Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 21-1-2018, 20:33 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Nog in gebruik zijnde, met H51/H52 vergelijkbare, elektrische loc uit 1910
3 foto`s van Raymond Naber d.d. 6 augustus 2013


Onlangs kwam ik in Oostenrijk, bij Stern & Hafferl te Vorchdorf, deze loc tegen welke grote gelijkenis heeft met de H51/H52. Hij is nog in gebruik.Ook deze loc heeft net als de H51/H52 een grote schakelkast met schakelwiel centraal in het machinistenhuis. In tegenstelling tot de Haagse locs is deze loc aangepast voor de moderne tijd met extra beveiliging etcetera.De loc is een stukje ouder, namelijk uit 1910. Het is ook een vierasser op normaalspoor.


Raymond Naber

www.tramwegstichting.nl

de foto`s zijn ingezonden n.a.v.
E-loc H52 met, voor (stroom)zekerheid, mw. 36 op de Ln.v.Meerdervoort

erven sleeboom | 3-10-2013
Was dat nog de oude Korsen met wie je meereed op de H51 of 52? Of Nico de Neef? Ik geloof dat v.d. Kruk ook wel eens inviel op het strijkijzer.

Je vader herinner ik me ook goed. Sandifort, eerst in de Frans Halsstraat op lijn 16/17, later naar Scheveningen. Aardige man. Mager en kaal, snorretje. Ja toch?

Terug naar Stern & Hafferl, Gmunden - Vorchdorf: als je je realiseert dat het ding meer dan een eeuw oud is, staat ie er nog pront bij.

Hans Sandifort | 3-10-2013
Als jongen ben ik meegereden op de H51/52 naar scheveningen. Dit kon omdat mijn vader als trambestuurder de rangeeerder/machinist kende.
Enige gelijkenis is er wel met de oosterijkse lok, alleen het machinistenhuis is niet gelijk daar er geen twee ramen en een deur in de zijkant zaten, mar slechts één raam en een deur.
Ook stond volgens mij de schakelkast in het midden van het machinistehuis en zo te zien bij de oosterijkse lok tegen de kopwand.
Verder klopt de bescrijving van het rangeren wel, alleen bracht de NS lok ook wagons met kolen omdat aan de heemstraat veel kolenhandelaars zaten.

Willem Bontenbal | 11-9-2013
Ik kan mij dat ook nog goed herinneren want mijn ooms en tantes hebben bijna allemaal in de schilderswijk gewoond en daarom was ik vaak te vinden aan het Hobbemaplein dus regelmatig de beide Strijkijzers H 51/52 gezien met NS wagens.
En als klap op de vuurpijl heb ik toen aan een NS machinist gevraagd of ik mee kon rijden tot aan de Fruitweg op een 2400 serie loc(bruine kleur)en dat mocht ik wat toen 11 jaar.
De 2400 loc daar rij ik nog steeds op bij de Stoomgroep in het Zuiderprak.

WILLEM.

Geurt Borsboom | 9-9-2013
@tiktak
Dank voor de meer gedetailleerde beschrijving van het rangeergebeuren aan en nabij het Hobbemaplein. Ondanks dat mijn jeugd zich in die omgeving voltrok (ik herinner me nog dat de NS trein door een stoomlocomotief werd getrokken) heb ik op het H`plein weinig gezien. Op weg naar de middelbare school (kennelijk na een vrij eerste uur) heb ik weleens de H51 of H52 het H`plein zien oversteken (moest daar op wachten) en zag ik gebeuren wat `tiktak` nauwkeurig omschrijft. Mijn eigen waarneming houdt echter op nadat de NS loc los het H`plein overstak. Dan kon ik doorfietsen naar de Scheeperstraat en verder. Dat de NS loc nog wagens opduwde, heb ik (dus) nooit gezien. Dat de trein werd gesplitst dus ook niet, maar het verhaal is volkomen logisch. Bedankt daarvoor.

Jan | 8-9-2013
Een foto van de binnenkant levert minder iformatie op dan je zult verwachten omdat, op de schakelkast na, alle bedieningsapparatuur is verwijderd. Dit zal uiteraard na verloop van tijd wel veranderen maar nu ziet het er een beetje naar uit alsof er een bom ontploft is.

Daarnaast wil ik foto`s in eerste instantie voor Haagse Tramhistorie en/of de nieuwsflits op de HOVM-site houden. Maar goed, wie weet.

Tiktak | 8-9-2013
@ Jan,

Is het misschien mogelijk dat je een foto kan maken van de binnenkant, dan kunnen we zien hoe deze er uit ziet, en deze plaatsen op deze site
en wie weet zijn er vast wel vrijwilligers op deze site die willen mee helpen om de 2310 te restaureren.

alvast bedankt voor de uitleg

Jan | 8-9-2013
Ik kijk maar heel af en toe op deze site en heb in de loop van de tijd al de nodige foto`s van de elocs voorbij zien komen. Hierop reageren was door de verstreken tijd niet zo zinvol maar nu zag ik drie redelijk actuele topics over dit onderwerp dicht bij elkaar staan. Hoewel er voor een deel al door anderen gereageerd is op de vragen en opmerkingen kan ik misschien toch nog het een en ander aanvullen.
De 2310 heeft al enige tijd mijn aandacht om het zo maar te zeggen en zodoende kan ik misschien iets over de restauratie vertellen.

De 2310 wordt op het ogenblik onder handen genomen waarbij het streven er op gericht is dat deze bij de viering van 150 jaar tram in 2014 een rol kan spelen. Let op, het is een streven, geen belofte.
Als dit lukt dan zal dat op zijn minst betekenen dat het uiterlijk van de loc weer helemaal in orde is. Een volgende mogelijkheid is dat de luchtapparatuur (bellen en fluit) en de verlichting weer werken en als laatste dat de 2310 weer zelfstandig kan rijden.
Maar omdat er enkele onderdelen missen of in slechte staat verkeren zouden de twee laatste mogelijkheden nog wel eens niet zo makkelijk te realiseren zijn.

Mocht het er ooit van komen dat de 2310 wel zelfstandig kan rijden dan zal dat voor 99,9 procent niet buiten het museumterrein zijn. De reden is niet het profiel van vrije ruimte, de loc is kort en smal, maar het tonmetergewicht. De loc weegt iets meer dan een GTL maar staat op vier i.p.v. acht assen en is veel korter. De belasting van het spoor is daardoor veel groter en de (huidige) tramsporen zijn daar niet op berekend. De HTM zal er niet veel voor voelen hun sporen door een museumvoertuig te laten beschadigen.
Wat de wielbanden betreft: daar is inderdaad wel wat aangedaan maar er zit geen tramprofiel op dat voldoet aan de huidige eisen. De wielbanden zijn aan de buitenkant iets afgedraaid zodanig dat ze niet meer op het wegdek naast de rails lopen en de 36 dus niet meer voor aarde hoeft te zorgen.
Maar stel dat de belasting van het spoor geen probleem zou zijn en de wielbanden zijn weer in orde, ook dan zal het nog niet mogelijk zijn met spoorwagons over lijn 11 te rijden zoals sommigen graag zouden zien. Het profiel van vrije ruimte op deze lijn is niet langer berekend op spoorwagens. Daarnaast kan er niet meer kopgemaakt worden bij de Duinstraat omdat het emplacement vervangen is door woningbouw. Doorrijden naar de keerlus is met de voor spoorwagens veel te krappe bogen geen goed idee. Een ander praktisch punt is dat de aansluiting tussen het spoorwegnet en de HTM niet meer bestaat.

De in Oostenrijk gefotografeerde loc vertoont zeker een behoorlijke gelijkenis met de HTM-locs maar er zijn toch zeker ook verschillen ook al zijn die, vooral waar het de binnenkant betreft, niet allemaal even duidelijk. Misschien een leuke bezigheid voor een regenachtige dag: foto`s van beide locs vergelijken en de verschillen vinden.

Willem Bontenbal | 28-8-2013
Aan de heer Frans Reygers,

Zeker mooie foto`s, die ook op mijn verjaardag ziin genomen. Met name de centrale schakelkast in het machinistenhuis vind ik een openbaring; ik heb nog nooit een foto gezien, die datzelfde laat zien in de H51/52.
Zelf ben ik in het bezit van een model van deze HTM-"oer"locomotief in schaal 1:32. Dit is zo`n twintig jaar geleden gebouwd door (wijlen) mijn schoonvader. Materiaal hoofdzakelijk messing; wielen LGB. Erg leuk model om te zien, maar de kleurstelling deugt niet (OV-geel zoals een PCC1300/2100). Ik heb nog geen idee wat ik verder met het model zal doen (in familiekring bestaat geen belangstelling, de domooren!!).
( Dit verslag is geplakt).

Het model strijkijzer H51 is rijbaar bij de Stoomgroep West Zuiderpark bij mijn weten schaal 1 : 6 en is ± 35 jaar oud maar voor wat betreft jouw strijkijzer zou het leuk zijn dat hij ook in het zuiderpark kan gaan rijden op onze Spoor1 tafel ook dat is LGB spoor.

Ik hoop dat jij dit verhaal leest dan kunnen we verder contact met elkaar opnemen.
wim.bontenbal@versatel.nl

Groet WILLEM.

Hans | 28-8-2013
In het vuur van de "discussie" over het goederenvervoer bij het Hobbemaplein heb ik helemaal vergeten Raymond Naber te complimenteren vanwege de prachtige en verhelderende foto`s. Bij deze dan...

Het verwondert me niets dat zo`n locomotief in Oostenrijk nog dagelijks wordt gebruikt. Oostenrijkers hebben nu eenmaal over het algemeen een behoudende natuur en zijn daardoor minder sterk behept met vernieuwingsdrift dan wij Nederlanders. Dat, en natuurlijk ook het prachtige landschap, zijn redenen waarom ik er graag kom.

Loek Seuneke | 28-8-2013
De VAM trein had als treinnummer ( serieus ) 4711, Eau de Cologne van Boldoot, omdat hij zo lekker rook.

Hans (Zoef) | 28-8-2013
Als het een fraai model is en niemand heeft daar belangstelling voor, dan is altijd het HOVM daar blij mee te maken. Het zou zonde zijn als zoiets verloren gaat.

Richard Velthuysen | 28-8-2013
Beste Hans : In reactie; over het Hobbemaplein:De goederentrein kwam daar door de weeks ( dagelijks ) tussen 9.30 en 11.30 uur , waarna de HTM het Scheveningse deel van de trein bij de Heemstraat net over het Hobbemaplein over nam. Jij zat toen waarschijnlijk steeds net op school en ik kreeg toen steeds tram/trein verlof (ha,ha !) om dit gade te kunnen slaan.

Frans Reijgers | 28-8-2013
Ter aanvulling op mijn vorig bericht:
Ik heb nog ECHT geen idee wat mijn plannen zullen worden met het model.
Dit om te voorkomen dat ik Wim`s website als een verkapte Marktplaats gebruik, en ik wil dat niemand - en zeker Wim - mij hierop betrapt!

Frans Reijgers | 28-8-2013
Zeker mooie foto`s, die ook op mijn verjaardag ziin genomen. Met name de centrale schakelkast in het machinistenhuis vind ik een openbaring; ik heb nog nooit een foto gezien, die datzelfde laat zien in de H51/52.
Zelf ben ik in het bezit van een model van deze HTM-"oer"locomotief in schaal 1:32. Dit is zo`n twintig jaar geleden gebouwd door (wijlen) mijn schoonvader. Materiaal hoofdzakelijk messing; wielen LGB. Erg leuk model om te zien, maar de kleurstelling deugt niet (OV-geel zoals een PCC1300/2100). Ik heb nog geen idee wat ik verder met het model zal doen (in familiekring bestaat geen belangstelling, de domooren!!)

rikky | 28-8-2013
Wat een mooie foto`s Raymond, Bedankt. En gefotografeerd op mijn verjaardag . .
Nou ik kan mij de Strijkijzers nog heel goed herinneren op de kruising LvM / Conradkade. En het emplacement aan de Duinstraat natuurlijk.
Het miniatuur staat voor mijn neus. Met dank aan H.K.

Tiktak | 28-8-2013
@ Geurt Borsboom
De goederenwagens bestonden uit gedeeltelijk (omgeveer 5 wagons) die bestemd waren voor Scheveningen en de rest waren voor de handelaren die zich gevestigd hadden om het rangeerterein Delfselaan.
Het ging als volg te werk.
de NSloc + wagons kwamen aan bij het Hobbemaplein, voor het plein werd de loc ontkoppeld van de wagons, de loc stak het plein geheel over om daarna terug te rijden via het wissel ( waar nu de vistent v.d Toorn staat) het doodlopende zijspoor op te rijden.
Hierna stak de H51 of de H52 het plein over om zich aan de wagons te koppelen en hierna weer het plein over te steken, bij de Delfselaan werden de wagons los gekoppeld die bestemd waren voor Scheveningen,
na het passeren van lijn 11 stak de HTM loc de sporen over om achter de dienst tram te rijden.
Als de HTMloc vertrokken is, rijd de NSloc van het opstelspoor af om wederom het plein over te steken en zich aan de achtergebleven wagons te koppelen, hierna werden de wagens opgeduwd en uitgerangeerd.
indien er wagons moesten meegenomen richting HS reed de NSloc over het omloopspoor (tussen het Hobbemaplein en Delfselaan) om die wagons op te halen, deze werden meestal op het overloopspoor gezet.
De Vam treinen reden meestal `s-nacht (+/- 06.00 uur)

Hans | 28-8-2013
@Joop Jansen. @Geurt Borsboom. Bedankt voor uw reacties. Ik ben weer helemaal bijgepraat. De verwijzing van @Joop Jansen naar de genoemde link is een prachtige openbaring voor mij.
Ik was vaak tegen de avond op het Hobbemaplein aanwezig, wanneer de vuilniswagons door de NS naar Drente werden gereden. Het oversteken van de HTM-locs t.b.v. het goederenvervoer gebeurde hoogstwaarschijnlijk op een ander deel van de dag, wanneer ik op school zat.
In die tijd had ik een schoolvriendje dat in de De Heemstraat tegenover de markt woonde. Vanuit zijn huis had je natuurlijk een mooi en soms ook spannend uitzicht. Heerlijke tijd!

Wil Leebeek | 28-8-2013
De stroomstoring waarbij veel lijnen werden omgeleid/ingekort of delen
vervangen door bussen vond plaats op 16 augustus 1974

Het was spectaculair als die transporten door de stad.

Geurt Borsboom | 28-8-2013
@Hans: de `strijkijzers` staken het Hobbemaplein weldegelijk over. De NS loc werd namelijk vlak voor dat plein op een zijspoortje geparkeerd. Vervolgens stak een strijkijzer dat plein over en pakte die de trein op, waarmee hij andermaal het plein overstak, richting Scheveningen. De NS loc kwam daar vervolgens achter aan en ging (vermoedelijk) naar het VAM-depot.
De strijkijzers kwamen dus niet verder dan net even over het Hobbemaplein. Daar hield ook de bovenleiding op.

Wout Baak | 28-8-2013
Dank voor de foto`s. Een bewijs dat het ijzersterke loks zijn.

Joop Jansen | 28-8-2013
Hans ... kijk maar eens goed naar de Hobbeltjesplein bovenste foto`s van Neeke op diens zwart-wit site vergelijkbaar met Aat Hoogland`s link : http://www.neecke.nl/Den%20Haag%20Goederentram%20HTM.htm

Hans | 28-8-2013
@Richard Velthuysen. Ik kan mij deze goederendienst nog goed herinneren . Het Hobbemaplein met schrille fluit overstekend...

U bedoelt hier waarschijnlijk de locomotieven van de NS; de strijkijzers heb ik namelijk nooit het Hobbemaplein zien oversteken. Verder dan de snacktent van Tieleman heb ik ze niet zien komen. Op de rails langs het marktterrein heb ik ze dus nimmer zien rijden. Maar ja, ik geef toe, dat ik niet elke dag daar aanwezig was.
Mannen met rode vlaggen hielden het verkeer tegen bij de oversteek van de NS-locomotieven.Aat Hoogland | 27-8-2013
Wellicht is deze site bij jullie bekend en als Wim het goed vindt de volgende link met mooie foto`s van de strijkijzer

http://www.neecke.nl/Den%20Haag%20tram%20Stroomstoring%20HTM.htm

Richard Velthuysen | 27-8-2013
Prachtige Foto `s inderdaad vergelijkbare locs. Geweldig !Als ik het goed lees is deze loc door Maffei in 1910 gebouwd en nog steeds in dienst !!!! Een prestatie.
Siemens wat betreft de instalatie klinkt bekend in de oren . Ik vind het nog steeds jammer , dat de goederendienst over lijn 11 ooit opgeheven is.
Ik kan mij deze goederendienst nog goed herinneren . Het Hobbemaplein met schrille fluit overstekend en de locwissel bij de Heemstraat met de NS.
Helaas heb ik hier geen foto `s van. Ik was ten tijde van de opheffing van deze goederendienst 14 jaar . Nu nog n.a.v. deze foto ,een foto van de H 51/52 in de reguliere goederendienst en het verhaal is compleet .

Tiktak | 27-8-2013
@ Raymond,
Bedankt voor het plaatsen van deze foto`s, ik heb nu namelijk een indruk hoe de binnenzijde van de H51 - H52 er uitzag.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    5909


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>