Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 15-12-2017, 20:39 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Lijn 11 (764-814-779) Parallelweg tijdens aanleg keerdriehoek, 1965
foto van R. Liesker uit de collectie van Harry Meurer


(keerdriehoek Jan Blankenstraat) / fotonummer 1143.5827

erven sleeboom | 18-11-2013
Frans van Meerwijk | 18-11-2013 Houdt dat in, dat die "inrukdriehoek" k al historische oorsprong heeft?

In 1959 werd de sporensituatie in de Put zo gewijzigd dat een tram komend van HS niet meer rechtdoor kon naar de FH. Inrukkers naar de FH gingen voortaan bovenlangs via lijn 11 en sloegen dan bij de halte Wouwermanstraat rechtsaf naar de remise. Uitrukkende trams naar HS en verder namen nog wel de Parallelweg onderlangs via de Put. Verder kon men de remise verlaten via Wouwermanstraat-Vaillantlaan richting Hobbemaplein. In omgekeerde richting ging dat via Vaillantlaan-de Put-Parallelweg. Het gevolg was dat de PCC`s in de remise FH zowel met de kop als met de kont naar de deuren konden staan.

In 1969 werd lijn 12 verlegd via lijn 11 en was er dus geen tramroute meer via de Put. Alle in- en uitrukkers kwamen en gingen dus via lijn 11. Daarvoor werd de sporensituatie op de hoek Parallelweg/Wouwermanstraat veranderd. Men kon van het HS komend niet meer direct van de halte rechtsaf, maar moest eerst oversteken en dan terugzetten. Komend van Hobbemaplein werd teruggezet vanaf een nieuw spoor, dat ook diende voor de uitrukkers richting HS. Zo is de situatie nu nog steeds en PCC-cars staan dus in de remise altijd met de achterkant naar de remisedeuren.

Deze situatie is dus niet voor het HOVM gecreerd maar voor in- en uitrukkers van de lijnen 6 en 16 toen de remise nog in vol bedrijf was.

B. de Lange | 17-11-2013
Frans van Meerwijk, die "draadzooi" op de foto was om te voorkomen dat de tweede wagen van een koppelstel het wissel omlegde: het lange contact ligt boven het wissel. Een tramlengte voor het wissel ligt het contact voor de eigenlijke wisselbediening.

erven sleeboom | 17-11-2013
Frans van Meerwijk | 17-11-2013 waarmee je kon kiezen naar "Lijn 11" te gaan of richting FH via de "put"?

Via de Put naar de FH kon al sinds 1959 niet meer. Inrukkers van de lijnen 6, 16 en 17 gingen bovenlangs via lijn 11, de Parallelweg was voor de lijnen 10 (Koningstraat) en 12 (de put).


Frans van Meerwijk | 17-11-2013
"Rademaker" van de Hopjes?
En hoezo `gekke dubbelsporigheid`: is de huidige situatie bij de TTHS zoveel zinniger? Vanwege de huidige omleidingen staat lijntje 9 plotseling op het linkerperron...

Inderdaad een leuke en belangwekkende foto, want hiervan is NIETS meer over: Bebouwing, keerdriehoek, trams, de loods van Rademaker; zlfs de NS portalen zijn er niet meer...
Er ligt gelukkig nog wl een tramspoor: zie ik in de bovenleiding inderdaad alle draadzooi die toen nodig was om het wissel te bedienen waarmee je kon kiezen naar "Lijn 11" te gaan of richting FH via de "put"?

Een foto uit 1965, dus het jaar dat ik met mijn ouders met een NS-dagtocht naar De Pier en het Vredespaleis ging Ik weet niets meer van de sporensituatie, maar wl dat ik zwaar beledigd was in zo`n ouwe kl**-tram te moeten!: Tweeassers kende ik uit Amsterdam wel; de HTM had ndere, veel mooiere trams die bijna geluidloos waren, zachte bankjes hadden en HRD reden... de term PCC kende ik nog niet, maar die trams WL... Pas lter leerde ik de details; maar ondanks mijn afkomst heb ik nog steeds mr met die `deftige` HTM-wagens dan veel van die 020-trams... Ik wilde bij de RETM/EMA dan ook zonder meer "Haags" schakelen...

joost | 16-11-2013
Zeker een waardevolle foto Huub. Meestal stond de fotograaf, ongeveer vanaf deze plek, een halve slag gedraaid voor een opname van het Stationsplein. Het zijn de nadagen van het oude materieel. Ze behoefden na aanleg van de keerdriehoek ook hier niet meer terug te komen. De enige "overlevende" op dit fraaie plaatje is ahr 779 die momenteel wordt gerestaureerd.

coos | 16-11-2013
@tokke: ..."die gekke dubbelsporigheid" ....was nog een erfenis uit de tijd van de HSM-stoomtram, die op een geheel eigen vrije spoorbaan reed. Toen de electrische beugeltram (lijn 6 in 1906) werd ingesteld kon het niet anders dan via eigen spoor over de straat. Zo gek is die geschiedenis dus niet.

tokke | 16-11-2013
Ook hier geldt: niets is nog hetzelfde. Die gekke dubbelsporigheid op de Parallelweg, lijn 12 beneden en 11 boven. Haast niet in te denken nu. Gave foto.

P.S. | 15-11-2013
@Victor Aanvulling als je de toppen van de letters die boven het stationsdak uitsteken bedoelt dan denk ik dat je gelijk hebt met RADEMAKER

P.S. | 15-11-2013
@Victor ik zie maar een wagen met een dakreclame (de achterste aanhanger) en die heeft volgens mij een een MARTINI reclame

Victor | 15-11-2013
Leuk is de dakreclame van Rademaker die deels te zien is.

FransW | 14-11-2013
Foto is gemaakt door R. Liesker.

Huub van Keulen | 14-11-2013
Dit is een leuke en waardevolle foto, juist vanwege het ongebruikelijke fotostandpunt.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    9194


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>