Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt regelmatig bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2018, 11:56 uur.

   
       
 

 
   
Kromhout TBZ100 284 op de laatste dag van concertlijn 1, 1964
foto van L. Harders uit de collectie van Ronald van Onselen


P.S. | 24-11-2013
@Hans: " Waarom reed van 1 januari t/m 30 april 1964 deze concertlijn 1 dan vanaf de Prins Mauritslaan, terwijl het Residentie Orkest tijdens het winterprogramma 63/64 direct na het verlaten van K&W zou zijn uitgeweken naar de Kurzaal?" K & W werd in augustus 64 gesloten. Het Residentie orkest zal zijn winterseizoen 63 - 64 dus wel in K&W hebben afgemaakt. Het volgende seizoen zal dan wel gebruik gemaakt zijn van het Kurhaus

erven sleeboom | 24-11-2013
Hans | 24-11-2013 @Voogd, erven sleeboom. Toch laat het me niet los...

Het winterprogramma van het RO werd al sinds het begin van de 20e eeuw uitgevoerd in het Gebouw voor K&W. De concerten in het zomerseizoen werden gegeven in de Kurzaal.
In het begin van 1964 kocht de EMS van Zwolsman het verliesgevende Gebouw voor K&W, dat er qua onderhoud nogal beroerd bij stond. In die maanden periode reden nog de concertbussen van lijn 1.
Zo beroerd was de toestand dat besloten werd het voorlopig te sluiten aan het eind van het seizoen. Bij het laatste concert reed dus de laatste lijn 1.

Na het zomerseizoen 1964 bleef het RO ook voor de winterconcerten in de Kurzaal, die ook eigendom was van de EMS. Er werden plannen gemaakt voor renovatie van K&W, maar nog voordat die concreet vorm hadden aangenomen, brandde het gebouw af op 18 december 1964. Ik stodn erbij en keerk ernaar..., althans de volgende ochtend.
Het RO was daardoor gedwongen langere tijd in de Kurzaal te blijven. Men wilde weer een eigen zaal en in 1969 werd het Congresgebouw geopend met een concertzaal, de William-Alexanderzaal. Helaas was de akoestiek nog veel beroerder dan die in K&W en blijkbaar was daar niets aan te doen. Ik herinner me een 8e symfonie van Mahler (een gigantisch werk) die klonk als in een kartonnen doos, ondanks de inspanningen van al die solisten, koren, orkestmusici en de arme dirigent Jean Martinon die wanhopig probeerde er nog iets van te maken.
Het Congresgebouw kreeg trouwens een eigen buslijn 29 die elk half uur reed van/naar het Hollands Spoor. Zonder passagiers, dat wel.

In de jaren tachtig besloot het Residentieorkest dat het genoeg was geweest. Ze zamelden zelf geld in voor een eigen zaal en dat werd de Dr. Anton Philipszaal. Het moest wel op een koopje, en daardoor heeft ook dit gebouw een paar ernstige tekortkomingen. Vandaar dat nu... maar dat is weer een heel ander verhaal.
In elk geval ontbreekt het op het Spui niet aan aansluitend openbaar vervoer...
En dit allemaal naar aanleiding van die leuke foto van Loek Harders...

Ruud van Aarle | 24-11-2013
Uit mijn hoofd reden concertbussen tot in de jaren 80.

Hans | 24-11-2013
@Voogd, erven sleeboom. Toch laat het me niet los... Waarom reed van 1 januari t/m 30 april 1964 deze concertlijn 1 dan vanaf de Prins Mauritslaan, terwijl het Residentie Orkest tijdens het winterprogramma 63/64 direct na het verlaten van K&W zou zijn uitgeweken naar de Kurzaal? Dat lijkt mij niet erg logisch. Vaag staat mij bij dat het Residentie Orkest het seizoen heeft afgemaakt in een (congres)zaal nabij het Gemeentemuseum. Dat was uiteraard niet de latere Prins Willem-Alexanderzaal.


Mike | 24-11-2013
 quote:
Ad Fontes | 24-11-2013
Maar waarom ging het RO weg uit K&W? de brand was pas in december

K & W was vooral bekend om zijn culturele agenda. Van 1903 tot 1964 was het de concertzaal voor het winterseizoen van het Residentie Orkest, hoewel de zaalakoestiek te wensen overliet. Verder vonden er theatervoorstellingen, congressen, sportactiviteiten en politieke manifestaties plaats en werden er tentoonstellingen gehouden en feesten gegeven.

In 1964 werd K & W overgenomen door de Exploitatie Maatschappij Scheveningen, toen eigendom van vastgoedhandelaar Reinder Zwolsman. De EMS sloot het pand in augustus 1964 wegens achterstallig onderhoud en maakte plannen voor renovatie, maar in december van datzelfde jaar brandde het gebouw geheel af.

Ad Fontes | 24-11-2013
Maar waarom ging het RO weg uit K&W? de brand was pas in december

sjoerd | 24-11-2013
En nu krijg je dus weer een verplaatsing van het RO ea in verband met de bouw van het cultuur gebouw .....naar het voormalig Norfolk terrein waar een voorziening word gebouwd.

erven sleeboom | 24-11-2013
Klopt.

Voogd | 24-11-2013
Als je met het Congresgebouw de PWA-zaal bedoelt, Hans, dan klopt dat niet qua tijd want dat gebouw is pas in 1969 geopend. Ik weet het niet zeker maar ik denk dat het RO direct naar de Kurzaal is uitgeweken.

Hans | 24-11-2013
Correctie: ik bedoel natuurlijk: de direct na 31 december 1963 opgeheven bus 1.

Hans | 23-11-2013
Nadat per 1 januari 1964 het Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen was gesloten, werd de rest van het nog lopende winterprogramma van het Residentie Orkest in het Congresgebouw uitgevoerd. M.i.v. 1 mei werden zowel de zomer- als de winterconcerten in de Kurzaal gehouden. Toen was deze buslijn dus niet meer nodig en kon zij worden opgeheven. De "concertlijn" was dus een zeer tijdelijke voortzetting van de per 31 december 1963 opgeheven reguliere buslijn 1.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    6612


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 19 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!