Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 11-12-2017, 20:37 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      1331-2118 van lijn 9, laatste dag via Lange Vijverberg en Korte Voorhout
foto van Ruud van Aarle d.d. 1 oktober 1983


Vanaf 2 oktober 1983 rijdt lijn 9 via de Kalvermarkt, Muzenstraat, Schedeldoekshaven, Rijnstraat/Centraal Station, Koningskade naar de Bosbrug. (Behoudens omleidingen zoals ten tijde van plaatsing van deze foto op 12 maart 2013.)

Detlev | 29-3-2013
Leuk, ik kan me die koppelstellen nog goed herinneren. Als je halverwege stond bij de halte was het altijd binnen een seconde beslissen in welk stel je ging zitten ivm. drukte.
Als kind wilde ik uiteraard bij de bestuurder kijken!

Ad Fontes | 14-3-2013
Mijn verwachting over komende trams is kennelijk een stul positiever dan de jouwe. Bedenk ook dat vr de GTL1 er juist een aantal ongelukkige keuzes werden gemaakt. Voor de verlenging van lijn 9 naar Vrederust werd aanvankelijk gedacht aan een 6-asser, qua maat toen voor Den Haag ideaal. Een PCC is tenslotte nauwelijks groter dan de standaardbus van 12 meter die een paar jaar eerder verscheen. La Brugeoise [of was het toen al BN?] had de problemen met een 6-asser [motoren onder de geleding, aparte accelerator voor die 2 motoren extra opgelost], maar door tijdsdruk werd toch gekozen voor een 4-asser. De 1300 is in feite een beperkt gemoderniseerde 1100. Voor de capaciteit ging men toen met koppelstellen rijden, de problemen daarvan zijn bekend. Daarna kwam het idee van een NL-standaardtram en de dure revisies van de 1000-en en 1100-en, die maar deels hun kosten hebben opgebracht. Maar de GTL van 1981 blkijft geweldig.

Joop Jansen | 14-3-2013
Gelukkig waren ze toen in de eerste 80-er jaren wel veel wijzer dan nu met de keuze en inrichtingen van de nieuwe tramstellen en de inrichting en dat geldt evenzeer voor de tramsporen en de verslechterde routen van de recent gelegen infrastructuur.

Rinus | 14-3-2013
Nu het serie nummer "3400" weer eens opduikt, kan het geen kwaad te melden dat dit volledig aan de fantasie van een hobbyist is ontsproten.

coos | 14-3-2013
Eigenlijk nooit bij stilgestaan dat - zou de verbouwing van de PCC`s serie 1300 + serie 2100 tot een gelede serie 3400 - dat deze combi-PCC`s dan grotendeels tot op heden zouden hebben rondgereden.
Naast dan een 100-tal GTL natuurlijk.

Ad Fontes | 13-3-2013
De planvorming van `verbouw de koppelstellen` naar `meer gtl` is in stappen verlopen. De onbemande koppelwagens bleken al snel een probleem (vandalimse). Er kwam toen een plan om van twee vierassers een achtasser te maken. Al snel kwam daarbij het idee om dan ook een thyristor installatie aan te brengen (minder stroomkosten), en toen om de koppen te vervangen door modernere. Al met al was de stap naar nieuwe bakken toen nog maar klein en kon het ministerie (dat besliste daar toen over) overtuigd worden dat 35 extra gtl op bestaande draaistellen de beste keuze was.

Rinus | 13-3-2013
M.b.t. het getoonde kruispunt " En het is er niet gezelliger op geworden."
Niet mee eens. Dit verkeersknooppunt in de getoonde toestand was buitengewoon ongezellig en op zijn zachts gezegd onherbergzaam voor de voetganger. Op de hoeken was bij drukte nauwelijks ruimte om te passeren, en "gezellige" paaltjes met kettingen moesten koorkomen dat men op de rijbaan geraakte met het risico door het voortsnellend wegverkeer geschept te worden. de uitlaasgassen mocht je natuurlijk wel gratis en voor nix inademen. Ook de halteperrons zijn nooit optimaal geweest. Van inmiddels afgebroken "architectuur" op de vier hoeken was het getoonde Hulshofpand nog het fraaiste. De niet zichtbare ingang was trouwens in de nacht populair bij daklozen, maar dat wist je alleen als je hier `s nachts of in de zeer vroege ochtend voorbij kwam en zal de meeste Hagaars zijn ontgaan.


M.b.t. de verbouwingsplannen: nooit uitgewerkt, alleen de Haagse Courant kwam ooit met een fotomontage, waarin de PCC`s waren opgeknipt en een deurpartij als C-bak was tussengeplakt. De reden dat het niet nader uitgewerkt werd, was duidelijk. Een GTL met thyristor installatie op basis van de bestaande draaistellen was in exploitatie veel goedkoper dan gaan lopen sleutelen aan bestaande PCC bakken met behoud van de traditionele installatie. Maar ik vermeod dat er mensen hier zijn die veel en veel dichter op het vuur hebben gezeten.

erven sleeboom | 13-3-2013
coos | 13-3-2013 Wat betreft de niet gerealiseerde plannen voor gelede PCC`s in Den Haag: in Brussel hebben er wel gelede PCC`s gereden.

Nog steeds, hoor.

coos | 13-3-2013 Maar ja, wat is mooi?

Dit beeld van knalgele PCC`s heb ik nooit mooi gevonden. Crme met groene biezen, zo had het van mij mogen blijven.
Verbouwd en in gelede vorm (met een tussenstuk zoals bij de gelede 7900-en van Brussel, maar dan wel met deuren), was het misschien best mooi geworden, mits in andere kleur.

FransW | 13-3-2013
Op za. 01.10.1983 reed koppelstel 1331+2118 op lijn 9 in omloop volgorde nr. 09-07. Die dag hebben er in totaal 7 koppelstellen 1300+2100 gereden n ook een GTL, de 3017.

Deze dag was tevens de laatste dag exploitatie tramlijn 16 op het traject Den Haag Centrum (vertrekhalte Kalvermarkt) - Moerwijk v.v., want op zo. 02.10.1983 werd deze lijn gekoppeld aan lijn 12 en ging deze rijden op de route Duindorp - Centraal Station - Moerwijk.

Het was tevens de laatste dag van het welbekende vertrekpunt aan de Turf- en Houtmarkt voor de lijnen 1 en 16, wegens de uitvoering van de bouwplannen aldaar (bouw Zwarte Madonna en de komst van de Dr. Anton Philipszaal). Daarom werd lijn 1 verlengd naar het eindpunt Scheveningen Noorderstrand. De laatste wagen van lijn 1 die vertrok vanaf de Turfmarkt naar Delft was de 1174, die van lijn 16 naar Moerwijk was de 1101.

En zoals eerder gememoreerd, was za. 01.10.2013 tevens de laatste dag waarop lijn 9 het traject Spui - Hofweg - Lange Vijverberg - Tournooiveld - Korte Voorhout bereed, omdat deze lijn tezamen met lijn 1 met ingang van zo. 02.10.1983 werd verlegd via de Kalvermarkt - Forum-trac - Rijnstraat - Koningskade - Bosbrug - en verder via de route van lijn 9 naar Scheveningen Noorderstrand.

coos | 13-3-2013
Die laatste dag van lijn 9 via de Lange Vijverberg is heden toch weer niet helemaal de laatste dag geworden. Leuk voor de touristen.

Wat betreft de niet gerealiseerde plannen voor gelede PCC`s in Den Haag: in Brussel hebben er wel gelede PCC`s gereden.
Maar ja, wat is mooi?

tokke | 13-3-2013
Niets, maar dan ook NIETS is meer hetzelfde op de plek waar deze foto genomen is. En het is er niet gezelliger op geworden. Die bananentrams waren ook toch wel typisch Haegsch. Ik had me nooit gerealiseerd dat de HTM nog met plannen liep om van een dergelijk gekoppeld tramstel iets gelede-achtigs te maken. Hoe (lelijk) zou dt geworden zijn?

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    7056


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>