Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 14-12-2017, 20:33 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      NZH A512-B204 richting Scheveningen op de Plesmanweg in 1957
foto van Ed.J. de Bruijn uit de collectie van Dick van der Spek


Het is nauwelijks voor te stellen, maar toen de Blauwe Tram in 1924 ging rijden tussen Scheveningen en Den Haag was er nog geen Hubertuspark, dat werd omstreeks 1925 aangelegd. De duintop kwam in 1930 tot stand (een werklozenproject). Daarvoor lag hier het Artilleriepark. Bij de heraanleg van het traject naar Scheveningen na de oorlog kreeg de tram in deze omgeving een ander tracé door de nieuwbouw van de KLM.
Op de laatste dag van de lokaaldienst naar Scheveningen, 31 augustus 1957, maakte Ed.J. de Bruijn deze foto van de A512 + B204.

Dick van der Spek

erven sleeboom | 11-11-2013
Het was inderdaad overbediening. De HTM reed bij voorkeur op lijn 9 met het nieuwste materieel. Dan was vooral na de oorlog het contrast tussen een glanzende moderne, snel optrekkende 201-216 en een sloom A/B500-stel nogal groot. De B200`en (zie deze foto) waren nog ouder, hoewel hun comfort niet te versmaden was.

Nog een indicatie dat het Scheveningse gedeelte veel minder druk was dan het Voorburgse:
van de vervangende buslijnen reed lijn 42 (Scheveningen) slechts om het half uur. Bij een 10-minutenfrequentie op de gehele lijn was het dus 2 x lijn 40 en 1 x lijn 42 (in de spitsuren 2 x lijn 41 en 1 x lijn 42).

Maar...op deze foto
https://www.htmfoto.net/algemeen/tonen2.php?pagina=1384028190
is te zien dat die ene lijn 42 in het half uur op mooie dagen niet genoeg was.

Hans | 11-11-2013
Den Haag op z`n mooist. Door de hoogteverschillen, de bebouwing en de weidsheid chic en een tikje mysterieus tegelijk. De fotograaf staat op het Hubertusduin. Heel apart eigenlijk, zo`n duin in het midden van de bebouwde kom.

Dick van der Spek | 11-11-2013
De lokaaldienst was een succes, zeker wat het gedeelte Voorburg – Den Haag betrof; het traject Den Haag – Scheveningen bleef echter sterk achter bij de verwachtingen. Met het traject naar Scheveningen is het nooit wat geworden. Tijdens het bestaan van de lokaaldienst bleef het altijd hetzelfde: bij de halte Bezuidenhout, dicht bij het centrum van Den Haag, liep de tram uit Voorburg leeg. De NZH was eigenlijk wel blij dat ze van de lijn af was. Per 1 september 1957 werd het traject Scheveningen – Carel van Bylandtlaan opgeheven, het resterende deel van de lijn tot Voorburg Viaduct zou vervolgens voor een periode van twee jaar voor rekening en risico van de HTM door de NZH worden geëxploiteerd. Aardig hierbij was dat men dan met een HTM-vervoerbewijs in de Blauwe tram reed. Ten tijde van de opname was het al Plesmanweg.

coos | 11-11-2013
Interessant die voorgeschiedenis als Artilleriepark en aanleg Hubertuspark.
Nog meer de notitie van Dick van der Spek over de spoorverlegging na de oorlog vanwege de nieuwbouw van het KLM-hoofdkantoor.
Terzijde: heette het ten tijde van de foto al Plesmanweg of was het nog de Raamweg?

Haagse_Meester | 11-11-2013
@tokke: de NZH tramlijn kwam voort uit de NRS stoomtram (het oude NRS tramstation was tot 1940 nog in gebruik voor de NZH trams) wat op zijn beurt weer een reactie was op de gemeente die de NRS spoorlijn niet wilde laten doorlopen naar Scheveningen (iets wat nu nog impact heeft op het Haagse OV). De HTM kwam later en ging dus de concurrentie met de NRS aan. En won, want de lijn werd dusdanig verlieslatend dat de NS er in 1923 heel graag afstand van deed aan `dochter` NZH. Die het op zijn beurt weer overdeed a/d HTM en dus in 1957 de lokaaldienst naar Scheveningen ophield: men moest voortaan maar overstappen op de HTM, lijn 9 dus... (dat was overigens omdat NS van alle railvervoer buiten de trein af wilde: als het op rails reed was het een trein, was het geen trein dan moest het dus een bus zijn... )

rikky | 11-11-2013
Wat een mooie foto weer.
Dank je wel .

tokke | 10-11-2013
Geweldig, deze lijn. Eigenlijk apart dat deze lijn bestond naast de HTM-lijn 9, zoals we `m vandaag nog kennen. Geen overbediening?

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    5212


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>