kenmerkend , dat deze hoog bejaarden trams nog steeds nodig zijn. Voor de liefhebber leuk , maar nogmaals kenmerkend. Zeker als je bedenkt dat de HTM enige jaren geleden het snode plan had om de 10 pekeltrams af te stoten. Wakker geschrokken door koning winter kwam men hier op terug.
Ze zijn zeker onmisbaar als je bedenkt dat de overige pekeltrams ( De GTL `s) éénrichtingwagens zijn en dus niet gechikt zijn voor keersporen.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    5963


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>