Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 17-12-2017, 13:59 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Buitenlijner 65 met salonwagen 109 op de Leidsestraatweg, 1960
foto uit de collectie van mevrouw. A.W. van Berkum


Met dank aan Historische Vereniging Oud Leiden www.oudleiden.nl

Jan de Swart | 10-1-2016
Ook ik geef mijn complimenten aan de heren E.Sleeboom , C.Campagne en dewebmaster van deze fantastische Site.
Ik weet er best wat van maar kan niet op tegen de kennis die deze beide heren van het materiaal hebben.Als in Utrecht ; uit Haagse ouders; geboren jongen ken ik de HTM alleen van als wij naar Den Haag gingen voor familie bezoek.
Toen ik op 8 januari 1952 ben geboren was de beroemde Zeister Tram al 2,5 jaar geschiedenis
Wat ik mij; als oud Zeistenaar kan herinneren dat de dubbele viersporige tramrails in 1955 of 1956 uit de Slotlaan en de Donkerelaan werden opgebroken

c.campagne | 4-1-2016
@ joost. Bedankt voor het compliment, maar de detailkennis is wel het meest op het gebied van de buitenlijners, hoor.
Doetinchem, 4-1-2016.

joost | 4-1-2016
@c. campagne. Dankuwel. Dit détail was mij onbekend. Maar.. U bent allang een begrip als het aankomt op kennis en interesse van de vele soorten materieel en hun (eigen)aardigheden.

c. campagne | 4-1-2016
@ joost. Alleen de laatste twee Limburgers de 609 en de 610 zijn van het bouwjaar 1931. De 606-608 zijn van 1930. De 609-610 zijn nadien pas besteld bij Beynes.
Doetinchem, 4-1-2016.

joost | 3-1-2016
@Ad. Klopt. Hongarije heeft in het verleden wel vaker op het verkeerde paard gewed in (politiek) opzicht.

GANZ és Társa (GANZ & Co), later GANZ MAVAG, fabrikant van spoorwegmaterieel fabriceerde voor de thuismarkt sterk op de blauwe tram gelijkende trams voor de steden Boedapest, Miskolc en Debrecen. Tot voor kort nog in gebruik werden ze vervangen door moderne GANZ wagens.
Kwaliteit en degelijkheid stonden bij het fabricageproces altijd voorop. Ze waren zo zwaar vanwege de vele klinknagels

Ad | 3-1-2016
Hongarije was ook een van de formele verliezers van WO I. De keuze van de constructie zal eerder bij de koper hebben gelegen.
Ik denk dat het geen toeval is dat in die eerste naoorlogse jaren zoveel trams uit Duitsland en Hongarije naar Nederland werden geleverd. Denk ook aan de 250-ers (en hun NBM en GTG familie): weinig binnenlandse vraag, harde guldens.

Hans | 3-1-2016
@joost.

Even een correctie terzijde. De Gele Rijders zijn sinds 1999 in `t Harde gelegerd. Daarvoor inderdaad op de Oranjekazerne in Schaarsbergen. Ik heb zelf nog het "genoegen" gesmaakt daar dienstplichtig Gele Rijder te zijn geweest (lichting 68-6).

Die kwartiermuts moest je zowat met je leven bewaken, want hij werd door andere dienstplichtigen als een begerenswaardige curiositeit gezien. Als je hem kwijtraakte, was het steevast RM (Rekening Man), en dat was behoorlijk balen, want hij was wel wat duurder dan een ordinaire legergroene baret. Op de kazerne werden we door niet-artilleristen bejegend met `tok-tok`, want we werden als kippen beschouwd. Militaire humor, he. Altijd blauw van het lachen...

Haagse_Meester | 2-1-2016
Uitgezonderd de NZH: alle Boedapesters, die ook uit 1923/24 stammen, hadden een volledig stalen constructie. Geklonken, dat wel, maar helemaal van staal. Vergeet niet dat de Duitse industrie in die jaren nog altijd veel last had van economische beperkingen die de wraakzuchtige Fransen hadden doorgedrukt in Versailles in 1919, de Hongaren hadden die problemen niet.

joost | 2-1-2016
@erven. Weer ben ik u dank verschuldigd. Nu snap ik het begrip "halb-eisen" ook beter. Hoewel het eigenlijk op hetzelfde neer komt klinkt het beter dan halb-holz.

Al het goede voor 2016 toegewenst.

erven sleeboom | 2-1-2016
joost | 2-1-2016 Dank wederom. Was op `t verkeerde been gezet [...] Die halb-eiserne constructie van de salonwagens

Ho ! Alweer op `t verkeerde been. Niet de salonwagens, maar de Limburgers hadden een halbeiserne contructie.
Het kwam erop neer het stalen onderframe doorliep tot in de zijwanden van de wagenbak. Dat was steviger dan wanneer de bovenbouw helemaal van hout was geweest, zoals bij de meeste trams uit die tijd en dus ook bij de HTM-buitenlijners.

Prachtige foto, jazeker.

joost | 2-1-2016
@erven. Dank wederom. Was op `t verkeerde been gezet door het bouwjaar (1931) van de Limburgers 86-90, LTM 606-610.
Die halb-eiserne constructie van de salonwagens leidde niet tot gewichtsbesparing t.o. de Limburger. Ze waren zelfs 300 kg zwaarder maar toch minder robuust, begrijp ik.
Hoe dan ook waren de salonwagens eleganter, de Limburgers steviger.
Ik vind dit een prachtige foto.

erven sleeboom | 2-1-2016
joost | 2-1-2016 Opmerkelijk dat de salonwagens (101-120) eerder "op" waren dan de Limburgers (131-140). Ze waren natuurlijk ook wel een paar jaartjes ouder.

De Limburgse aanhangers waren uit 1923 en de salonwagens uit 1923-1924. Even oud dus. Door de `halb-eiserne" bouwmethode waren de wagenbakken van de Limburgers wel steviger dan die van de 101-120.

joost | 2-1-2016
@Jan de Swart. Een typefoutje. De Gele Rijders zijn de 11e Afdeling Rijdende Artillerie, gelegerd te Schaarsbergen. Het traditionele hoofddeksel is de reeds lang in gebruik zijnde stalmuts.

Opmerkelijk dat de salonwagens (101-120) eerder "op" waren dan de Limburgers (131-140). Ze waren natuurlijk ook wel een paar jaartjes ouder.

erven sleeboom | 2-1-2016
joost | 2-1-2016 Merkwaardig dat er binnen deze serie van 30 wagens toch opmerkelijke verschillen waren. Voortschrijdend inzicht?

Nou ja, om te beginnen waren ze door vier fabrieken gebouwd, zodat er al direct bij de bouw bepaalde verschillen waren. Wagenbakken van de ene fabriek leden eerder aan bepaalde ongemakken dan die van andere, die misschien weer vatbaarder waren voor een andere narigheid. En verder hebben ze gemiddeld 40 jaar dienstgedaan en konden ze niet allemaal tegelijk in revisie worden genomen. Het kon jaren duren voordat een constructiewijziging bij alle wagens was uitgevoerd, waardoor voortschrijdend inzicht een rol speelde op het moment waarop zo`n wagen uiteindelijk wel in revisie ging. En er waren wagens waarbij een constructiewijziging als het aanbrengen van snelcontrollers helemaal achterwege bleef. Bij het opknappen van de interieurs hing de uitvoering erg af van het jaar waarin waarop de schilder, timmerman of stoffeerder langskwam. Sommige exemplaren hebben zware aanrijdingen meegemaakt waardoor bij het herstel nieuwe verschillen ontstonden.
Voor de liefhebbers was dit om van te smullen. Het betekende dat elke wagen een herkenbaar eigen karakter kreeg. J. Blok en C. Campagne, die Rijswijk langs de route zijn opgegroeid, kennen elk detail, zijn er zo`n beetje op gepromoveerd.
PCC-cars of GTL`s hebben dat specifieke eigen karakter nooit kunnen verwerven.

Jan de Swart | 2-1-2016
Inderdaad weer een schitterende foto van een prachtig type tram waarvan er gelukkig twee rijvaardig bewaard zijn gebleven
Tegen Joost moet ik zeggen dat beroepsmatig veel met militairen te maken heb en dus ook weleens de Gele Rijders met hun afwijkende hoofddeksel tegen kom.

Barneveld 02 januari 2016

joost | 2-1-2016
@erven. Dankuwel! Dat is dan ook weer duidelijk. Merkwaardig dat er binnen deze serie van 30 wagens toch opmerkelijke verschillen waren. Voortschrijdend inzicht?

erven sleeboom | 2-1-2016
Nee! Opletten sleeboom! Het was natuurlijk 3 januari 1962.

erven sleeboom | 2-1-2016
Het lot van de 65 en zijn soortgenoten is nauwgezet gedocumenteerd en op diverse plaatsen te vinden.
De 65 is gesloopt op 3 januari 1961 bij de remise Maaldrift. De reden voor de sloop was niet de toestand van de wagenbak, die vrij goed was, maar het feit dat hij geen snelschakelaars had, maar nog de oude sleepringcontrollers (`aftikkers`). Alle wagens met aftikkers moesten er na de opheffing van lijn I² aan geloven.

joost | 1-1-2016
Coos. De overstekende geuniformeerde is een "gewone" landmachtofficier. Het lossen van de saluutschoten was voorbehouden aan de 12e afdeling Veldartillerie, de Gele Rijders, Herkenbaar o.m. hun hoofddeksel dat (excuseer) het meest weg had van die van prins carnaval. Prachtig vertoon overigens van een gerespecteerde afdeling VA.

De wagens mochten nog anderhalf jaar dit traject rijden. De tand des tijds heeft hen, zo te zien, niet ongemoeid gelaten. Niet lang na de opheffing is men begonnen met het slopen van de slechtste wagenbakken, De 65 stond in 1961 al op de afvoerlijst. De werkelijke sloopdatum is mij niet bekend. Dat kon best wel een paar jaar later zijn geweest i.v.m. donorschap aan zijn vitalere broeders.

c. campagne | 30-4-2013
Aanvulling op m`n vorige bericht. Heb wat informatie uit Haagse archiefkringen gekregen: het is inderdaad Prinsjesdag 1960.
Doetinchem, 30-4-2013.

c.campagne | 29-4-2013
@FransW Aanhangwagen is de 109. Datum (bijna zeker): Prinsjesdag 20-9-1960.
In het rijtje met Samsonreclame moet de 104 vervangen worden door 105. Toevoegen de 116; deze heeft na de opheffing van lijn I2 de Samsonreclame van een van de te slopen wagens gekregen.
Doetinchem, 29-4-2013.

coos | 29-4-2013
De uniform-man kan op weg zijn naar de kanonnen op het Malieveld, die hun schoten afvuren vanaf het moment dat de koningin het paleis Noordeinde verlaat (om 13.00 uur precies) tot ze de Ridderzaal betreedt.

FransW | 27-4-2013
Het nummer van de aanhangwagen is hier niet te herkennen. Wat wel duidelijk is dat de aanhangwagen een dakreclame heeft van Samson. De aanhangwagens met deze reclame zijn geweest 102, 104, 107, 108, 109 en 110.

erven sleeboom | 27-4-2013
Alweer een mooie foto van lijn I² .

Gezien het links parkeren van de bevlagde tram, de rij geparkeerde auto`s, de wandelaars op de rijweg en de geuniformeerde oversteker zal het wel Prinsjesdag zijn, met afgesloten Bosbrug.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    1582


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>