Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 19-2-2018, 20:32 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      De Gele Tram 75-113 en De Blauwe Tram A321 in Leiden, Bevrijdingsdag 1956
foto van Hans van Engelen uit de collectie van Frank Faber


Tramkind | 5-10-2013
(late) aanvulling: Ik checkte dit alweer enige tijd geleden bij mijn vader, en wat bleek? Hij was niet gerechtigd op de `buitenlijners` te rijden en heeft dat ook nooit gedaan... Hij heeft wel op de `buitenlijn` naar Delft gereden toen PCC en later GTL de `buitenlijners` hadden vervangen... Een `elitekorps` dus, bestuurders van de Haagse en ex-Limburgse motorwagens !!

Willem Bontenbal | 4-10-2013
De blauwe stadstram 327 met aanhanger en de 57 HTM motorwagen met salonwagen 118 zijn nog steeds rijvaardig en de wagen 58 is bijna klaar om te kunnen rijden.

Leo | 10-8-2013
Oeps foutje. De 58 staat, als het goed is, in de Lijsterbesstraat

Leo | 10-8-2013
@ Ricardo. Zeker bestaan er nog. De 327 in Scheveningen en de 57 en 58 staan in de Frans Halsstraat. Ga maar eens kijken. Genieten

ricardo | 10-8-2013
klopt het dat er vandaag de dag deze tram modellen nog bestaan
de gele en de blauwe

c. campagne | 10-8-2013
@wim van es. Emile 1952 heeft het antwoord al gegeven. Heb als maker van deze foto ook Hans van Engelen genoteerd staan. De datum 5-5-56 klopt in ieder geval.
Doetinchem, 10-8-1013.

Emile1952. | 9-8-2013
@Wim van Es. Deze foto is gemaakt door Hr. J.C.T. van Engelen. En staat afgedrukt in het boek "Vaarwel Blauwe tram" van Hr. A. van Kamp op blz. 92.
Toch staat bij deze foto de datum september 1960. Raar maar waar.

Wim van Es | 9-8-2013
@c. campagne,
Volgens een begeleidend schrijven bij deze collectie zitten tussen de foto`s van Henk Odendaal ook een aantal foto`s van anderen. Weet u of dit daar één van is?

erven sleeboom | 9-8-2013
coos | 9-8-2013 @Erven: Bij nazoeken blijk ik het te hebben over de busserie 76-95 AEC / Verheul, die bij de HTM in dienst waren van juli 1949 - februari 1960. Ik hoop dat we het over hetzelfde hebben.

De HTM had geen Crossley-bussen. De 76-95 waren inderdaad AEC`s met voorbesturing en daarvan zijn er 17 aan de GTW verkocht (de overige drie aan Hofstad Tours voor de stadsdienst Rijswijk).
De Citosabussen van de series 1900 en 2100 leken veel op deze HTM`ers door de carrosserie van Lamboo of Aviolanda die grotendeels hetzelfde Verheul-model had.

coos | 9-8-2013
@Erven: Bij nazoeken blijk ik het te hebben over de busserie 76-95 AEC / Verheul, die bij de HTM in dienst waren van juli 1949 - februari 1960.
Ik hoop dat we het over hetzelfde hebben.

coos | 9-8-2013
Die Crossley-bussen reden bij de HTM voornamelijk op lijn T/29.
Ik heb er veel in gereden naar/van de middelbare school.
Later zag ik ze terug op lijn 1 (Gendringen-Arnhem-Nijmegen) van de GTW.
Toen hadden ze, zeer optimistisch, een vaste zonneklep buiten boven de voorruit, en binnenin een compleet dwarsschot met schuifruit tussen cabine en interieur, waardoor de chauffeur zich bij iedere instapper een kwartslag naar rechts moest draaien voor de kaartverkoop.
Dat laatste speelde midden jaren zestig, als ik me niet vergis.

sjoerd | 9-8-2013
Er is mijn wel eens verteld dat het personeel dat dienst doet op de buitenlijnen in die vroegere tijd ook de functie had van onbezoldigd Rijksveldwachter.

Emile1952. | 9-8-2013
@c. campagne. Nu met deze datum (5-5-`56) begrijp ik dat vlaggen veel beter. Een vlaggenmast met vlag op de achtergrond, op `n Prinsjesdag in Leiden, vind ik maar erg vreemd. Maar de vlaggetjes in de pantograaf van motorwagen 75 echter niet, daar deze ook op deze dag in Den Haag reed. Maar zo`n vlaggen mast met vlag op Bevrijdingsdag past veel beter.

c. campagne | 9-8-2013
Foto genomen op 5-5-56, dus vlaggen vanwege Bevrijdingsdag. HTM-tramstel = motorwagen 75 met aanhangwagen 113.
Doetinchem, 9-8-2013.

erven sleeboom | 9-8-2013
Om nog even op dat Leidse Stationsplein te blijven...
Omdat de naam OEGSTGEEST te groot was voor het koersbord van de A300-en, stond er OEGstGEEst. De plaatsnaam Oegstgeest mocht alleen fluisterend worden uitgesproken... st... st... (zie Terug naar Oegstgeest, Jan Wolkers).


erven sleeboom | 9-8-2013
Boes was een bijzonder aardige grote man met wit haar en handen als kolenschoppen, die plezier had in zijn werk en verknocht was aan zijn `eigen` lijn. En hij was populair bij zijn passagiers. Omdat lijn 10 al in 1952 PCC-cars kreeg heeft hij al vroeg daarmee leren rijden, maar de andere materieeltypen hadden geen geheimen voor hem.

Hm... ik begin me opeens te realiseren dat we wel heel erg ver van het Leidse Stationsplein zijn afgedwaald... oeps...

Wat zou die mevrouw met die plooirok denken? Ging die gele tram maar weg, zo ga ik mijn trein niet halen...?


Hans | 9-8-2013
@erven sleeboom. Dank voor uw heldere en deskundige uiteenzetting . Dat van die bestuurder Boes... veertig jaar op één en dezelfde lijn! Maar dan waarschijnlijk toch minstens één keer opnieuw afgericht... (Misschien beschouwden de leidinggevenden het als een hondenbaan en verdiende het trampersoneel volgens hen niet meer dan een hondse behandeling )

tramkind | 9-8-2013
Interessant en leuk verhaal...
Mijn vader - in dienst bij de HTM in 1948... en al snel na zijn indiensttreding bestuurder geworden - en als trambestuurder gereden tot juni 1983 (hij is intussen 90, én vitaal... - de naam Jaap Tetteroo zal velen zeker iets zeggen...) vertelt dat hij in al die jaren vanaf 1948 zo ongeveer met alle na-oorlogse typen, vanaf `Rotterdammers` t/m `GTL`, als bestuurder gereden heeft...
Eén van mijn mooiste herinneringen is `naast hem` op de bok van de 265 (zomer museumdienst op lijn 8) in 1967 - hij reed ermee als met een PCC...
Hij was `verguld` met de rit met de `nieuwe` 265 (crème stijlen) + 505 op 21 juli jl...

erven sleeboom | 8-8-2013
Emile1952. | 8-8-2013 20-9-1960 is de derde dinsdag in september. Was dat een reden om toen te vlaggen??

Ja.

Hans | 8-8-2013
De HTM beschikte in de jaren `50 over veel verschillende types trams. Konden/mochten alle bestuurders nu op al die trams rijden of had je "specialisten"? Bij voorbeeld: bestuurders van Zwitsers reden niet op buitenlijners, PCC`s, enz.? Of waren ze zelfs maar aan één lijn gebonden? Hetzelfde verhaal geldt misschien ook voor buschauffeurs?


De bestuurders waren aan één lijn gebonden (vanaf 1968 aan een remise).
Dit betekende inderdaad dat niet al het personeel bevoegd was op al het materieel.
Men moest (aanvankelijk) bevoegd zijn voor lijn 11 (vanwege de spoorse wissels en de aanwezigheid van goederenvervoer), voor de serie 201-216 (vanwege de afwijkende bediening) en men moest bevoegd en zelfs bij de kantonrechter beëdigd zijn voor de buitenlijnen (vanwege de afwijkende bediening van het materieel, het tariefsysteem en de eigen regelgeving).

Toen bijvoorbeeld de serie 200 in 1958 verhuisde van Scheveningen naar lijn 3, moesten de bestuurders van die lijn eerst op de 200-en worden "afgericht" (zo heette dat toen ). Bij de geleidelijke invoering van PCC`s op de afzonderlijke lijnen gebeurde datzelfde. Oudere bestuurders die bijna aan hun pensioen toe waren werden dan liever doorgeschoven naar een andere lijn die nog wel met oud materieel reed.

Op de buitenlijnremises Maaldrift en `s-Gravenmade vormden bestuurders en conducteurs een eigen groep, die gewend was om zelf initiatief te nemen in noodgevallen, terwijl op de stadlijnen veel minder mogelijk was. Na de opheffing van de Leidse lijn was het voor het Wassenaarse personeel dan ook nogal wennen om in de stad te moeten rijden. Maar ook in de stad waren er bestuurders die helemaal vergroeid waren met hun eigen lijn, bijvoorbeeld Boes, die veertig op lijn 10 heeft dienstgedaan.

Bestuurders die bevoegd waren voor de buitenlijnen, maar vast ingedeeld waren op een stadslijn, werden soms opeens van hun eigen dienst afgehaald als er een bestuurder te weinig was voor een buitenlijn.

Voorzover ik weet gold deze situatie niet voor buschauffeurs. Volgens hun rooster rouleerden ze op alle lijnen en reden ze op alle soorten bussen. Er was ook maar één vestiging (Telexstraat/Viaductweg) in tegenstelling tot de 5 tramremises.

Emile1952. | 8-8-2013
Een leuke foto.
Een heel verschil met hoe het stationsplein in Leiden er nu uit ziet.
20-9-1960 is de derde dinsdag in september. Was dat een reden om toen te vlaggen??

rikky | 8-8-2013
Oh wow, wat een leuke foto.
Geel en Blauw = Groen
De plek kan ik mij nog heel goed herinneren.
Mooi hoor, bedankt

Hans | 8-8-2013
Wat ik me nou afvraag bij het zien van zo`n buitenlijner is het volgende. De HTM beschikte in de jaren `50 over veel verschillende types trams. Konden/mochten alle bestuurders nu op al die trams rijden of had je "specialisten"? Bij voorbeeld: bestuurders van Zwitsers reden niet op buitenlijners, PCC`s, enz.? Of waren ze zelfs maar aan één lijn gebonden? Hetzelfde verhaal geldt misschien ook voor buschauffeurs?

erven sleeboom | 8-8-2013
... en een Citosa-Crossley.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    6357


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>