Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2018, 11:56 uur.

   
       
 

 
   
Drukte in de Wagenstraat met Flora-bioscoop
ansichtkaart uit de collectie van Gerard van der Swaluwe


Cor Nieuw Vennep | 15-9-2017
@ Carla. Ga op zoek naar De Oud-Hagenaar van 5 september 2017 en de voorpagina is van Wim Kammeijer met een verhaal o.a over het café.

Hans de Haas | 14-9-2017
De winkel van Kontakt heeft weleens voor paniek gezorgd bij de Haagsche Courant. Men was daar aan het verbouwen en daarbij werd een schiethamer gebruikt. Wat er fout ging weet ik niet, maar de nagels vlogen door het gebouw van de krant. In de krant stond, Haagsche Courant heeft vuurcontact.

Carla | 14-9-2017
Wij woonden van 1948 tot 1970 in de Wagenstraat boven een restaurant en naast de winkel van Kontakt, lampen enz. Recht tegenover het Scala theater, later in de Wagenstraat t.o. Het café Kammeijer. Graag zou ik in Kontakt komen met Willem Kammeijer.

willem kammeijer | 9-2-2017
klopt mijn opa Joop Kammeijer had iederdaad een artiesten bodega in de Wagenstraat 82 DAAR KWAMEN HEEL VEEL BEKENDE ARTIESTEN VOORAL UIT SCALA EEN THEATER VERDER OP NAAST DE BIJENKORF

ZAL WAT FOTO`S BIJ ELKAAR ZOEKEN .

Frans van Meerwijk | 1-12-2013
 quote:
De 1e Wagenstraat liep van het Spui naar de Gedempte Burgwal / Gedempte Gracht.


Sorry Emile, maar tóch even zout op een slak...: je bedoelt de Spuistraat... Dat staat ook zo op die kaart waar jij naar verwijst (en daar staat óók in mooie schoonschrijfletters 1e, 2e en 3e Wagenstraat...)

Leuke foto en interessant stukje historie!

John van den Berg | 30-11-2013
De Wagenstraat nog compleet met tramrails dat is bijna middeleeuws het is in iedergeval een flink stuk uit de oude doos ,maar wel leuk om deze foto te zien .

Ed Ploeg | 4-11-2013
1,2en derde wagenstaat liggen inderdaad in elkaars verlengde. De omschrijving ervan van Coos is goed. De reden van dat 1,2,3 was simpel. Dat kwam door de wijkindeling. De wagenstraat liep door drie wijken heen en dat was wat verwarrend.

John van den Berg | 22-8-2013
Rien Solker@ik moet je helaas teleur stellen en weet het niet ik ben zelf ook niet een kroeg tijger ,en dat waren echt niet de favorite klanten die konden voor een hele boel problemen zorgen ,je maakte wel mee dat als je ergens in het verkeer moest stoppen ze de benen namen dan kon je naar je centen fluiten.

Leo | 21-8-2013
Op de hoek Wagenstraat- St jacobsstraat was een artiestencafé.
Dacht dat ie iets van Kammeijer heette. Na afloop van hun optreden kwamen artiesten daar iets drinken en lieten een foto met handtekening achter. De hele kroeg hing er vol mee. Kon daar ademloos naar kijken. Helaas ook gesloopt

Rien Solcer | 21-8-2013
@ John van den Berg, weet jij als oud taxichaffeur waar de OK bar zat in de Wagenstraat?

John van den Berg | 21-8-2013
Tegen over de bioscoop Flora was een club dat heette Tabaris daar kwamen bekende Amerikaanse artisten optreden oa Duke Ellington .De ZHB had ook nog een andere betekenis nl als bierbrouwer maar die zat bij de Noordwal .Er was ook nog een Haags gezegde Als je bij Flora onder der Roxi zeg je daar City

Emile1952. | 20-8-2013
sorry ik bedoelde natuurlijk rechts.

Emile1952. | 20-8-2013
@Rochus Zurmond. Zie foto 6.01031 Haagse beeldbank. Links op die foto zie je het torentje met gevelreclame van C. Jamin.

Rochus Zuurmond | 20-8-2013
@Kees de Ridder, bedankt, het is me nu helemaal duidelijk!

Leo | 20-8-2013
@ Kees inderdaad zat daar Jamin. Later is het de meubelzaak geworden van Ed Borstel. Het pand links, naast de Kezenpoort en Flora was in de 50er jaren al een Chinees restaurant. Had misschien toen al een vooruitziende blik van Chinatown.
Leuk om te zien is helemaal rechts mijn eerste baas: De Zuidhollandsche Boek en handelsdrukkerij.
Tijdens werkzaamheden kwamen wij , midden in het gebouw een "eerste steen "tegen dat aan gaf dat er voor de drukkerij een munitiefabriek in was gevestigd. Weet iemand daar misschien iets over ?
De drukkerij was er vanaf 1881 gevestigd, dus moet het voor die tijd zijn.
Wel wat vreemd, midden in een Joodse woonwijk.

Kees de Ridder | 20-8-2013
Rochus Zuurmond. Het beoogde bouwwerk is geen kerk, maar volgens mij het winkel-hoekpand nr.1 van de Gedempte Burgwal, dat al lang geleden is afgebroken. Ik meen zelfs dat daar een winkel van C. Jamin in was gevestigd. Wiehet weet mag het zeggen!

Rochus Zuurmond | 20-8-2013
Heeft iemand enig idee welk gebouw is te zien boven het bord met de tekst FOTAX? Een kerk?

snorrecken | 20-8-2013
Zie het nou goed? Staat er bij de bioscoop nu echt "Matineé"? Dat zou toch op z`n minst "Matinée" moeten zijn. Hoewel in het Nederlands ook Matinee, zonder accent, voldoende moet zijn.

Emile1952. | 20-8-2013
@coos. Klopt helemaal. Vandaar mijn vergissing. Leuk en interessant is het natuurlijk wel.

coos | 20-8-2013
Ten tijde dat de trams er doorheen reden (tot 11 mei 1926) liep de 1e Wagenstraat tot de Gedempte Gracht, de 2e tot de Veerkades, en de 3e tot de Wagenbrug. De Grote Marktstraat is ontstaan uit een doorbraak dwars door een oude volksbuurt, ook door de 1e Wagenstraat.

Emile1952. | 20-8-2013
Nogmaals een aanvulling. Na uitvoerig de kaarten in de Haagse beeldbank bestudeerd te hebben moet ik mijzelf iets corrigeren. Zie kaart z.gr.0024 uit jaar 1868 !!
De 1e Wagenstraat liep van het Spui naar de Gedempte Burgwal / Gedempte Gracht. De 2e Wagenstraat liep van de Gedempte Burgwal / Gedempte Gracht naar de Amsterdamse Veerkade. En de 3e Wagenstraat liep van de Amsterdamse Veerkade naar de Bierkade. Aardig is wel dat de Grote Marktstraat niet op deze kaart staat.

Emile1952. | 20-8-2013
@Hans. De 1e-, 2de-, en 3de Wagenstraat lagen in elkaars verlengde. Nu heet alles gewoon Wagenstraat. Wat ooit 1e Wagenstraat werd genoemd liep, denk ik, van de Spuistraat naar de Grote Marktstraat, langs de zijkant van de winkel van Peek & Cloppenburg.

Emile1952. | 20-8-2013
Kleine aanvulling. De foto is gemaakt rond 1927 (zie bijschrift bij foto 5.18127 in de Haagse beeldbank). De bioscoop Flora was gevestigd op Wagenstraat 79.

Emile1952. | 20-8-2013
De foto is genomen met kijkrichting naar de Grote Marktstraat. Onder die hanglamp aan de rechterkant op de foto, zie je onder die lamp het typische dak van Scala. Deze was vlak naast de zijkant van warenhuis De bijenkorf gelegen.
Zie de foto`s in de Haagse beeldbank (wel uitvergroten zelf) 0.75767 , 5.13602 , en 5.18127. Al vele jaren heet alles gewoon Wagenstraat. Maar dit is wel een hele lange straat. Ik denk dat dit gedeelte ooit de 2de Wagenstraat werd genoemd.

Hans (Zoef) | 20-8-2013
Door de slechte reputatie van dit theater heeft men de naam Flora gewijzigd in Plaza. Na enkele jaren Plaza is het weer flora gaan heten tot de sluiting op 24 Juni 1976.

Hans | 20-8-2013
Typisch zo`n rommelige, joodse volksbuurt in die tijd. Klik "Tram" aan op deze site en vervolgens "lijn 1+1K" en je ziet dat er in de routebeschrijving staat: "2e/3e Wagenstraat". Welke Wagenstraat dit is, weet ik niet. En waar was dan de 1e Wagenstraat te vinden?

In de jaren `50 stond deze bioscoop niet zo best bekend. De vechtfilms die er meestal werden gedraaid, inspireerden het publiek nogal eens tot het direct in de praktijk brengen van de filmscènes... De bioscoop raakte echter, zoals zo veel andere, in een neerwaartse spiraal door de opkomst van de televisie. Men trachtte nog te overleven door seksfilms te programmeren, maar ook dat mocht uiteindelijk niet baten. In 1976 sloot het theater definitief zijn deuren.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    9497


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 19 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!