Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 25-9-2018, 14:05 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
Drukte op het Hobbemaplein in de jaren 50 met tram 12 (272-757)
ansichtkaart uit de collectie van Gerard van der Swaluwe


wil leebeek | 26-9-2013
De motorwagen is de 272 met reclame Sta op Sterling, de beste shag.

De 252 heeft altijd Coca Cola gehad tot een Richters reclame van een 290er
op het dak kwam.

Hans (Zoef) | 26-9-2013
Achter Rynbende`s stond Nieuw Rood de rest van de tekst is duidelijk.

Kees de Ridder | 26-9-2013
Wat zal nou de reden zijn geweest dat een z.g. eigennaam dikwijls voor reclamedoeleind wordt gewijzigd?
Ik denk dat ik het weet. Ik heb in Loosduinen ontdekt dat m.n. middenstanders dit indertijd deden om hun naam in het telefoonboek eerder dan hun familie/naamgenoten, dus vooraan vermeld te zien.
Voorbeelden: limonadefabriek Duyvesteijn/Duijvestijn, slager Jeursen/Jeurse en vrachtvervoer van Velthoven/ van Veldhoven. Wat een verhaal, hè?

Hans | 20-9-2013
@Mike. Bedankt voor de tip. Ik heb de foto bekeken, maar dit is niet de friettent, zoals ik hem heb gekend. Op de foto van ca. 1950 is een primitief, gesloten aanhangkarretje te zien, waarschijnlijk gebruikt in de periode dat Tieleman net een vergunning van de gemeente had gekregen.

Het frietkot dat ik me kan herinneren, was veel groter, had geen wielen en was (licht?)groen van kleur. Ik meen dat er binnen een zitje was om desgewenst je snackje op te eten. Jaren later is deze tent weer vervangen door een nog "luxer" geval.

Hans | 20-9-2013
@Wim van Es. Dank voor de medewerking. Het is een bruikbare uitsnede.

@P.S. De spelling op de markies laat niets aan duidelijkheid te wensen over. Dit is echt de enig juiste spelling van de merknaam. Zie: http://members.upc.nl/w.rijnbende/stonewar.htm
Hier vindt u afbeeldingen van kruiken en jeneverflessen van de firma Rynbende. Er staat ook het volgende te lezen:

"Rijnbende is written with "ij", which is pronounced as "y" . And, as the English language does not have this "ij", and Rynbende had a large export market, the name was changed to Rynbende with an `y`."

Ook op andere websites heb ik afbeeldingen van geëtiketteerde flessen, beletterde borrelglaasjes, e.d. bekeken en overal las ik Rynbende.

Het reclameschild waarnaar uw link leidt, is vermoedelijk niet onder auspiciën van het bedrijf vervaardigd. Dat is mijn verklaring van de onjuiste spelling van de merknaam.

Wat mij betreft zet ik hierbij een punt achter deze discussie, anders voorzie ik dat het een gebed zonder end wordt.

Wim van Es | 19-9-2013
Hieronder een uitsnede van de markies van het cafe op de hoek van de De Heemstraat.@P.S., deze uitsnede is een heel stuk duidelijker dan de ingezonden uitsnede.

Kees de Ridder | 19-9-2013
Voor echte Hagenezen een erg herkenbaar punt, alleen als dezelfde shot nu genomen zou worden dan zou, wat wij dan "nieuwbouw" noemen, behoorlijk verdwijnen tegen de hoge gebouwen rond het Centraal Station, Bezuidenhout, Waldorpstraat en Neherkade. De H. Hartkerk had destijds 2 identieke torens en mede daardoor leek het front van de kerk enigszins op de Ridderzaal. Verder meen ik ook het postkantoor gebouw aan de Rijswijkseweg te zien. Het Hobbemaplein lag in de periode 1949/1952 op mijn fiets-schoolroiute en daarvan meen ik me te herinneren dat de Ruysdaalstraat b.v. voor het eerst geasfalteerd werd, hetgeen wellicht aan de versgeverfde verkeerspijlen op deze foto een bewijs kan vormen.

P.S. | 19-9-2013
@Hans Ik heb aan de webmaster gevraagd of de uitsnede geplaatst kan worden. Op de volgende link vind je een afbeelding van een reclame schild voor Rijnbede`s jenever * Link *


Hans | 19-9-2013
@Frans van Meerwijk.We kijken tegen de gebouwen van de Schilderswijk aan en dus richting centrum. "Stad" in het Haags. Je ging naar de stad, niet naar het centrum.

@P.S. U hoeft mij niet te overtuigen. Als u meent, dat er RIJNBENDE`S op de markies staat, dan geloof ik u graag. Maar dat neemt niet weg, dat de correcte spelling van de merknaam volgens mij met een i-grec is. Echter ik ben wel een beetje nieuwsgierig, dus...

P.S. | 18-9-2013
@Hans Als merk komt zowel Rijnbende als Rynbende voor. De Y vorm vooral voor export doeleinden. Ik den toch dat er RIJNBENDE`S op de markies staat. Als er belagstelling voor is kan ik de bewerkte uitsnede naar de webmaster opsturen

Mike | 18-9-2013
@ Hans

de friettent van Tieleman uit de jaren `50 staat op HBB Identificatienr. 0.28065

Frans van Meerwijk | 18-9-2013
Wat mooi! Dank aan alle mensen die diverse punten benoemden: ook al zijn (vrijwel?) alle gebouwen verdwenen, ik kan me tenminste oriënteren... De foto is toch "richting Centrum"?

En inderdaad: een weegschaal in een abri, die werkte op een dubbeltje...

Mooie nostalgie!

aldo markus | 18-9-2013
Mooi. Hier liggen veel voetstappen (en voetstapjes) van mij.

Hans | 18-9-2013
@P.S. Inderdaad, daar staat RYNBENDE`S. Als merknaam werd het met een y gespeld, waarschijnlijk i.v.m. export. Het was een eeuwenoude Schiedamse (uiteraard!) distilleerderij van de familie Rijnbende.

In die tijd kwamen op verjaardagsfeesten of bij andere feestelijke gelegenheden de g/jeneverflessen op tafel. Oude en jonge klare, een citroentje (al dan niet met suiker), bessenjenever. Het ging er allemaal wel in en gelukkig had niemand in de familie een "kwaaie dronk". Naarmate de vrolijkheid steeg, daalde het gespreksniveau. Dat wel.

Coris | 18-9-2013
De rails van lijn 13 is nog lang in gebruik geweest.In 1953 werd de Kempstraat opnieuw geasfalteert met de rails in het wegdek.Het is gezichts bedrog dat de rechte rails niet opvalt en de gebogen (door de vrijving van de wielen)rails mooi glimt.In de hobbemastraat is de kerktoren van de katholieke kerk te zien,En de kleding zaak Van Es .Wat opvalt ,dar er een hoop fietsers de hand uit steken,tegenwoordig steken ze de I-pot uit.

sjoerd | 18-9-2013
Hans ( zoef )

De firma naam staat met grote letters op het dak .

René D | 18-9-2013
O O Den-Haag wat ben je toch veranderd. Alle gebouwen op de foto zijn er niet meer.

coos | 18-9-2013
Net niet zichtbaar achter de boom stond naast het spoor van lijn 11 een metalen box van het Rode Kruis waar je oude tijdschriften in kwijt kon.

Hans (Zoef) | 18-9-2013
Op de hoek van de Hobbemastraat zit hier nog Linha een groothandel in kantoor en school benodigdheden, zij zijn in 1963 verhuisd naar de Polakweg in Rijswijk onder de naam Lintel.

Wim van Es | 18-9-2013
@Fred vd Burg, je hebt vast wel gelijk. Zie onderstaande uitsnede.


Fred vd Burg | 17-9-2013
De motorwagen op lijn 12 lijkt, gelet op het onderstel eerder een 250er dan een 290er.

P.S. | 17-9-2013
Heerlijke foto
@Hans vergeet de besteleend niet. Wat de genever betreft na wat vergroten en verscherpen van de foto denk ik dat er misschien Rijnbende`s staat. Dat was een jenever merk

Hans | 17-9-2013
Mijn natuurlijke habitat in de jaren `50. Toen mocht er nog langs de stoeprand in de linker voorsorteerstrook geparkeerd worden. De twee duidelijk herkenbare auto`s zijn een Vauxhall Wyvern of Velox en daarachter een Ford Taunus (waarschijnlijk een 15M De Luxe, zo te zien aan het vele chroom aan de voorkant, de tweekleurigheid en de banden met witte zijvlakken).

De snacktent van Tieleman stond links achter de bushalte van 25/N, maar is helaas buiten beeld gebleven.

Ook bijzonder is de abri rechts. Hierin stond een grote personenweegschaal. Een stuiver of een dubbeltje - dat weet ik niet meer - in de gleuf en je wist je gewicht.

Wat daar links op de hoek van de De Heemstraat op de markies van het café staat, kan ik niet helemaal ontcijferen. "ZEER OUDE GENEVER", maar daarboven?

Huub van Keulen | 17-9-2013
De sporen van lijn 13 zien er ongebruikt uit, zodat de datering van deze plaat uitkomt op een jaar (kort?) na 1952.

Richard Velthuysen | 17-9-2013
Mooi overzicht van dat plein , met nog de recht doorgaande sporen richting de Kempstraat en de afbuigende sporen richting de van der Vennestraat.
Wat ook opvalt : Heel veel voetgangers en fietsers en relatief weinig automobielen. Ja , niet een ieder kon zich toen zo een mobiel veroorloven.

Anton Zonneveld | 17-9-2013
Zeker een zeer mooi plaatje. Overzichtelijk en scherp. Als lijn 11 er ook nog op stond was ie helemaal..... Bedankt Gerard!

Danny | 17-9-2013
Mooi plaatje!

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    3275


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 13 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!