Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 22-1-2018, 20:52 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Electrische Loc H52 bij Museumstoomtram Hoorn-Medemblik in 1981
foto van Richard Velthuysen


Raymond | 23-8-2013
De wielen en speermaten van de H51 - alias 2310 - zijn eind jaren `80 door de TS al afgedraaid op tramprofiel. De loc past dus prima op tramrails.


Emile1952. | 23-8-2013
Is er iets naders bekend over de restauratie van de H51 / 2310? Hoe staat het met deze restauratie?

Kees Bontje | 22-8-2013
Voor de volledigheid over de geschiedenis van loc H52 (voorheen bekend onder het nummer 2311) nog het volgende:
De loc is in 1982 overgebracht van Hoorn naar de museumlijn in Amsterdam en aldaar in 1989 gesloopt. Een van de onderstellen is toen overgebracht naar het HOVM ten behoeve van de restauratie van de H51/2310.

joost | 20-8-2013
@Richard. Dank u wel. Die moet ik gaan zien dus. Het zou prachtig zijn om deze foto hier te (mogen) delen. Zo stilaan is deze site ook een archief geworden met vele zeldzame en bijzondere opnamen. Ik wandel hier dan ook vaak rond. Hulde wederom....

Richard Velthuysen | 20-8-2013
Beste Joost , C.Campagne en overige lezers. Er is een foto bekend van de H-52 op de Laan van Meerdervoort met de 36 als massatram , d.d. 10-03-1971 ,deze is nog niet zo lang geleden gepubliceerd in de Haagse Tramhistorie van het HOVM. Het betreft het augustusnummer van 2012 in een artikel over klusjestrams in de periode 1965-1974 door Hans Vollebregt .
Ik zal de auteur dezes benaderen of hij bereid is tot publicatie van deze foto op deze site . Anders nogmaals de verwijzing naar de betreffende "Haagse Tramhistorie.

joost | 20-8-2013
@c.campagne en Museummedewerker. Zeer bedankt voor uw beider informatie. Prachtig, de 36 als "massavoertuig" nooit geweten en dus al helemaal nooit (op een foto) gezien. Dan was waarschijnlijk hierbij de tractie van de 36 uitgeschakeld?
Dat gebeurde dan natuurlijk altijd `s nachts.
Tja. die luchtfluit. Een zoekplaatje maar hij zit er inderdaad. Lijkt veel kleiner dan die op de buitenlijners, zo lijkt het. Een kleine fluit met een groot geluid, dus.

c. campagne | 19-8-2013
@joost. De overbrenging van de loks van/naar de Cwp. gebeurde inderdaad op asbreukwagens. De laatste jaren dat de loks nog in gebruik waren zijn deze op eigen kracht naar de Cwp. gereden, de H52 op 19-8-1970 als eerste. Daarbij werd de 36 (toen nog rangeermotorwagen van de Cwp) door de lok gesleept voor een beter (elektrisch) railcontact. Door de afwijkende wielen van de lok was op het groefspoor niet altijd goed railcontact als de rails wat dieper lag dan de bestrating. Via de koppeling met de 36 kon toch railcontact blijven.
Doetinchem,19-8-2013.

Museummedewerker | 19-8-2013
De fluit zit op het dak. Kijk op deze site links in de blauwe balk naar "Trams", dan naar "Werkwagens" en dan naar "H52, Delftselaan 11-5-1974". De fluit is het kleine `piefje` dat rechts naast de pantograaf nog juist boven het dak uitsteekt.

joost | 19-8-2013
@Hans. Ja. Bijna niets ontziend stak de trein de kruising van de Willem de Zwijgerlaan en de van Boetzelaerlaan over. Luid bellend EN fluitend. Zowel de bel als de fluit (en natuurlijk ook de remmen) werden gevoed/bediend door de luchtketels die door een compressor op druk werden gebracht resp. gehouden. De luchtfluit moet ergens verstopt zitten maar ik zie hem inderdaad ook niet op foto`s.
Als de loc naar de LB moest voor onderhoud werd er voor het vervoer ervan dan gebruik gemaakt van asbreuklorries o.i.d.? Een andere transportmethode zou ik - indien niet mogelijk over tramrails - me niet kunnen voorstellen. Misschien is er (nog) iemand die dat nog weet

Frans van Meerwijk | 19-8-2013
Heel typisch Haags; ik ben blij dat er nog één strijkijzer is en weer dienstvaardig wordt: Praktische vraag: kan die dan ook vanuit de FH lijn 11 op zonder alles te slopen?
Naar ik van de restaurateur en anderen begreep zágen die dingen er weliswaar redelijk gelijk uit, maar waren het in feite twee éénlingen, want ook onderling op vele punten van elkaar verschillend (Een beetje à la Ansaldo-Breda met de V250 )

 quote:
Roland | 17-8-2013

Au Weia! Het profiel van Vrije Ruimte zal waarschijnlijk wel lukken, maar verder... Dikke grote spoorbuffers, wielbanden op `treinmaat` en nog zo`n paar dingen
Het schijnt historisch verantwoord te zijn, want onderhoud was kennelijk in de Lijsterbes, maar HTM-Infra wordt waarschijnlijk niet blij van alle hartstukken, wisseltongen en rails die je met dit ding gaat slopen...
(En dan heb ik het maar niet over het wegdek vanwege die brede wielen...)
Bij mijn weten was er een absoluut "Stadsnetverbod" op de duidelijk aangegeven route naar de CW na...

erven sleeboom | 18-8-2013
Hans | 18-8-2013 maar een luchtfluit...? Waar bevond deze zich dan?

Hij was er wel hoor, misschien niet zichtbaar, maar duidelijk hoorbaar. Klonk net als die van de buitenlijners.

Hans | 18-8-2013
@joost. Als kind heb ik menigmaal op het Hobbemaplein naar het goederenvervoer staan kijken. Niets mooiers dan een klein voorwerp op de rails leggen en dit te laten platrijden door zo`n zware stoomlocomotief. Ook de strijkijzers hadden mijn aandacht; het geluid van de bel kan ik mij nog levendig herinneren, maar een luchtfluit...? Nee, daar staat mij niets van bij. Waar bevond deze zich dan? Op de foto`s van deze website kan ik er niet zo gauw eentje ontdekken. Overigens vond ik die HTM-locomotieven maar geheimzinnige en griezelige apparaten; er ging voor mijn kinderlijke gevoel een dodelijke dreiging van uit. En gek genoeg waren ze daardoor ook weer onweerstaanbaar aantrekkelijk.

O ja, als ik was uitgekeken, mocht ik mezelf soms trakteren op een patatje van Tieleman Zoete, weemoedige herinneringen van een sentimentele senior.

Jos Sanders | 18-8-2013
De donkere vlekken waar de kop en sluitlichten hebben gezeten zijn menie (of roest) plekken. De armaturen zijn niet als gebruikelijk bij trams verdiept in een "pan" gemonteerd maar direct op de vlakke staalplaat van de neuzen geschroefd. Er is alleen een klein gaatje per lamp voor doorvoer van de bedrading. Kijk maar bij de H51 in het HOVM.

Haagse_Meester | 18-8-2013
@Erven: de ironie is dat de SHM z`n stam "Zwitsers" recent v/d hand heeft gedaan, die op hun beurt weer waren aangeschaft om de "Oostenrijkers" te vervangen.

erven sleeboom | 18-8-2013
Richard Velthuysen. | 18-8-2013 dat er bij de SHM ooit gedeeltelijke electrificatieplannen waren. Dat plan ware mooi geweest , maar heeft dus geen doorgang gevonden . HELAAS.

Zo helaas lijkt me dat niet. De Tramweg-Stichting (toen) had de ambitie een museumlijn voor zowel stoomtram als elektrische tram te realiseren, maar de toerist die een ritje naar Medemblik wil maken zit niet te wachten op een overstap of locwisseling te Wognum-Nibbixwoud. En dat is het gros van de passagiers: geen enkele museumlijn kan bestaan van dat handjevol hobbyisten alleen.
Bovendien: die elektrische lijn is er toch wel gekomen (Amsterdam Haarlemmermeerstation), al had de H52 daar vermoedelijk ook geen rol kunnen spelen.

Richard Velthuysen. | 18-8-2013
Hans , in reactie , Het dicht geplamuurd zijn van de lampengaten neigt mij te veronderstellen dat dit ooit maatregelen waren tegen inwatering . Dat doe je niet met een lok op de nominatie van sloop.

Die veronderstelling strookt weer met de reactie van Huub van der Keulen, dat er bij de SHM ooit gedeeltelijke electrificatieplannen waren.

Dat plan ware mooi geweest , maar heeft dus geen doorgang gevonden . HELAAS.

Wijlen Jan Voerman had hier ongetwijfeld meer over kunnen vertellen , want die had een stevige vinger in de pap bij de SHM.

erven sleeboom | 18-8-2013
Hans | 18-8-2013 En wat is er met de aanhang gebeurd? Ook gesloopt, of museumwaardig geworden?

Voorzover ik weet is het eerste rijhtuig (een van twee ex-TWE = Teutoburgerwald Eisenbahn 33 of 61) na bewezen diensten tussen Hoorn en Medemblik gesloopt, want de SHM had genoeg lokaalspoorrijtuigen (ex-ÖBB) die in betere staat verkeerden.
Het tweede rijtuig C290 (ex-Staatsmijnen, ex-NS, bouwjaar 1917) is fraai gerestaureerd en rijdt bijde SHM, zie deze link: http://www.nmld.nl/nl/object/1124

Wil je het van de ketelwagen ook weten? Helaas... kweetniet.

Hans | 18-8-2013
Waarom zouden de gaten waar de lampen hebben gezeten, dichtgeplamuurd zijn? Zowel in het geval van restauratie als van sloop was dit toch niet nodig. En wat is er met de aanhang gebeurd? Ook gesloopt, of museumwaardig geworden?

joost | 17-8-2013
@Coos.
 quote:
Deze twee elocs waren in 1927 speciaal gebouwd voor het overbrengen van spoorwagons van/naar Scheveningen/Duinstraat, en nergens anders voor geschikt.


https://www.htmfoto.net/algemeen/tonen2.php?pagina=1255872814


Richard Velthuysen. | 17-8-2013
Deze locs hebben een paar keer met blokkendoosrijtuigen naar Scheveningen gereden , tijdens een NVBS-Excursie. Herhaal dit in de toekomst zomers bij mooi weer , gebruikmakend van het nieuw geplande keerspeer bij de Wouwermanstraat en een keerspoor bij de Duinstraat. De museumstrandtrein naar Scheveningen bij zomer.

Ach , dit zal wel bij dromen blijven. Tenzij ?????

erven sleeboom | 17-8-2013
Als statisch object in de Frans Halsstraat kan ook.

coos | 17-8-2013
Deze twee elocs waren in 1927 speciaal gebouwd voor het overbrengen van spoorwagons van/naar Scheveningen/Duinstraat, en nergens anders voor geschikt.
Misschien is een gerestaureerde H51 daarom beter op zijn plaats in het Spoorwegmuseum/Utrecht.

Huub van Keulen | 17-8-2013
Er waren ooit elektrificatieplannen voor een deel van de SHM-lijn. Er lagen jarenlang oude betonnen bovenleidingmasten bij station Wognum-Nibbixwoud en misschien liggen ze daar vandaag nog wel!

haringboer | 17-8-2013
als je van amsterdam naar volendam rijd zie je een oud tramstel rechts staan naast de weg in de open lucht wie weet welke wagen dit is .ongeveer ter hoogte van monnickendam staat die net na het kruispunt .
misschien iets voor TS om te gaan kijken hier naar.

joost | 17-8-2013
@Hans. Misschien om hem na restauratie als statisch object ten toon te stellen? Misschien om hem van de sloper te redden?
Voorzien van een Dieselaggregaat 600V / 500kVA plus gelijkrichter had hij als zeer unieke DE-loc kunnen worden ingezet. Helaas. Waarschijnlijk rijdt hij nu rond als tram of trein of staat als een conservenblik op de plank.

erven sleeboom | 17-8-2013
Roland | 17-8-2013 Qua ruimteprofiel lijkt het me een gunstig ding, ik denk dat je er wel de hele stad mee doorkomt. Het zou een mooie wagen zijn om materieel over te brengen

Met die grote spoorbuffers? Ik dacht `t niet....

Tiktak | 17-8-2013
Met één of twee kolenwagons (leeg) zou toch mogelijk zijn, met passagiers is natuurlijk uitgesloten, hiervoor zijn deze tramloc`s niet voor gebouwd. Maar het gevoel naar de oude tijden om deze samenstel te zien rijden, al is het maar één of twee keer per jaar, zou voor vele een goed gevoel geven dat dit stukje historie weer herleefd.

Roland | 17-8-2013
Qua ruimteprofiel lijkt het me een gunstig ding, ik denk dat je er wel de hele stad mee doorkomt. Echter exploitatief kun je er niet zo veel mee als trammuseum. Het zou een mooie wagen zijn om materieel over te brengen, maar ik vrees dat je dan weer te weinig remkracht hebt.

Tiktak | 17-8-2013
Ik vraag mij af of het mogelijk is als de H 51 geheel rijvaardig is, te kunnen laten rijden van het HOVM naar Scheveningen (door de keerlus van lijn 11)

erven sleeboom | 17-8-2013
Je kunt inderdaad niet alles bewaren. En waar had het ding moeten rijden? Voorzover ik weet zijn er veel onderdelen van de H52, waaronder een compleet draaistel, bewaard gebleven voor de H51.

joost | 17-8-2013
Ja. Jammer de teloorgang van deze H52. Geen idee in hoeverre deze machine nog als donor voor de H51 heeft kunnen dienen. Helaas kunnen we niet alles bewaren. Er is 50 procent gered van deze serie. Dat is nog gunstig in vergelijking met ander verloren gegaan materieel. (Fluitketels, stoomwagens, Limburgse aanhangrijtuigen etc.). Alles heeft zijn prijs. De benodigde middelen waren in het verleden niet altijd voorhanden. Imposant vond ik deze locomotieven zoals ze over de van Boetzelaerlaan reden, hun komst aankondigden met repeterende bel en luchtfluit.
Uit de productiegeschiedenis van de Siegener Eisenbahnbedarf. De fabriek die nummers 8701/2310/H51 en 8702/2311/H52 leverde hier op:

http://www.werkbahn.de/eisenbahn/lokbau/seag.htm


coos | 17-8-2013
Zo gingen we ooit met onze tram-erfenis om. Een hoopje schroot.
Gelukkig koesteren we tegenwoordig ons `industrieel erfgoed` een beetje beter, is het besef terug dat we iets van onze voorgeschiedenis dienen te bewaren.

Hans | 16-8-2013
Wat heeft zo`n e-lok op het terrein van dit museum te zoeken? Waren er restauratieplannen? Zo ja, waarom dan hier, waar geen bovenleiding is?

Tiktak | 16-8-2013
Triest gezicht, hopelijk kunnen we zijn maatje H51 binnenkort weer bewonderen in volle glorie.
zie ook het verloop op deze site wat de H52 na buiten dienst treding heeft meegemaakt.
zie. Electriche Lok 52 op transport naar ... de sloper 1979 - 1989

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    8747


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>