Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 17-12-2017, 13:59 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      De Blauwe Tram (A506-A512) bij de halte Van de Wateringelaan in 1955
foto van Hans van Engelen uit de collectie van Gerard van Tuyn


erven sleeboom | 17-7-2013
Keessie | 14-7-2013 Een vraagje, konden de budapesters eigenlijk wel in treinschakeling rijden zoals de `kikkers` in Amsterdam? [ bijvoorbeeld A-B-A of A-A ...]

Een aanvulling: de Kikkers en Beijneswagens reden in de samenstelling A-A, A-B-A of A-A-B-A, maar de Boedapesters, die een zeer krachtige motorwagen hadden, alleen als A-B ("halve schakel") of B-A-B ("hele schakel").

Keessie | 17-7-2013
@Museummedewerker, dank voor uw uitleg.

erven sleeboom | 16-7-2013
Dick van der Spek | 16-7-2013 De reden is dat er een gebrek was aan omloop van schakeleenheden aan een van de eindpunten

Zoals ik al dacht.
Helemaal klopt het trouwens niet, want juist de schakeleenheden (met A400) hadden aan 1 wissel genoeg en hadden dus geen extra motorwagen nodig.

Dick van der Spek | 16-7-2013
De reden is dat er een gebrek was aan omloop van schakeleenheden aan een van de eindpunten. Dat kwam wel meer voor, in mijn NZH fotocollectie zitten meer van die `grappen`; zo zie ik in de bakken een opname van 1 mei 1954, A506 + A516 op de lokaaldienst aan het tijdelijk eindpunt Voorburg Broeksloot in verband met de Tour de France over het KW-ple4in. Bij gebrek aan een omloopmogelijkheid werd met twee motorwagens gereden.

erven sleeboom | 15-7-2013
KLeine correctie: pneumatisch dus ten dele wel, maar niet zo dat men niets meer met de luchtkraan hoefde te doen.

erven sleeboom | 15-7-2013
De Tomlinson-koppelingen van Ohio Brass & Co koppelden alleen mechanisch en niet elektrisch en/of pneumatisch. Bij het koppelen moest de luchtkraan apart met de hand bediend worden, net als de stuurstroomstekkers (bij AB400, AB450 en hoge B500), die niet via de koppeling liepen.
Bij de AB200, A500 en lage B500 ontbraken de stuurstroomstekkers.
Het zou volgens mij eenvoudig zijn geweest ook de A600 met hun bijwagens te voorzien van Tomlinson-koppelingen in plaats van bekerkoppelingen. Dan zou de combinatie van Boedapester met Goois aanhangrijtuig of A600 met B500 mogelijk zijn geweest.

Ontkoppelen gebeurde bij de Tomlinson-koppeling ook niet automatisch, maar door het wegtrekken van de koppelhaak d.m.v. een ketting-plus-oog.

Haagse_Meester | 15-7-2013
@Wim: de door de NZH gebruikte Ohio & Brass koppelingen hadden helemaal geen stuurstroomcontacten. De latere (Duitse) Scharffenbergkoppeling had die wel en is vanaf 1936 standaard toegepast door NS, hoewel niet exclusief (de DD-AR kreeg BSI koppelingen en hebben die nog steeds), op treinstellen. De NZH heeft dus altijd met stuurstroomkabels gewerkt, k voor de Boedapesters (AB400, AB450 en enkele later omgebouwde B500-en).

Wim Beukenkamp | 14-7-2013
Kun je ook zien aan de koppelingen: die hebben bij deze wagens alleen maar een mechanische koppeling en een pneumatische koppeling voor de luchtrem, maar geen stuurstroomcontacten.

JWB | 14-7-2013
Een combinatie van twee A`s had ik nog nooit gezien (anders dan het opbrengen van een defecte motorwagen). Heel intrigerend

Museummedewerker | 14-7-2013
@Keessie: Boedapesters uit de serie A400 konden in treinschakeling rijden met stuurstandwagens uit de serie B400 en B500. Motorwagens serie A500 konden dat niet.

sjoers | 14-7-2013
Ik weet niet hoe dat ging bij een defecte motor wagen bij de blauwe.
maar bij een PCC die defect was en gesleept moest worden moest eerst dood gemaakt worden ( bij een buitenstaander klinkt dit raar ) dus trommelremmen trekken enz enz
bij het afleveren op de put niet vergeten een of twee trommelremmen weet in te zetten. ging bij een PCC wat makkelijker knevel trekken bij een GTL draaien met een sleutel (een rot klus ) ...

Keessie | 14-7-2013
Een vraagje, konden de budapesters eigenlijk wel in treinschakeling rijden zoals de `kikkers` in Amsterdam? [ bijvoorbeeld A-B-A of A-A ...]

FransW | 14-7-2013
Waarom de A512 met gestreken beugel en gekoppeld achter de A506 heeft gereden, heeft Hans nimmer in zijn fotolijst vastgelegd. Uit het feit dat n van de deuren niet is gesloten op een koude decemberdag mag gevoeglijk de conclusie worden getrokken dat bij de halte is gestopt om passagiers te laten uit- en instappen.

Anderzijds kan je je afvragen of het ook gebruikelijk was dat op de achterzijde van een wagen een bord met dienst U is werd bevestigd. Ik weet het niet, ik ben van mei1961 en heb zelf nooit een NZH-tram in het echt zien rijden.

Het zou ook best kunnen dat de wagen een defect heeft gehad, via een wissel op het tegenoverliggende spoor is gerangeerd en vastgekoppeld achter een motorwagen in de tegenovergestelde richting weer terugrijdt naar de remise. Maar het blijft speculeren van mijn kant. Wie het weet, mag het dus zeggen...

erven sleeboom | 14-7-2013
Het lijkt erop dat dit toch gewoon de U-dienst is, gezien de passagiers. Ik kan een paar redenen bedenken:
* er was geen B beschikbaar
* een stremming wegens "geplande werkzaamheden", waarbij moet worden kopgemaakt op een punt zonder rangeermogelijkheid
* de passagiers weten nog niet dat ze niet mee mogen met transport
Schreef Hans v.E. niet op wat er aan de hand was?

FransW | 13-7-2013
De achterste wagen is niet de A502 maar de A506.
Opname gemaakt door Hans van Engelen en niet op za. 03.12.1955 maar op za. 24.12.1955. E.e.a. volgens zijn eigen fotolijst. Fotonummer is 234.871C

Ik denk niet dat passagiers mogen mee reizen in een defecte wagen die gesleept wordt. Wat de reden is dat de A512 met gestreken beugel achter de A506 is gekoppeld, vermeldt de fotolijst helaas niet.

Tiktak | 13-7-2013
Werd er vaker met twee motorwagens gereden
Of word de A512 wegens een defect gesleept

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    1341


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>