Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 25-9-2018, 14:05 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
Nunspeetlaan vanaf de Dierenselaan naar de Elspeetstraat in de jaren 40
ansichtkaart uit de collectie van Gerard van der Swaluwe
uitsnede

Rien Solcer | 31-10-2013
@Chinta, je vergeet een heel belangrijk punt, iedereen had een kolenkachel
als verwarming, dus alles wat brandbaar was ging de kachel in want kolen was duur. Het enige wat je mee gaf in de vuilnisbak was AS, vandaar ASBAK.

Chinta M.L.Koster | 31-10-2013
Let op de vuilnisbakken uit die tijd. Voor een heel gezin had men voor een week voldoende om al het huishoudafval in dit kleine bakje aan de vuilnisman aan te bieden.Dit in tegenstelling tot de megacontainers die nu volgepropt haast nog niet voldoende zijn!
Men kocht in die tijden rond 1950 geen spullen die in plastic waren verpakt,men kocht ook niet meer dan nodig was voor dagelijks gebruik. Dat bespaarde dus veel onnodig afval.Zou wel helpen dit eens terug te draaien..Goed voor het milieu!!Groetjes!!

Hans | 6-8-2013
@Mike. Bedankt voor de tip. Inderdaad weer een informatief filmpje met een prima beeldkwaliteit. Let vooral op de motorfiets van de opzichter, een curieus vehikel. Ook de strikt hiërarchische gezagsverhouding tussen ontsmetter en opzichter is tekenend. De laatste met een autoritair wijzende vinger naar de eerste en de eerste beleefd aan de pet tikkend. Gaat dat zien, gaat dat zien!

Mike | 3-8-2013
 quote:
Hans | 29-6-2013

Ik heb de 6 betreffende bedrijfsfilms van de Haagsche Reinigingsdienst bekeken en ik kan ze iedereen aanraden. Je kijkt je ogen uit, hoe het in die tijd eraan toeging. Niks geen ARBO-regels. Hygiëne? Nooit van gehoord! Met je blote handen voor een schijtloontje (sic!) in stront en straatvuil. Af een toe had ik het gevoel dat ik naar het werk in een Duits Arbeitslager zat te kijken...


Er is sinds eergisteren een zevende aflevering op Haagse Filmbank verschenen: http://www.haagsefilmbank.nl/archives/6408

Je hebt gelijk, ook hier was de ontsmettingsdienst (toen nog een afdeling van de Haagsche Reinigingsdienst) met blote handen aan het werk, terwijl voor de besmetting zelf de meest dodelijke middelen werden ingezet zoals formaline, cyaannatrium etc. ...... brrrrr .....

joost | 30-6-2013
@Mike. Kleine correctie: De vuilniswagen heette dan ook de "aswagen". De mannen dien hem reden en bedienden heetten dan ook "asmannen". De straatnaam "Asmanweg" herrinnert er nog aan. Ode aan het eervolle en, destijds ook, zware beroep van de mannen achter de aswagen.
De Nunspeetlaan staat er eigenlijk nog ongeveer zo bij als op de foto. De vele huizen in het Zuiderparkkwartier getuigen van een, voor die tijd, vooruitstrevende vorm van huizenbouw. Een vorm die vandaag de dag nog niet eens "ouderwets" aandoet. ........ maar dat kan aan mij liggen. Ik ben er gewoon aan gewend.
Dank voor jouw waardevolle bijdrage evenwel

Mike | 29-6-2013
Het is dat de `vuilniswagen` op de achtergrond van deze foto staat .... want ik wil wel graag `on-topic` blijven:

Onderstaand de filmpjes van de Haagsefilmbank 1 t/m 6 over Den Haag Asbakken Dorp:

-De Haagsche Reinigingsdienst 1
http://www.haagsefilmbank.nl/archives/category/archief-1905-1989
-De Haagsche Reinigingsdienst 2
http://www.haagsefilmbank.nl/archives/6235
-De Haagsche Reinigingsdienst 3
http://www.haagsefilmbank.nl/archives/6305
-De Haagsche Reinigingsdienst 4
http://www.haagsefilmbank.nl/archives/6320
-De Haagsche Reinigingsdienst 5
http://www.haagsefilmbank.nl/archives/6368
-De Haagsche Reinigingsdienst 6
http://www.haagsefilmbank.nl/archives/6401

Ik weet niet beter dan dat we 2 maal in de week `de asbakken` buiten zetten. Dat het 2 maal per week `asbakkendag` was, maar dat de `asbakken` opgehaald werden door `de vuilniswagen`. Het metaalachtige (zagende) geluid van de openslaande deksel en/of hengsel staan me in gehoor nog goed bij ..

Ik ben op heel wat locaties in Nederland geweest, maar behalve Den Haag waren asbakken voor sigaretten en vuilnisbakken om aan de straat te zetten...... kan natuurlijk aan mijn ouders liggen

Hans | 29-6-2013
Asbak, asman, askar. Ik heb even de driedelige Van Dale geraadpleegd en ik moet ons, chauvinistische (ex)-Hagenezen, helaas een illusie armer maken. Deze woorden worden gewoon vermeld als synoniemen van respectievelijk vuilnisemmer, -man en -wagen, zonder de toevoeging "gewestelijk". Het zijn dus geen woorden die specifiek afkomstig zijn uit het Haagse stadsdialect. Dat neemt niet weg, dat deze wel in Den Haag misschien veel gangbaarder zijn/waren dan in andere delen van het land. Dat is hier wat moeilijk te achterhalen, want bijvoorbeeld Groningers of Maastrichtenaren zullen deze website niet of nauwelijks bezoeken om eventueel hun duit in het zakje te doen...

@Rien Solcer. Ook het scheldwoord "asbak" is volgens het woordenboek niet typisch Haags.

@snorecken. Honderd procent zeker ben ik niet van het merk Faun in de na-oorlogse periode, maar wanneer ik de afbeeldingen opgoogle en ik bekijk de oudere wagens, dan komen ze me wel bekend voor. Overigens heeft de gemeentereiniging in jaren dertig (ook) Dodge vuilniswagens, pardon: askarren, gebruikt en in de jaren vijftig heeft er ook minstens één rondgereden van het merk Seddon Diesel, compleet met koperen bellen boven de voorruiten om de bevolking - alsof de ijscoman in de straat stond - te attenderen op zijn aankomst.

@Rochus Zuurmond 28-6-2013. Weer eens een keer bedankt. Ik heb de 6 betreffende bedrijfsfilms van de Haagsche Reinigingsdienst bekeken en ik kan ze iedereen aanraden. Je kijkt je ogen uit, hoe het in die tijd eraan toeging. Niks geen ARBO-regels. Hygiëne? Nooit van gehoord! Met je blote handen voor een schijtloontje (sic!) in stront en straatvuil. Af een toe had ik het gevoel dat ik naar het werk in een Duits Arbeitslager zat te kijken...

@coos. Aan de Dierenselaan bewaar ik warme herinneringen. Toen we nog in Transvaal woonden, gingen we hier nogal eens gezellig winkelen. De Haagse binnenstad stond op nummer 1, de Dierenselaan op 2. Op de lagere school had ik een klasgenootje, van wie de vader eigenaar van een manufacturenzaak in deze winkelstraat was. Bestaan dit soort winkels nog wel?

@Hans (Zoef), @John van den Berg. In de bovengenoemde bedrijfsfilms heb ik ook wagens gezien met het betreffende stuurwiel links. Maar aan de rechterkant zat er ook vaak eentje. Ik vraag me trouwens af, of hiermee de wagen (volledig) bestuurd kon worden of dat ze dienden om hem telkens een paar meter te laten opschuiven tijdens het laden. De besturing in de cabine van de na-oorlogse wagens (Seddon Diesel) zat wel aan de rechterkant.


Rien Solcer | 29-6-2013
Als geboren hagenaar gebruikte ik het woord asbak op een persoon die je niet mocht, bv. dat is een asbak van een leraar, of een asbak van een vent.
Soms zeg ik het nog.

snorecken | 29-6-2013
Waren die vuilniswagen niet van het merk FAUN?

Kees de Ridder | 29-6-2013
Die opmerkingen over de asbak/emmer kloppen, hoewel de opmerking: zet jij de asbak even buiten, volgens mij in Den Haag het meest gebruikt werd. Zelfs de huidige generatie op middelbare leeftijd gebruikt hem nog steeds en ze wordt er buiten Den Haag zelfs op aangesproken met de opmerking: waar heb jij het over? Andersom had ik in Den Haag in mijn jeugd nog nooit van piepers gehoord, toen een jongen van het boerenland bij ons thuis een hapje mee at.

Rochus Zuurmond | 28-6-2013
Opmerkelijk is dat de de pijl die wijst naar de fietsenstalling nu, na ongeveer 70 jaar, nog steeds zichtbaar is, zie Google Earth.

coos | 28-6-2013
Gezellig of niet, de woningen rond de Dierenselaan en omgeving zijn nu omstreeks tachtig jaar oud. Binnenkort zal beslist moeten worden of het renovatie of nieuwbouw gaat worden. Deze huizen zijn wel nog van behoorlijke vooroorlogse kwaliteit, dus dat wordt mogelijk overwegend opknappen, lijkt me.
Maar met de veroudering komt er ook een opschuiving van het soort bewoners mee. Dat was wat ik wilde aangeven.

Wim van Es | 28-6-2013
@coos, de Dierenselaan is nog steeds een gezellige en over het algemeen "Hollandse" winkelstraat hoor!

Frans | 28-6-2013
Daar rechts op de hoek zat vroeger een Chinees afhaalrestaurant. Daar moest ik altijd bami halen.

coos | 28-6-2013
@Hans: als je met lijn 6 de Dierenselaan passeert, zie je gelijk aan de winkels wat de samenstelling van de omliggende buurt is. De gelijkenis met de Paul Krugerlaan is frappant.
Na de vervanging van het oude Transvaal door nieuwbouw is binnenkort Rustenburg aan de beurt.

B. de Lange | 28-6-2013
Ik weet niet of dat alleen in onze familie was, maar de vuilniswagen werd bij ons auto-boem genoemd, vanwege het geluid dat gemaakt werd als de bak helemaal omhoog gedraaid stond.

cg | 28-6-2013
was het daar toen tweerichtingsverkeer

Hans (Zoef) | 28-6-2013
Een bult sjouwen dat viel wel mee, hoewel het wel zware arbeid was. Die huisvuilzakken zijn soms net zo zwaar, alleen scheelt het met lopen, inladen en verder, je hoeft niet meer de asemmer weer terug op de stoep te zetten.
Die klikobakken staan op wieltjes en worden aangehaakt en door de wagen gehesen. Wat dat betreft is het wel wat eenvoudiger geworden. Die besturing op de wagen zat niet links aan de cabine, maar rechts, dus aan de stoepkant.

Rochus Zuurmond | 28-6-2013
@ John van den Berg, dat extra stuurwiel is te zien in bij 04.30 in het volgende filmpje uit 1931: http://www.haagsefilmbank.nl/archives/6305

John van den Berg | 28-6-2013
Er was ook een periode dat de vuilnis wagens de troep loste naast de busgarage aan de viaduct weg daar lag een verhoogde spoorbaan waarop de afval treinwagons met een rupskraan werden geladen om naar Drente in de veenkolonie te worden afgevoerd.

John van den Berg | 28-6-2013
Voor de goede orde de asbakken werden gemaakt van gegalvaniseerd plaatijzer de asmannen sjouwden zich een bult aan die dingen verder had de chaufeur ook de taak van belader er was ook een tijd dat hij naast de vrachtwagen liep en de wagen bediende via een extra stuurwiel aan de linker voorkant van de cabine .Verder hadden deze wagens een treeplank over de breedte van de wagen aan de achterkant waar we stiekum op mee reden ,alleen als de bak vol was stonk het wel erg.

JWB | 28-6-2013
Het begrip asemmer ken ik ook uit Leiden. Heel verklaarbaar want de as uit kolenkachel ging in de vuilnisbak die nog tot midden jaren `60 twee maal per week werd opgehaald. Daarna kwamen de plastic zakken met het gemeentewapen. Maar toen waren de kolenkachels inmiddels vervangen door de gashaard of cv. Overigens was die as in de winter perfect om de gladde stoepen mee te strooien.

Leo | 27-6-2013
Het was niet alleen asbak, maar ook de asman die 2x per week langs kwam

Mike | 27-6-2013
Ik heb nooit de vuilnisemmer van- en op het portiek gedragen, maar wel altijd de asbak. Blijkt trouwens een typisch Haagse uitdrukking te zijn, want mijn Rotterdamse schoonouders uit 1925 kennen slechts de vuilnisemmer ....

fred(je) | 27-6-2013
ik heb ook nog 6 van die "asbakken" in de tuin staan , er mooie bloembakken
van gemaakt helemaal top

Hans | 27-6-2013
Nog even over de vuilniswagen: als jongen vond ik het een spectaculair gezicht, als de laadbak omhoog werd gekiept om de rommel niet achter de stortopeningen te laten ophopen. Als hij bij ons in de straat kwam, hoopte ik daar altijd vurig op.

@Hans Klomp. Inderdaad, in het Haags heette een vuilnisemmer een asbak. Zo werden die dingen ook bij ons thuis genoemd.

Anton Zonneveld | 27-6-2013
Ja, twee maal per week werden deze zinken asemmers geledigd. En ik heb er ook nog eentje uit Den Haag er van bewaard. Nog in uitstekende staat, geen doorgeroeste bodem, moet alleen eens gepoetst worden.....

Wie is die man die leunend tegen de paard- en wagen en staat te praten? Volgens mij is dat de groentenboer, maar ik kan me niet voorstellen dat die in een witte overall de straat op ging. Althans, ik kan me dat niet herinneren.

Hans Klomp | 27-6-2013
Ook in mijn herinnering werden de vuilnisbakken (asbakken zei mijn grootmoeder) twee maal per week geleegd. Als extra service kon de bak ook nog gereinigd worden. Daarvoor moest extra betaald worden. Dergelijke bakken kregen ter herkennning door het betrokken reinigingspersoneel over de deksel een gekleurde streep.

Voogd | 27-6-2013
Ben ook uit de tijd van de zinken vuilnisemmer en in onze buurt (Laakkwartier) was het op maandag en donderdag vuilophaaldag.

Hans | 27-6-2013
Naar mijn idee is dit een foto uit het begin van de bezettingstijd, gelet op de pas geschilderde witte banden om de lantaarnpalen. De rijwielstalling rechts zal nog slechte klandizie gaan krijgen, want zoals iedereen wel weet, waren de Duitsers grote liefhebbers van de Hollandse fiets... Aan de gelaatsuitdrukking van de jongen op de fiets links te zien, voelt-ie al wat aankomen. De vuilnisophaaldienst functioneerde dus nog volop. Zo heb ik het ook nog na de oorlog zelf meegemaakt: bespottelijk kleine zinken vuilnisemmers, die wel vaak werden geleegd. Hoe vaak? Dat weet ik niet meer; iemand die het antwoord weet?
Zuiderpark, heel lange tijd een keurig net en kneuterig buurtje geweest. En nu? Wie het weet mag het zeggen, want ik ben er in lange tijd niet meer geweest.

rikky | 27-6-2013
Mooi sfeerplaatje.
Zo`n asemmer staat hier in Portugal naast de BBQ voor de houtskool . .

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    9561


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 15 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!