Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 19-1-2018, 14:38 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Buitenlijner 75-103 bij de halte Drie Papegaaien en Limburger 127 of 137
2 tekeningen van Jaap Weber
Ik ben in Wassenaar opgegroeid. Mijn eerste twee middelbare schooljaren zat ik op de Haagsche Tijmstra HBS in de Sweelinckstraat. In de zomer moest ik daar op de fiets naar toe, maar in de winter ging ik met de tram. Die maakte behoorlijk veel indruk op me. Zo’n buitenlijn was ook eigenlijk een halve trein. (....) Ik was er zo vol van dat ik ze op de tekenles, of thuis, ging tekenen. Ik heb 2 tekeningen al die jaren trouw bewaard en stuur ik u hierbij toe.Op deze tekening zie je motorwagen 75 bij de halte Drie Papegaaien, genoemd naar een villa aldaar die lang geleden is afgebroken. Daar stapte ik op de tram. Vanwege werkzaamheden moest hij daar eens korte tijd een stukje over het andere spoor en op mijn tekening komt hij via de wissel weer op zijn eigen baan. Dat moment fascineerde me behoorlijk. Ik zie nu wel als ik mijn tekening bekijk, dat het lijkt of het rijtuig zich ook nog een beetje in een bocht wringt. Hier schoot mijn tekenkunst wat te kort denk ik.Deze tekening laat het viaduct bij de Zijdeweg/Rijksstraatweg zien. Daar reed toen nog de spoorlijn Scheveningen – Rotterdam – Hofplein overheen. Op dat tracé ligt nu de Landscheidingsweg, als die nog zo heet. De tram dook hier in een tunneltje en maakte meteen daarna een zeer scherpe bocht naar links. Je begreep niet dat het goed ging. In de herfst had de tram hier en daar last van blaadjes op het spoor. Bij de Jagerslaan b.v. moest hij in een flauwe bocht ook nog een heuveltje op, maar daarvoor hadden ze zand bij zich dat de machinist volgens mij door een pedaaltje voor de wielen dropte. (....)

Jaap Weber

Jaap Weber | 29-6-2013
ben aangenaam verrast door alle leuke reacties. Zo krijg ik na 60 jaar toch nog erkenning...

harry K | 27-6-2013
Beste Jaap weber,wat een ontzettend mooie/leuke tekeningen zijn dat!Zélf kan ik nog geen boom tekenen,dus alle bewondering!

Hans | 26-6-2013
@Leo. Men had Mariahoeve natuurlijk om de spoorlijn heen kunnen bouwen, zoals bijvoorbeeld ook Zwolle Zuid (hier woon ik inmiddels al ruim dertig jaar) om de lijn Zwolle-Deventer is gebouwd. Maar ja, het tracé naar Scheveningen was een doodlopend stuk en bovendien onrendabel, voornamelijk doordat er nog nauwelijks een rechtstreekse verbinding met Rotterdam werd onderhouden. Het zou toch voor Rotterdamse strandliefhebbers een logische en aantrekkelijke mogelijkheid zijn geweest om de "mondaine"(?) badplaats Scheveningen te bezoeken. Ook de rijke Rotterdammers die in Wassenaar woonden, kregen genoeg van de gebrekkige verbinding en ruilden hun eersteklasabonnement in voor de auto. Al met al was het een vicieuze cirkel, waarin de NS door het eigen kortzichtige beleid was terechtgekomen en zodoende dus (mede) voeding gevend aan de voorstanders van de opheffing. Inderdaad, helaas! En voor mij persoonlijk betekende het, dat wij voortaan buslijn L moesten nemen om onze reeds eerdergenoemde familie in Scheveningen te bezoeken.

@Rochus Zuurmond. Ik was verbaasd over de drukte op de Rijksstraatweg, omdat 1946 zo kort na die destructieve Duitse bezetting was. Ik had eigenlijk het idee, dat deze vernielzuchtige "heren" veel erger hadden huisgehouden in het (particuliere) Nederlandse wagenpark, maar kennelijk is dat dan toch meegevallen...

Rochus Zuurmond | 26-6-2013
@Hans, graag gedaan!

Zelfs in 1938 was het er al druk, zie:
http://www.haagsefilmbank.nl/archives/2278

Leo | 26-6-2013
De belangrijkste reden voor opheffing was de bouw van Mariahoeve. De spoorlijn zou daar dwars doorheen lopen. In de gemeenteraad werd de opheffing aangenomen met slecht een stem meer. Helaas !!! Was er maar eentje ziek geweest die dag

Hans | 26-6-2013
@Rochus Zuurmond. Bedankt dat u ons op dit werkelijk schattige filmpje heeft geattendeerd. Helemaal mijn tijd! Opmerkelijk is, dat de spoorbaan naar Scheveningen zo snel na de oorlog is hersteld, nadat de bezetters deze hadden vernield. Als je weet, dat de aftakking naar Scheveningen in oktober 1953 alweer werd opgeheven, omdat deze volstrekt onrendabel bleek te zijn, wekt het wel verbazing, dat er ook in die tijd bij grote (overheids)bedrijven al zo onverantwoord met geld werd omgesprongen. Ook bij de HTM zijn hiervan legio voorbeelden te vinden.
Eveneens opmerkelijk is het, dat er in 1946 al zulk druk autoverkeer op de Rijksstraatweg naar Leiden was.

Rochus Zuurmond | 25-6-2013
In dit filmpje uit 1946: http://www.haagsefilmbank.nl/archives/2958 is een aantal dingen te herkennen dat ook op de tekeningen te zien is.

c. campagne | 25-6-2013
@diverse. De Limburgse aanhangwagen is geen Limburger; de tekenaar geeft zelf aan dat het de 107 is. Bovendien heeft hij ventilatieramen boven de grote ramen ingetekend, dat hadden de Limburgers niet...... dus geen discussie over 127 of 137.
Overigens @erven als het de 127 geweest zou zijn, dan kan de tekenaar deze daar alleen op 26 mei 1960 gezien hebben toen de 127 voor een dag aan Maaldrift was uitgeleend door `s Gravenmade vanwege het drukke vervoer op tweede Pinksterdag.
Complimenten aan de tekenaar voor de leuke tekeningen!
Doetinchem,25-6-2013.

Joke | 25-6-2013
Fantastisch getekend! Om in te lijsten!

Adrie | 25-6-2013
@wim van es: Waarom staat als titel "Buitenlijner 73..." als in de text staat dat het Nr. 75 was?
Overigens wel weer wat moois die tekeningen met zoveel Details. Dank aan de tekenaar

erven sleeboom | 25-6-2013
Leuk gedaan. Veel kloppende details. Voor een kind met zoveel creatief talent moet die strenge Tijmstra-HBS een beproeving zijn geweest.

En overigens nog een onbelangrijk detail: Limburger 137 is nooit in Wassenaar geweest, dus de 127 zal wel bedoeld zijn.

En het stroomlijntweetje van de Hofpleinlijn is helemáál geweldig...

joost | 24-6-2013
Geweldig leuk gedaan. De poortjes zien er ook heel goed uit. Ik denk dat er naast het wachthuisje een kiosk staat. Ook de wagens zijn goed getekend. Heel herkenbaar. De draaistellen van de 75 zien er vrijwel tot in detail goed uit. Die auto.... ik weet het niet. Ziet er wel snel uit. Bovenop op het perron nog zo`n gezellige wachtkamer, gecombineerd met een plaatskaartenkantoortje. Ik kan me de situatie nog vaag herinneren. Roept toch weer aangename herinneringen op. Complimenten en dank voor het opsturen en plaatsen

Hans | 24-6-2013
Dit is natuurlijk niet het platform om het tekentalent van de heer Weber te beoordelen, maar de plaatjes zijn wel intrigerend. Er komen bij mij vragen op, zoals: waarom staat daar een, zo te zien, houten politiepost in niemandsland? Is het een woonhuis of een stationsgebouw(tje) daar vlakbij de spoorlijn? Wat is de functie van het huisje links van de abri aan het uiteinde van het tramperron? Welk merk auto heeft u in gedachte gehad? Allemaal vragen over de onderste tekening. Overigens een aardig idee om uw tekeningen in te sturen. Ik doe het u niet na. Met deze trein ben ik wel naar de halte aan de Pompstationsweg gereden. Mijn oom en tante woonden op het terrein van de Duinwaterleiding vlakbij de watertoren en ik heb bij hen menig logeerpartijtje beleefd. Bramen zoeken in de duinen, waarvan mijn tante heerlijke jam kon maken. Wat ravotten met oude lorries, maar we waren altijd wel een beetje bang voor de koddebeier in zijn groene uniform...

Adje | 24-6-2013
Knap, vooral de bovenleiding. En de rest ook!!

tokke | 24-6-2013
geweldig, die tekeningen. stuur ze op naar de metropoolregion rotterdam/den haag en laat ze weer bouwen, die lijnen!

fred(je) | 24-6-2013
erg leuk en blijf ze bewaren voor nageslacht, ze zijn nu als historisch. TOP.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    9721


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>