Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 15-12-2017, 20:39 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Stoomtram van Scheveningen naar Hollands Spoor bij Loosduinschen Weg
ansichtkaart uit de collectie van Dick Gilijamse


Zie ook:
Motorwagen 815 van lijn 11 bij de Mackaystraat
3001 van lijn 11 bij de Mackaystraat

Rochus Zuurmond | 8-5-2013
@Hans, het gebouw links is zeker niet de fabriek van Wilson, die was gevestigd op 191 t/m 241, meer richting Westeinde. Bij de foto van de 3001 is duidelijk huisnummer 297 te zien.

Deze foto staat ook op de Haagse beeldbank en daar wordt vermeld dat de huizen links aan een naamloze zijtak van de Loosduinseweg staan.

Rien Solcer | 8-5-2013
@ Hans, dat was ik die het oploste, vandaar dat ik nog eens nader naar het sporenplan heb gekeken en tot de conclusie kwam dat dit niet de Mackaystraat kon zijn, Deze lag rechts van de tram, en waarschijnlijk ook nog niet gebouwd.

Hans (Zoef) | 8-5-2013
Dat gebouw links is waarschijnlijk de gasmeter fabriek van Wilson. Wilson had ook een opslag van gasbuizen aan de kant waar nu de Uitenhagestraat is. Dat is eens op Haagse zoekplaatjes geweest, daar is de foto van te vinden bij opgeloste zoekplaatjes.

Rien Solcer | 7-5-2013
Toch nog eens gekeken naar kaarten van D-H en gezien dat tussen 1920 en 1930 het spoor veranderd is, waardoor het wat rechter is gaan lopen, dat betekent dat je op de foto niet de Mackaystraat ziet, maar de zijkant van een fabriek die daar was. Dit spoor stak de Loosduinseweg over op de plek waar vroeger de VAM trein reed, ik meen dat het nu de Asmanweg heet.

Huub van Keulen | 7-5-2013
Kolen voor het GEB kwamen daar ook per spoor, maar alleen in strenge winters als de vaarten dichtgevroren waren. Dat gebeurde ook nog in de HTM-tijd met H51 en H52.

Adje | 7-5-2013
Nog een keer. Op pag. 209 van de Railtlas van Blok/van der Spek is de situatie te zien. Wat er nog ligt is dat kopspoortje?

Adje | 7-5-2013
@Zoef: dank, wist ik niet. En ik ben er langs geweest. Er staan nu bakken voor de ondergrondse afvalcontainers. De rails liggen er nog.

Albert | 7-5-2013
Als ik op de hieronder gelinkte stadsplattegrond kijk blijkt dat dat tram achter de huizen van de Mackaystraat reed. Daarvan zie je dus rechts de achterzijde. Dit verklaart ook de bocht in de trambaan.
Zoals Coos al aangeeft is de route naar de Mackaystraat verlegd toen de Loosduisduinse Vaart is gedempt. Verloop van de vaart is ook goed op de plattegrond te zien.
http://www.haagsebeeldbank.nl/beeldbank/indeling/detail/form/advanced/start/4?f_collectienaam_facet%5B0%5D=Kaarten&f_year_facet%5B0%5D=%5B1920+TO+1929%5D

Hans (Zoef) | 7-5-2013
Uiteraard kwamen daar ook de kolen aan voor de gasfabriek, was ik even vergeten te vermelden. Kolen voor het GEB kwamen daar niet, die werden per schip aangevoerd vanaf de Trekweg via de Lijnbaan naar de Kleine Veenkade.

Hans (Zoef) | 7-5-2013
Dat stuk rail aan de Uitenhagestraat is niet van de stoomtram geweest, dat is goederen spoor vanaf het terrein van de gasfabriek. Er werden kolen mee aangevoerd vvor de handelaren op dat terrein en iets verder liep een enkel spoor naar de vuilafvoer waar de VAM trein overheen ging. Aan de andere kant Monstersestraat, was een aansluiting naar het spoor dat verder naar station HS voerde.

Adje | 7-5-2013
Op het terrein van v/h Jongeneel ligt bij de Uytenhagestraat nog 30 m rail van het oude traject. Heel goed te zien op Google maps. Ze zijn er nu aan het bouwen geloof ik, weet niet of de rail er nog ligt.

joost | 7-5-2013
Nog een recentere:

https://www.htmfoto.net/algemeen/tonen2.php?pagina=1244899333

joost | 7-5-2013
Sorry mensen. Hier de link:

https://www.htmfoto.net/algemeen/tonen2.php?pagina=1282068758

joost | 7-5-2013
@Ad Fontes. Er is wel het e.e.a. veranderd zoals je in jouw bijdrage hier aangeeft. Zeker v.w.b. de gevels van de huizen in de Mackaystraat. Hier nog een foto van deze site, 47 jaar geleden. De bovenste etages van die woningen schijnen hier in de loop van de tijd te zijn aangepast. Van de gevels hier op de foto, met stoomtram, is i.d.d. weinig terug te vinden. Met Googlemaps is de Mackaystraat nauwelijks terug te vinden. De Tripstraat daarentegen is wel te zien. Op deze Googlemaps opname is de nieuwbouw (nog) in volle gang. (Zie aldaar).
Al met al is de oude (bebouwing van de) Mackaystraat volledig verdwenen.
Ik kom of kwam nauwelijks in deze buurt maar kan me de oude Mackaystraat nog goed herinneren. Enig idee wanneer deze oude huizen (zoals in de link) zijn afgebroken?

coos | 7-5-2013
De foto toont de oorspronkelijke trambaan vlak vóór de kruising met de WSM-stoomtram op de Loosduinscheweg.; daar lag ook een goederen-emplacement.
De trambaan van lijn 11 uit 1927 volgde aanvankelijk het oude stoomtramtraject. Na de demping van de Loosduinse Vaart en het verwijderen van de sluizen en de opheffing van de WSM-stoomtram is er een correctie aangebracht. Het traject van lijn 11 werd in de tweede helft van januari 1932 `recht getrokken`, dat wil zeggen verlegd naar de Mackaystraat.

Ad Fontes | 6-5-2013
Ik denk wel dat jullie de plek juist hebben, maar de huizen zijn niet dezelfde als op de foto`s met de elektrische trams. Op die foto`s staan huizen van [in mijn schatting] iets na 1900. Die stonden ook wat verder van de trambaan af, er was ruimte voor een rijstrook en een stoep.De indeling was ook heel anders: twee voordeuren [één voor de verdieping?], één venster. Hier lijken helemaal geen deuren te zijn.

In de tram een heuse `imperiaalwagen`.

Huub van Keulen | 6-5-2013
Leuk dat er op deze foto een `imperiaalwagen`, een dubbeldekker in deze tram meeloopt!

joost | 6-5-2013
@Rien. Ik denk dat je helemaal gelijk hebt. De Molenslop kende ik niet. Door wat googlewerk kwam ik de brug (van opzij) en de molen tegen. De stijl van de woningen in de Mackaystraat klopt ook.

Rien Solcer | 6-5-2013
Even goed oriënteren, tram(trein) komt uit Scheveningen, achter de tram is de gasfabriek, water onder de brug loopt naar de Molenslop, huizen links is de Mackaystraat, en de tram nadert het kruispunt Loosduinseweg. Zit ik goed ?

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    8843


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>