Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt regelmatig bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2018, 11:56 uur.

   
       
 

 
   
AEC Regal 562 en DAF SB200 119, eindpunt lijn 25 Nieuwe Haven
foto van Ronald van Onselen d.d. 18 februari 1972


Betweter | 8-7-2013
Toen lijn 36 in 1966 aan lijn 10 werd geknoopt, kwam er een spoor vrij aan de Turfmarkt. Dat spoor werd in gebruik genomen door lijn 1, lijn 16 kreeg vervolgens het rechter spoor als eind/beginpunt. En dit is zo gebleven tot 2 oktober 1983, toen lijn 16 aan lijn 12 werd gekoppeld en lijn 1 werd doorgetrokken naar Scheveningen.

Emile1952. | 8-7-2013
@Ad Fontes. Klopt. Ik was het vergeten dat het spoor wat het meest dichtbij de Houtmarkt lag het spoor was van de Leidse/Wassenaarse tram. Daar reden de trams inderdaad andersom.
@Coos. Je hebt helemaal gelijk.

Ad Fontes | 8-7-2013
Het derde spoor was [i.t.t. de twee andere] deel van ee lustegen de klok in en kon ook niet vanaf de kant van het Zieken bereikt worden, dus dat had voor lijn 16 geen zin

Emile1952. | 8-7-2013
@Coos. Het klinkt logisch wat je schrijft. Maar was het in gebruik nemen van dat 3de spoor op de Turfmarkt al niet veel eerder gebeurt, toen de lijnen I2 en I4 naar Leiden en Wassenaar ophielden te bestaan ??

coos | 8-7-2013
Bij het ontstaan van lijn 16, als opvolger van lijn 4 per 1 april 1959, moest komend van de Kalvermarkt gedriehoekt worden: eerst de Turfmarkt op, en dan achteruit naar de Nieuwe Haven, standplaats.
Bij het samenvoegen van de lijn naar Voorburg tot één lijn 10 per 22 mei 1966 kwam de eindhalte op de Turfmarkt vrij voor lijn 16, en werd een grote keerlus gereden: Spui - Kalvermarkt - Wijnhaven - Turfmarkt - Spui.
De niet meer nodige driehoek en sporen op de Nieuwe Haven zijn nog vele jaren ongebruikt blijven liggen.

rsg | 7-7-2013
lijn 16 reedt van af de kalvermarkt naar de Turfmarkt ging drie hoeken
de nieuwe haven op dat was de begin halte reed daarna de kalvermarkt op had voor het spui een halte ging toen links af het spui op en zo verder.

Emile1952. | 7-7-2013
@erven sleeboom. Dat de eindhalte op de Turfmarkt was, is goed te begrijpen, dat was in het begin van lijn 16 ook al zo . Maar de beginhalte lijkt mij toch Nieuwe Haven. Waar de tram via achteruit rijdend "driehoeken" op kwam. Dat was al zo toen ik nog, tot halverwege 1960, op de hoek Houtmarkt (Nr. 42) Nieuwe haven woonde. Want als de beginhalte ook op de Turfmarkt was, dan kan de tram alleen met passagiers via het spui wegrijden.
Maar ik neem graag voor waar aan wat jij schrijft.

erven sleeboom | 7-7-2013
Emile1952. | 6-7-2013 Aanvulling. Daar lijn 16 ten tijde van de foto korte tijd was opgeheven (deze info is elders op deze site te vinden via de link "trams", en dan de link "lijn 16") staan de bussen op de trambaan.

Lijn 16 had daar al sinds mei 1966 zijn eindhalte niet meer, maar op de Turfmarkt. Dit was de reguliere standplaats van de korte lijn 25.

Ruud van Aarle | 7-7-2013
@Frans. Als je de HTMbuzz dienstregeling bekijkt zie je dat 25 naar Vrederust rijdt met ectra ritten tot het Randveen.

http://www.htm.net/smartsite.dws?id=370


`a` achter de tijden; Dit voertuig rijdt niet verder dan halte `Randveen`

Emile1952. | 7-7-2013
Aanvulling 2. Het is niet alleen de daluren zag ik nog eens goed kijkend. Van `s ochtends 7:00 tot `s middags 17:00 uur rijden soms om de andere rit, en soms 1 op de vier ritten tot de Beresteinlaan. Na 17:00 uur rijdt alles naar het eindpunt Lozerlaan.

Emile1952. | 7-7-2013
Aanvulling. @Frans van Meerwijk. In de daluren rijdt lijn 25 tot de Beresteinlaan. Buiten de daluren rijdt lijn 25 naar de Lozerlaan. Jij heeft gelijk maar @Ruud van Aarle ook! Het is maar hoe je het bekijkt. In de daluren tijd of niet. Zie de dienstregeling van lijn 25 op de HTM site.

Emile1952. | 7-7-2013
@Frans van Meerwijk. Volgens de routekaart op de site van de HTM, waar je tot in detail kan inzoomen, door erop te klikken, klopt de route van de lijnen 21 en 25, zoals jij die beschrijft helemaal. (Afgezien natuurlijk van tijdelijke omleidingen.)

Frans van Meerwijk | 7-7-2013
@Ruud van Aarle:

Ongetwijfeld niet jouw schuld of jouw bedoeling , maar nu heb je me dus écht in verwarring...

In mijn beleving rijdt (tegenwoordig) lijn 25 vanaf de Leyweg de rest van de Hengelolaan af, gaat linksaf de Lozerlaan op en dan linksaf naar de Erasmusweg en bedient dus vooral "Berestein"...

"Mijn lijn 21", die dus naar Vrederust gaat (en heel prettig voor mijn flat stopt), gaat ná de halte Hertenrade via de Vrederustlaan naar dat eindpunt op de Erasmusweg..

Sorry Wim, als ik nu toch een discussie opstart...

Ruud van Aarle | 7-7-2013
@Frans van Meerwijk: Lijn 25 rijdt tot Vrederust maar er zijn extra ritten die tot berestein rijden.

Hans | 7-7-2013
In de jaren `60 keek ik vanuit mijn huis uit op de bushalte op het Almeloplein voor café Morgenstond. Daar stopten de lijnen 25 en 13, en ook lijn 15 heeft een tijdlang deze halte aangedaan. Zeker in de avondspits stond er vaak een hele ris bussen. Die konden dan natuurlijk niet allemaal netjes langs de stoeprand staan, want dat werd belet door geparkeerde auto`s. Het gevolg was, dat er door de geblokkeerde rijweg een aardige verkeerschaos ontstond. Automobilisten met haast maakten gebruik van het smalle aanliggende voetpad naast het gazon in het midden. Zelfs heb ik wel bus- en vrachtwagenchauffeurs dit zien doen, maar door de breedte van hun voertuigen moesten ze dan over een stuk van het grasveld, waardoor hierin diepe bandensporen werden getrokken. Foei! Maar het was altijd wel een vermakelijk gezicht deze hectiek vanuit de rust van de huiskamer gade te slaan.

Frans van Meerwijk | 6-7-2013
Dank voor de foto!
Ik begrijp hieruit dus, dat de `historisch correcte` bestemming van lijn 25 Berestein is; waarom staat dat dan tegenwoordig niet altijd in de display??? Een deel "filmt" netjes Berestein, maar er zijn er legio waar Vrederust op staat...
Dat wordt tochallemaal volautomagisch via de VeCom, EBS, Regelmatigheidsbeheersing, COMBO, MOB-2000 (of hoe dat moge heten) geregeld?

Emile1952. | 6-7-2013
Aanvulling. Daar lijn 16 ten tijde van de foto korte tijd was opgeheven (deze info is elders op deze site te vinden via de link "trams", en dan de link "lijn 16") staan de bussen op de trambaan.

Emile1952. | 6-7-2013
Zo te zien op de foto, zijn er toen al wat huizen gesloopt aan de Nieuwe Haven. De tramsporen zijn van het beginpunt en eindpunt van lijn 16, die toen reed van de Loevesteijnlaan / Cannenburglaan naar de Turfmarkt / Nieuwe Haven. De bushalte was ooit voor de Heerenkapsalon van Hr. Taffijn.

erven sleeboom | 6-7-2013
Lijn 25K was de korttrajectdienst, die eerst vertrok van het Holl. Spoor, met standplaats in de Hofwijckstraat die bereikt werd via Stationsplein-scherp rechtsaf Rijswijkseweg en weer scherp rechtsaf.
Later werd het de Nieuwe Haven. Als de tramdriehoek nodig was wegens stremming moesten al die bussen een heenkomen zoeken.

Betweter | 6-7-2013
25K? Die is nieuw voor me ...

trammetje | 6-7-2013
Klopt want eigenlijk waren het 3 lijnen met het zelfde nummer lijn 25,25K en 25S

Ruud van Aarle | 6-7-2013
Prachtige foto uit de tijd dat 25 nog een buslijn was met in de spits een hele hoge frequentie. Ik woonde aan het eind van de Hengelolaan en het gebeurde bijna dagelijks dat er richting Berestein 3 bussen achter elkaar reden.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    2032


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 25 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!