Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 18-2-2018, 20:58 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      De Blauwe Tram (A516-B202) bij de Van Wassenaerstraat Voorburg, 1949
foto uit de collectie van Andre Muller


P.S. | 11-5-2016
@Chiquito Littooy Hagenaarr en hagenees hebben een verschillende gevoelswaarde
Het klassieke verhaal wil dat er een scheiding is tussen Hagenaars die op zand wonen en de Hagenezen die op veen wonen. Den Haag is deels gebouwd op zandduinen, waarvan de grens met de veengebieden ongeveer gelijk loopt met de Laan van Meerdervoort. Wijken zoals Laakkwartier, Schilderswijk en Escamp zijn gebouwd op veengrond. Als je geboren bent op `t zand ben je een Hagenaar, ben je geboren op `t veen dan ben je een Hagenees.
en ook wel
Hagenezen spreken plat haags en hagenaars bekakt of ABN

Chiquito Littooy | 10-5-2016
Als oud Hagenaar nog van voor de oorlog (waarom toch dat bargoense Hagenees hierboven?) moet mij van het hart dat ik nooit heb gehoord van "De blauwe Moordenaar" in den Haag en omstreken. Wel hoorde ik die naam rond Amsterdam. Ik zou mij overigens die bijnaam wel kunnen voorstellen in Leiden waar de tram door de vrij smalle Breestraat reed op zijn weg naar Sassenheim, Lisse, Hillegom, Haarlem. Met de Bauwe Tram kon je (met een paar keer overstappen) een leuk dagje uit doen vanaf Scheveningen Station tot aan Edam/Volendam.
Ander uitje was heen met de Blauwe Tram vanaf `Het Wachtje` bij het Malieveld in den Haag naar Leiden en terug met de Gele Tram naar den Haag Turfmarkt (of andersom).

Fred halverhout | 5-2-2016
Noemde men deze tram niet de blauwe moordenaar.
Ik kom zelf uit Leidschendam en daar sprak men over een blauwe moordenaar.

Dick van der spek | 15-10-2013
@kees, als ook oud hagenees moet ik toch kwijt dat gezien de staat van dienst van de Blauwe het predikaat moordenaar voor mij toch wel wat pijn doet om te horen, en wanneer we de ongevallen lijsten bezien in vergelijk met andere companies, dan durf ik te zeggen dat het met dat moorden wel meeviel. Maar ik ontken niet dat het gezegd werd.
De foto is van 28 september, en erg leuk, het is een forensentram.

Kees. (oud Hagenees) | 14-10-2013
Ad Fontes
De mensen die langs de rails woonde waar de blauwe langs kwam noemde deze tram altijd al de blauwe moordenaar in Den Haag.Vooral op het stuk tussen de Bezuidenhoutseweg en het Schenkviaduct.Ikzelf heb daar vrienden gehad en die noemde die tram ook al zo.

Ad Fontes | 14-10-2013
Ik ben eigenlijk nooit een bijnaam `blauwe moordenaar` tegengekomen. Wel de `gooise moordenaar`, en dergelijke, meestal voor stoomtrams, maar tegen de Blauwe is eignelijk nooit zoveel actie gevoerd [buiten de gemeente Haarlem dan]. Integendeel, na de sluting van de Zandvoortse lijn maakte de NZH directie er een gewoonte van om sluitingen zo kort mogelijk van tevoren bekend te maken, en dan ook nog in de loop van de avond te stoppen.

Wat betreft de onderhoudstoestand van de wagens: in tegenstelling tot HTM die al direct na de oorlog op grote schaal ging reviseeren om de achterstand door de oorlog in te lopen, lijkt NZH dat niet echt gedaan te hebben. Het heeft wat langer geduurd dan men [lees: het moederbedrijf uit Ut] hoopte, maar het plan tot opheffing was er al.

tokke | 14-10-2013
@coos: iemand met visie moet gewoon opstaan en beleid maken.
Ik vind een auto ook fijn, maar onze steden, wegen, straten slibben dicht. "Mass Transit", dus railvervoer moet het oplossen. Zegt het voort!

coos | 14-10-2013
De poging tot de RijnGouweLijn te komen is onlangs nog mislukt door tegenstand uit de politiek/bevolking. Als het initiatief daartoe nu eens van de NZH was uitgegaan, en men was daarbij zo slim geweest om het "plan De Blauwe Tram" te noemen. Het zou mij benieuwen of de stemming in Leiden niet anders was uitgevallen.

Kees. (oud Hagenees) | 13-10-2013
Mooie foto. Deze trams waren hun tijd ver vooruit.Wat te denken van al die vrije banen die er waren.Ja, ze waren gevaarlijk en ze werden niet voor niets de blauwe moordenaar genoemd. Zelf heb ik in mijn jeugd onder het schenkviaduct nog een ongeluk zien gebeuren, scooter eronder geraakt.

pduvekot | 13-10-2013
En de bewegwijzering ook gezien het bordje "pas op de tram"......

Hans | 13-10-2013
Pas 1949, maar je ziet dat toen deze trams hun beste tijd al aardig achter zich hadden... Ik krijg toch wel een beetje de indruk dat het onderhoudsbeleid van de NZH van minder niveau was dan dat van de HTM.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    9558


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>