Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 14-12-2017, 20:33 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      De Blauwe Tram bij de kermis op het Malieveld, Prinsjesdag 1952
foto uit de collectie van Gerard van Tuyn


Peter Kleton | 15-12-2013
Hallo,
Wat bizonder ,dat de Blauwe Tram nog altijd leeft bij vele belangstellenden!
Voor de kenners : Ik ben geboren vlak bij schakelpaal N# in Noordwijk en heb heb vanaf de bevrijding tot 1960 alles van de NZH voorbij zien komen.
Zodra ik ontdekt heb waar ik mijn E mailadres kwijt kan, zet ik dat hier neer, ik wil graag nog eens kontakt met andere Blauwe Tram fans hebben.
Vr gr, Peter

joost | 30-11-2013
@Henk Boshuyzen. De vetergang is een "natuurlijk" proces. inherent aan de conisch afgedraaide wielbanden. De wielen corrigeren zich dan als het ware zelf wanneer de wielen neigen tot het opzoeken van de grens die wordt bepaald door de wielflenzen, Op die manier zullen onder "normale" en ideale omstandigheden de wielflenzen nauwelijks de binnenkant van de spoorstaven raken, Dat gaat ook op in bogen mits de wielbanden zuiver zijn afgedraaid i.c.m. de juiste snelheid en een goed berekende verkanting. Zie ter ondersteuning van mijn betoog dit artikel.:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Stuureffect_van_de_spooras

Overigens rijdt ook een fietser met vetergang (enigszins slingerend). Zuiver rechtuit rijden zou hem ten val brengen.


Henk Boshuyzen | 30-11-2013
Bij de TGV zou het gaan om dezelfde constructie als bij de NZH. Maar ook de techniek voor wat betreft dompneiging van de bakken en de beruchte "vetergang" is verbeterd en met de huidige materialen is het een stuk beter te krijgen. Daarnaast heeft een TGV een lager eigen gewicht en totaal ander wielbandprofiel als een interlokale tram. Dus eigenlijk zijn ze niet met elkaar te vergoelijken

P.S. | 29-11-2013
@Aerven sleeboom en @Henk Boshuyzen het kan heel snel met Jacobs draaistellen want de TGV treinen hebben tussen de wagons ook een jacobs draaistel.

Maurits | 29-11-2013
@snorrecken Is geen treinwagon, maar een klassieke kermiswagen, tegenwoordig ook wel bekend onder de naam Pipowagen. Je kunt de wielen niet zien door de fietsen die ertegenaan zijn gezet. Een treinwagon zou veel groter zijn.

Henk Boshuyzen | 29-11-2013
@Erven: je kunt de jacobsdraaistellen van de A600-en en Mat`46 niet met elkaar vergelijken. Van de A600 was het een oplegging op een draaikom waardoor de beweging van de ene bak gedempt wordt door de tweede bak. Bij Mat`46 was er sprake van twee draaikommen op de wiegbalk waardoor de bewegingen van de bakken onderling niet gedempt werd. Mat`46 met ingelopen wielbanden en de bagageafdeling voorop was inderdaad een beruchte combinatie.
Van het Museumstel werd wel eens gezegd dat het te mooi reed!

snorrecken | 29-11-2013
Wat is dat voor treinwagon rechts? Kennelijk van een kermisexploitant, maar hoe is-ie dan naar het Malieveld vervoerd?

erven sleeboom | 29-11-2013
Mooi plaatje, en opmerkelijk rustig voor een Prinsjesdag.

De A600 met Jacobsdraaistellen was in 1932 een uniek novum (alleen in Duisburg bestond iets soortgelijks), maar was in feite uit nood geboren omdat de gemeente Haarlem begrenzingen stelde aan de omvang van een tramrijtuig. Daarom mochten b.v. Boedapesters niet ten noorden van de Haarlemmerhout komen. Eerst ontwierp men een eenrichtingmotorwagen die sterk leek op de A512-516, maar korter en lager was. Die kon rijden op het Haarlemse stadsnet, maar ook in dubbeltractie, rug aan rug gekoppeld, op de lijn Haarlem-Leiden. Ooit heeft Op de Rails hiervan tekeningen gepubliceerd.
Er kwam niets van de geplande modernisering en omzetting in normaalspoor van de Haarlemse stadslijnen (crisisjaren). Vier van de vijf lijnen werden opgeheven. Het ontwerp gold toen alleen nog maar voor de te elektrificeren lijn Haarlem-Leiden. Als je toch steeds met twee rijtuigen rijdt, is een volgende stap het uitsparen van een draaistel door er een gelede wagen met Jacobsdraaistel van te maken.
Bij de A600 was er een klassieke overgangsinrichting tussen de twee rijtuigen, met een smalle vouwbalg. Het loopdraaistel eronder had een wat kleinere wieldiameter dan de motordraaistellen, zodat de hoogte van de overgangsinrichting beperkt bleef.
De constructie van de A600 was voor stadstrams niet zo geschikt door het smalle paadje tussen de beide rijtuigen. Naoorlogs geleed materieel naar de vindingen van Urbinati en Düwag heeft een cirkelvormige draaischijf over de hele breedte van het rijtuig waaromheen de rijtuigbakken scharnieren. Daardoor is het interieur in feite één geheel.

Overigens was niet elke bakoplegging met Jacobsdraaistellen een succes. Het slingerende mat `46 van de NS met Jacobsdraaistellen stond juist bekend om de onrustige loop doordat de zijdelingse krachten van de ene rijtuigbak werden overgebracht op de volgende.

joost | 29-11-2013
Ja Hans (Zoef). Zo doordacht dat de moderne TGV treinen voorzien zijn van dit systeem. Hierdoor zijn de wagenbakken star met elkaar verbonden. Het beperkt het "scharen" van de trein aanzienlijk. Dat dan in tegenstelling tot twee trucks per wagenbak. Dat laatste, toegepast bij de Duitse ICE, heeft er onder meer toe geleid dat de impact van de treinbotsing/ramp bij Eschede ernstiger was dan bij toepassing van Jacobs draaistellen zoals bij de TGV het geval is.
Dat is (was) de stellige overtuiging van experts die betrokken waren bij het onderzoek van dit ongeluk. Al met al dus inderdaad een vernuftig ontwerp tot op de dag van vandaag......

Henk Boshuyzen | 29-11-2013
De Jacobs draaistellen hadden in deze toepassing 1 draaikom waar de beide rijtuigen gezamenlijk op het draaistel stonden bij mijn weten. Dit zorgde voor een rustiger loop van het materieel dan de uitvoering met twee draaikommen.

Hans (Zoef) | 29-11-2013
Dat heet een Jacobs draaistel. Alle GTL`s hebben zo`n verbinding, geen idee hoe het zit, maar ik vind het een zeer doordachte en knappe constructie.

joost | 29-11-2013
Ja. Een 600. De middelste truck draagt de beide bakeinden in het midden van het tweewagenstel, verbonden door o.a. het trekwerk en vouwbalgen. Een van de eerste trams in het land met zo`n constructie.

tokke | 28-11-2013
Een gelede tram, toch?
Prachtig, het lijkt wel een rangeerplatform.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    4576


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>