Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2018, 00:18 uur.

   
       
 

 
   
AEC-Regal 524 op het Burg. De Monchyplein, laatste dagen van lijn 28
foto van Ronald van Onselen d.d. oktober 1965


bus gek | 16-5-2013
Lijn 28, mijn lijn, die rit maakte ik vaak en het eindpunt Burg.De Monchyplein was vanaf de Javastraat linksaf Nassauplein , linksaf Burg de Monchyplein, rechtsaf vanaf het plein via smal straatje weer Nassauplein en rechtsaf Javastraat terug naar Vrederustlaan. Bus nr 510 was mijn favoriet, vanwege de reclame. Groot en geel (lievelingskleur) Malais Sponzen en Zemen, die reed veel op de 28 (er was er nog eentje maar dat nummer weet ik niet meer).

aldo markus | 10-5-2013
[Waar in mijn vorige posting "good" staat hoort natuurlijk "voor". Eigenwijze correctie van het mobiele apparaatje van waaraf ik het verzond.]

willem | 10-5-2013
Inderdaad, dat is ook wat. Openbaar Vervoer in Boskoop is opgeheven.
www.openbaarvervoerinboskoop.nl

Zonde.

aldo markus | 10-5-2013
@coos @erven sleeboom Dank good de correctie. Jullie hebben gelijk.

erven sleeboom | 10-5-2013
snorrecken | 9-5-2013 Erven Sleeboom wekt de indruk dat er ook gewone (diesel) bussen in Nijmegen hebben gereden van Verheul allooi. Daarom graag foto`s.

Naar foto`s kan ik je niet linken sinds Openbaar Vervoer in Boskoop niet meer bestaat, maar de CVD Nijmegen had in totaal 19 AEC-diesels Regal IV/Verheul. Hiervan waren de 400, 401, 403 en 404 vier ex-Maastricht van het kortere model (vergelijkbaar) plus één ex-demonstratiewagen (de 402).
Over de 405-418 had ik het hieronder al.

Gauw terug naar lijn 28: de beschrijving van coos lijkt mij correct, maar misschien bedoelen Aldo Markus en hij hetzelfde?

coos | 10-5-2013
@Aldo Markus: je route-beschrijving van buslijn 28 - om het stadhuis heen etc - is niet helemaal juist.
Direct vanaf de vertrekhalte sloeg de bus rechtsaf, dus vóór het stadhuis langs om via een smal straatje halfweg het Nassauplein uit te komen richting Javastraat.

snorrecken | 9-5-2013
Stefan. Dat van die trolleybussen is mij bekend, maar Erven Sleeboom wekt de indruk dat er ook gewone (diesel) bussen in Nijmegen hebben gereden van Verheul allooi. Daarom graag foto`s.

aldo markus | 9-5-2013
Een chauffeur van lijn 28 heeft me ook nog eens verteld, dat je bussen met een wit stuur had, dat waren Kromhoutbussen. De bus waarin wij waren had een zwart stuur. Dat zal dus een AEC zijn geweest.

Lijn 28 was wel "mijn" lijn. Ik was een jaar of 9 en logeerde bij Opa en Oma, die woonden in de Dreven. Ik geloof dat ze even alleen wilden zijn. "Ga maar met bus 28 naar het eindpunt. En je hoeft niet meteen de eerste bus terug te nemen." Ik op pad. Dat smaakte naar meer! De volgende dag ging ik met 27, daarna 26, enz. (uiteindelijk heb ik ook nog in bus 29 gezeten). Op die manier heb ik nog met een heleboel lijnen gereden, vlak voordat sommige daarvan in het Plan Lehner verdwenen.
Bus 28 maakte het rondje Burg. De Monchyplein rechtsom: vanaf de Javastraat naar het Nassauplein, dan bij eerste gelegenheid linksaf en dan rechts. We zien de bus bij de uitstaphalte. Instappen kon je iets meer in de richting van het stadhuis. Om het stadhuis heen kwam de bus weer op het Nassauplein.

Jan van Staalduinen | 9-5-2013
Ik ga even terug naar de laatste bijdragen van 8 mei. Frans van Meerwijk beschrijft de mini- versnellingsbakjes met de 1 rechtsboven, die ik me ook zo herinner.
Even verderop ontkent Erven Sleeboom dit fenomeem voor Den Haag.
Het voorschakel-systeem herinner ik me alleen van de AEC`s 76-95, die ik in de discussie niet tegenkom!

Stefan | 9-5-2013
@ Snorrecken: zo`n Arnhemse trolleybus is te vinden in de collectie van de St. Veteraan Autobussen. Zoek op Google maar eens op de GVA 139.

Ad Fontes | 9-5-2013
Ik heb een vage herinnering dat ik rond 1970 een GVB bus van dit type in revisie [vernieuwing beplating] heb gezien in de HTM buswerkplaats (Viaductweg). Kan dat kloppen?

Daan Koning | 9-5-2013
Er is door het HBM een Amsterdamse AEC bewaard uit de boedel van de failliete MUSA, de ex GVBA ex ENHABO 244. Deze heeft enige tijd in het HOVM gestaan maar is inmiddels verhuisd naar een andere stalling.

@Frans van Meerwijk: waaruit maak je op dat het HBM geen vriendjes is met een Amsterdamse zusterorganisatie? De Amsterdamse collega`s zijn van harte welkom in Den Haag.

snorrecken | 9-5-2013
Erven Sleeboom: Arnhem ook???? Foto`s???

erven sleeboom | 9-5-2013
De 405-418 van Nijmegen waren identiek aan de Haagse en Amsterdamse AEC Regal IV, alleen hadden ze niet twee middendeuren, maar slechts één.
Arnhem en Nijmegen hadden ook trolleybussen van dit Verheul-model.

Dat een carrosseriefabriek een eigen model heeft is niet zo bijzonder, en de genoemde typen zien er wel hetzelfde uit, maar waren bepaald niet standaard. Een Holland Coach stadsbus van de NZH of Utrecht is iets totaal anders dan een AEC of Kromhout van Den Haag.

snorrecken | 9-5-2013
Stomme opmerking van mij over die bussen in Argentinië. Ik had even verder moeten lezen, dan had ik gezien dat anderen dat ook al vast stelden. Maar nu nog even over die bussen voor Nijmegen. Waren dat gewone bussen? Want de Nijmeegse trolley`s hadden immers ook een Verheul-carrosserie, die wel heel veel leek op onze AEC`s en Kromhouts.

snorrecken | 9-5-2013
Ik denk dat toch wel algemeen bekend is, dat de serie 581-605 wel degelijk in Argentinië is aangekomen en daar ook wel degelijk heeft gereden. Daar zijn zelfs foto`s van.

Stefan | 9-5-2013
@ Frans van Meerwijk: Verheul bouwde standaardcarrosserieën. Zo`n beetje de eerste bussen die werden gebouwd met het hier bedoelde type carrosserie waren de Amsterdamse `bordbussen` uit 1952. Daarna volgden de Holland Coaches die o.a. werden gebouwd voor het GEVU en de NZH. Ook de streekwagens van het type Verheul LV (4200/4400-serie) kregen de bekende Verheul-carrosserie.
Eind jaren `50 kwam Verheul met een nieuw model carrosserie. O.a. de BBA, de GTW, het GVBA en de RET namen bussen (veelal de VB10/VB20) met de nieuwe carrosserie in gebruik. In 1962 en in 1964 kwam Verheul wederom met nieuwe carrosserieën, waarna in 1967 tot slot de `Gele Rijder`-carrosserie verscheen.

Stefan | 9-5-2013
@ Trammetje: de Haagse AEC`s zijn weldegelijk in Argentinië aankomen. Ze hebben tot en met 1966 gereden voor Tranportes Floresta te Buenos Aires. Daarna zijn ze, omwille van tegenvallende prestaties, in 1966 verkocht aan Compania de Omnibus Explanada te Mar del Plata waar ze tot en met 1969 hebben gereden. De ex-583 en de ex-590 zijn zelfs in 1980 nog teruggevonden als schaftketen...

Stefan | 9-5-2013
@ Frans van Meerwijk: het klopt inderdaad dat de HTM het een en ander heeft verbouwd aan de AEC/Kromhout-bussen. Bijna alle bussen werden in de jaren `60 onderworpen aan een grote revisie. Bij deze revisie kregen de bussen een gewijzigde achterzijde waarbij de achterlichtunits werden vervangen door separate exemplaren. Ook de positionering van de kentekenplaat werd gewijzigd.
Bovendien werden de 306 t/m 315, die ivoorkleurig waren i.p.v. het gebruikelijke crème, bij hun grote revisie crèmekleurig geschilderd. De 310 en 315 hebben in ieder geval nooit een grote revisie gehad en hebben tot aan hun buitendienststelling in de originele toestand rondgereden. Deze bussen hebben ook nimmer ZF-bakken gekregen!

erven sleeboom | 9-5-2013
Frans van Meerwijk | 9-5-2013 Eigenlijk waren deze Verheuls de Standaardbus-avant-la-lettre,

Zeker, Amsterdam en Den Haag kochten gedurende een reeks van jaren grote series van hetzelfde model Kromhouts en AEC`s (en Nijmegen kocht ook nog 14 vrijwel identieke AEC`s), bijna allemaal van Verheul (alleen Amsterdam liet 25 stuks van Den Oudsten komen).
Verheul had zoveel grote orders (ook van de NS-dochters) dat er een nieuwe fabriek in Apeldoorn werd geopend die het toch maar enkele jaren uithield. De overkill aan bussen voor de HTM (40 stuks ongebruikt doorverkocht) gaf al aan dat de hausse aan het begin van de jaren zestig alweer voorbij was.

erven sleeboom | 9-5-2013
trammetje | 9-5-2013 zijn aan Argentinië verkocht maar nooit aangekomen schip gezonken

Klopt de rest van je verhaal dan eigenlijk wel?

Frans van Meerwijk | 9-5-2013
Dit is LEUKKK (en ook leerzaam)

Heerlijke dieseldampen uit al die herinneringen... Stuurbekrachtiging die er inderdaad lange tijd niet is (of in GVBA-gevallen uitviel als je in een te hoge versnelling halteerde )

Ik weet niet of er inderdaad een stadsbus-met-voorverkiezerbak bewaard is, maar als het HBM/HOVM en "de één of andere" Amsterdamse museumbusinstelling zou lukken om weer vriendjes te worden en op een zinnige manier SAMEN te werken moet het mogelijk zijn om een aantal van die Verheul-stadsbussen naast elkaar te zetten: Groen/crème, Korenblauw/grijs of Modern blauw maakt me dan nog niet eens zo veel uit...

Eigenlijk waren deze Verheuls de Standaardbus-avant-la-lettre, want ook met die CSA`s later waren er bést wel verschillen in motorisering... Maar die carosserieen (waar uiteindelijk het meeste schade aan was) waren ook toen al behoorlijk identiek

En over de rest van de politiek zeg ik niets en wil ik niets horen...

trammetje | 9-5-2013
Heb jaren met de deze wagens gereden maar de AEC 96 t/m 110 waren voorschakelaars dus je kon al eerder een versnelling hoger of lager in stellen.De AEC 501 t/ 580 hadden geen voor schakeling maar het kleine pookje.De Kromhouts 226 t/m 330 werden terdege tikkers genoemd bij de HTM het handeltje recht onder het stuur waarvan de 306 t/m 330 automaat was. 316 t/m 330 zijn naar Rotterdam verkocht.De Aec 581 t/m 605 waren ook automaten en zijn aan Argentinië verkocht maar nooit aangekomen schip gezonken

rsg | 9-5-2013
frans v meerwijk @ Die voorschakelwagens waren AEC met een laag nummer en er was ook geen stuurbekrachtiging en de 500 serie had dat kleine schakelkastje rechts naast je op kniehoogte met een zwart stuur dat kon je met een vinger draaien die kromhouts hebben een wit stuur er zat een soort van beschermlaag op maar het kwam wel eens voor dat er chauffeurs waren die uit verveling daar een mes in zette en hele stukken er af sneden. oja als je achteruit moest rijden met een kromhout zat er op dat kastje een knop die je dan met je duim in moest drukken en dan de hendel naar achter moest trekken wat wel eens met veel herrie gepaart ging.

Frank Faber | 9-5-2013
Bedankt voor alle informatie! Eigenlijk is het wel jammer dat er dan geen AEC bewaard is gebleven. Maar ja, ruimtegebrek.
Een Kromhout hebben we natuurlijk wel nog; de 327.

Frans van Meerwijk | 9-5-2013
Wow, dat levert nog wel een heleboel meer informatie op

Inderdaad ook nog die preselectiebakken met dat schakelpedaal... (En als ik het verhaal van rsg nog eens nalees, denk ik dat hij in eerste instantie ook die voorverkiezerbakken bedoelt

Het valt me trouwens in al deze reacties wél op, dat er door HTM in de loop van de jaren nogal wat verbouwd en omgeruild werd: ook een vorm van LVO?

En Hans: volgens mij heb je inderdaad gelijk, dat de Kromhouts een beige/crème stuurwiel hadden in tegenstelling tot de AEC`s...

coos | 9-5-2013
Destijds werkte ik op het gemeentehuis afd.Onderwijs met uitzicht op deze eindhalte.
Schuin/diagonaal aan de overkant stond het `vogeltjes`-monument naast de vlaggemast.

hansje | 9-5-2013
Hier in nieuw zeeland reed ik ook op regal mk iv`s.Die hadden ook de pre-selectie bak,die op luchtdruk werkte.Je zette het horizontale hendel on der het stuur in de 1,en dan moest je het "koppel pedaal indrukken.je moest hem 2 of 3 seconden inhouden,anders pakte hij soms de versnelling niet.Dan voet stevig op de rem,en het pedaal uitlaten.dan kon je wegrijden,en het hendel gelijk in de 2 zetten.Trap het koppelpedaal in,enz. Hier een plaatje ervan: https://www.google.co.nz/search~~B526

De later AEC`s die we hier hadden waren Reliance modellen,die een semi-auto bak hadden.Die hadden een bakje op een soort"arm" onder het stuur,met een kort pookje.Ik denk dat dat het soort was dat rsg beschreef als pot model.
Deze schakeling werdt gemaakt door SCG(Self Changing Gears).Dit werkte electrisch,en zag er zo uit: https://www.google.co.nz/search~~B205
In latere jaren werdt hetzelfde schakel kastje gebruikt op volautomatische modellen.Jer zette hem in 4,dan reedt je auto.Je kon ook zelk 1-4 scakelen,als dat nodig was,zoals bij heuvels etc.

erven sleeboom | 9-5-2013
En nóg een aanvulling op Frans van Meerwijk:
De Haagse Kromhouts 226-305 hadden inderdaad de ZF Hydromedia wisselbak met pookje aan de stuurkolom. De vergelijkbare Amsterdamse series zijn de "lage tikkers" 86-105 en "hoge tikkers" 250-294.
De HTM 306-330 hadden een volautomatische versnellingsbak. Ze maakten dan ook een speciaal geluid en werden door ons "brommers" genoemd. Nadat de 316-330 naar de RET waren gegaan bleven de 306-315 bij de HTM. In hun laatste jaren reden ze met ZF Hydromedia, afkomstig van gesloopte wagens 226-305. Het speciale brommergeluid was toen verdwenen.
Ik neem aan dat de 327 van het Haags Bus Museum ook geen automatische versnellingsbak meer heeft?

De bijnaam "tikkers" was in Den Haag bij bussen onbekend. Bij de tram gold de benaming "tikkers" of "aftikkers" voor trams met sleepringschakelkasten die niet rechtstreeks naar de nulstand mochten worden geschakeld, maar moesten worden "afgetikt" om kortsluiting met brandgevaar te voorkomen.

En trouwens... RvO heeft weer een mooie nostalgische foto afgeleverd. Lijn 28 was een typische AEC-lijn.

erven sleeboom | 8-5-2013
Aanvulling:
De "monocontrol" kwam bij de HTM niet voor. Het beschreven kleine pookje zat op de Amsterdamse AEC`s 200-244 en 245-246.
Maar de Haagse AEC`s 96-110 en 501-580 hadden een "preselective" versnellingsbak. In Amsterdamse termen heet dat "voorverkiezer", zoals op de series 1-20, 21-32, 33-52 en 188-199.
En voor de volledigheid: de naar Argentinië verkochte Haagse AEC`s 581-605 hadden weer een ander type, namelijk een volautmatsiche vernsellingsbak.

Hans | 8-5-2013
@Frans van Meerwijk. @rsg. Ik kan mij vaag herinneren, dat het motorgeluid van de AEC-Regal zo`n beetje overeenkwam met dat van de AEC-Regal Mk III/Verheul (76-95) van kort na de oorlog. Een mooi, imposant, diep geluid. Volgens mij was ook de kleur van het stuur donker en dat van de Kromhouts crème. Maar misschien bazel ik maar wat onzin...?

Wim van Es | 8-5-2013
Een AEC is aan de voorzijde te herkennen aan de 2 klepjes onder het Verheul-embleem, die zaten daar bij een Kromhout niet.

Frans van Meerwijk | 8-5-2013
Hihi, wat een leuk dilemma...

Natuurlijk kun je het aan het Grootwagennummer onderscheiden, maar zéker ook aan het geluid: een Kromhout spreekt heel anders dan een AEC
En inderdaad de versnellingsbak: de AEC heeft een zogenaamde "Monocontrol", een soort miniatuur versnellingspookje rechts onder het stuur (en naar onze begrippen ook nog spiegelverkeerd: de "1"zit rechtsboven...
Kromhouts zijn "tikkers", officieel "ZF-Hydromedia`s", waar je met het pookje steeds één versnelling omhoog of omlaag schakelt.
En wellicht óók bij HTM kleine verschillen in het front de GVBA-AEC`s hadden net zoals op deze foto een dicht front-met-sierstrips, de Kromhouts hadden een rooster in het front...
Maar het zijn/waren alletwee mooie types bussen!

rsg | 8-5-2013
Het makkelijks was het wagennummer maar binnen in de bus was het verschil te zien bij de bestuurder plaats het versnellings pookje ( laat ik het zo maar noemen ) zit bij de kromhout onder het stuur en bij een AEC rechts naast de chauffeur op kniehoogte een pot model met sleuven waar de hendel in kon bewegen en er waren ook wagens zowel kromhout als AEC die een automaat hebben.Frank Faber | 8-5-2013
Ik heb het altijd heel moeilijk gevonden de AEC-Regal bussen te onderscheiden van de Kromhouts omdat ze qua uiterlijk erg veel op elkaar lijken. Maar ja, ik ben dan ook meer een tramliefhebber en ongetwijfeld zal er zo meteen wel iemand alle zichtbare verschillen opsommen. Maar dit zijn wel de bussen uit mijn prille jeugd en ik heb ze nog in reguliere dienst meegemaakt. Het meest zat ik in bus 4.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    0636


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 6 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!