Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 17-12-2017, 13:59 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Vanaf hulpcontroller inrukkende PCC 1213 op het Harstenhoekplein, 1973
foto van Kees Waakop Rijers uit de collectie van Wim Vink
uitsnede

FrankZ | 26-5-2013
@EmWe,

Nee, niet dezelfde kapper. Die (Ton) is al een jaar of wat weg (acht à tien). Na zijn vertrek heeft de winkel een hele tijd leeg gestaan. Vervolgens is Geer er gaan knippen...

Rinus | 25-5-2013
"eenrichting wagen zoder hulpcontroler in dat geval de limburgers rijdt dan wel achteruit maar zal ook wel altijd onder begeleiding gebeurt zijn. "

Dat zal in 99,999% van de gevallen ook volgens het boekje zijn gebeurt. Helaas heb ik een aantal keren een bestuurder zonder enige begeleiding vanaf zijn bestuurdersstoel zien terugzetten. Zelfs eenmaal met een GTL midden in de stad...

Maar laten we genieten van dit nostaligsche beeld. Ik krijg direct weer het zoemend geluid van zo`n de remise binnenrijdende PCC in mijn hoofd, eindigend met een luid "BAM" als die op de put stond.

Museummedewerker | 25-5-2013
@Henk: mooi citaat en keurig gevonden. Complimenten !

Ik refereerde over je opmerking aangaande "achteruit rijdend" en "remlampen". De uitrustingseisen voor een tram als railvoertuig zijn geheel anders dan die voor een wegvoertuig, zoals bijvoorbeeld een auto.

Verkeersregels zijn er natuurlijk voor iedereen die zich in het verkeer mengt en dus ook voor trambestuurders, maar dat had ik ook geschreven.

EmWe | 25-5-2013
Als je met je rug tegen het hek van de remise Scheveningen aanstaat zou je deze foto vandaag de dag nog kunnen maken, behoudens dan de 1213 en Jan van Veen.
Alle panden staan er nog steeds zo bij. Rechts zit zelfs nog dezelfde kapper als destijds, waarboven toen chef Doodewaardt woonde. Het pension in het midden is tegenwoordig in gebruik als studentenhuisvesting. De koffietent is sindsdien wel een aantal keren van eigenaar verwisselt.

r.glas | 25-5-2013
Het is voor mij al weer een tijd geleden maar volgens mij heeft een 2100 twee hupcontrolers voorkant achterkant.
er is mij geleerd toen ik bij de tramdienst kwam van af de hulpcontroler 1000 1100 1200 1300 serie rijden dan rijdt je van af de andere kant.
rijdt je achteruit dan doe je dat van af de bestuurders stoel maar dat mag alleen onder begeleiding. dus een eenrichting wagen zoder hulpcontroler in dat geval de limburgers rijdt dan wel achteruit maar zal ook wel altijd onder begeleiding gebeurt zijn.
Gegroet.

Henk Boshuyzen | 25-5-2013
@ Museummedewerker: Dat de wegenverkeerswet niet van toepassing is klopt niet!
Zelfs in het rapport van de onderzoeksraad voor de transportveiligheid komt het onderstaande citaat voor:
Voor zover de tramrails deel uitmaken van een weg in de zin van de Wegenverkeerswet, gelden de bepalingen op grond van die wet ook voor en ten aanzien
van de op die rails rijdende tramvoertuigen.

Nu zijn dat geen domme jongens dus ze zullen best wel het één en ander uitgezocht hebben.
Maar we hebben hier gewoon te maken met onduidelijke wetgeving.

Hans | 25-5-2013
Van mijn kant tot slot nog even dit: links/rechts (wie herinnert zich nog prof. mr. dr. I.A. Diepenhorst: ("...aan mijn rechterzijde gezeten, voor de kijkers links..."), achteruit/vooruit, bovenin/onderin..., ik troost me met de gedachte dat er vele zaken in dit ondermaanse betrekkelijk zijn. Als u het niet erg vindt, haak ik nu af bij deze af en toe wat ongemakkelijke discussie, waarin -de hemel zij dank- toch aardig wat licht in de duisternis verschijnt.

erven sleeboom | 25-5-2013
Museummedewerker en Henk Boshuyzen: dank voor jullie aanvullingen.
Als een stuurstandrijtuig door de stuurstroomverbindingen deel uitmaakt van het trekvoertuig, verklaart dit ook de situatie bij de MBS.

Museummedewerker: dan noemen we de PCC een tweerichtingwagen met eenrichtingexploitatie, okee?

Henk Boshuyzen | 25-5-2013 als de HTM de 250-ers, 800-en en ombouwers voorzien had van een stuurstroom installatie dan had een 750-er een stuurstand kunnen krijgen en waren ze wettelijk gezien toegelaten op het openbare tramnet.

Had gekund ja, sterker nog, het hád gekund, want de 200`en hadden wel degelijk een stuurstroominstallatie.

Museummedewerker | 25-5-2013
@Henk: een PCC mag, vanaf de hulpcontroller bediend, best sneller dan 10 km/u. Hij rijdt dan immers vooruit. De snelheidsbeperking geldt alleen bij achteruit rijden en dan is een begeleider of conducteur verplicht die, zo staat in de wet, "goed bewaakt". Een verstandig bestuurder past natuurlijk zijn snelheid aan de omstandigheden aan. Denk bijvoorbeeld aan de zandstrooiers, die bij rijden vanaf de hulpcontroller geen praktisch nut hebben.
Overigens is de wegenverkeerswet niet van toepassing op trams. Een tram is een railvoertuig en geen wegvoertuig. Dit staat geheel los van het feit dat een tram wordt bestuurd door een bestuurder en dat de bestuurder zich met zijn tram mengt in het overige verkeer. Daarop zijn natuurlijk wel regels en wetten van toepassing.

Museummedewerker | 25-5-2013
@erven sleeboom: een PCC is geen eenrichtingvoertuig. Hij heeft immers aan beide einden een mogelijkheid om de tram te bedienen. Daarom ook rijdt een PCC altijd vooruit, mits de bestuurder zich bevindt aan de zijde, waarheen het voertuig gaat rijden. De Haagse PCC is voor reizigersvervoer in de reguliere exploitatie natuurlijk slechts in 1 richting te gebruiken, maar dat doet niets af aan het feit dat het tchnisch en volgens de wet een tweerichtingvoertuig is.

De Limburgers in Haagse toestand hadden slechts een enkele stuurstand en dát is de enige reden dat dit eenrichtingvoertuigen waren. Een losse Limburger motorwagen, of een combinatie met een of meer aanhangers, moest dus bij driehoeken en rangeren daadwerkelijk achteruit rijden. Vandaar de wettelijke verplichting van een conducteur die, zoals dat in het artikel staat, "goed bewaakt".

De Haagse PCC`s hebben slechts aan één zijde deuren, maar dat maakt ze geen eenrichtingwagen. Omgekeerd hadden de Limburgers (heeft de HTM 90) aan beide zijden deuren en die konden ook allemaal open en dicht, maar dat feit maakt ze geen tweerichtingvoertuigen. Slechts de wet is van toepassing.

Henk Boshuyzen | 25-5-2013
@Museummedewerker: Je vergeet één ding.
Een PCC mag officieel niet harder als 10 km per uur rijden, al kan hij veel harder.
Maar "achteruit rijdend" voldoet een PCC niet aan de wegenverkeerswet!
In ieder geval geen remlampen.
Maar je hebt gelijk, het mag officieel.
Vraag is alleen of de huidige bestuurders dit nog weten of krijgen in hun opleiding.

Henk Boshuyzen | 25-5-2013
@ Erven: Even een correctie.
Boedapesters (en het NSM Mat`24 stel, NS DDAR) hebben een electrisch tractievoertuig wat in het midden of eind van de samenstelling zit. De stuurstanden zijn electrisch verbonden met het electrische tractievoertuig, dus dit betreffende voertuig wordt bestuurd vanaf de voorste stuurstand!
Wettelijk gezien bediend je dus gewoon de combinatie alsof het trekvoertuig voorop reed.
Als, ja als de HTM de 250-ers, 800-en en ombouwers voorzien had van een stuurstroom installatie dan had een 750-er een stuurstand kunnen krijgen en waren ze wettelijk gezien toegelaten op het openbare tramnet.
Ik heb over dit onderwerp in mijn spoorwegmuseumtijd met IVW (thans ILT) wel eens een gesprek gehad.

erven sleeboom | 25-5-2013
P.S. de Limburgse motorwagens hadden geen hulpstuurtand en reden bij achteruitrijden dus altijd... uh... achteruit.

erven sleeboom | 25-5-2013
Deze citaten lossen weinig op, want ze zijn van toepassing op tramstellen en niet op de rijrichting van eenrichtingwagens.
Vertaling:
De bestuurder moet zich aan de kop van de trein (tram) bevinden om een goed uitzicht te hebben. Logisch, toch?
Bij elektrische tractie hoeft de voorste stuurstand niet die van een trekvoertuig te zijn (zie de Boedapesters).
Bij dieseltractie mag dat kennelijk niet. Toch had de Maasbuurtspoorweg trekduwcombinaties, maar misschien gold het motorloze personenrijtuig dan als deel van het trekvoertuig.
In geval van nood mag de bestuurder zich midden in het tramstel bevinden als hij maar langzaam rijdt en iemand meekijkt aan de kop van de tram (zie het interessante verhaal van Huub van Keulen). Bij het opduwen van defecte trams (inclusief PCC`s) kon je dit ook waarnemen.
Maar... wat dit nu zegt over de rijrichting van een eenrichtings-PCC?

Museummedewerker | 25-5-2013
Aan allen, die menen het beter te weten dan de wet bepaalt, hier een fragment uit het van toepassing zijnde Tramwegreglement over vooruit of achteruit rijden:

Artikel 53. Plaatsing van de trekvoertuigen in de treinen; plaats van den wagenvoerder
1.Het trekvoertuig wordt steeds aan het hoofd van den trein geplaatst; bij electrische trekkracht moet de wagenvoerder den trein van het voorste balcon van het voorste voertuig af of van eene daarmede gelijk te stellen plaats besturen.
2.Wanneer de snelheid niet grooter is dan tien K. M. per uur en het in de richting der beweging zich bevindende voorste voertuig aan de voorzijde goed wordt bewaakt, is het duwen van treinen toegelaten en mag bij electrische trekkracht de wagenvoerder den trein van eene andere plaats, dan in het eerste lid is voorgeschreven, besturen.

Ouderwetse taal, maar daarom niet minder duidelijk !

erven sleeboom | 24-5-2013
Hans | 24-5-2013 Ook de bestuurder, tenzij hij het in zijn hoofd zou hebben gehaald vanaf het "verkeerde" balkon de tram retrograde in beweging te zetten. Uiteraard zal dit in de praktijk waarschijnlijk nooit zijn gepresteerd. Was dit eigenlijk toentertijd technisch wel mogelijk?

Jazeker, je hoeft de kruk alleen maar in de achteruitstand te zetten.
Eén keer, in de driehoek van heb ik een bestuurder van lijn 1 dit zien doen, uit balorigheid. Hij zette de PCC vanuit zijn bestuurdersstoel terug van de halte Station naar het beginpunt Westvest. Hij had geen passagiers aan boord (behalve mij), maar het was natuurlijk volstrekt onverantwoord. Ik zal de naam van deze reeds lang overleden trambestuurder niet noemen...

coos | 24-5-2013
Vanuit de wagenvoerder beschouwd rijdt een tram altijd vooruit.
Maar de argeloze toeschouwer ziet een PCC als éénrichtingtram met een duidelijke voorkant en achterkant. En deze achterkant rijdt vooruit.
Simpel hé?

Huub van Keulen | 24-5-2013
Ik heb als klein jochie meegemaakt dat een tram vanaf het `verkeerde` balkon werd gereden. Ergens in de vijftiger jaren reed ik mee met lijn 6 (ombouwer + achterwagen) richting centrum over de Bezuidenhoutseweg. Ter hoogte van de Boslaan bleek er een mankement te zijn met de voorste schakelkast. Daarop ging de bestuurder naar achteren en reed daarvandaan (heel voorzichtig en met de conducteur bij de handrem op het voorste blakon) door naar de Herengracht. Na het uitstappen van alle passagiers werd het stel teruggezet op een van de sporen bij het Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen.

Ad Fontes | 24-5-2013
Daar is ooit een proces over geweest, na een aanrijding op deze plek. De automobilist meende dat de tram waar hij tegen aan reed achter uit reed en dus geen voorrang had. Zijn stelling werd alleen al afgewezen op de grond dat trams niet achter uit rijden maar gewoon de kant gaan die ze op gaan

Hans | 24-5-2013
@JWB, @willem. Dat lijken mij steekhoudende argumenten. Alleen de vooroorlogse tweerichtingstrams en de Zwitsers hadden twee voorkanten. Die reden dus altijd vooruit. Ook de bestuurder, tenzij hij het in zijn hoofd zou hebben gehaald vanaf het "verkeerde" balkon de tram retrograde in beweging te zetten. Uiteraard zal dit in de praktijk waarschijnlijk nooit zijn gepresteerd. Was dit eigenlijk toentertijd technisch wel mogelijk?

JWB | 24-5-2013
Ik ben er uit: In dit geval rijdt de tram ACHTERUIT en de bestuurder VOORUIT. Zo simpel is het.

willem | 24-5-2013
Natuurlijk rijdt de tram achteruit. Waar is het witte licht dat aan de voorkant hoort? Nou dan.

JWB | 24-5-2013
Volgens mij heeft een PCC een duidelijke VOORKANT en een ACHTERKANT. Ongeacht de plaats van de bestuurder rijdt deze PCC nu met de achterkant in de rijrichting. Volgens mij rijdt hij dan ACHTERUIT. . `t Is maar hoe je het bekijkt. Neem je de bestuurder als maatgevend of de tram?

Mike | 24-5-2013
Halfverwege de Harstenhoekstraat (waarin rechts op de foto de Mini staat), zat begin jaren `80 mijn garage. Woonde toen zelf in de Arnhemsestraat. Ben via google even de Harstenhoekstraat ingelopen, maar juist dat stuk (linksmidden) waar Fred zat, is afgebroken, staat nu nieuwbouw. Was destijds ook een rommeltje, dus is niet zo erg..:-)

Het koffiehuis op het Harstenhoekplein (want dat was het), heeft volgens mij meerdere kleuren gehad. Verf hield het meestal niet zo lang vanwege het zout. Groen, Bruin, Gebroken wit, Geel etc.

joost | 24-5-2013
Tijdens een plensbui kon je zo dus als bestuurder flink nat worden. Was het verplicht om met geopende achterruit te rijden tijdens deze manoeuvre? Vraag me ook af hoeveel bestuurders bij het hoofd weer naar binnen trekken hun hoofd hebben gestoten. Die eigenaardige houding van de bestuurder werd natuurlijk veroorzaakt door de achterbank, die voor deze handeling eigenlijk een beetje in de weg stond.

Raymond | 24-5-2013
Inderdaad is het Harstenhoekplein nog steeds een mooi Haags plein waar gelukkig niet veel aan is veranderd. Kijk maar op: https://www.htmfoto.net/algemeen/tonen2.php?pagina=1341859991 toen de ombouwer 77 er stond.

fred(je) | 24-5-2013
De best.= Jan van Veen,vaste bestuurder van de lijnen 1 en 10.
Hans; zo goed was het niet verstopt je hoefde alleen maar de rugleuning waar een
handgreep aan zat op te tillen.
Nadeel van zo rijden ( vooruit ) is dat je geen zand kon strooien en na revisie
dat automatisch ging maar dan nog geen nut had omdat het zand achter de wielen viel van de 1 ste truck

Adje | 24-5-2013
Voor onze uitwijkelingen: streetview in Google Maps geeft een mooi beeld. De snackbar is groen.

Museummedewerker | 24-5-2013
@Hans: PCC 1213 rijdt op deze foto VOORUIT ! De plaats van de bestuurder, in combinatie met de rijrichting, bepaalt of een tram vooruit of achteruit rijdt. Op deze foto bevindt de bestuurder zich aan de zijde van de tram, waar hij rechtstreeks uitzicht heeft over het spoor dat hij gaat berijden. Als de bestuurder op zijn "gewone" bestuurderstoel zou zitten én als de 1213 vanaf de koffietent het remiseterrein oprijdt, dan zou de 1213 achteruit rijden. Zo`n handeling is, zonder conducteur om te begeleiden, streng verboden! De tekst boven de foto is daarmee correct.

Hans | 24-5-2013
Sinds ik begin jaren `70 naar het oosten van het land ben verhuisd, kom ik niet zo veel meer in Den Haag en als ik er dan ben, schrik ik iedere keer weer van de veranderde (lees: verslechterde) sfeer, grotendeels door de enorme drukte, de gewijzigde infrastructuur en de afschuwelijke gebouwen. Ik ging er dus zomaar van uit, dat het Harstenhoekplein een compleet ander aanzien zou hebben gekregen, maar volgens Rinus is dat (gelukkig) niet het geval. Nou maar hopen dat hier de vernieuwings-/vernielingsdrift voorlopig achterwege blijft.

Zo`n achteruitrijdende PCC vond ik altijd een vreemd gezicht. Het zag er een beetje koddig uit. De bediening achterin zat voor de passagiers goed verstopt. Misschien kunnen de experts de leken, zoals ik, wat informatie hierover geven.


Rinus | 24-5-2013
Dat koffiehuis staat er nog steeds zo bij. Afgezien dat deze foto zwart-wit is, zou je anno 2013 een toch niet veel ander beeld zien.

Hans | 24-5-2013
Ofschoon de foto van 1973 is, geeft deze nog steeds de sfeer van de late jaren `50 en vroege jaren `60 weer. Heerlijk, die bebouwing en de eenvoud van zo`n snacktent. Zalige nostalgie; alles ademt rust.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    1206


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>