Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 13-12-2017, 20:42 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      PCC 1237 van lijn 12, Lekstraat bij het Prins Bernhardviaduct in aanbouw
foto van Koos van der Kolk uit de herfst van 1974


seuters | 18-9-2013
serie 1200 de beste trams die ze ooit gemaakt hebben.

Betweter | 3-9-2013
Ja, want de kans op grootscheepse sloop van met name Archipel en Statenkwartier is erg aannemelijk ... Not

coos | 3-9-2013
@Rinus: juich niet te vroeg dat tal van megalomane autowegplannen in en rond de Haagse binnenstad (nog) niet zijn uitgevoerd. Een hele reeks van wijken rond de binnenstad is hoogbejaard (100 jaar en ouder): de Archipelbuurt, het Zeeheldenkwartier, Duinoord en Statenkwartier, Valkenbos, etcetera.
Bij sloop en nieuwbouw vrees ik dat de kans wordt gegrepen eens flink uit te pakken voor het autoverkeer.

Rinus | 3-9-2013
Nog inhakende op die discussie over het gebruik van het Pr. Bernhardviaduct. Dat maakte deel uit van een concept van stadsautowegen. Inderdaad zou in het verlengde de zgn. Dwarsweg worden aangelegd. Men is niet veel verder gekomen dan een klein stukje dat doodliep en vervolgens was de tegenstand te groot (en ook het geld op) en werd dat weer bebouwd met huizen.

Nog wat gruwelijke voorbeelden: de Hoefkade weg en vervangen door een snelweg dwars door de - gerenoveerde - Schilderwijk, een rotonde op het kruispunt Scheveningseweg / Duinstraat, met een snelweg die via de Duinstraat over waar nu het gemeentekantoor zat dwars door Scheveningen zou lopen naar een andere rotonde ergens bij het Westbroekpark. Ook de Utrechtsebaan zou niet doodlopen, maar doorgetrokken worden voor een aansluiting op een ring rond de "City" (zoals men dat toen noemde). Eigenlijk zou je die verschrikkelijk brede Laan Copes van Cattenburgh die volledig is opgeofferd aan het autoverkeer nog als een restant van dat plan kunnen zien. Alleen was in de oorspronkelijke gedachten (concepten) dat als 1 richtingsverkeer over de volledige breedte gepland.

Naast de Utrechtse baan zouden we trouwens ook nog de Rotterdamse en Leidse baan krijgen. Snelwegen die (en ik citeer uit een document uit die tijd) "als injectienaalden in het hart van de stad zouden steken". Volgens mij is dat knap dodelijk, maar daar dacht men toen anders over....

Emile1952. | 3-9-2013
@Frans van Meerwijk.
"...Begreep ik het nou goed? RECHTS het spooremplacement, dus links achter mij die nu kale vlakte en ná het viaduct al die nieuwe `veel-te-hoogbouw`?...".

Helemaal goed!

Frans van Meerwijk | 3-9-2013
Sorry voor de olie op het vuur:

@Emile: goed gesproken!
@Paul: Kijk nog eens goed naar de dubbele naam van de site: niet alleen Trams en Bussen, maar ook Dit Mooie Den Haag met al haar geannexeerde dorpen/gemeenten in de huidige tijd en in hun (voor velen dierbare) verleden...
Wat moet jij dan gruwen van "Lijn 13 in de Kempstraat" en vergelijkbare draadjes... of de plaatjes van het Laakkwartier-in-aanbouw/ontwikkeling: daar zie je alleen maar drassig weiland, geen één tram...

Verruim je blik en accepteer de hobbybeleving van ánderen:
Zoals de TV-reclame adviseert: "eat a Snickers"

Weer On Topic: Begreep ik het nou goed? RECHTS het spooremplacement, dus links achter mij die nu kale vlakte en ná het viaduct al die nieuwe `veel-te-hoogbouw`?

Emile1952. | 3-9-2013
@Paul. Dan kunnen door jouw ogen bezien heel veel postings van heel veel deze site bezoekende mensen niet meer. Niet alleen over wegen en gebouwen, maar ook over postings van vrienden en bekenden die mensen hier op de website aantreffen. En ook niet wie waar gewoond heeft, of een winkel heeft gehad. Ook niet meer over tram- en busreclames. En ga zo maar door. Dat soort berichtjes lees ik bijna op elke pagina. Heel vaak toch verdomd leuk om te lezen. Jij vind van niet. Ik zou zeggen, leven en laten leven. Waarom begin je niet jouw eigen website, als je het zo oneens bent met de spelregels?

Paul | 3-9-2013
dan hoop ik dat de geachte webmaster er goed naar kijkt

Emile1952. | 3-9-2013
@Paul. Nou nou nou... Mensen reageren op wat ze op een foto allemaal zien. Dat kan over trams en bussen gaan, maar soms ook over wegen, gebouwen etc. En dat kan best verdomd interessant zijn om te lezen. Dat jij dat niet vind, dat kan. Smaken verschillen nu eenmaal. Het staat niet in de lijst van spelregels over reageren, dat je het niet over wegen, gebouwen etc. mag hebben. Bovendien bepaal jij niet uiteindelijk wat hier wel of niet kan maar de geachte webmaster.

Hans (Zoef) | 3-9-2013
Dat er weinig verkeer over dat viaduct ging kwam omdat er nog geen aansluitingen voor waren. Het plan was een snelweg van het centrum door de stad met een aansluiting op de A 12. Omgeving Nieuwe Molstraat is veel gesloopt om een doorgang te maken voor deze weg. Het gehele plan ging niet door, omdat het de Utrechtsebaan is geworden.

paul | 3-9-2013
dit is een site over trams en bussen.
niet over bouwwerken

Emile1952. | 3-9-2013
Ik blijf het nog steeds waanzin vinden toen ze die middelste rijbanen uit het Prins Bernhardviaduct gingen slopen, en er Terminal Zuid voor in de plaats kwam. Nauwelijks 16 jaar oud viaduct!! Maar ja wat moet je met een viaduct waar nauwelijks veel verkeer over reed? Wat een gigantische miskleun is dit toch geweest! Wat een geld wegsmijten. maar dat gebeurt wel vaker in Den Haag.
Bekijk de foto`s op de Haagse Beeldbank 820450 en5.05496. (Wel uitvergroten)

Haagse_Meester | 3-9-2013
Eveneens ter orientatie: bij de zichtbare pijlers begint de later gebouwde op/afrit voor de bus, dus links v/d genoemde pijlers gaan de middelste rijstroken (steil) naar beneden. De fotograaf staat hier ongeveer op de plek v/d ingang v/d Koningstunnel. In de ruimte tussen Transistorium en viaduct is later het ministerie van VROM gebouwd.

Paul | 3-9-2013
De pcc met de ringer bonbons is de 1226
de 1225 t/m 1228 hadden deze reclame.
de 1226 had een afwijkende stroomafnemer ( zie foto)

coos | 3-9-2013
@Emile: die brandtrappen hebben een onuitwisbare indruk op me achtergelaten.
Die laat ik me niet afnemen.

Emile1952. | 2-9-2013
Even een correctie. Het Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen had wel aan beide zijkanten brandtrappen. Maar wel ver achteraan de zijkanten van het gebouw. En zo te zien niet erg geschikt voor massaal gebruik tijdens een nood situatie.

Emile1952. | 2-9-2013
@coos. Ik heb vele, vele foto`s op http://www.haagsebeeldbank.nl/ bekeken. Het Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen had geen brandtrappen aan de buitenkant, aan de kant van de Muzenstraat. Aan de andere kant ook niet. Ook het Transitorium had geen brandtrappen aan de buiten kant. En de Hoofdingang Transitorium was toch echt Muzenstraat 30. Overtuig je zelf maar op de Haagse Beeldbank, en gebruik zoek filters "Transitorium", resp. "Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen". Ik de loop van vele jaren gaan herinneringen een geheel eigen leven leiden. Dat is niet erg hoor, maar wel iets om rekening mee te houden.

coos | 2-9-2013
We herinneren ons de zijkant van het Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen aan de Muzenstraat als één kolossale muur van baksteen `versierd` met een zigzag van brandtrappen. Nummer 30 zal wel een personeelsingang geweest zijn.

Emile1952. | 1-9-2013
De ingang van het Transitorium lag aan de Muzenstraat. Het postadres was Muzenstraat 30. De zijkant grensde aan de Zwarteweg.
De brand van het Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen vond plaats op 18-12-1964.
De sloop daarvan in januari 1965.
De bouw van het Transitorium vond plaats eind 1966-najaar 1967.

coos | 1-9-2013
Ter orientatie voor de ouderen onder ons: die betonnen kolos (Transitorium) achter het viaduct op de foto staat op de plek van het oude Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen aan de Zwarteweg.

Emile1952. | 1-9-2013
Aanvulling op vorig berichtje.
@eppo. bekijk ook foto 0.49187 in de Haagse beeldbank. Een mooie foto van Muzenstraat, tramviaduct, Transistorium gezien naar de Kalvermarkt. Ook is goed te zien hoe de pijlers van het tramviaduct eruit zien, waar ik eerder over schreef.

Rinus | 1-9-2013

Tot de reconstructie van de Lekstraat / Rijnstraat in 1983 heeft deze situatie met de zichtbare "trechter" bestaan. Dat hek rechts heeft denk ik te maken met de afbraak van het Staatsspoor. In elk geval is het niet de afscheiding van het spooremplacement van het Centraal Station, maar liep langs het emplacement van het voormalige Staatsspoor en dat stokje grond heeft nog lange tijd als verloren stukje groen daar gelegen. Daar is later de vrije baan van lijn 12 aangelegd, maar ook de rijbaan is toen richting het noorden verlegd. Nu is natuurlijk nog eens alles op de schop gegaan wegens de Koningstunnel. Aan de - voor de toeschouwer anno 2013 - merkwaardige boog in de bebouwing in de Lekstraat is enigszins af te leiden hoe het er vroeger uitzag.

Emile1952. | 1-9-2013
@Museummedewerker. Klopt helemaal.
@eppo. Ga naar http://www.haagsebeeldbank.nl/ en zoek en bekijk de foto met nummer 5.08697. Met scrollen kun je de foto groter maken. Helemaal links zie je dan het Prins Bernhardviaduct. Midden op de foto de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken met de Zwarte Madonna. De rechter toren is het Transistorium. En als je goed kijkt zie je nog net het tramviaduct daar vlak voor langs lopen.

Museummedewerker | 1-9-2013
Het gebouw dat boven het Prins Bernardviaduct in aanbouw uitsteekt is inderdaad het Transitorium. De lengterichting van het gebouw staat vrijwel in dezelfde as als de lengterichting van het kantoorbouw Stichthage van het Centraal Station. De fotograaf staat in de Lekstraat en heeft het Merwedeplein in de rug. Onzichtbaar op de foto ligt het emplacement van de spoorwegen aan de rechterkant. Het Transitorium is in deze vorm en met dit uiterlijk niet meer terug te vinden. Het skelet van het Transitorium is nu onderdeel van het gebouw dat bekend staat als de "Haagse Tieten" aan het Parnassusplein.

eppo | 1-9-2013
@Emile 1952.
Bedankt voor uw explicatie. Ik begrijp nu de locatie en de richting van waaruit deze foto is gemaakt. Ik was in de veronderstelling dat het kantoorgebouw op de achtergrond het Transitorium was. Maar aan de hand van uw uitleg begrijp ik dat dicht gebouw niet in het centrum maar in het Bezuidenhout staat.

Emil1952. | 1-9-2013
Aanvulling. Je kunt dat zien aan het volgende. De ondersteuning van het Prins Bernhardviaduct heeft telkens 4 rechthoekige pilaren op een rij, terwijl de tram oprit/afrit telkens een kolom heeft over de volle breedte van de oprit/afrit. De horizontale dwarsdoorsnede lijkt een beetje op een ovaal.

PCC 1237 staat nog in de Lekstraat, en die PCC onder het viaduct heeft net de Rijnstraat verlaten.
Vlak achter het viaduct ligt evenwijdig aan de Rijnstraat de busoprit naar het busplatform.

Emile1952. | 31-8-2013
@eppo. Dit is het Prins Bernhardviaduct in aanbouw. De oprit/afrit naar het tramplatform ligt hier achter.

eppo | 31-8-2013
Is dit nu de op-/afrit van het tramplateau CS in aanbouw of dat van het Prins Bernhardviaduct? Ik kan dit niet goed beoordelen.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    2029


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>