Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 19-1-2018, 20:42 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      HTM 11, pekelaanhangwagen met sneeuwschuiver, remise Lijsterbesstraat
repro van Kees Waakop Rijers uit de collectie van Wim Vink


We kijken richting de Laan van Meerdervoort. De huizen die nu achter de muur staan zijn op deze foto nog niet gebouwd.

Kees Bontje | 9-9-2013
In het boek `130 jaar tram in Den Haag` (deel 1) van Van Donselaar wordt vermeld dat de pekelwagens 11 en 12 van 1912 dateren. De afbeelding hierboven toont een pekelwagen van het stadsnet, gelet op de grote koplamp (voorzien van vijf lampen) op het balkonscherm. Er is ook een foto bekend van een pekelwagen H.T.M. 1 (met hetzelfde lettertype als op deze foto) genomen op het terrein van de remise `s-Gravenmade.
De foto hierboven is onmiskenbaar genomen op het terrein van de remise aan de Verlengde Laan van Meerdervoort (later Lijsterbesstraat) met op de achtergrond de muur parallel aan spoor 21, derhalve de scheidingsmuur met de latere achtertuinen van de huizen aan de Laan van Meerdervoort. Zie ook de laatste 2 foto`s in deel 4 van de `Wedstrijd voor versierde tramwagens` in `Foto`s uit het archief van de HTM` op deze website, waarop dezelfde muur duidelijk zichtbaar is.

Emile1952. | 3-9-2013
@coos. Inderdaad bijzonder die afwijkende letters H.T.M. aan de zijkant. Op de paar zeer zeldzame foto`s die ik zag van pekelaanhangwagens stond alleen een nummer of een nummer voorafgaand door een wat kleinere "H". Nergens zag ik op een pekelaanhangwagen "H.T.M." boven het nummer staan. Ook niet toen ze vernummerd werden door een H-nummer.
Ook ik nijg naar de mening dat de HTM deze wagen wel eens zelf gebouwd zou kunnen hebben op een voormalig paardentram onderstel.

Emile1952. | 3-9-2013
@Rien Solcer. Je schreef niet over welke muur je het had. Maar je posting stond precies boven die van Ad Fontes. En hij had het over een muur die op de muur van de voormalige remise bij de Wouwermanstraat leek (Dat klopt overigens). Vandaar dat ik het verkeerd opvatte. Leuk dat je die foto 6.09684 van HGA ontdekt hebt op hun site. Ik had hem nog niet eerder gezien.

"...Wat een gave pekelwagen is dat, zo zijn de andere ook tevreden...".
Hahaha...Inderdaad!!

coos | 3-9-2013
Heeft het bijzondere lettertype van "H.T.M." ook een verhaal?

Rien Solcer | 3-9-2013
@Emiel 1952, ik heb niet gesproken over een lange muur, want die bedoelde ik ook niet (lijkt er niet op), maar ik bedoelde het korte muurte aan de rechter zijde. Dit was ook enige foto die ik kon vinden met het bewuste muurtje erop.
Wat een gave pekelwagen is dat, zo zijn de andere ook tevreden.

Emile1952. | 3-9-2013
In ieder geval is het onderstel van deze pekelaanhangwagen heel anders dan die van nr. 14 in het HOVM. Zie op hun site http://www.hovm.nl/2/ww14.php voor de detailfoto.
In het boek "Haagse Trams, Het Haagse trammaterieel van 1864 tot heden" van Johan Blok heb ik niet kunnen lezen of de HTM deze nr. 11 zelf heeft gebouwd.

Overigens is het wel een hele mooie foto.

Hans Verkerk | 3-9-2013
@sjoerd

B I N G O !!!!

Frans van Zoest | 3-9-2013
Apart geval dit, zou deze pekelwagen zelf gebouwd zijn door de HTM en zou het op een onderstel staan van een paardentramrijtuig? Fraaie beschildering van de letters! Lijkt mij geen pretje om voorop te staan en de sneeuwschuiver is in gebruik............

sjoerd | 3-9-2013
Dat muurtje heeft meer belangstelling als deze pekelwagen.

Emile1952. | 2-9-2013
Op foto 6.09684 is de remisehal genummerd tot en met 21. De sporen van bovenstaande foto zijn 19, 20 en 21. De pekelaanhangwagen staat dan op spoor 20 vlak voor de hal.

Emile1952. | 2-9-2013
@Rien Solcer. Die lange muur op die foto, die jij noemde, is niet de muur op bovenstaande foto, maar dat korte muurtje helemaal rechts op foto 6.09684.

Emile1952. | 2-9-2013
Deze pekelaanhangwagen is gebouwd in 1911. De remise dateert van 1906. Ik denk dat de foto vlak na 1911 is genomen. Ik zie op de foto 3 evenwijdige sporen lopen. Dus ik vermoed dat de pekelaanhangwagen vlak voor de remisehal staat. En dan kan de kijkrichting best kloppen, want de huizen aan de Laan van Meerdervoort, vlak naast de remise waren toen nog niet gebouwd. De muur is nml. geen buitenmuur maar een muur van een opslag en bergingsplaats gebouwtje. Dit moet ik concluderen na bestudering van een plattegrond van de remise in het boek "Haagse Trams, Het Haagse trammaterieel van 1864 tot heden" van Johan Blok, Blz. 44.

Rien Solcer | 2-9-2013
Op fotonr:6.09684 van HGA is deze muur goed tezien, en inderdaad nog zonder bebouwing er omheen.

Ad Fontes | 2-9-2013
De Lijsterbesstraat [zeg maar de lange kant met de wisselkam] heeft volgens mij altijd een half hoge muur met daarop een hek of schutting gehad [net als bij de FH]
Dit is de kant langs de sporen. Er staan nu huizen van de Laan van M achter en een laagbouw [van HTM?] voor. Maar je kan een stukje nog zien op streetview
https://maps.google.nl/maps?q=lijsterbesstraat+den+haag&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.51495398,d.d2k,pv.xjs.s.en_US.M4-36_38X9A.O&biw=1440&bih=863&um=1&ie=UTF-8&hl=nl&sa=N&tab=wl

Anton Zonneveld | 2-9-2013
Volgens mij is de tekst onder de foto een misverstand. Immers, ik ken maar één muur aan de remise Lijsterbesraat. En die staat in de Lijsterbesstraat zelf. Dus we kijken NIET richting Laan van Meerdervoort. Of we moeten zeggen we kijken richting Kamperfoeliestraat.....

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    9287


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>