Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 11-12-2017, 20:37 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Limburger 89 keert bij remise Maaldrift in 1960
2 foto`s van Henk Odendaal uit de collectie van Frank Faber
c. campagne | 21-9-2013
@henk boshuyzen, r. van apeldoorn. Bij de HTM waren de buitenlijnmotorwagens uitgerust met twee olielampen, een witte en een rode. Deze moesten bij donker worden gebruikt bij uitval van de spanning op de bovenleiding, of wanneer vanwege bijvoorbeeld een defect de pantograaf moest worden getrokken en de tram dus onverlicht kwam te staan. Verder bij een defect aan de buitenverlichting zelf. De olielampen stonden bij de 1-6 en de 51-80 onder een van de vier grote langsbanken tegen een van de twee "front"balcons. Bij de Limburgers 81-90 waren ze in de bestuurderscabine aanwezig.
Doetinchem, 21-9-2013.

Leo | 12-9-2013
Vaag in mijn herinnering, meen ik wel eens gezien te hebben dat er bij feestelijkheden een vlag op was gestoken. Kan natuurlijk ook dat ik dat heb gedroomd

Henk Boshuyzen | 12-9-2013
Bij de LTM waren boven het middelste raam van het front een soort lantaarnijzers aangebracht. Via de deur was dit makkelijker bereikbaar. In de Haagse dienst waren er geen deuren meer dus heeft men waarschijnlijk de plek aan de bufferbalk gekozen.

R.v.Apeldoorn | 12-9-2013
Nog even over die metalen steunen (massief stuk gebogen staalband, dus niet echt een pijp) die links op de bufferbalken (zowel voorzijde als achterzijde) is gemonteerd. Bij de schilderbeurt voor retourtje Leiden in het TS depot Scheveningen hebben we hier ook al verwonderd naar gekeken. Het was nog niet aanwezig in de LTM periode en is dus op verzoek van de HTM door Werkspoor aangebracht in 1951. Het rare is dat in de HTM dienstorders (ook uit 1951) niet gerept wordt over een doel van deze steunen, in de inventaris van de 81-90 was ook geen rode-olielamp opgenomen (hadden de 1-6 en 51-80 wel). Toch blijft de olielamp de meest voor de hand liggende optie.

Bij de revisie bij Werkspoor is de complete luchtinstallatie voorzien van nieuw leidingwerk (men ging zeer grondig te werk), er is echt geen pijpje blijven zitten uit de LTM periode. In de LTM tijd werd een rood sluitlicht gevoerd door een rood glas voor de koplampen (maar dan aan de achterkant ) te schuiven, de bevestigingslipjes en veertjes zijn bij het maken van de nieuwe koplampringen weer op de HTM 90 te zien.

Op deze plaat van Jan Bonthuis is te zien dat in de LTM periode de wagens de steun nog niet hadden (http://www.nvbs.com/Doximg/CollNeg_1.jpg)

erven sleeboom | 11-9-2013
Emile1952. | 11-9-2013 Stelplaats doet mij erg Duits aan. Stellplatz. Een woord voor een terrein waar men caravans, auto`s, etc. opstelt of stalt.

Voor een tramremise gebruikt men in Duitsland meestal het woord Betriebshof.
In Belgié spreekt men van depôt of stelplaats.

Hans | 11-9-2013
@Emile1952. Het herleiden van de route aan de hand van de haltekaarten was lang niet altijd zo gemakkelijk. Vooral voor een passagier die niet in Den Haag woonde, maar ook als je als Hagenaar met het openbaar vervoer in de voor jou onbekendere delen van de stad kwam. De namen van de straten waarlangs de route liep, ontbraken meestal op de kaart, want de haltenamen waren de namen van zijstraten, kruisende wegen en van gebouwen in de buurt. Alleen de haltes op de pleinen die op de route werden aangedaan, werden veelal wel met de naam van het betreffende plein aangeduid.

In het oudere trammaterieel hingen deze kaarten boven het looppad, in de bussen boven de middendeuren. (Als mijn herinnering klopt...).

Henk Boshuyzen | 11-9-2013
@Joost: Het pijpje aan de voorzijde was niets vreemds. Indien de bovenleidingspanning des nachts wegviel moest voor- en achterop een tram een rode noodseinlamp worden onstoken als signaal voor een eventueel te hulp schietende stoom en/of Motorlocomotief. Vandaar ook aan de voorzijde dat pijpje. En voor zove mij bekend was dat voor interlokale tramlijnen tot begin jaren `60 nog een verplichting om des nachts in ieder geval aan de voor- en achterzijde van een gestrande tram een rode lamp te voeren.

Wim van Es | 11-9-2013
Het bijschrift bij de bovenste foto luidt: "Een Limburger keert bij stelplaats Deyleroord". Deze tekst heb ik overgenomen bovenaan deze pagina.

Vanwege de keerdriehoek ben ik er in de tekst op de foto`s vanuit gegaan dat dit de remise Maaldrift is. Dat in de hoop dat er dan snel duidelijkheid is over de juiste plek van de foto`s. Die is er nu, waarvoor hartelijk dank!

In het boek "De Gele Tram" van A. van Kamp staat op blz. 63 toevallig ook de 89 op de zelfde plek. Hier wordt het eindpunt remise Wassenaar genoemd.

Emile1952. | 11-9-2013
Toevoeging.
Zie in Haagse Beeldbank kaart met nr.: z.gr. 0080 van Holkema, Van & Warendorf. Een Tramkaart uit 1927. Rechtsonder een kaartje in de kaart. Met daarop de route van de tram door Wassenaar en de namen Ouden Deijl, Nieuwen Deijl, en Deijleroord. Dus toen der tijd werden die namen niet anders geschreven.

Emile1952. | 11-9-2013
@Erven Sleeboom.
Stelplaats doet mij erg Duits aan. Stellplatz. Een woord voor een terrein waar men caravans, auto`s, etc. opstelt of stalt.

Een beter opschrift voor deze foto`s zou zijn:
Limburger 89 keert bij Remise Maaldrift in 1960.
of:
Limburger 89 bij halte Remise Wassenaar in 1960.

Emile1952. | 11-9-2013
@Hans.

Waren het nou haltekaarten of routekaarten die in de trams hingen? Voorzover ik me kan herinneren gaven ze de haltes aan.

Het zijn haltekaarten inderdaad. Waarop de haltenamen stonden, en je zo de route die de tram volgde kunt herleiden.

Met jou heb ik alleen maar het foutje geconstateerd en me niet erover uitgelaten, aan wie dit zou kunnen worden toegeschreven

Klopt. Dat heb je ook niet. Maar ik constateer wel dat het niet aan de webmaster ligt, maar aan de HTM.

Hans | 11-9-2013
@Emile 1952. Waren het nou haltekaarten of routekaarten die in de trams hingen? Voorzover ik me kan herinneren gaven ze de haltes aan.

Met jou heb ik alleen maar het foutje geconstateerd en me niet erover uitgelaten, aan wie dit zou kunnen worden toegeschreven

Het genoemde boek heb ik helaas niet in mijn bezit.

Emile1952. | 11-9-2013
De remise heette Remise Maaldrift. Het buurtschap heette daar Maaldrift, echter de halte heette Remise Wassenaar. Zo stond dat op de kartonnen route kaarten die in de trams hingen.

@Hans. Dat spelfoutje is niet van de geachte webmaster, maar van heel lang geleden door de HTM gemaakt. Zie het boek "De gele tram" van auteur A. van Kamp op blz. 7. Daar zie je een foto van de routekaart toen der tijd.

Hans | 11-9-2013
Volgens de driedelige Van Dale is een stelplaats:
1. werkplaats in een machinefabriek waar de machines in elkaar worden gezet
2. (bouwk.) plaats waar een bouwelement gesteld, aangebracht moet worden

Het boek geeft dus niet aan, dat het woord een Vlaams synoniem voor remise is. Maar op internet (Wikipedia, woordenboek) heb ik dit wel gevonden.
Inderdaad, foutief lijkt mij het opschrift van deze foto wel (afgezien van het spelfoutje), want de remise heette Maaldrift en als ik naar de rails kijk, zie ik toch duidelijk de aansluiting daarvandaan op het intercommunale spoor.

Emile1952. | 11-9-2013
Het viel mij vandaag op dat op de lange kartonnen route kaarten van de HTM, die in de trams hingen, de halte namen na de Kerkdam, Den Deyl, en Deyleroord stond, terwijl de officiële benamingen van die buurten toch Den Deijl en Deijleroord waren, en nog steeds zijn. Ook kun je aan die namen zien, mede volgens de regels van het naamgeven aan haltes, dat de straten er nog niet waren, of nog niet bebouwd waren, toen de trambaan werd aangelegd. De Lus zou een betere naam voor Den Deyl zijn geweest, en Narcislaan een betere naam voor Deyleroord. Ook is het wat vreemd dat de halte Kerkdam op de Zuylen van Nijeveltstraat niet Lange Kerkdam werd genoemd. En halte Remise niet Maaldrift. Men was er niet erg consequent toen der tijd in.

erven sleeboom | 11-9-2013
Stelplaats?
Dat klinkt wel heel Vlaams.

Deijleroord?
Dat is niet hier, maar de halte tussen Den Deijl en de remise.

joost | 11-9-2013
@Allen. Dank voor het meedenken. De stangetjes/pijpjes zitten inderdaad aan beide zijden van de wagen omdat het in de LTM-tijd tweerichtingswagens waren en er dus, al naar gelang de rijrichting, aan de achterzijde een (rode) lantaarn kon worden gevoerd. Dat is een nu (achteraf) voor mij logische verklaring. Hoewel in de HTM-tijd aan de voorzijde overbodig, heeft men ze toch maar laten zitten.

Emile1952. | 10-9-2013
@Diverse.
Jullie hebben mij overtuigd..
Het is inderdaad voor een olielamp. Het pijpje voor de luchtslang zit er vlak naast. Zie foto:
http://www.flickr.com/photos/tramwegstichting/8515709621/in/set-72157630059732910

coos | 10-9-2013
Het opstaande pijpje op de mw 164 diende inderdaad om de olielamp op te bevestigen, die bij duisternis ontstoken werd voor de passage van de stroomloze poorten van het Binnenhof. Ze zaten op de mw`s 1-20 en 151-168. Na 24-12-1924 daarvoor niet meer gebruikt.

Emile1952. | 10-9-2013
@Betweter, @Raymond.
Kijk op de bovenste foto vooral naar de achterkant van de tram. En dan vooral naar de luchtslang met pijp. Die pijp zit op dezelfde plek.
@Adje.
Waarom dat bij het ombouwen / verbouwen niet helemaal is weggehaald?
Geen idee.

Adje | 10-9-2013
Over dat pijpje, kijk maar eens naar de foto`s hier: http://www.gluckauf.nl/LTM_bedrijf.htm
Dat `restant van` zou goed kunnen, maar waarom is dat bij de verbouwing dan niet helemaal weggehaald?

Raymond | 10-9-2013
Ik denk dat Betweter gelijk heeft... dat dient om een rode olielamp op te zetten. De Buitenlijners en de Fluitketels hadden het ook (alsmede divers NZH-materieel).

Emile1952. | 10-9-2013
@joost. Daar de motorwagen eenrichtingwagen werd bij de HTM, denk ik, dat het pijpje een restant is van de pijp waar de luchtslang voor de beremming van de aanhangwagen aan vast zat.

Betweter | 10-9-2013
Lijkt een beetje op een bevestiging voor een olielamp, zoals ook aanwezig op motorwagen 164.

joost | 10-9-2013
Jawel. Weer schitterend deze Limburger en ja, Emile1952. Je hebt gelijk. Vraag me af waar nu eigenlijk dat opstaande stangetje op de balk, links boven de centrale bufferkoppeling, voor dient. Alle Limburgers hebben het, zonder uitzondering. Heeft iemand een idee?

Emile1952. | 10-9-2013
Het is Deijleroord.
De Remise Maaldrift en het voorterrein zijn gelegen in Maaldrift.
En Deijleroord is geen Maaldrift.

Overigens mooie foto`s.


Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    6745


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>