Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 13-11-2018, 21:10 uur.

   
       
 

 
   
Spitsuur op het WSM-busstation Wilhelminaplein Naaldwijk in 1954
foto van Jan Voerman uit de collectie van Wim Vink


erven sleeboom | 26-7-2013
Cebuto was een landelijke organisatie van reisbureaus van de gezamenlijke streekvervoerbedrijven. Bijvoorbeeld NZH, Citosa en Naco namen erin deel. In Cebuto Groningen bijvoorbeeld participeerden Gado, Marnedienst, DAM en Roland en in Cebuto Friesland NTM, NOF, LABO, LABO en ZWH. Het waren dus niet alleen de NS-bedrijven die deelnamen.
Sommige bedrijven als GTW, Maarse & Kroon, NBM en ESA Transcontinental hadden zelf zo`n grote toerafdeling dat ze niet meededen met Cebuto of dat hun deelname ondergeschikt was aan hun eigen reisbureaus.
Dat laatst gold ook voor de WSM, die wel deelnam aan Cebuto, maar de aandacht ging vooral uit naar de eigen Pullman-Express Amova en het in 1954 overgenomen reisbureau Lissone Lindeman (dat ook een aantal bussen inbracht in de WSM).

Er is onlangs een boek geschreven over de WSM, dat de tramperiode uitgebreid behandelt. De geschiedenis van het busbedrijf WSM moet nog beschreven worden.

snorrecken | 26-7-2013
Als ik het goed heb (en zo niet, dan hoor ik `t wel), was CEBUTO een (ondermeer) aan de WSM gelieerd reisbureau. Ik dacht de betekenis CEntraal BUreau TOerisme is. Momenteel bestaat er nog één relikwie van toen, namelijk reisbureau CEBUTO in de Doezastraat in Leiden.

Leo | 25-7-2013
Voor wat betreft het begrip uitschuifmotor hebben jullie gelijk. Het heeft echter alleen maar te maken met het makkelijker maken aan onderhoud door montage op een z.g.. subframe. Het is dus duidelijk een geval van interpretatie.
Het systeem was b.v. bij citroen al bekend. Het betreft hier echter een normale motor. Ik dacht al dat ik op de IVA in Driebergen niet goed had opgelet en dat iets mij was ontgaan. Babylonische spraakverwarring noemen we dat mede omdat een schuivenmotor echt heeft bestaan.

Mike | 25-7-2013
@ hans

Hansa 1100
Productie jaren:1934–1940
http://www.borgwardclub.nl/modellen/Hansa/1100.htm

Hans | 25-7-2013
@Hans (Zoef),hans, snorrecken, Leo, erven sleeboom. Inderdaad, de plaatjes wijzen uit dat de auto links een Hansa 1100 van vóór de oorlog is. Mogelijk model 1939. Het mag dan misschien wel een elegante verschijning zijn, maar ik heb deze auto ook gezien in een fotoreeks "Kraftfahrzeuge der Wehrmacht", compleet met twee arrogante boeventronies in uniform en dat plaatst hem toch wel in een ander perspectief, zeker in 1954. Maar toegegeven, dat kun je natuurlijk van wel meer Duitse auto`s uit die periode zeggen.

erven sleeboom | 25-7-2013
Pullman-Express-Amova en Lissone Lindeman, de toerdochters van de WSM, waren grote reisbureaus die heel wat meer voorstelden dan HTM Specials. Een aantal van de fraaie AEC-toerwagens werden later verbouwd tot lijnwagens en waren in die vorm nog jaren in dienst in het Westland.

Hans Vogelsang | 25-7-2013
Mooie foto. Wat niet iedereen weet, is dat (net zoals de HTM de HTM-Specials heeft) ook de WSM vroeger een touringcar afdeling had, onder de naam: Cebuto Pullman. Ik heb er zelf nog in gezeten met schoolreisjes. Nu is dat meer dan 50jaar geleden.

erven sleeboom | 25-7-2013
Joost, van de betreurde Appingedammer Bronsmotorenfabriek weet ik alles af, maar het leidt nogal af van het Wilhelminaplein in Naaldwijk.

Je vraagt of er iets van dit moois bewaard is gebleven.
Er is een fraai gerestaureerde grote Crossley 1108 (ex-NS, ex-NBM), niet van het Werkspoor/Beijnes-model zoals de twee op deze foto, maar met een aluminium carrosserie van De Schelde. Wim Vink kan je daar alles over vertellen.
Er bestaat zelfs nog een zieltogende WSM-Crossley, de 2107, nu eigendom van het Haags Bus Museum. De carrosserie van Verheul-Aviolanda lijkt sterk op die van de Scania op deze foto. Dit karkas moet ooit worden gerestaureerd, wat vermoedelijk vrijwel op nieuwbouw zal neerkomen.
Als die ooit weer `s in Naaldwijk zou kunnen komen...

joost | 25-7-2013
@Erven. Deze Amerikaanse fabriek heeft eind jaren 80 o.a. ook de Nederlandse Brons motorenfabriek overgenomen. Waukesha leverde voor de oorlog al motoren aan o.a. Crossley. In de fabriek van Brons in Appingedam werden sinds eind jaren 80 vorige eeuw Waukesha motoren gebouwd onder hun eigen naam. De Bolnes en Industrie dieselmotorenfabrieken waren inmiddels ook al onderdeel geworden van Waukesha. Sinds 2004 nam Sargasso Marine Services uit Haulerwijk de productie en levering van Brons onderdelen over van Waukesha. Deze voert nog steeds de reparaties en revisies uit en levert wereldwijd onderdelen voor o.a. ook de Brons motoren. Waukesha bestaat nog steeds. Het is een onderdeel van General Electric.
Een prachtig plaatje met mooie bussen van fabrikanten die elk hun eigen interessante geschiedenis hebben. Ik heb geen idee of er nog bussen als op de foto bewaard zijn gebleven of waar deze nog zijn te bezichtigen.

erven sleeboom | 25-7-2013
Nou joost, inmiddels weet ik weer dat die benzinemotoren van Waukesha waren en niet van Hercules.

En waar gingen die bussen naar toe?
Laten we aannnemen dat de beide Crossleys dienstdeden op de lijn Den Haag Varkenmarkt - Poeldijk - Naaldwijk - verkeersplein Westerlee - Rotterdam.
De Scania rijdt vermoedelijk op de lijn Monster - Naaldwijk - Maassluis - Schipluiden - Delft.
En waar gaat de DAF naar toe? Wateringen? Hoek van Holland?

joost | 25-7-2013
@Erven. Waren dat dezelfde Hercules motoren die DAF, eerste helft 50-er jaren o.a. ook in de legervoertuigen als bijv. de YA126 en in varianten ook in de YA314 en de YA328 bouwden?
Motor Hercules type JXC zijklepper met onderliggende nokkenas.
Inhoud 4,62 Lr. Nominaal vermogen 102 PK. Compressieverhouding 1:6.5 waardoor rijden op brandstof met een laag octaangetal mogelijk was? Het gemiddelde verbruik in legervoertuigen bedroeg 1 op 3. .. Dat zal/zou dus bij gebruik in bussen niet veel gunstiger zijn geweest.
Mooie foto van de Crossley. Ik ken ze nog toen zij dienst deden bij Stoomtram Walcheren in Zeeland. Toen reeds - zeker voor passagiers - erg prettige bussen.

busgek | 25-7-2013
Ja, verdwenen busbedrijven als en Tensen en ook nog Weduwe de Haas, ook bekend als de Rode Weduwe die lijnen had van Ede tot Utrecht (met jawel rode bussen).Einde in 1971.

erven sleeboom | 25-7-2013
Dus toch... nou weet ik `t niet meer.
Op het Eindhovense plaatje, waarvan ik me nu herinner dat ik het al `s ergens gezien had, is het uitschuifprincipe duidelijk zichtbaar.
Maar het feit dat je hem naar buiten kon schuiven zegt nog niks over de constructie van de motor.

Wim Vink | 25-7-2013
Een uitschuifmotor bestond wel degelijk en werd toegepast in deze serie.
Zie http://www.eindhoven-in-beeld.nl/picture/number29425.asp

Zoals Erven al aangaf was het geen succes en werd die techniek daarna niet meer toegpast. Bussen van de 2700 serie wisselden veel van eigenaar en werden sneller dan standaard afgevoerd.

erven sleeboom | 25-7-2013
Leo...
Oeps... daar zitten we nou met onze quasi-deskundigheid.

Je hebt helemaal gelijk. De auto moet een Hansa zijn, via de plaatjes op Google kwam ik meer van deze automobielen tegen met dezelfde elegante carrosserielijn en dezelfde grille.

En die schuivenmotor... zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Schuivenmotor waar de constructie wordt uitgelegd.
Nooit bij stilgestaan wat het begrip "uitschuifmotor" zou kunnen betekenen.
Ik meen dat het merk Hercules was. Omdat het benzinemotoren waren, vormden deze bussen toch al een uitzondering in het door diesels beheerste naoorlogse wagenpark van de NS-dochters.

Bert Valk. | 25-7-2013
Wat een mooie foto. Ik ben vooral een tramfan, maar bussen uit de jaren vijftig en zestig zijn ook leuk. Ze werden vaak als een tram geëxploiteerd met naast een chauffeur ook nog een conducteur. Ik herinner me deze plek uit de jaren 60. Toen woonden mijn opa en oma in Naaldwijk, in een nieuwbouwwijk die aan de andere kant van de op de foto zichtbare kerk lag. Tussen de kerk en deze wijk liep het voormalig WSM-spoor, waarlangs dagelijks een aantal goederentrams of eigenlijk treinen reden. Als we er logeerde gingen we vaak een dagje met de bus naar de Den Haag en vertrokken van dit plein. Begin jaren 60 vooral bolramers en in de spits nog een enkele Crossley. Eindpunt op de Varkensmarkt in Den Haag. Ik kan me herinneren dat ik op terugweg een keer met zo`n mooie Crossley heb gereden.

Leo | 24-7-2013
Ik gooi graag de knuppel in het hoenderhoek. Bij deze dus. De meest linkse auto is op zeker geen DKW. Voor zover mijn kennis reikt is het een Hansa en ... Wim en Erven: Een uitschuifmotor bestaat niet en heeft nooit bestaan. Wel een schuivenmotor. In plaats van kleppen hadden deze motoren schuiven. Het is nooit een succes geworden omdat er problemen met de afdichting waren. Wel werd het mechanische geluid door deze constructie gereduceerd

erven sleeboom | 24-7-2013
Mooi zeg, nooit eerder een foto gezien van een van de WSM-Dafs 2727 en 2728.
Type DAF B510S, carrosserie De Schelde naar Verheul-ontwerp, 33 zitplaatsen, bouwjaar 1950, allebei afgevoerd in 1957.
Die uitschuifmotor was een innovatie, maar verder schijnen het geen beste bussen geweest te zijn. De bussenbouw bij DAF stond nog in de kinderschoenen.

Hans | 24-7-2013
@snorrecken. Wat moeten we dan met de tram- en busloze foto`s, die ook wel op deze website staan? Laat iedereen toch lekker zijn eigen verhaaltje vertellen of vragen stellen. Velen, waaronder ikzelf, hebben beperkte kennis van het materieel van het openbaar vervoer, maar zij bezoeken deze website puur uit nostalgische motieven. Bovendien komen iedere keer weer dezelfde trams en bussen voorbij; dat is helemaal niet erg en natuurlijk ook onvermijdelijk. Zelfs de grootste kenners zullen daarover langzamerhand misschien wel uitgeschreven raken. Als we te veel uit de bocht vliegen, grijpt ons aller webmaster wel in.

snorrecken | 24-7-2013
Normaliter ben ik niet te persoonlijk hier; het gaat immers om de trams en bussen en niet om welke bakker op welke hoek zat. Maar nu is het wel grappig: mijn pa heeft namelijk alle drie die auto`s gehad. Eerst de DKW, toen de Traction (de grote, want je had ook de kleine, de Sport) en ten slotte de Peugeot 203. Opvallend op de foto is overigens dat de oudste van de drie, de DKW, al een "nieuw" kenteken heeft en de twee andere nog een provinciaal kenteken.

sjoerd | 24-7-2013
verdwenen busbedrijven .
ZWN TET Maarsen & Kroon NOF en er zullen er nog wel een paar zijn.

Wim Vink | 24-7-2013
De WSM bussen:

De eerste bus achter de auto is een DAF-Verheul uit de 2700-serie (met zgn uitschuifmotor).
Daarachter een Crossley 1200 of 1400 serie.
En daarachter een Scania van de serie 2200/2300.
Geheel rechts nog een grote Croslley (1200 of 1400).

jacqueline couprie | 24-7-2013
als ik deze foto ziet
met ik denken aan de
verdwenen busbedrijven
zoals naco nzh tensen fram enz

hans | 24-7-2013
de linkse auto is een DKW F7.De bus is niet duidelijk te ontmaskeren.Ene WSM kenner?

Hans (Zoef) | 24-7-2013
Volgens mij is die linkse auto een Ato Union, voor op de grille zie je de ringen staan die Audi nog steeds op haar wagens heeft.

Dick | 24-7-2013
Prachtige collectie bussen en auto`s. Ik ben benieuwd wie het merk en type weet van de linkse auto en van de voorste bus naast de Crossley.

Hans | 24-7-2013
Weer een zeldzaam mooie foto. V.r.n.l.: Citroën, Peugeot... maar dan?

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    7719


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 5 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!