Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 16-1-2018, 15:21 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Tramlijn door de duinen van Kijkduin naar de Sportlaan, 1924
tekening uit de collectie van Studiegroep Historisch Ockenburg


Een kaart uit 1924 voor de plannen van de aanleg en het exploiteren van een motortram die dienst moest onderhouden tussen het villadorp Kijkduin (ter hoogte van de Duinlaan en Noordwijkselaan) en de Sportlaan (ter hoogte van de huidige Kwartellaan) bij het eindpunt van lijn 7.
Tegen het einde van 1924 werden de plannen en de exploitatie afgeblazen.uitsnede 1uitsnede 2

Zie ook Remise in duinen bij Kwartellaan, 1926 en rails in Westduinpark, 1936.

Ronald | 19-8-2013
Hans (Zoef), ik heb op een andere pagina gereageerd over de vraag omtrent een bewaker of iets dergelijks op een motor die constant heen en weer op patrouille. Wie weet nog waar waar dat was en op welke plek in de huidige situatie ?

Haagse_Meester | 17-8-2013
@tiktak: je vergeet iets heel belangrijks: het Westland is hoofdzakelijk gericht op R`dam en heeft ab-so-lúút geen behoefte om bij het Haagse railnetwerk getrokken te worden. Anders waren lijn 2 en 6 allang doorgetrokken naar Naaldwijk... Overigens zal de metro zeker worden doorgetrokken: naar het strand, niet het Westland in! Door de duinen naar het Haagje gaat zeker niet gebeuren, Delfland wil dat echt niet en de vervoerswaarde v/d metro buiten alle dorpskernen om is navenant nihil. Want ondanks dat de Westlanders graag naar R`dam gaan voor hun pleziertjes willen ze de grootstedelijke problemen die bij een metro horen lekker in R`dam laten

Emile1952. | 17-8-2013
De ‘verborgen’ lijn tussen Hoek van Holland en Kijkduin, 1906 – 1971
Gemiste kans op een kustspoorlijn.
Artikel uit Den Haag Centraal d.d. 2-10-2009.
http://www.layout.nl/portfolio/dhc/2009_10_02/DHCEN30_09_09_12_strandlijn.pdf

Hans (Zoef) | 16-8-2013
Mogelijk kan Wim deze nummers aanklikbaar maken.

Hans (Zoef) | 16-8-2013
@Coos, dat van die spoorlijn klopt. Ik heb daar gespeeld ondanks alle borden met streng verboden toegang. Het zat daar vol met salamanders en hagedissen die ik mee nam voor mijn terrarium. Ook reed daar constant een bewaker of iets dergelijks op een motor constant heen en weer op patrouille.
Ik ben naar aanleiding van een vraag op deze site op onderzoek uit geweest, omdat ik zelf ook weleens wilde weten hoe het zat. Veel wijzer ben ik daarbij niet geworden, maar heb wel 2 foto`s kunnen vinden op het HGA. Het zijn de foto`s 6.15784 en 6.15789. Het spoor heeft daar toch wel vrij lang gelegen, in elk geval lag het er in 1952 nog.

Tiktak | 16-8-2013
@ Hans Klok,
Dat zou mooi zijn, dan hebben we gelijk de WSM weer terug in het Westland.

Hans Klok | 16-8-2013
Tik tak: misschien moet je voor het Westlandse gedeelte een nieuw vervoersbedrijf starten? Ik heb een voorstel: Westlandse Snelspoor Maatschappij is dit wat?

Tiktak | 16-8-2013
Ik zou niet raar opkijken als straks de Hoekse lijn van NS naar de RET is gegaan, waardoor een uitbreiding van het trace tot op het strand met de jaren wordt door getrokken via de duinen (grotendeels) in de richting van Den Haag..
Dus daarvoor ben ik voorstander om RR3 vanaf de Beethovenlaan rechtsaf via de Kijkduinsestraat en het Deltaplein te laten gaan, en hier vandaan in de toekomst als kusttram door te trekken naar Monster en `s-Gravenzande en RR4 vanaf de Uithof te verlengen naar Naaldwijk en De Lier.
RR2 Om en om laten rijden via een nieuw aan te leggen spoor door de Listzstraat naar het eindpunt Loosduinen.
De huidige sporen in de Pisuissestraat kunnen dan gebruikt worden als omleidings spoor zowel voor RR2 als RR3 mocht op één van hun trace`s een blokkade voor van wat voor aard voordoen.
Maar dat zou wel altijd een droom blijven

Frans van Zoest | 16-8-2013
Ja dat is waar hoor Coos, het was echter al in 1906 toen met begon met een lijn vanaf HvL richting Ter Heijden. Het was een lijntje puur voor het onderhoud aan de strandhoofden, duinen, zandwinning etc. Op 9 juli 1965 reed de laatste zandtrein en in 1971 werd de lijn opgebroken. Ik heb deze wijsheid uit het schitterende boek "Rook over het Westland", geschreven door Hand van Lith.

coos | 16-8-2013
Ik meen mij vaag te herinneren, dat de Bezetter in de oorlogsjaren een (stroomloos) spoortraject door de duinen heeft aangelegd van Kijkduin tot aan Hoek van Holland als onderdeel van de Atlantikwall. En dat het meteen na de oorlog is opgeruimd.
Waar of niet waar ?

Frans van Zoest | 16-8-2013
Heel apart verhaal dit, nooit geweten, wat een plan! Zou nu niet meer kunnen, zeker gezien alle bebouwing en de duinen zijn super bescherm natuurgebied, compleet met loslopende koeien. Het zou overigens een prachtig idee zijn voor een museumtramlijn, zo van een lijn doortrekken vanaf de Laan van Meerdervoort via de Ockenburgse- en Kijkduinestraat naar Kijkduin en dat het oude tracé van het Delftlandspoor op, via ter Heijden naar Hoek van Holland. Dat is nog eens een dagdroom!

Albert | 16-8-2013
Even het kaartje van het tracé vergeleken met een aantal plattegronden.
Het lijntje was gepland langs de duinen. Door de Vogelwijk (ongeveer Fuutlaan) naar Laan van Poot (via huidige HALO) en dan nabij de Sav. Lohmanlaan terug tot Duinlaan met eindpunt bij Noordwijkselaan. Op een plattegrond uit 1927 is te zien dat Bos en Duin nog in de Segbroekpolder lag.
Er was dan geen speciaal materieel nodig om hoogtes te overwinnen.
Wel benieuwd of het een Decauville lijntje zou worden of een meer echte tram.

Mike | 16-8-2013
De keerlus rechts uit bovenstaand ongerealiseerd plan, eindigt op de kruising Sportlaan-Kwartellaan die daar naderhand gekomen is en in de oorlog aan de onderkant weer helemaal is gesloopt.
Wat er in de oorlog allemaal is weggesloopt en waar de tankgracht precies gelopen heeft is op beeldbank goed te zien.
http://www.haagsebeeldbank.nl/beeldbank/indeling/detail/form/advanced/start/1?q_searchfield=algemene+kaart+van+%27s+gravenhage&f_year_facet%5B0%5D=%5B1940+TO+1949%5D

MauvdT | 16-8-2013
@erven Sleeboom Dit wat merkwaardige initiatief kwam van twee broers ergens daar uit de buurt, ik meen de Kamperfoeliestraat. In de zomer van 1924 kregen ze van de gemeente vergunning hiervoor; het initiatief zal mede zijn geïnspireerd door de annexatie van Loosduinen in 1923, waardoor het ineens geen interlokale verbinding met vergunningen van provinciale zijde etc. meer was. In november van hetzelfde jaar trokken de initiatiefnemers het plan alweer in, omdat ze hadden vernomen dat er een `officieele verbinding` met Loosduinen zou komen. Dat kan alleen maar de HTM-buslijn zijn die in 1925 is gaan rijden.

joost | 16-8-2013
Een soort Bello als van Bergen aan Zee naar Alkmaar? V.w.b. de omgeving van het Stokroosveld van toen heeft Hans (Zoef) het bij het rechte eind.
Deze plannen lijken op dat van het ontwerp van een kermisattractie. Zoals Gerard al schreef: het terrein daar ter plaatse is nogal geaccidenteerd. Zonder de hoogteverschillen te compenseren zou dit plan al niet uitvoerbaar zijn. Het Hoogheemraadschap Delfland, beheerder van het duingebied, die zowel toen als nu daar een stevige vinger in de pap had/heeft, zou hier zeer wantrouwend tegenover staan en deze plannen meest waarschijnlijk zou hebben afgekeurd.

Jeroen O. | 16-8-2013
Emile, nu kan je zien dat ik van ver na de oorlog ben . Voordeel is dat ik nu weer een reden heb om de Haagse Beeldbank lastig te vallen, dank je .

Emile1952. | 16-8-2013
Voor wie de oorlogsgeschiedenis van o.a. dit gebied niet (goed) kent. Warm aanbevolen: Auteur: Ir. H. F. Ambachtsheer Boek titel: "Van verdediging naar bescherming. De Atlantikwall in Den Haag". Uitgave Gemeente Den Haag. 284 blz., geïll., veel gedetailleerd kaartmateriaal.

Emile1952. | 16-8-2013
De huidige Stokroosstraat ligt ergens anders namelijk tussen de Ranonkelstraat en de Klaverstraat in. Het veld achter het huidige Segbroek College aan de Klaverstraat heet Stokroosveld. Als je de oorlogsgeschiedenis niet kent is het erg verwarrend. Hans (zoef) had het helemaal juist.

Emile1952. | 16-8-2013
Zie Haagse Beeldbank 5.00818 en 5.00819. Afbraak huizen Stokroosstraat (tegenwoordig Pomonaplein) 11-1942. Tegenwoordig vinden we op de plek waar ooit het lyceum / HBS stond de Chr. gereformeerde Jeruzalemkerk.

Hans (Zoef) | 16-8-2013
Sorry Jeroen, maar gij bent toch echt van de abuizige! Dat scholencomplex stond aan de kop van het Stokroosveld en is in 1942 afgebroken voor de Atlantikwall. Dat was een lyceum waar mijn vader nog les heeft gegeven. Na de oorlog is dit herbouwd aan de kant van de Klaverstraat. In de Vlierboomstraat bij het Pomonaplein heb ik zelf 26 jaar gewoond vanaf 1942!

Jeroen O. | 16-8-2013
Op wijzigingen in de straatnamen na klopt de plattegrond met hoe de situatie nu is. Het grijze blok onderin de tekening is het scholencomplex aan de Vlierboomstraat, of beter aan het Pomonaplein.

erven sleeboom | 15-8-2013
Was dit een reactie op de opheffing van de WSM-stoomtram naar Loosduinen? Het had zeker een smalspoorlijntje moeten worden?
Is ook bekend van wie het initiatief tot dit tamelijk absurde plan uitging?

Gerard van Tuyn | 15-8-2013
Ik heb genoeg keren door de duinen van het Westduinpark gefietst om tot een redelijke veronderstelling te komen dat een railtrack door het Westduinpark vrijwel onmogelijk is zonder aan het duinlanschap visuele schade toe te brengen. Tenminste, als men de railtrack door het gehele duin op vrijwel dezelfde hoogte aanlegt. Als men de tram over de heuvels en door de dalen van het duin wil laten rijden dan zouden er namelijk krachtpatsers van trams moeten worden aangeschat, of men moet een railtrack zoals in San Fransisco willen aanleggen. Maar goed, het is een leuk plan en wie weet als er ooit gebouwd gaat worden in de duinen komt deze tekening misschien op een vergadertafel terecht.

Hans | 15-8-2013
Lijkt me een tramlijn puur voor de Haagse elite...

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    2778


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>