Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 13-11-2018, 21:10 uur.

   
       
 

 
   
AEC Regal 544 lijn 13 passeert defecte 580, Erasmusweg/Leyweg
foto van Ronald van Onselen d.d. 24 oktober 1970


joost | 24-9-2013
Hans (Zoef). Helder. Dankjewel

Hans (Zoef) | 24-9-2013
Het systeem werkte niet op luchtdruk, maar op vacuum. Aan de motor zat aan het inlaatspruitstuk een leiding en deze had een onderdruk ten opzichte van de normale luchtdruk en daar werkte de ruitenwissers op. Op dat zelfde vacuum systeem werkte ook de ruitensproeier. Het leuke van dit systeem was, als je een beetje teveel gas gaf, dan stopte de wissers om vervolgens weer met dubbele snelheid te gaan werken als naar de volgende versnelling werd geschakeld en dat kwam door de wisseling van het vacuum.

Frans van Meerwijk | 24-9-2013
Over die ruitewissers:
Het systeem werkt inderdaad op luchtdruk. Op iedere "motor" zit een kraantje, waarmee de de druk op de motor kunt regelen en dus de slagsnelheid. Op je dashboard heb je dan een soort "hoofdkraan" waarmee je de boel Aan of Uit zet

Bij streekbussen uit die tijd (bijvoorbeeld bolramers) is het systeem iets anders: op je dashboard/in je cabine heb je TWEE kraantjes, iedere ruitewisser n en op dat kraantje zit een regelknopje waarmee je de slagsnelheid kunt regelen.

Voor belangstellenden iets leuks om op te letten/naar te vragen bij het volgende bezoek aan HOVM/HBM of een rit?

En over de locatie van de foto zeg ik niks, ook al woon ik er om de hoek...

Maar het is een heerlijke typische foto: kl**weer en dan k nog defect staan... De droeve realiteit van alledag

Wim van Es | 24-9-2013
Edu en Hans (Zoef) hebben gelijk. Dit is inderdaad de Erasmusweg bij de Leyweg en niet de Leyweg/Steenwijklaan.
Ik woonde toen 500 meter verderop in de Hardenbroekstraat.

AatP | 24-9-2013
Dit is de halte Paterswoldestraat op de hoek Erasmusweg / Leyweg. Vorige / volgende halte: Melis Stokelaan.

Hans (Zoef) | 24-9-2013
Even wat recht zetten, dit is de hoek Erasmusweg/Leyweg, dus GEEN Steenwijklaan. Dat pleintje met flat wat we hier zien is tegenover het Texaco benzinestation. De flat is inmiddels vervangen. Wie twijfelt kijkt op het HGA naar foto 5.10209. `En ding zijn we het wel over eens, het is rotweer!

Hans | 24-9-2013
@joost. Bedankt voor de uitgebreide beantwoording. Inderdaad, die slangetjes... Nu ik eraan terugdenk, zie ik ze weer voor me. Als ik me goed herinner, heb ik ook vroeger gezien dat de ruitenwissers "spontaan" van snelheid konden veranderen, dus zonder ingrijpen van de chauffeur. Hij kon die klaarblijkelijk niet zelf regelen.

aldo markus | 24-9-2013
De 544 zal zo direct rechtsaf de Erasmusweg opdraaien. Achter de bussen de Steenwijklaan. Daar was op het pleintje van mei 1966 tot oktober 1967 het eindpunt (MORGENSTOND) van lijn 15. Lijn R/27 eindigde hier ook ("MELIS STOKELAAN"), voordat deze bij de komst van lijn 28 in september 1958 werd teruggetrokken tot de Aagje Dekenlaan).

joost | 24-9-2013
@Hans. Bij navraag. Alleen de druk voor de ruitensproeier kwam uit de reserveband. De aandrijving was gewoon elektrisch (Toen nog 6 Volt).

joost | 24-9-2013
@Hans. Dit systeem was overigens niet uniek. De kevers van VW van net na de oorlog (en misschien ook wel van voor de oorlog) werden ook met luchtdruk aangedreven. De benodigde luchtdruk werd onttrokken uit de reserveband die (hoe kan het anders) in het vooronder naast de benzinetank was gepositioneerd. Het op spanning houden van deze band was dus essentieel voor het functioneren van de ruitenwissers. (En was natuurlijk ook handig als je de reserveband nodig had om thuis te komen). Dit verhaal heb ik uit overlevering van een buurman die een dergelijke auto bezat. (Als dit verhaal niet klopt is het zijn schuld).

joost | 24-9-2013
@Hans. Dat was mij destijds ook al opgevallen. Ik vroeg er toen naar aan een bestuurder. Hij zei: deze ruitenwissers werken op luchtdruk uit de ketels waarop ook deze bus kan remmen. Als ventje snapte ik dat wel. Zo zelfs dat ik het nu nog weet. De aansluitingen van de wissermotoren leken inderdaad ook meer op slangetjes dan op elektrische kabels.

Joke | 24-9-2013
Volgens mij kruist de Steenwijklaan nergens de Erasmusweg, dit is wel degelijk de kruising met de Leyweg.

Hans (Zoef) | 24-9-2013
Deze foto is inderdaad genomen op de Erasmusweg, de flats staan beslist niet aan de Leyweg en bovendien staan daar aan die kant ook geen bomen.

Edu | 24-9-2013
Is dit niet gewoon de Erasmusweg hoek Leyweg???

Hans | 24-9-2013
Regenachtig weer en oude bussen. Dat doet mij denken aan een vraag, die mij al langer kwelt . De ruitenwissers van deze bussen liepen altijd tegen elkaar in; hun bewegingen waren niet altijd synchroon. Hadden ze dus allebei een eigen motor? Kon de chauffeur hun slagsnelheid afzonderlijk regelen? Zo ja, hoefde hij dan niet vanaf de chauffeursplaats op te staan om de rechter wisser aan te zetten en de snelheid in te stellen?
Deze vraag geldt niet alleen voor dit type bussen, maar ook voor de nog oudere.

FransW | 23-9-2013
Een maand later na deze opname (25.11.1970) verhuisde ik als 9-jarig jongetje met mijn ouders naar Baarn. Deze bussen heb ik nog goed gekend, zag ze vaak rijden bij mij in de buurt over de Loosduinsekade. En ook als passagier tijdens het schoolzwemmen vanaf mijn lagere school aan de Kamperfoeliestraat naar zwembad De Regentes.

Meteen achter de rechter (inhalende) bus zie ik een Ford Cortina, geheel rechts en Ford Transit met daarvoor een VW kever.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    6542


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 11 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!