Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 16-1-2018, 15:21 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      E-loc H52 met, voor (stroom)zekerheid, mw. 36 op de Ln.v.Meerdervoort
foto van Hans Vollebregt d.d. 10 maart 1971


Deze foto van Hans Vollebregt is eerder gepubliceerd in Haagse Tramhistorie, nummer 101 van augustus 2012 (blz 6) en staat met toestemming van de fotograaf op deze website.

Fotobijschrift uit het blad: "Bij het transport van de H52 op de terugweg van de centrale werkplaats naar de lokloods aan de Delftselaan werd motorwagen 36 ingezet voor beter contact tussen de bovenleiding en rails vanwege de hoge wielflenzen van de lok. Op de Laan van Meerdervoort nabij het Valkenbosplein is de H52 ontspoord. 10 maart 1971."


Haagse Tramhistorie is een uitgave van de Stichting Haags Tram Museum (SHTM) en wordt toegezonden aan al haar donateurs. U kunt donateur van de SHTM worden door een email te sturen naar info@hovm.nl. De minimum-donatie is € 14,- per jaar.

Zie ook de discussie bij: Electrische Loc H52 bij Museumstoomtram Hoorn-Medemblik in 1981.

rikky | 24-8-2013
Prachtig plaatje !
Bedankt

Tiktak | 24-8-2013
Vraag,
Zijn er ook foto van de binnenkant van H51 en H52 te vinden.

erven sleeboom | 24-8-2013
Als schoolfrik (meester) toch even iets rechtzetten:

Haagse_Meester | 24-8-2013 Hoewel de loks voor Nederlandse begrippen uniek waren,

Niet helemaal uniek, Arnhem had in de vroege jaren twintig twaalf "strijkijzers" voor het zandvervoer, waarvan er één nog lang bij het trambedrijf in dienst is gebleven.

Electrische goederentram loks waren verder nog te vinden bij de NZH (A1000 en A1050) en de GTG (Groningen) met z`n kolentram. Dit waren echter smalspoor of 2-assige loks.

Strikt genomen waren de A1001-1004, de A1051 en de kolentrams van Groningen en Nijmegen geen loks, maar motorwagens. De A1052 was wel een locomotief die alleen trekkracht leverde en niet tevens lading kon vervoeren.

Haagse_Meester | 24-8-2013
@joost: dat waren (zijn) zandstrooiers, zie de pijpen uit de bodem naar de wielen.

Hoewel de loks voor Nederlandse begrippen uniek waren, was het loktype zelf redelijk algemeen in gebruik bij de Oosterburen. Daar reden hoofdzakelijk smalspoor en/of 2-assige varianten, waarbij alleen de vorm v/d lok overeen leek te komen, zodat ook voor Duitse begrippen de loks vrij groot waren.

Electrische goederentram loks waren verder nog te vinden bij de NZH (A1000 en A1050) en de GTG (Groningen) met z`n kolentram. Dit waren echter smalspoor of 2-assige loks. (A1052 had een vergelijkbaar profiel als beide HTM loks, maar was aan smalspoor machine voor zandvervoer op de Zandvoortse lijn, gebouwd door de NZH zelf)

Joop Jansen | 24-8-2013
In het 1e boek van Van Donselaar staat op blz. 385 een vergelijkbare foto van mr. J.I.M. Vollebrecht, waarop de Lok 52 met gedoofde lichten, getrokken beugel op dezelfde plaats, dus nabij de huidige Hypotheek Visie Shop richting Valkenbosplein, met het opgekrikte draaistel aan de zijde van de motorwagen 36 (losgekoppeld) ontspoord te zien is. Een maand later in April 1971 is deze Loco via het andere = verkeerd spoor weer zelfstandig naar de kruising / brug Conradkade gereden, waarbij (ook `snachts) met wat hulpstukken de wiel-flenzen in de kortere boog geleid werden, zodat de locomotief daar op lijn 11 tegelijk de goede kant op kwam te staan, na enige uren "wrikken" weliswaar ... Dus (toen in 1971) steeds op eigen kracht.!

joost | 23-8-2013
Dank voor deze unieke foto! Een heel bijzondere opname van een wel heel opmerkelijke combinatie. De H52 op eigen (brede) wielen over straatspoor. De straatstenen of het asfalt waren toch te hoog en duwde de wielen uit het spoor, vermoed ik. Is dat een loshangende remslang aan de voorkant van de loc? Duidelijk is hier het dubbele sleepstuk van de beugel te zien. De beide cabinedeuren staan open. De (handbediende?) ruitenwisser heeft een mooi rondje gewist op deze regenachtige nacht. De grote lampen op de loc geven een goede lichtbundel. Mij altijd afgevraagd wat die bakjes zijn die aan weerszijden van de assen zitten? Er lijken wel deksels op te zitten. Waren deze met olie gevuld of zat er zand in?
Nogmaals dank voor het beschikbaarstellen en plaatsen.

Richard Velthuysen | 23-8-2013
Als eerste zeer veel dank aan de maker van deze zeer fraaie foto voor het plaatsen van deze foto ! Hulde !!!
Zeer fraaie foto met een zeer hoog bijzonderheidsgehalte. Zo een lokomotief dwars door de stad heen. Ook zie je goed het verschil in breedteprofiel tussen de H-52 en de 36. de H-52 lijkt hier op eigen wielen te rijden en niet op asbreuklorrie `s. Ik vraag mij af hoe de locomotief de aansluitsporen van de Laan van Meerdervoort met lijn 11 door kwam. Kon deze lokomotief met haar spoorflensen zo een kleine radius nemen ?

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    5943


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>