Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 14-12-2017, 20:33 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      De Gele Tram (mw. 67) aan het eindpunt Haarlemmerstraat in Leiden
foto uit de collectie van Paul Oostveen


erven sleeboom | 21-11-2013
Van der Spek vermeldt zelf in zijn door mij zeer gewaardeerde Railatlas op blz. 271 dat het stukje enkelspoor bij de Hartebrugkerk in september 1953 werd vervangen door dubbelspoor, waarmee de complete route door de smalle Haarlemmerstraat dubbelsporig was uitgevoerd.

coos | 21-11-2013 Fietsers bleven of vr de tram uitrijden of weken bij een zijstraat even opzij en lieten de tram passeren. Auto`s waren er toen nauwelijks.

Voor een fietser is het heel vervelend om achter je een tram te horen die je voor moet blijven. En auto`s waren er wel degelijk, want de Haarlemmerstraat maakte deel van een doorgaande route naar Leiderdorp en verder.

Kijk ook `s naar de foto van motorwagen 77 op deze pagina:
https://www.htmfoto.net/100jaarelektrischetram/i2.phperven sleeboom | 21-11-2013
Dick van der Spek | 21-11-2013
Er was nabij de Hartebrugkerk en de brug over de Mare een enkelsporig enkelspoor.


Enkelsporig enkelspoor. Kijk `s naar deze. De tram kruist de Mare bij de Hartebrugkerk:
https://www.htmfoto.net/algemeen/tonen2.php?pagina=1280080718
en lees de commentaren.

coos | 21-11-2013
In dergelijke straten (vgl. Boekhorststraat/smalle L.v.Meerdervoort/Javastraat) werd altijd zeer voorzichtig gereden (15 km/h) en veelvuldig de trambel gebruikt.
Fietsers bleven of vr de tram uitrijden of weken bij een zijstraat even opzij en lieten de tram passeren. Auto`s waren er toen nauwelijks.

Dick van der Spek | 21-11-2013
Er was nabij de Hartebrugkerk en de brug over de Mare een enkelsporig enkelspoor.
Weliswaar leek het allemaal nauw en smal, maar er waren voor 1960 lang zoveel auto`s niet op de weg dan we nu kennen, en het beeld van nu projecteren we maar al te graag op de zaken van toen.
Het aantal ongevallen in zo`n straat viel best mee. We kenden, even kijkend naar de NZH, in Oegstgeest de smalle doorgang door de Schoolstraat in Oegstgeest: Nooit iemand daar onder de tram gekomen, nooit een ongeval geweest!

Hans (Zoef) | 20-11-2013
Waarom dit trace in een dergelijke straat dubbelsporig is uigevoerd heb ik nooit begrepen. Volgens mij is een stukje dubbelspoor met overloopwissel aan het eindpunt voldoende. Ik heb de situatie daar wel gekend en nu ik deze foto weer zie, dan hebben de voetgangers nog minder ruimte dan ik dacht en een misstap is gauw gemaakt met alle risico van dien. Ik denk niet dat er ooit nog eens een dergelijke straatindeling gemaakt gaat worden.

erven sleeboom | 20-11-2013
Hans Klomp | 20-11-2013 dat de HTM zeer serieus bezig is geweest met haar plan voor verlenging naar Alphen.

Ja mooi, gelezen, bedankt voor de tip.
Zie:
http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010531344%3Ampeg21%3Ap006%3Aa0141

Toch is het bericht niet erg specifiek. We zouden willen weten hoe ver het plan was uitgewerkt, of er al grondaankopen waren gedaan, welk eindpunt men in Alphen gedacht had, of er vervoersprognoses waren die de aanleg rechtvaardigden.
Wie weet hoe de nederzettingen langs de Lage Rijndijk (Leiderdorp, Koudekerk, Oudshoorn) zich hadden ontwikkeld als er een tram had gereden. En wat een ongekende bloei de winkels in de Haarlemmerstraat hadden gekend als men er vanuit Alphen rechtstreeks had kunnen komen.
Maar het hele project bleef al bij de Zijlpoort steken.

Hans Klomp | 20-11-2013
Mijn enkele zinnetje over de doortrekking naar Alphen riep vele reacties op.
Over die doortrekking is toch nog wel iets meer te vertellen. Daarvoor verwijs ik ieder naar het artikel in De Tijd van 26 april 1927. Het artikel is te raadplegen via de website kranten.kb.nl. In dat artikel vertelt Weyerman, toen directeur van de HTM, dat de doortrekking naar Alphen voorlopig niet doorgaat omdat de gesprekken met de gemeente Leiden over versterking van enige bruggen is mislukt. Hieruit valt toch te concluderen dat de HTM zeer serieus bezig is geweest met haar plan voor verlenging naar Alphen.

erven sleeboom | 19-11-2013
Dick van der Spek | 19-11-2013 @ erven sleeboom: Over die lijn naar Alphen doen verschillende verhalen de ronde. Het enige wat ik er over kan zeggen is dat er wel degelijk e.e.a op tekening is gezet.

Interessant, bedankt.
En complimenten voor het voortreffelijke boek, volgens mij het beste dat er over de Haagse tram verschenen is.

erven sleeboom | 19-11-2013
Bij Simon de Wit, dus. Helemaal aan het eind van de Haarlemmerstraat. Achter de rug van de fotograaf bevindt zich de brug naar de Haven.
De Korevaarstraat is heel ergens anders. Daar reed de Blauwe Tram.

tokke | 19-11-2013
Weet iemand op welke hoogte van de Haarlemmerstraat deze foto is genomen?
Klokpoort/Korevaarstraat misschien?

B. Alberda | 19-11-2013
@erven sleeboom: dank, ik kende het boek nog niet. Ga het eens in de Haagse bieb opzoeken!

Dick van der Spek | 19-11-2013
@ erven sleeboom: Over die lijn naar Alphen doen verschillende verhalen de ronde. Het enige wat ik er over kan zeggen is dat er wel degelijk e.e.a op tekening is gezet. Ik heb die tekeningen destijds gezien, vrij summier uitgevoerd, maar wel was te zien waar dubbel en enkelspoor. Ze waren in de collectie Duparc, en als het goed is zouden die tekeningen nu in de NVBS/.SNR collectie moeten zijn bij de NVBS in Amersfoort.
De tekeningen niet in een boek willen opnemen, het was de enige bron over die lijn die mij bekend was/is en ook verder nooit uitvoerige bechrijvingen er over gelezen (maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat die erniet zijn). En deze tekening(en) als bron is echt te mager.

erven sleeboom | 19-11-2013
B. Alberda | 19-11-2013 @erven sleeboom: is dat jaren `20 plan voor de uitbreidingen richting Rotterdam, Katwijk etc. ergens te raadplegen?

De Haagse Railatlas van Blok & Van der Spek bevat een kaartje met de voorgestelde routes. Ik heb het nu niet bij de hand, maar het komt hierop neer:
Richting Hoek van Holland via Loosduinen, Monster en `s-Gravenzande, maar niet via Poeldijk zoals de WSM.
Richting Rotterdam via Overschie.
Richting Noordwijk vanaf De Lus (Wassenaar) via Rijksdorp, Katwijk.
Geen van deze lijnen maakte veel kans, mede gezien de belangen van NS, WSM en NZH.

erven sleeboom | 19-11-2013
Haagse_Meester | 19-11-2013 De anti-tram stemming in het Leidse duurt nog immer voort

Het was echt niet alleen de gemeente Leiden die van de tram af wilde. De HTM zelf leed al jaren grote verliezen op de lijn (vooral op het deel Wassenaar - Leiden) en dat kon zo niet doorgaan. Het materieel was oud en vereiste veel onderhoud. De exploitatie vroeg veel personeel.
Verkeerstechnisch was de Haarlemmerstraat een crime. Een fietser moest de tram voorblijven of de stoep op vluchten. Weliswaar kwam er per richting maar 1 x per 30 minuten een tram doorheen, maar het rangeren en de langdurige standplaatstijd in het laatste stuk van de straat waren gewoon heel hinderlijk.
Gezien de verliezen moest er iets op gevonden worden en NS-dochter NZH, die een busconcessie had voor dit vervoergebied en zelf rigoureus zijn tramlijnen aan het opruimen was, bood uitkomst. Het was de geest van de tijd. "Moderne mensen zijn busmensen" was de kreet bij de NZH.
En toen de lijn eenmaal weg was, werden onderhandelingen geopend om van de Delftse lijn een WSM-bus te maken. En de WSM, ook een NS-dochter, had daar wel oren naar.
Pas toen Lehner in een tussenrapportage in 1964 meedeelde dat opheffing van de Leidse lijn een blunder was geweest, kantelde de opinie en werden de besprekingen afgeblazen.

B. Alberda | 19-11-2013
@erven sleeboom: is dat jaren `20 plan voor de uitbreidingen richting Rotterdam, Katwijk etc. ergens te raadplegen? Ben namelijk wel genteresseerd hoe men de lijnen precies had uitgedacht.

erven sleeboom | 19-11-2013
Dakzij de plannen (die niet doorgingen) voor de elektrische tram langs de Oude Delft waren de Haagse buitenlijnmotorwagens relatief smal, waardoor het in de nauwe Haarlemmerstraat nog net te doen was. Maar als men de lijn had willen handhaven zou deze route toch geen toekomst hebben gehad. Inkorting tot station Leiden of remise Maaldrift had dan meer voor de hand gelegen.

Doortrekking naar Alphen via de Lage Zijde was geen realistische optie en er is nooit een serieus plan voor gemaakt. Bij het plan voor interlokale tramlijnen dat de HTM rond 1920 indiende zaten wel lijnen Den haag - Hoek van Holland, Delft - Rotterdam en Den Haag - Wassenaar - Katwijk - Noordwijk, maar niet Leiden - Alphen a.d.Rijn.

Een eindpunt bij het station Heerensingel was wel een wens, maar had nooit een grote prioriteit. Je kunt de historische Zijlpoort nu eenmaal niet slopen en het Haarlemmermeerspoorlijntje was nou ook geen vervoerstrekker van jewelste. Daar ging de HTM inderdaad geen geld aan uitgeven.

coos | 19-11-2013
In de tijd van de aanleg (1925) accepteerde/verwelkomde men zo`n kolossaal vervoermiddel in een winkelstraat veel meer dan tegenwoordig. Naast de fiets was het voor het merendeel van de bevolking de enige mogelijkheid voor vervoer over de wat grotere afstand (als je het berhaupt al betalen kon).
De diskussie over (en hopelijk tijdelijke afwijzing van) de RGL door de Leidse binnenstad laat duidelijk zien wat er wat dat betreft tegenwoordig veranderd is.
Ook Groningen kan daar over meepraten.

Haagse_Meester | 19-11-2013
Er waren idd plannen om de HTM lijn door te trekken. Niet naar Apn, wl naar het station Heerensingel. Daarvoor moest de singel worden overgestoken, maar die brug was niet sterk genoeg. Ook stond er nog een oude stadspoort in de weg (die staat er nog steeds) en zolang er geen oplossing was om de HTM trams voorbij die poort te krijgen wilde de HTM niet meebetalen om de brug geschikt te maken voor tramverkeer. De tijdelijk bedoelde overloopwissels in de Haarlemmerstraat waren dus zeer langdurig (1924-1961). De Haarlemmerstraat was altijd erg druk en het rangeren v/d HTM was de gemeente liever kwijt dan rijk. Ook de plaatselijke middenstand was de tram liever kwijt en toen op 9 nov `61 de HTM definitief verdween werd in hoog tempo de rijdraad verwijderd en heel rap feestverlichting boven de Haarlemmerstraat opgehangen... De anti-tram stemming in het Leidse duurt nog immer voort

De fotograaf staat hier op het Havenplein, de meeste panden bestaan nog (meestal opgeknapt, maar nog herkenbaar).

Hans Klomp | 18-11-2013
Het spoor lag klaar om doorgetrokken te worden naar Alphen aan den Rijn.

Adje | 18-11-2013
Voor de lage huisjes aan de rechterkant (bovenl.mast ervoor) lagen overloopwissels. Op de dvd Haagse Trams - de buitenlijnen goed in beeld.

LEO | 18-11-2013
Uit mijn "studietijd" kan ik me vaag herinneren dat aan het eind van de Haarlemmerstraat, vlakbij de brug enkele overloopsporen lagen. De tram kon daar omlopen voor de terugweg

Hans | 18-11-2013
Inderdaad een vreemde situatie. Ik zie ook nergens dichtbij een overloopwissel. Ook geen haltebord/-doos. Misschien achter de tram, maar niet aan de rechterkant. Waarvoor werd de rails aan die kant dan eigenlijk gebruikt? Het is net alsof het tramspoor vr deze situatie verderliep en nu abrupt is afgekapt... De bestuurder moest goed opletten dat hij op tijd tot stilstand kwam.

Rien Solcer | 18-11-2013
Zie ik het nou goed, gingen de rails daar nou niet verder, ook lastig met een AHR.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    5005


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>