Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 14-12-2017, 20:33 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      NZH-trams door Haarlemmerstraat (HTM-sporen) Leiden 1945, waarom?
foto van J.C. Jasperse uit de collectie van Dick van der Spek


Weet iemand misschien waarom op een gegeven moment in 1945 NZH-trams door de Haarlemmerstraat in Leiden reden?, Wat is/waren de reden(en) van dit ongewone transport?

Dick van der Spek

erven sleeboom | 29-9-2013
"Meubelen" zou een cover up kunnen zijn voor een anders soort lading. Dat in de archieven niet zo veel te vinden is, is niet zo vreemd. Dit soort transporten hing men niet aan de grote klok. Waarschijnlijk ging het ook om ad hoc-beslissingen. Een Duitse Oberst of Feldwebel vorderde gewoon een tram in de remise of liet `m van de dienst halen, personeel mocht of durfde niet weigeren, en rijden maar.

Dit alles naar aanleiding van een in vredestijd genomen foto in de Haarlemmerstraat. Het is een bijzonder plaatje en dat is `t.

erven sleeboom | 29-9-2013
Yep. ik bedoel dat gevalletje met de A611/612.

Dick van der Spek | 29-9-2013
@ erven sleeboom
Ik heb nog even gekeken in de hier aanwezige documentatie: gevonden dat in september 1944 een A600 met meubelen vanuit Leiden naar Wassenaar is gereden. Ook de AB611/612 zou een keer vanaf de kerkdam in wassenaar naar Sassenheim zijn gereden (troepenvervoer). Misschien dat je daarop duid?

dick van der Spek | 29-9-2013
Op Plein 1813 heeft Bonthuis een opname gemaakt van de A319 met de onderstellen van twee bakwagens, C113 en C116.
Van vervoer van duitse militairen door een A600 (van/naar?) wassenaar is mij niets bekend, wel zou een A600 voor kolenvervoer (en men zegt munitie) zijn ingezet. Van al deze transporten is in het NZH archief en vooralsnog andere archieven niets gevonden. Maar er is meer minder bekend, zo is ook over de CBS-diensten niets meer in de archieven dan een schamele opmerking in een aanschrijving gevonden, maar geen dienstregelingen. Wel foto`s natuurlijk. Hoe deed men dat toch?

erven sleeboom | 28-9-2013
In de categorie sinistere transporten: er schijnt ook een A600 Duitse soldaten in Wassenaar te hebben opgehaald.

dick van der Spek | 28-9-2013
Dank voor al deze input. Met Bonthuis en Voerman heb ik veel contact gehad over de transporten die door jullie worden gememoreerd. @ Campagne: die door jou genoemde transporten betroffen dat zaken van verhuizingen van een ministerie? De foto(`s),Voerman heeft er daar meerdere genomen, waren dacht ik toevalstreffers, de transporten van materialen uit Scheveningen NIET, daar waren er meerdere van. Er gebeurde toen veel in Leiden, zo was er nog een sinister transport door Leiden toen op 20 november op last van de bezetters een HTM-tram in de Breestraat reed. mensen die bij een razzia in Den haag waren opgepakt werden met de tram naar leiden gebracht en vandaar verder naar Duitsland. Toevallig ben ik de vergeten bombardementen in relatie tot de tram momenteel aan het beschrijven (Bombardementen op de Haverzakbuurt, 10 en 11 december).

JWB | 28-9-2013
Om dus op het onderwerp terug te komen. We kunnen dus gevoeglijk aannemen dat het hier om een onderhoudsploeg gaat aangezien de normale dienst op die datum nog niet was hervat (op dit gedeelte van de lijn).

c. campagne | 27-9-2013
@erven. De A513 is op 27-8-44 met een hele sleep werkwagens onderweg geweest van Den Haag via Wassenaar naar Leiden. De rit ging daarbij o.a. via lijn 4 naar Marlot en toen over de op 26-8-44! in gebruik genomen hulpboog naar I2 bij het ZHESM-viaduct.
De reden waarom de A1000 van de NZH in de Haarlemmerstraat staat is mij niet bekend.
Doetinchem, 27-9-2013.

erven sleeboom | 27-9-2013
De foto op Plein 1813 die ik me herinner is geloof ik met een A500 plus lorries
Haagse tramhistorie is (vrijwel) compleet in de centrale bibliotheek in te zien


Die moet ik dan even opdiepen uit een verre zolderkast, maar ik vraag me af of een relatief brede A500 wel kon/mocht rijden op HTM-sporen.

Ad fontes | 26-9-2013
Zou dus werk op de brug kunnen zijn.
Foto`s hebben of in het blad van de TRamwegstichting of in Haagse tramhistorie gestaan. Die laatste is (vrijwel) compleet in de centrale bibliotheek in te zien

erven sleeboom | 26-9-2013
Ad Fontes | 26-9-2013 Hoe "diep" in de Haarlemmerstraat is dit?

Niet zo diep. Eerste stuk vanaf de Blauwpoortsbrug, aan het eind is de flauwe bocht bij de kruising met de Mare te zien.

De foto op Plein 1813 die ik me herinner is geloof ik met een A500 plus lorries

Kan best, zou ik graag willen zien. Ik herinner me in elk geval de foto van Bonthuis van Plein 1813 met een A300, ook met lorrie(s), gemaakt tijdens de opbraak van de Scheveningse lijn. Vanaf de hoek Kneuterdijk/Vijverberg werd dan de route naar Wassenaar-Leiden genomen (hoewel Javastraat-Jan van Nassaustraat eigenlijk meer voor de hand zou liggen).

Ad Fontes | 26-9-2013
Hoe "diep" in de Haarlemmerstraat is dit?
De mannen links lijken ergens naar te kijken [die rechts kijkt misschien naar de fotograaf)

De foto op Plein 1813 die ik me herinner is geloof ik met een A500 plus lorries

Tiktak | 26-9-2013
Achter de werktram staat waarschijnlijk een rails lorie .

erven sleeboom | 26-9-2013
Mooie vondst. Ik ken foto`s uit de oorlog van A300 op Plein 1813 en van A1000 bij Haagsche Schouw, maar deze heb ik nooit eerder gezien.
Als de datum 25 september 1945 klopt, reed de Gele toen nog niet door de Haarlemmerstraat. Op 2 juli was de dienst vanuit Den Haag en Wassenaar hervat tot aan de Posthof (Wassenaarseweg hoek Rijnsburgerweg bij De Keet van Jesse). Pas op 9 januari 1946 werd de route via het station naar het einde van de Haarlemmerstraat weer in gebruik genomen.
Deze unieke foto is dus gemaakt in een tussenperiode waarin ook de Blauwe Tram nog niet op volle sterkte rijdt. De brug bij het Groene Kerkje in Oegstgeest is nog onbruikbaar, zodat er zelfs materieel via de spoorlijn tussen Haarlem en Leiden wordt uitgewisseld. De stadstram rijdt weer sinds 26 juni, de lijn naar Katwijk is op 6 augustus weer gaan rijden.
In die situatie is het niet zo gek dat een vreemde werktram in de Haarlemmerstraat doordringt. Er staat dus wel stroom op de bovenleiding. Wat deze A1000 precies aan het doen is, is niet goed te zien. Er lijkt een bakwagen met materialen achter te hangen. Mogelijk wordt er iets ingeladen. De tram staat stil, want de fietser rijdt veilig voorbij en de wagenvoerder hangt op zijn gemak uit het raam.

JWB | 25-9-2013
Zoals Dick zelf ongetwijfeld weet is dit een werkmotorwagen (eigen huisvlijt van de NZH op oude onderstellen van personentrams) . Wellicht dat er op dit geïsoleerd stukje HTM spoor in het NZH-gebied door de NZH werkzaamheden waren verricht aan spoor of bovenleiding. Een reguliere personentram is het in elk geval niet.

Sjoerd | 25-9-2013
Het is inderdaad een A1000 goederenmotorwagen (die waren grijs).

joost | 25-9-2013
@Hans. Ik denk dat dit een werkwagen van de NZH is. Misschien wel de 1000-serie? Blijft natuurlijk nog wel de vraag: wat deed hij daar?

Hans | 25-9-2013
De NZH-trams waren toch blauw? Deze lijkt mij allesbehalve donkerblauw

rikky | 25-9-2013
Oh wat een gave foto!
@ Dick van der Spek, helaas kwam ik pas in 1947. Ik kan je dus niet helpen. Maarrr heette jouw vader en moeder Anton en Annie ?? geen vraag voor hier natuurlijk, maar dat is op te lossen. Via Wim of zo ?

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    4739


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>