Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 25-9-2018, 14:05 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
Lokaaldienst Scheveningen–Voorburg, tramstation Scheveningen in 1932
foto uit de collectie van Dick van der Spek


Motorrijtuig A(500) en volgrijtuig serie B(500)

Na de opheffing van de SS-stoomtramdienst Den Haag Staatsspoor-Scheveningen werd voor de opvolger de electrische tram het emplacement in Scheveningen drastisch gewijzigd. Er werd een ruime lus door de wijk aangelegd die op 30 mei 1925 in gebruik werd genomen.
Het merkwaardige aan het eindpunt in Scheveningen was dat er zowel sprake was van een eindpuntlus, maar er in het nog van de stoomtram bestaande tramstation een kopeindpunt lag. Na "het nemen" van de lus door o.a Amsterdamsche Straat en Gevers Deynootstraat moest de tram "terugzetten" naar het eigenlijke tramstation.

Dick van der Spek

Patrick | 7-5-2018
Hallo Hans, het is alweer even geleden maar het volgende kwam ik tegen op de site van TV West:

https://www.omroepwest.nl/nieuws/3629411/Historische-onderdelen-stoomtramstation-terug-naar-Scheveningen

DEN HAAG - Vijf spanten van het oude stoomtramstation in Scheveningen komen terug naar Den Haag. De spanten werden, na de schade die het station leed tijdens de Tweede Wereldoorlog, hergebruikt in een bedrijfshal in Delft. Omdat dit gebouw moet wijken voor nieuwbouw kunnen de spanten terug naar hun plaats van oorsprong.

Het stoomtramstation van Scheveningen werd gebouwd in 1879, als onderdeel van de allereerste stoomtramlijn van Nederland. Deze vervoerde passagiers tussen Scheveningen en het toenmalige Station Staatsspoor op de plek van het huidige Den Haag Centraal. De sierlijke, ijzeren spanten vormden de draagconstructie voor de perronkap van het Scheveningse station. De overkapping werd gesloopt nadat het tramstation zware oorlogsschade had opgelopen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In 1953 werden de vijf spanten hergebruikt voor een bedrijfshal aan de Abtswoudseweg in Delft. Waarschijnlijk heeft een sloper de spanten van het station aangekocht en te koop aangeboden. Volgens een bouwhistorische notitie van de gemeente Delft zouden de oude ijzeren spanten afkomstig zijn van het gesloopte `tramstation van Scheveningen`.
Terugkeer naar Den Haag
De spanten zitten in de voormalige Haring-loods, die tegenwoordig het HiTechCentreDelft huisvest. Vanwege de herontwikkeling rond het spoorzonegebied wordt de loods op termijn afgebroken. De spanten kunnen dan een nieuwe functie krijgen op Scheveningen. De gemeente Den Haag gaat in gesprek met Scheveningers om te bekijken hoe de spanten het best gebruikt kunnen worden.

Volgens Chris Dieke, adviseur monumentenzorg van de gemeente Delft, zijn de spanten van grote historische waarde. `Niet alleen vanwege de bijzondere vorm, het materiaalgebruik en de constructiewijze, maar ook omdat ze een tastbare herinnering vormen aan het railverleden van Den Haag.`

Hans | 5-4-2017
Beste Patrick,
goed nieuws, de spanten zijn gereserveerd voor de stoomtram Hoorn-Medemblik. Tzt zal de kap op station Hoorn herbouwd worden en zullen er weer stoomtrams onder vandaan vertrekken.

Emile1952. | 5-9-2013
@Tiktak. Na wat kaarten bekeken te hebben denk ik dat het antwoord op jouw vraag nee is. Maar honderd procent zeker weet ik dat natuurlijk niet. Zie het sporenplan op de kaart: gr. 1409 uit 1920, uit de collectie kaarten van de Haagse Beeldbank. Je moet wel uitvergroten om het goed te kunnen zien.

Patrick | 5-9-2013
Hallo Tiktak, bedankt voor de reactie! Deze foto kon ik al, maar het blijft een leuk plaatje! Jammer genoeg zie je op deze foto geen stationsgebouw waarmee ik kan vergelijken met mijn herinneringen aan de foto uit het boek en de loods die in Delft staat. Maar goed, ik ga snel eens een keer kijken en navragen of ik zelf foto`s mag maken binnen in de loods te Delft en ik ga ook nog even langs bij de 2e hands boekenwinkel in de buurt. Ik geloof dat ik er de vorige keer nog een exemplaar van "Scheveningen tussen twee wereldoorlogen" zag liggen, ik denk dat ik van die afbeelding uit het boek wel een foto mag maken. Het zal niet binnen een paar dagen zijn, maar wordt vervolgd!

Emile1952. | 5-9-2013
@Tiktak. Misschien zit er in de kaarten collectie van de Haagse Beeldbank een kaart die antwoord geeft op jouw vraag.
Zie:

http://www.haagsebeeldbank.nl/beeldbank?f_collectienaam_facet%5B0%5D=Kaarten

Tiktak | 4-9-2013
Op de foto van het station Duinspoor licht links een spoor die naar de Zeekant gaat, weet iemand of dit spoor doorloopt richting de Pier ?

Tiktak | 4-9-2013
@ Patrick

Type in de zoekmachine rechts boven, keerlus lijn 11
en kijk en klik op de vijfde foto Scheveningen en kijk naar de eerste foto en zie het station duinspoor

Ps. misschien kan de webmaster deze foto er bij zetten om het verhaal compleet te maken.


Patrick | 4-9-2013
Ik heb inmiddels geïnformeerd bij de oude eigenaar van het bewuste gebouw en deze heeft het verkocht aan de gemeente Delft en of de bouwcombinatie "Kromme lijn". Op het ogenblik wordt het gebouw gebruikt als anti kraak door verschillende kleine bedrijfjes en wordt, wanneer de tunnel in Delft klaar is, afgebroken en vervangen door woningbouw of uitbreiding van de woonboulevard. Het zou natuurlijk eeuwig jammer zijn als de spanten van het stationnetje alsnog worden verschroot.

Weet iemand foto`s op het internet te vinden van het oude stationnetje op/aan het "Duinspoortje"? Ik kan ze zelf tot op heden niet terug vinden.

Anton Zonneveld | 24-8-2013
@ Tiktak @ Patrick : Dat stationnetje waar jullie het over hebben was vroeger van de stoomtram die naar het ept Anna Paulownastraat reed waar het station nog steeds staat. En wat de Scheveningers toen het "Duinspoortje" noemden. Nu rijdt lijn 11 over dat zelfde spoor.

Patrick | 24-8-2013
@ Hans: Ik heb de foto nog even wat beter bekeken en ik denk dat jij gelijk hebt. De pilaren van het station in het boek en de loods in Delft hebben een wat meer gevormde vorm in plaats van de kaarsrechte op deze foto.

@ Tiktak: Dat van die keerlus is bij mij ook blijven hangen van wat mijn oma mij vertelde. Klopt het dat die lijn ook wel "Het Duinspoortje" werd genoemd?

Ik kan de foto niet terug vinden op internet en het boek zelf ligt opgeslagen in de opslag, dus kan ik het niet scannen. Maar het stationnetje met de vlaggen in de pilaren uit het boek "Scheveningen tussen twee wereldoorlogen" is de eerst gebouwde loods van het oude bedrijfspand van firma Haring in Delft. Het staat aan de Abtswoudseweg, jammer genoeg is vanaf de buitenzijde niets te zien maar wanneer je het van binnen zou kunnen zien herken je het station terug in het gebouw en spantenwerk.

Ik ben nu ook wel erg benieuwd naar wat er met het gebouw gaat gebeuren, ik zal binnen kort eens informeren bij de eigenaar of inmiddels oud eigenaar.

Tiktak | 24-8-2013
@ Patrick @ Hans (zoef)

Patrick, vlakbij de keerlusvan lijn 11 heeft inderdaad ook een tramstationtje gestaan, de keerlus was er toen nog niet, dit stationtje was van de stoomtram en had zijn eindpunt op de Zeekant bij de hoek van de Keizerstraat.
Misschien is dit wat je bedoeld.

Hans (Zoef) | 24-8-2013
Helemaal rechts zien we nog een stukje Haarlemsestraat.

Hans (Zoef) | 24-8-2013
Dat is voor mij geheel nieuw, want ik heb het station nog gezien direct na de oorlog en toen was er niet veel meer van over. Het stond ook niet bij de keerlus van lijn 11, maar aan de Gevers Deynootstraat/plein tegenover het Palace hotel. Op deze foto zien we op de achtergrond het Palace hotel en achter de tram het politiebureau.

Patrick | 24-8-2013
Ik zou graag meer foto`s van het kopstation zien want ik denk te weten waar het station gebleven is. Het bestaat nog steeds en staat in goede conditie opgebouwd als loods in Delft, maar daar kom ik zo op terug.

Jaren geleden heb ik het boek "Scheveningen tussen twee wereldoorlogen" gekregen van mijn Oma. Er staat een foto in van een trein/tram station met op de voorgrond bloemenbakken en in de spanten van het station zijn vlaggen gestoken. Naar wat ik begrepen heb moet het station ergens bij de keerlus van lijn 11 hebben gestaan.

In 1994 ben ik aan het werk gegaan als uitzendkracht bij een groothandel in staal/buizen en centrale verwarming in Delft. Tijdens de pauzes viel mij de bijzondere vorm op van de constructie van het gebouw. Toen ik de directeur/eigenaar vroeg naar de geschiedenis van het gebouw vertelde hij mij dat zijn grootvader het ooit had gekocht als oud ijzer en dat het een station in Scheveningen was geweest. De bedoeling was het te verschroten en verder te verkopen als grondstof maar na aankoop bleek het uitermate geschikt om te hergebruiken als basis voor de nieuwbouw van de uitbreiding van het familiebedrijf net buiten het centrum van Delft.

Inmiddels is de betreffende groothandel wegens uitbreiding en de bouw van de spoortunnel wederom verhuisd naar de rand van de gemeente Delft en staat het oude bedrijfsgebouw leeg en wordt het "anti kraak" bewoond.

Ik liep al even met idee om deze kennis te delen want eigenlijk weet bijna niemand dat dit station zo goed als in originele staat opgebouwd staat in Delft. Ik heb inmiddels wel het idee dat het er ook niet al te lang meer zal staan, waarschijnlijk zal het ter zijner tijd worden gesloopt om plaats te maken voor woningbouw of uitbreiding van de woonboulevard.

Zou er draagvlak voor zijn om het station dan te sparen, en eventueel misschien als uitbreiding terug te plaatsen aan of bij de keerlus?

tokke | 13-8-2013
Zonde! Deze lijnen hadden niet verwijderd moeten worden!

Haagse_Meester | 12-8-2013
@Emile: ik vermoed dat het een bak remzand is, hoewel ik niet zeker weet of de NZH het materieel daarmee had uitgerust.

Deze situatie zou nog slechts een decenium voortduren, de bezetters verordonneerden de opbraak v/d lijn door hun "festung sjeveningen" als deel v/d atlantikwall. Na de oorlog is de lus teruggekomen, maar veel kleiner. Terugsteken was nu niet meer nodig, alleen bij grote drukte of voor het opstellen van materieel. (buiten de spits)

Dick van der Spek | 12-8-2013
@Dick De schijnwerpers voor de serie A 501-511 werden eind jaren dertig aangebracht, i.v.m. diensten naar Leiden en verder naar de kust. Zo was de A501 al in oktober 1938 voorzien van een schijnwerper en....nog in het bezit van ventilatie-ruiten, want die werden eind jaren dertig bij verschillende rijtuigen van deze serie dichtgemaakt. Overigens kreeg, maar dat weer later, ook ander materieel een schijnwerper, voor sommige series pas na 1945/1946.

Emile1952. | 12-8-2013
@Remco. "...Is dat dan de situatie zoals op deze kaart?..."
Ja, ik denk het wel.

Wat is dat ding daar op het perron vlak naast de bovenleidingmast midden op de foto?

Dat het 1932 is op de foto, daar twijfel ik niet aan, maar wel aan het september. Ik vind het er zo najaars, zelfs winters uitzien op de foto.

Remco | 12-8-2013
 quote:
Na "het nemen" van de lus door o.a Amsterdamsche Straat en Gevers Deynootstraat moest de tram "terugzetten" naar het eigenlijke tramstation.

Is dat dan de situatie zoals op deze kaart?
https://www.htmfoto.net/algemeen/tonen2.php?pagina=1359750758

Dick | 11-8-2013
IK mis de grote schijnwerper voorop de lage 500. Zijn die pas later gekomen?

Leo | 11-8-2013
Wat een beauty van een foto !!!!!!!!. Een van mijn oude politiebureaus,
op de achtergrond, zou het nog zo`n 50 jaar uithouden

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    0151


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 6 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!