Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 13-11-2018, 21:10 uur.

   
       
 

 
   
Bijenkorf, Grote Marktstraat/Wagenstraat, `zeer bijzonder` ingekleurd
ansichtkaart uit de collectie van Dick Gilijamse


Emile1952. | 8-7-2013
@Kees de Ridder. Inderdaad zijn er niet veel mensen meer die het kunnen vertellen. En over hoe het met winkelketens ging tijdens de WOII is al helemaal niet erg veel geschreven. Bedankt voor je verhaal.

Kees de Ridder | 7-7-2013
Emile, in antwoord op je vraag: ik weet het niet of de Bijenkorf al of niet gedeeltelijk functioneerde. Er leven niet veel mensen meer, die het na kunnen vertellen, maar als ik nou vertel dat in 1948 er nog heel wat voedsel op de bon was en dat ik van een generatie ben van sokken stoppen, ondergoed breien, plus-fours uitleggen, gebreide mutjes en dassen en éénmaal per week in bad, dan moet het globaal zo`n 20 jaar later zijn geweest vóór ik iets in de Bijenkorf kon kopen.
Ik draai het in feite om: omdat er zo`n genoemde tentoonstelling werd gehouden, vermoed ik dat het zeker in die tijd qua warenhuis maar gedeeltelijk functioneerde.
Een ander verhaal: mijn vader werkte bij de verhuisfirma van Soldt en Batenburg aan de Schenkweg, samen met ongeveer 10 werknemers. Die hebben er jaren over gedaan om 9 pakhuizen te ruimen met meubels van niet teruggekeerde Joods medeburgers. Die zaken zijn nu niet meer voor te stellen!

Emile1952. | 6-7-2013
@Kees de Ridder. Heel interessant wat je schrijft over "de Bijenkorf". Maar hoezo was die zaak in 1945/1946 leeg? De oorlog was toch net afgelopen. Ik denk dat de Bijenkorf wel erg veel "hinder" van de oorlog heeft gehad, omdat het een "joodse" firma was, althans dat is mij altijd verteld, met toentertijd erg veel joods personeel. Is de zaak niet meteen na de oorlog weer op bescheiden schaal, of zelfs weer volledig, open gegaan?

Kees de Ridder | 6-7-2013
Mijnheer van Meerwijk. Op deze foto kun je toch onmogelijk de Spuistraat zien, want we kijken de andere kant op, n.l. naar het Hollands Spoor. Ik zie wel het dak van het beroemde theater Scala en iets verder begint de Gedempte Gracht.
Iets heel anders: het eerste raakvlak met De Bijenkorf dateert bij mij in 1945/1946. Toen werd in het lege gebouw een tentoonstelling gehouden met vliegtuigen en raketten. Er stond zelfs een V-2 rechtop in het midden op de begane grond en ik herinner mij ook nog een klein lesvliegtuig dat helemaal afgesloten was en waarin je z.g.blind kon vliegen op instrumenten. Omstreeks dezelfde tijd mochten wij het eerste straalvliegtuig zien op school, zeg horen, waardoor het speelkwartier uitliep tot minstens een uur. Dat was voor ons ook echt lachen in die tijd. Daar heb ik dat gele trammetje niet voor nodig.

Frans van Meerwijk | 6-7-2013
Geweldig al die reacties! Maar dan verplaats ik nu mijn blik de Wagenstraat in: Daar staat (waar volgens mij nu het parkeerterreintje/de Expeditie-ingang is oop een imposante stapel steen... Als ik naar dat dak kijk, meen ik de hoek Spui/Spuistraat erin te herkennen
Iemand daarover een betere mening?
En met de commentaren lijkt het tramviaduct CS-HOOG toen al gepredestineerd te zijn
Ik blijf genieten en lachen...

Leo | 6-7-2013
@ Joost. Achter hem staat dan zeker een wagentje met hete luchtballonnen

Emile1952. | 6-7-2013
@gilijamse. Kijk eens naar de foto`s van "de Bijenkorf" op http://www.haagsebeeldbank.nl/
Het aantal etalages van nu heb ik nooit geteld. Maar na wat meer foto`s gezien te hebben maak ik nu een betere schatting. Aan de Grote Markt straatkant 13 à 14 ramen. Aan de Wagenstraat kant 4 à 5 ramen.
Vergeet niet dat er 2 ingangen zijn aan de Grote markt staat kant. En 1 aan de Wagenstraat kant. Vroeger waren er 2 ingangen, aan elke kant toen 1.
Maar op de grens met de Hema, is er jaren geleden een nieuwe ingang gekomen, toen er ook in het souterrain een Albert Heijn kwam.

Emile1952. | 6-7-2013
@gilijamse dm. Tussen het aantal etalages toen en nu is nogal een verschil, daar er op de begane grond, al vele jaren, op de hoek een "coffeecorner" is. Ik denk / schat dat er aan de Grote Markt zijde nog tien ramen zijn. En in de Wagenstraat 5 ramen.

gilijamse dm | 6-7-2013
de bijenkorf even een vraagje weet iemand hoeveel etalages er zijnin dat gebouw opde foto is dat moeilijk te tellen

joost | 5-7-2013
@Leo. Ik betwijfel of dit de bloemenman is. Waarschijnlijk een voorbijganger die zich vergaapt aan de nieuwe lagevloertram

Leo | 5-7-2013
Het hilarische en actuele aan dit plaatje is, dat toen niemand zich druk maakte om de bloemenman, die daar geposteerd is.

joost | 5-7-2013
Zeker een hilarisch plaatje. Die tram doet het echt helemaal. Loopplanken van de vluchtheuvel naar de wagen en regel maar meteen een asbreuklorrie of twee.
De kleur van de Bijenkorf begint zeer te doen aan je ogen als je er een tijdje naar kijkt. Heel curieus.
@Snorrecken. De vlaggen hangen goed; de stokken zijn te lang. De beste tekenaar schiet wel eens uit met vlaggenmasten..... maar twaalf keer


Schitterend!

Hans | 5-7-2013
Volgens dit plaatje reed dus de tram in zo`n beetje één rechte lijn over een viaduct, dat je links in de verte ziet Direct achter de Bijenkorf hield de bebouwing klaarblijkelijk pardoes op en zien we dan rechts naast het "viaduct" een boerderij??
Je raakt over dit plaatje van verbazing gewoon niet uitgepraat. Inderdaad, @harry: lachen toch. Het is een bijzondere afbeelding, grappig door het amateurisme en de lelijkheid.

Frans van Meerwijk | 5-7-2013
@Huub van Keulen:

Nou je het zegt, er zit inderdaad in de daklijn bij het voorbalkon een knik, die bij die "Altona-wagens" hoort...

En Coos: ik mag voor de passagiers hopen, dat `ie ook wat dichter bij het spoor lag

Het BLIJFT een leuk plaatje...

coos | 5-7-2013
Nog een kleinigheidje: de tramhalte/vluchtheuvel was maar half zolang als ingetekend.

harry | 4-7-2013
Lachen toch?Er klopt geen ruk van die foto en toch is ie mooi.Dat die tram nergens opslaat ziet iedereen wel,maar past wel bij `t geheel............

Huub van Keulen | 3-7-2013
Mij doet het trammetje denken aan een `Hamburger` uit Utrecht.

snorrecken | 3-7-2013
Rol trappen? Ja, maar alleen naar boven. Eerst veel later kwamen ook roltrappen die naar beneden gingen. En dat was best eng de eerste keer.

Hans | 3-7-2013
Hmm... Nog even goed gekeken, maar het middelste cijfer zit wel recht onder de middenstijl van de voorruiten. Ik denk dat het domweg een beetje slecht ingetekende tram is

Hans | 3-7-2013
Ik zie een wagennummer van drie cijfers op de tram, maar het eerste cijfer van het oorspronkelijk viercijferige (Belgische) nummer is weggewerkt, zo te zien. Daardoor zitten de drie cijfers nu asymmetrisch boven de koplamp. Het is duidelijk een ingetekend trammetje.

coos | 3-7-2013
Wat ik me herinner van De Bijenkorf, net na de oorlog, is de reusachtige vide, een ellipsvormige open ruimte middenin op alle etages, die in de top bekroond werd met een glazen dak.
En buiten stond voor de draaideur bewaking, die iedereen die naar binnen wilde, grondig observeerde op koopkracht. `Schooiers` kwamen er niet door.

wil leebeek | 3-7-2013
Voor de komst van de PCC`s had de HTM geen wagens met een viercijferig nummer.

giliamse dm | 3-7-2013
hans je vergeet de inflatie de bijenkorf was behalve de liften en de roltrap
en niet vergeten het mooie hout langs de wanden van het trappen huis
en het koffie terras boven en zeer zeker niet met kerst de versierde
etalages met al die spoortreintjes daar liep je als kind een uur voor naar de stad om de etalages te bekijken en niet te vergeten de gedenkplaats
van de joodse kerk die daar vroeger stond maar wel de gedenksteen
in de kelder van de kerk dus mooie foto of niet het roept wel herineringen
op uit vroegere jaren dus mooie foto of niet het is de tyd van toen

Hans | 3-7-2013
@Frans van Meerwijk. Niet Berlage, maar de Amsterdamse architect Piet Kramer heeft dit gebouw ontworpen. Hij was een exponent van de Amsterdamse School, die een Nederlandse kijk op de expressionistische kunststroming vertegenwoordigde. De Bijenkorf werd in 1925 geopend en het was een novum voor ons land, dat je van een roltrap gebruik kon maken.
Het is echt een heel bijzonder gebouw; ik kan mij nog goed herinneren, dat de etages uit galerijen bestonden en als ik mij niet vergis, werden de liften bediend door liftboys. De Bijenkorf heeft zich altijd willen presenteren als een chique warenhuis, uiteraard met dito prijskaartjes...

Zo`n prachtig gebouw verdient natuurlijk een mooier plaatje dan deze afbeelding

Emile1952. | 3-7-2013
@Frans van Meerwijk.
Ik had zojuist op de site: "De Digitale Tram" foto`s gezien van de revisie van de Belgische motorwagen 9942 van de NMVB. Deze tram lijkt wel erg veel op het trammetje wat op deze foto geel is ingekleurd. Dus uw veronderstelling "de retoucheerder zat in België" kan heel goed waar zijn.

Frans van Meerwijk | 3-7-2013
Inderdaad een nogal bedenkelijk plaatje...
De "presentatietekening" van de Architect (is dit nou Berlage of niet??) zal er béter hebben uitgezien!

Wél een leuk tijdsbeeld (en vanwege die tram een gokje: de retoucheerder zat in België? Het hééft namelijk wel wat van een brusselse "Standard")

snorrecken | 3-7-2013
Opvallend dat bijna alle vlaggen halfstok hangen en de tram is wel van héél bedenkelijk allooi!

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    8948


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 8 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!