Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 16-1-2018, 15:21 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Ahw. 754 leeg achter 211-775 lijn 9 Tournooiveld/Korte Voorhout, 1950
2 foto`s van Piet van Gaart waarvan 1 uit de collectie van Andre Muller
Zoals gebruikelijk reed ik mijn fiets en zag in de verte langs de Parallelweg op het reserve spoor van lijn 11 een 250er staan met een 750er of 900er. Dichterbij gekomen bleek het de 6 te zijn die inmiddels achteruit reed voorbij het stationsgebouw waar een lijn 9 stond te wachten (211-775) snel een foto gemaakt met de 6 erbij en zo snel mogelijk naar het Toernooiveld om het stel nogmaals op de foto te zetten (zie bovenste foto).

Piet van Gaart (reactie 19-8-2013)

tweede foto later bijgeplaatst

Kees Bontje | 31-8-2013
De term “tramtrein” werd bij de HTM in het verleden ook wel gebruikt. Die term komt voor in een “Beschrijving van de nieuwe serie motorrijtuigen van de N.V. Gemengd Bedrijf Haagsche Tramweg Maatschappij”, geschreven door ir. drs. B.B.C. Felix en ir A.C. Pijl en gepubliceerd in “Voordrachten gehouden voor het Koniklijk Instituut van Ingenieurs” van juli 1949. Uit die beschrijving blijkt dat het motorvermogen van de 201-216 het toeliet om een tramtrein van twee volbelaste aanhangwagens te trekken.

Museummedewerker | 27-8-2013
Fluitketel 6 (met enkellucht) kan aanhanger 754 (met dubbellucht) geremd meevoeren. Zie bladzijde 195 Haagse Trams van Johan Blok. In een omgekeerd geval kan een dubbellucht motorwagen een enkellucht aanhanger niet beremmen.

In het geval de 754 toch ongeremd werd vervoerd geldt alsnog het volgende:

Het Tramwegregelement, afdeling III, artikel 55 stelt voor een passagierstram bij een grotere snelheid dan 35 km/u dat de doorgaande rem op alle assen moet werken. Indien geen reizigers worden vervoerd en bij een snelheid van maximaal 20 km/u, wordt eentiende van het aantal assen beremd met een minimum van twee assen, tot en met 45 km/u wordt de helft van het aantal assen beremd met een minimum van twee assen en bij hogere snelheden worden alle assen beremd.

Ergo: Fluitkeltel 6 mag aanhanger 754 onberemd meevoeren, mits zonder reizigers en met een maximum snelheid van 45 km/u. (Afdeling III, artikel 55 lid 3 in combinatie met lid 4). Aangezien de 754 is voorzien van een handrem wordt ook voldaan aan lid 7, met betrekking tot de helling naar de Hoornbrug.

c. campagne | 21-8-2013
@frans van meerwijk. Op het front van de 6 ziet u links de grote contactdoos voor licht- en verwarming 1200 volt en naast de luchtslang een kleine contactdoos, deze is voor het belsnoer (voor het doorgeven van het electrisch belsignaal door de aanhangwagenconducteur naar de motorwagen). Er was dus geen doorverbinding naar de aanhangwagen voor electrisch remmen zoals bij de stadswagens. Bij de buitenlijnmotorwagens was de luchtrem de bedrijfsrem. Alleen bij een noodremming mocht naast de luchtrem ook de electrische rem gebruikt worden. Verder moest (en mocht) er electrisch worden geremd als door een defect de luchtreminstallatie niet functioneerde (bijvoorbeeld bij een defecte pompmotor). Het spreekt voor zich dat er dan alleen met lage snelheid mocht worden gereden, omdat in dat geval de aanhangwagen(s) niet beremd waren. Wanneer zonder luchtrem over een grotere afstand moest worden gereden werd het tramstel meestal gesleept of opgeduwd naar de remise.
Doetinchem, 21-8-2013.

Frans van Meerwijk | 21-8-2013
@c.campagne: U heeft ongetwijfeld gelijk over de vaardigheden van menig trambestuurder en zéker ook over het in 1950 waarschijnlijk béter overzichtelijke verkeer.
Maar ik zie op "ons dappere fluitketeltje " wél een aansluiting voor de solenoïde (toch? of is dat die specifieke aansluiting vanwege het 1200V-netwaarvan ik dan even niet meer weet waar die ook alweer precies voor noodzakelijk was )
Ik wéét, dat HTM Buitenlijner 58 op beide balkons een mooi emaille bordje heeft: "Niet electrisch remmen". maar wél schakelkasten met remstellingen... Is dat vanwege eventuele (salon-)achterwagens of om een andere reden?

@Anton Zonneveld: Ik spreek alleen voor mijzelf, ben niét in een tramremise geboren, zélfs niet in 070 , ongetwijfeld geen "groot kenner", maar wél liefhebber van dit mooie Gemengde Bedrijf!

coos | 21-8-2013
Die grote boom achter de 6 is een oude bekende voor mij. Daaronder was de bushalte waar ik altijd overstapte van bus B uit Spoorwijk op bus N naar de Vreeswijkstraat. De halte de andere kant op was ongeveer op de plek van de fotograaf.

Anton Zonneveld | 20-8-2013
Met veel plezier kijk ik minstens elke dag drie keer naar deze mooie website van Wim van Es. Wat me tot op de dag van vandaag verbaast is dat allen die hieronder hun zegje hebben gedaan, zoveel weten over ons aller voormalig HTM-materieel. Het kan dan in mijn ogen niet anders dat jullie allemaal in de tramremise moeten zijn geboren. Overigens; prachtige scherpe foto Piet, bedankt!

c. campagne | 20-8-2013
@frans van meerwijk. Ja de 754 had een solenoiderem, maar de buitenlijnmotorwagens konden hun aanhangwagen(s) alleen maar met lucht beremmen, niet electrisch. Met twee verschillende systemen bij motor- en aanhangwagen in dit geval, kon de 754 niet beremd worden.
Het overbrengen van onberemd materieel achter een buitenlijner kwam wel vaker voor; ik denk hierbij aan de vele slooptransporten (vaak wel twee wagens tegelijk!) in de vijftiger en zestiger jaren naar Maaldrift en `s Gravenmade en niet te vergeten de transporten met de volbeladen raillorries H26 en H30 bij o.a de afbraak van de Leidse lijn in 1961/62, waarbij meestal ook nog een van de baklorries H28 of 29 volbeladen met biels werd meegenomen. Goede trambestuurders wisten wel hoe ze zo`n transport veilig door het (toen minder intensieve) verkeer konden uitvoeren.
@erven. De 754 is duidelijk als versterking meegegaan. Er is een foto van NJ. van Wijck Jurriaanse van het stel op het Gev. Deynootplein met passagiers. Volgens mij al een keer op deze site geplaatst. Het is overigens incidenteel wel vaker voorgekomen dat een 200 met twee aanhangwagens in de dienst reed.
Doetinchem, 20-8-2013.

erve nsleeboom | 20-8-2013
Van Gaart | 20-8-2013 het convooi (volgens mij was dit de juiste benaming bij de HTM) meer stabiliteit kreeg.

Gebruikte de HTM deze term werkelijk `officieel` als het ging om dubbele aanhang?

En "tramtrein":
Ik citeer de NZH-winterdienstregeling 1956-57:
"De Maatschappij stelt zich niet aansprakelijk voor schade, voortvloeiende uit vertraging in de loop van autobussen, boten of tramtreinen".
Hieruit valt op te maken dat de term "tramtrein" werd gebruikt voor alle NZH-trams, ongeacht het aantal rijtuigen waaruit die bestonden.

erven sleeboom | 20-8-2013
Het onberemd zijn kan de reden zijn geweest waarom de aanhangwagen die naar Scheveningen moest, voor de rest van de rit aan lijn 9 werd meegegeven, nadat het fluitketeltje hem over (voornamelijk) 1200 Volt naar het Hollands Spoor had gebracht.
Tenslotte kwam dubbele aanhang in de reizigersdienst achter de 200-en uiterst zelden voor.

Frans van Meerwijk | 20-8-2013
 quote:
P.S. In mijn herinnering heb ik als klein jongetje weleens iets, dat ik nu als koppeling interpreteer, op de balcons zien staan. Rechtop ongeveer een meter groot schat ik nu


Hm, klinkt eerder als een vijzel of was dat geen standaarduitrusting?

@c.campagne: 750`ers hebben toch ook altijd nog een solenoïderem? Ik kan me niet voorstellen, dat je daarmee volledig onberemd zou mogen rijden...

Adje | 20-8-2013
Een veel mooier plaatje dan de 6 onder de rubriek Tram, hier links. Bijplaatsen Wim!

c. campagne | 20-8-2013
@van gaart. Piet, bedankt voor de aanvullingen. Inderdaad kan ik me herinneren dat er in de remises rekken waren waar de rem- en lichtsnoeren (en voor de 200/750-combinatie, die voor het optisch signaal) hingen. De aanhangwagenconducteur zal deze dan bij aanvang dienst mee hebben genomen. Het lichtsnoer werd op lijnen waar omgelopen moest worden alleen bij donker gebruikt, zal dan overdag wel ergens in de een of andere hoekbank zijn opgeborgen.
Mbt. je opmerkingen over de koppelingen van de Noren 702-709 nog een aanvulling. In de tweede wereldoorlog werden ook een aantal aanhangwagens van andere series van motorwagenkoppelingen voorzien. Er werd toen veel met twee aanhangwagens gereden, dus waarschijnlijk het gevolg van een tekort aan koppelstukken???
Doetinchem, 20-8-2013.

Van Gaart | 20-8-2013
Beste Cor C. hierbij nog een aanvulling. Onder de hoekbank aan de zijde van het A-balcon zaten 2 uitgeholde houten steunen waarin het koppelstuk paste. Later toen de bekerkoppelingen een bredere flens kregen werden ook de koppelsukken hiervan voorzien en kregen tevens in het midden een handvat waardoor het voor de koppelaar veiliger was voor de handen en makkelijker te dragen. Door gemakzucht van sommige personeelsleden lagen de koppelstukken ook regelmatig op de grond links of rechts naast de schakelkast.
Toen de serie openrijtuigen 702-709 alleen nog werden gebruikt voor ritten als 2e bijwagen, is deze serie voorzien van motorwagenkoppelingen waardoor het convooi (volgens mij was dit de juiste benaming bij de HTM) meer stabiliteit kreeg.
Volgens mijn herinnering werden de Rem- en verlichtingssnoeren `s-avonds ingeleverd door het personeel, evenals de lijncijferborden, die achter het eerste raam hingen. Ook de kleine richtingkruk behoorde hierbij.

c. campagne | 20-8-2013
@ coos. Bij de aanhangwagens doorgaans onder een van de hoekbanken, bij de motorwagens was er volgens mij in de hoekbanken naast de zandbak nog ruimte op de vloer. Ook heb ik het koppelstuk gewoon op een van de balcons naast de schakelkast op de vloer zien liggen.
Rem- en lichtsnoer hoorde ook bij de standaarduitrusting van elke aanhangwagen en lagen daar dan ook onder de hoekbank.
Doetinchem, 20-8-2013.

P.S. | 20-8-2013
@coos In mijn herinnering heb ik als klein jongetje weleens iets, dat ik nu als koppeling interpreteer, op de balcons zien staan. Rechtop ongeveer een meter groot schat ik nu

coos | 20-8-2013
@Campagne: blijft mijn vraag waar ze dan werden opgeborgen. Ik veronderstel onder een van de vier tweepersoons langsbanken bij de schuifdeuren. En lagen daar ook de rem- en lichtslangen? Ik heb altijd gedacht dat deze bakken alleen gevuld waren met remzand.

c. campagne | 19-8-2013
@ van gaart e.a. Wat opvalt is, dat de 6 de 754 onberemd van `s-Gravenmade moet hebben overgebracht. De 6 heeft n.l. het oorspronkelijke Knorr-eenkamerremsysteem en de 754 is al omgebouwd op het Westinghouse-dubbeluchtremsysteem. De 754 was op dat moment met de 752 de enige aanhangwagen op `s-Gravenmade die al van het Westinghousesysteem was voorzien. Alle overige 750-ers van de deelserie 751-766 op `s Gravenmade waren voorzien van het Knorr-remsysteem. De ook al op Westinghouse omgebouwde 767-770 waren tot 1951 reserve voor de buitenlijnen. Deze waren in Scheveningen gestationeerd en konden achter de 200-en worden gebruikt met de 771-780.
@coos. Mbt. het koppelstuk: in iedere aanhangwagen moest zo`n koppelstuk aanwezig zijn. Door de conducteur in de remise te controleren voor de uitruk bij aanvang dienst. In elke motorwagen was een koppelstuk aanwezig om twee motorwagens te kunnen koppelen.
Doetinchem, 19-8-2013.

Leo | 19-8-2013
Hier past maar een woord : CHAPEAU !
Graag meer van deze foto`s

erven sleeboom | 19-8-2013
Zo`n bijzondere HTM-foto`s heb ik maar zelden gezien.
Geweldig... en bedankt.

coos | 19-8-2013
Om twee achterwagens te koppelen is een verloop-tussenstuk nodig. Wat ik me altijd afvroeg was: waar halen ze dat zo gauw vandaan, en waar blijft het na gebruik? In de remise natuurlijk, logisch. Maar hier zo midden op straat?
Meegegeven blijkbaar vanuit `s-Gravenmade?

erven sleeboom | 19-8-2013
Van Gaart | 19-8-2013 snel een foto gemaakt met de 6 erbij

Die foto zouden we ook wel graag willen zien...

JWB | 19-8-2013
Volgens mij is "tram-trein" een vrij generieke aanduiding voor een tramstel dat bestaat uit meerdere volgwagens met 1 trekkend voertuig aan de voorzijde. Bij de NZH was dat inderdaad een veel voorkomende samenstelling. Maar de kreet is zeker niet uniek voor de NZH. Tegenwoordig wordt deze term natuurlijk ook gebruikt voor trams die (deels) over de gewone spoorbaan rijden (en tussen de gewone treinen door). Deze twee betekenissen staan volgens mij los van elkaar. De moderne tram-trein is meestal een gelede stel.

erven sleeboom | 19-8-2013
Tramtrein was een NZH-term en werd niet specifiek gebruikt voor tramstellen met 2 aanhangers, maar voor trams in het algemeen. In de dienstregeling trof je dan ook steeds het woord tramtrein" aan, ongeacht de lengte of het aantal rijtuigen.

Is het woord "konvooi" eigenlijk wel een HTM-woord? Of is het alweer een bedenksel van N.J. van Wijck Jurriaanse, de man die ook een PCC-koppelstel een "konvooi" noemde?

Frans van Meerwijk | 19-8-2013
@Van Gaart: Mooie foto! Mogen we ook genieten van de scène voor het HS met die fluitketel? Pretty please...
Wil onze Webmaster er vást wel bijplaatsen...

@ton van zelst: "Tramtrein" is volgens mij een redelijk specifieke NZH-kreet (maar die Boedapesters enzo wógen ook inderdaad wel wat )
Inderdaad staat er nog geen USA-ambassade, die ik altijd betitel als "permanente Verkooptentoonstelling van HERAS-Hekwerken-en-Rolluiken"
Het consulaat in Amsterdam is nét zo paranoïde omheind, maar tenminste nog een fatsoenlijk uitziend historisch pand

ton van zelst | 19-8-2013
Zoiets werd toch ook tramtrein genoemd?? Bij de Blauwe wel iig

Gelukkig nog zonder het monstergebouw van de Amerikaanse ambassade

Van Gaart | 19-8-2013
Zoals gebruikelijk reed ik mijn fiets en zag in de verte langs de Parallelweg op het reserve spoor van lijn 11 een 250er staan met een 750er of 900er. Dichterbij gekomen bleek het de 6 te zijn die inmiddels achteruit reed voorbij het stationsgebouw waar een lijn 9 stons te wachten (211-775) snel een foto gemaakt met de 6 erbij en zo snel mogelijk naar het Toernooiveld om het stel nogmaals op de foto te zetten (zie hierboven).

Frans van Meerwijk | 19-8-2013
Mooi hoor, zo`n konvooi...
Is het nou bedrog, of heeft 754 inderdaad een andere kleur? (Misschien vers gelakt/gereviseerd?)
(Of is dat de zonnebrandcrème omdat hij op deze mooie dag naar Scheveningen gaat?

En vanwege die opmerking over spoor naar het Plein even Deel II van Ab van Donselaar ingekeken en mij verbaasd over al die tramrails op Plein, de Lange en Korte Poten, in de Lange Houtstraat... Ik moet er nu niet aan denken, maar jammer is het wel dat dit weg is...

Tiktak | 18-8-2013
Mooi gezicht zo`n konvooi, was vroeger toch beter geregeld, was het heel druk met reizigers gewoon een tweede aanhangwagen aankoppelen.
Ik heb het vaak mee gemaakt op `s-gravenmade tijdens taptoe Delft,
even achteruit de remise in en de tweede wagen zat aangekoppeld.
Eigelijk hadden ze voor de GTL en RR ook aanhang rijtuigen moeten maken.

c. campagne | 18-8-2013
@wim van es. Ik dacht dat Piet van Gaart de maker van de foto is? Heb alleen als negatiefvolgnr. 144 vermeld staan. Verder geen gegevens.
Doetinchem, 18-8-2013.

Wim van Es | 18-8-2013
@c. campagne, opnieuw bedankt!
Blijft toch nog een vraag: Wie is de fotograaf?

c. campagne | 18-8-2013
Foto gemaakt op 2e Pinksterdag, 29-5-50. De 754 is vanwege het drukke vervoer geleend van `s-Gravenmade en is dus ook een dagje uit naar Scheveningen. Hangt achter tramstel 211-775. De 754 vanuit `s Gravenmade naar het Hollands Spoor gebracht en daar achter dit tramstel gekoppeld. Er is waarschijnlijk nog geen extra conducteur aanwezig en daarom zal de 754 wel afgesloten zijn. Het is bovendien Vlaggetjesdag gedurende het hele Pinksterweekend, vandaar vlaggen in de beugel van de 211.
Doetinchem, 18-8-2013.

jacqueline couprie | 18-8-2013
beste frank
de zwitzers hadden een vermogen
van 4 x 45 kw
de 810 2 x43 kw
en de 265 2 x 66 kw
kijk op de side van de hovm


Wout Verspuij | 18-8-2013
Mooi tijdsbeeld. Gezien de reclame op de wagens van "van Nelle" en het bouwjaar van de Zwitsers, denk ik ergens tussen 1948 en 1950. Vermoedelijk een overbrenging van bijwagen 754 naar of van Scheveningen? De wagen is, lijkt het, onbemand en afgesloten. Door de 754 heen en daarboven is goed een tegentram zichtbaar, ook een Zwitser in dit geval. Deze wagens deden in de beginperiode dienst op lijn 9.

Dick | 18-8-2013
Aanwijzingen voor een tijdsbepaling: Volgens mij staat de Amerikaanse ambassade er nog niet
Zo te zien liggen er nog sporen naar het Plein (door de Lange Houtstraat?)
Het lijkt of er vlaggetjes in de beugel van de Zwitser zijn aangebracht.

Frank Faber | 18-8-2013
Dat noemde men toen een konvooi; een driewagentram. Met een Zwitser als motorwagen. Blijkbaar toch krachtige wagens dat ze twee aanhangrijtuigen konden trekken.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    2670


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>